19.3.21

ΟΔΟΣ: Πατέντες


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | πλατεία Δαβάκη


Σε ολόκληρο τον κόσμο, το γνωστό "Stop" των πινακίδων κυκλοφορίας και των σημάνσεων στο οδόστρωμα ξεχωρίζει για το γεγονός ότι τα τέσσερα γράμματα της λέξης γράφονται στενά, το ένα πολύ κοντά στο άλλο. 

Η πινακίδα μάλιστα έχει σε όλο τον κόσμο το πολυγωνικό  χαρακτηριστικό σχήμα, καθώς και έντονο κόκκινο χρώμα, ώστε να είναι ορατή και αντιληπτή από όλους τους οδηγούς όλων των χωρών. Με εξαίρεση ελάχιστες χώρες μάλιστα, το "Stop" αναγράφεται στο λατινικό αλφάβητο και όχι το τοπικό. 

Μόνο στην Καστοριά ο δραστήριος Δήμος Καστοριάς, το "Stop" διαπλάτυνε ως προς την απόσταση που χωρίζει καθένα από τα 4 γράμματά του, τόσο πολύ, ώστε να καταλαμβάνουν ολόκληρο το πλάτος του οδοστρώματος. 

Να χρειάζεται δηλαδή ο οδηγός μια πλήρη κίνηση του κεφαλιού από αριστερά προς τα δεξιά , και του βλέμματος σε όλο το οπτικό του πεδίο μπροστά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην προσοχή του στην οδήγηση, προκειμένου να ανακαλύψει από που αρχίζει το "S" και που καταλήγει το "P".

Μάλιστα συχνά καλύπτονται τα γράμματα από τα άλλα διερχόμενα αυτοκίνητα στο διπλανό ρεύμα και έτσι οι μεν διαβάζουν "Op" και οι δε "St".


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | πλατεία Δαβάκη


Περισσότερες και ορθότερες υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει ο δήμος Καστοριάς, καθαρίζοντας τις πινακίδες των "Stop", παρά... ζωγραφίζοντας το οδόστρωμα αφαιρετικά.

Επιπλέον η σήμανση στο οδόστρωμα για την υποχρεωτική πορεία των αυτοκινήτων από το ένα ρεύμα προς τα αριστερά και ευθεία, και από το άλλο ρεύμα προς τα δεξιά, δεν τοποθετείται στο τέλος της διαδρομής, όπως συμβαίνει στην πλατεία Δαβάκη, αλλά στην αρχή, πριν εισέλθει το όχημα στο σημείο του στο οδοστρώματος που διαχωρίζεται σε δύο ρεύματα με κολονάκια. 

Για να μπορέσει ο οδηγός να επιλέξει το ρεύμα και την επιθυμητή κατεύθυνση και να μην εγκλωβιστεί στο τέλος της διαδρομής -όπως συχνά παρατηρείται στο σημείο αυτό.

Μία πατέντα από τις πολλές αστείες που συναντά κανείς στην Καστοριά, που μπορεί  να είναι και επικίνδυνη. 

Πώς όμως να τα αναφέρουν όλα αυτά, σ’ αυτή την πόλη των "εύγε" και των "ζήτω";


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Σεπτεμβρίου 2020, αρ. φύλλου 1046.


6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος19/3/21

    O πεθερός είναι πολύ αξιόλογος Δημοτικός Υπάλληλος.... Αυτός είναι υπεύθυνος για τα μερεμέτια των Τεχνικών Υπηρεσιών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/3/21

    Παλιότερα υπήρχαν και STOP προφυλακτικά. Αυτά τουλάχιστον έκαναν δουλειά. Χωρίς να είναι "ώρα για δουλειά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος19/3/21

    Τώρα δεν υπάρχει το Stop μόνο Duo.... Αλλά μετά τα 50.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος20/3/21

    Εμπνέει ο Δήμαρχος... Ξύλινες Παλέτες πέργκολες στους κάδους σκουπιδιών... Τενεκεδες τυριών βαμμένους σε νησιώτικα χρώματα... Stop για να τα βλέπει το σασί των αυτοκινήτων και ο προφυλακτήρα ς... Δήμαρχε σ ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος20/3/21

    Όταν παίρνω Viagra δεν με σταματάνε τα STOP του Γιάνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος20/3/21

    Το STΟP στην άσφαλτο ποιος Ειδικός Συνεργάτης το σκέφτηκε, λογικά ο Παλαιός....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ