26.5.21

Προγραμματική σύμβαση για πιστοποίηση μελιού

Την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας - Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για την εκπόνηση έρευνας με τίτλο: «Επιστημονική αναζήτηση αιτιώδους σχέσης μεταξύ των ποιοτικών χαρακτηριστικών του μελιού Καστοριάς και της γεωγραφικής προέλευσής του», υπέγραψε το Σάββατο 22 Μαΐου 2021, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης και ο αντιπρύτανης- πρόεδρος της επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Στέργιος Μαρόπουλος.
Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημητρίου Σαββόπουλου, παρουσία της θεματικής αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος Κάλυ Κυριακίδου, της καθηγήτριας του τμήματος Γεωπονίας Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κατερίνας Μέλφου, του εκπροσώπου του συλλόγου Μελισσοκόμων Καστοριάς Νικόλαου Γερονίκου, του διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Παναγιώτη Πετρίδη και του περιφερειακού συμβούλου Καστοριάς Θωμά Μάνου.
Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι διετής και ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στα 21.280 ευρώ. Στόχος της είναι η «επιστημονική τεκμηρίωση ύπαρξης σχέσης μεταξύ ενός σημαντικού αγροτικού προϊόντος όπως είναι το μέλι Καστοριάς και της γεωγραφικής περιοχής προέλευσής του. Η γνώση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και αποτελεί μια ουσιαστική προϋπόθεση για την ανάδειξη τοπικών χαρακτηριστικών, για τη διασφάλιση ποιότητας και την προστασία του καταναλωτή. Η μελέτη των αποτελεσμάτων θα αναδείξει τυχόν σημεία διαφοροποίησης και μοναδικότητας του προϊόντος σε σχέση με τα υπόλοιπα ομοειδή», αναφέρει  σχετικό δελτίο τύπου της Π.Ε. Καστοριάς.
Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει την εγκατάσταση πειραματικού σταθμού, δημιουργία αναλύσεων των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών του μελιού, μοριακές αναλύσεις γύρης για τον προσδιορισμό των διατροφικών προτιμήσεων και τέλος συγκεντρωτική ανάλυση των αποτελεσμάτων και αξιολόγηση της δυνατότητας διεκδίκησης της πιστοποίησης προϊόντος «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, ΠΓΕ» για το μέλι Καστοριάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ