3.7.21

ΝΙΚΟΥ ΤΣΕΜΑΝΗ: Χωροταξικές ανησυχίες


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Νίκος Τσεμάνης
ΟΔΟΣ 3.12.2020 | 1057


Το Νέο Χωροταξικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη βουλή το Νοέμβριο του 2020 όχι μόνο δεν εκσυγχρονίζει τα πολεοδομικά θέματα της χώρας αλλά εισάγει νέες μεθόδους ρουσφετολογικής διαχείρισης της χωροταξίας στη χώρας μας.Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ της λέξης Χωροταξία στα σύγχρονα λεξικά του κόσμου θα μπορούσε να περιγράφεται σαν ένα σύνολο νομοθετικών ρυθμίσεων της πολιτείας για οργάνωση του χώρου με στόχο την βελτίωση των όρων συνάθροισης και διαβίωσης των κατοίκων, την εξασφάλιση κοινοχρήστων χώρων και την προστασία της φύσης και πολιτιστικής κληρονομίας ενός τόπου.

Δυστυχώς στην χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες κάθε προσπάθεια χωροταξικής ρύθμισης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου που έθιγε ιδιωτικά οικοπεδικά συμφέροντα δεν μακροημέρευε. Οι εκλεγμένοι μας χρησιμοποιούσαν την χωροταξικές ρυθμίσεις για ίδιον εκλογικό όφελος και η οικιστική αναρχία απλωνόταν στη χώρα.

Αυτό το εμπόριο ψήφων που υποβάθμιζε το οικιστικό και φυσικό περιβάλλον και οδήγησε εκτός των άλλων στην οικονομική και πολιτιστική χρεοκοπία του τόπου μας προσπάθησαν μάταια να σταματήσουν από αρμόδιες υπουργικές θέσεις κατά την πρώιμη περίοδο της μεταπολίτευσης, ο Στέφανος Μάνος από το χώρο της Δεξιάς και ο Αντώνης Τρίτσης από το χώρο της κεντροαριστεράς αλλά γρήγορα εκδιώχτηκαν και απομονώθηκαν από τα ίδια τους τα κόμματα για την έλλειψη σεβασμού πού επέδειξαν στο πρόσκαιρο πολιτικό κόστος. 

Το περιβάλλον, η ομορφιά του ελληνικού τοπίου, τα συμφέροντα των γενιών που έρχονται έμειναν χωρίς πολιτικούς εκπροσώπους στα μεγάλα κόμματα της ελληνικής βουλής. Οι προσπάθειες ορισμένων πεφωτισμένων δικαστών στο Συμβούλιο της Επικρατείας να σταματήσουν την πολεοδομική νομοθετική ασυδοσία έπεσαν στο κενό. Η έννοια της χωροταξίας στον ελληνικό χώρο ήταν ουσιαστικά νεκρή.

Την νόμιμη οικιστική αναρχία ακολουθούσε και η παράνομη. Η κατασκευή και νομιμοποίηση ενός εκατομμυρίων νέας γενιάς αυθαιρέτων σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης ήταν ενδεικτική της ανομίας και της αποκέντρωσης της διαφθοράς που με άνωθεν πολιτική κάλυψη ανθεί στη χώρα μας . 

Ενώ στην γείτονα χώρα, την Τουρκία, οι κυβερνήτες προχωρούσαν με μακροπρόθεσμους στόχους χωροταξικής οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής και δημιουργούσαν βιομηχανικές δομές που κατασκεύαζαν ακόμα και drone, οι δικοί μας πολιτικοί ανέχονταν και επιβράβευαν την παραγωγή εκατομμυρίων αυθαιρέτων και πριμοδοτούσαν επενδύσεις σε καζίνα με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές.

Οι Έλληνες μηχανικοί καθ’ ύλην δημιουργοί του οικιστικού γίγνεσθαι στην χώρα μας είχαν καταντήσει διαπιστευμένοι συμβολαιογράφοι αυθαιρέτων αυτοαναιρώντας για πενιχρές αμοιβές τον ίδιο τον επαγγελματικό τους προορισμό. Εκατοντάδες αποσπασματικές χωροταξικές ρυθμίσεις εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων προστίθενται κάθε χρόνο στο παζλ της ελληνικής <από και έως> πολεοδομικής νομοθεσίας. Τα μαθήματα από την οικονομική κρίση της εποχής των μνημονίων δεν ήταν αρκετά να αλλάξουν κάθε είδους ρουσφετολογικές πρακτικές που καθόρισαν και καθορίζουν το οικιστικό γίγνεσθαι στη χώρας μας. 

Το Νέο Χωροταξικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη βουλή το Νοέμβριο του 2020 όχι μόνο δεν εκσυγχρονίζει τα πολεοδομικά θέματα της χώρας αλλά εισάγει νέες μεθόδους ρουσφετολογικής διαχείρισης της χωροταξίας στη χώρας μας. 


Οι αρμόδιοι υπουργοί, Κωστής Χατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Δημήτρης Οικονόμου δεν αφήνουν αμφιβολίες. Η πρόταση τους να καταργηθούν οι παρεκκλίσεις σε οικόπεδα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων στην εκτός σχεδίου δόμηση επιτρέποντας στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες να μπορούν να χτίσουν δύο χρόνια από σήμερα για να εκμεταλλευτούν τα οικόπεδα τους είναι ενδεικτικό της νοοτροπίας των χωροταξικών επιλογών των υπουργών. Το θέμα παρά το γεγονός ότι από πολεοδομική άποψη δεν είναι πρωταρχικής σημασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της εκτός σχεδίου δόμησης είναι ενδεικτικό των προθέσεων. Η θέα του Υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη στην ελληνική τηλεόραση να διαβεβαιώνει απολογητικά τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων αυτών ότι θα έχουν και πρόσθετο χρόνο να χτίσουν μέχρι και έξη χρόνια, (πάλι καλά που δεν έβαλε χρονικό ορόσημο τις επόμενες εκλογές) είναι αποκαλυπτική της νοοτροπίας των επιλογών μηδενικού πολιτικού κόστους των ανδρών που χειρίζονται τις τύχες της οικιστικής οργάνωσης του τόπου μας. 

Είναι πράγματι εξωφρενικό αρμόδιοι υπουργοί να προτρέπουν, σχεδόν να εκβιάζουν ιδιοκτήτες γης εξωθώντας τους να τρέξουν να βρουν χρήματα για να προλάβουν να χτίσουν και να εκμεταλλευτούν την εκτός σχεδίου μικρή ιδιοκτησία τους καταργώντας με τον τρόπο αυτόν τις χωροταξικές επιλογές που οι ίδιοι φέρνουν προς νομοθέτηση στη βουλή. Η μεθόδευση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος σαν η αρχή της εποχής της προειδοποιητικής ρουσφετολογίας στον ελληνικό χώρο.

Κάθε σκεπτόμενος Έλληνας με αποθέματα αξιοπρέπειας τρομάζει με την ιδέα ότι οι ίδιοι άνθρωποι που κάνουν αυτές τις προτάσεις θα κατευθύνουν την εκπόνηση των χωροταξικών σχεδίων της χώρας μας. Παράλληλα η πρόταση τους να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης ξενοδοχειακών μονάδων από 0,20 σε 0,18 προκαλεί θυμηδία και υποτιμά την νοημοσύνη μας.

Η δήλωση τους ότι τα χωροταξικά σχέδια θα ξεκινήσουν από τα νησιά μας, τις περιοχές Νατούρα και τα τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους με fast trαck διαδικασίες για να μην καθυστερεί η τουριστική εκμετάλλευση των περιοχών αυτών προκαλεί εφιάλτες σε όσους λατρεύουν την ομορφιά της πατρίδας μας.

Είναι γνωστό σε όλους τους αρμόδιους ότι χωροταξικές μελέτες χωρίς έγκαιρη διακοπή έκδοσης οικοδομικών αδειών στον χώρο εκπόνησης της μελέτης είναι δώρο άδωρον. Κάθε προειδοποίηση ακυρώνει την ίδια την έννοια εκπόνησης της χωροταξικής μελέτης. Όλοι θα τρέξουν να χτίσουν να προλάβουν και να ακυρώσουν στην πράξη οιεσδήποτε επιλογές προς όφελος του κοινωνικού συνόλου που θίγουν τα προσωπικά τους συμφέροντα. Αυτή την αλήθεια φαίνεται να θέλουν να αγνοούν με περίσσια υποκρισία οι αρμόδιοι υπουργοί συντάκτες του νέου χωροταξικού νομοσχεδίου 

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τρίτο κύμα της ρουσφετολογικής πανδημίας που σαρώνει χρόνια τώρα την χώρα μας και απειλεί να καταστρέψει ότι έχει μείνει όμορφο στον ελληνικό χώρο. 

Αν όλοι εμείς, δεξιοί και αριστεροί, άνδρες και γυναίκες, νέοι και γέροι, Έλληνες και ευρωπαίοι που αγαπούν αυτόν τον τόπο δεν αντιδράσουμε σε αυτή την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπική επέλαση σε βάρος του ελληνικού τοπίου και της ποιότητας της ζωής μας,

Αν οι βουλευτές που καλούνται να ψηφίσουν αυτό το χωροταξικό νομοσχέδιο δεν απαρνηθούν τα ρουσφετολογικά τους προνόμια και δεν τολμήσουν να εισηγηθούν την από κοινού δημιουργία ενός ανεξάρτητου υπερκομματικού οργανισμού, απαλλαγμένου από τα δεσμά του πολιτικού κόστους, που θα αναλάβει την διαχείριση των πολεοδομικών μας θεμάτων,

Αν δεν εξοστρακίσουμε από την πολιτική ζωή όλους εκείνους, τους μη ικανούς, τους χωρίς αντισώματα στον ιό της κερδοσκοπίας, που χρόνια τώρα έχουν μετατρέψει την χωροταξία σε πεδίο εξυπηρέτησης ιδιωτικών και προσωπικών συμφερόντων σε βάρος της ποιότητας της ζωής μας προβάλλοντας σαν άλλοθι της οργανωτικής τους ανεπάρκειας fast track διαδικασίες και άλλα δήθεν αναπτυξιακά κερδοσκοπικά οράματα,

Αν δεν επαναστατήσουμε με όσα συμβαίνουν γύρω μας και υποβαθμίζουν το ελληνικό χώρο και την αξιοπρέπεια μας θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι θα ζούμε σε ένα υποβαθμισμένο οικιστικό περιβάλλον μιας χώρας όπου οι τελευταίοι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι στις πόλεις θα διατίθενται για τη δημιουργία καζίνων, όπου οι κορυφογραμμές ιδιαιτέρου φυσικού κάλους των βουνών μας μπροστά στα έκπληκτα μάτια των θεών του Ολύμπου θα παραδίδονται στο έλεος της ανανεώσιμης επιδοτούμενης ανεμοδαρμένης προχειρότητας χωρίς αισθητικά και χωροταξικά κριτήρια, όπου οι ντομάτες θα πρέπει να μάθουν να συμβιώνουν με τα φωτοβολταϊκά  που εγκαθίστανται απρογραμμάτιστα εδώ και εκεί στα χωράφια της χώρας, όπου οι όμορφές παραλίες μας και τα νησιά μας που ανέδειξαν τον τουρισμό μας χρόνια τώρα θα παραδοθούν άνευ όρων για αποκλειστική τουριστική εκμετάλλευση και κακοποίηση σε off shore επιχειρηματικά συμφέροντα και θα χρειαζόμαστε corporate πιστωτικές κάρτες για να κάνουμε μπάνιο στους τόπους που γεννηθήκαμε.

Η αυθεντική ομορφιά της πατρίδας μας θα έχει χαθεί για πάντα. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Δεκεμβρίου 2020, αρ. φύλλου 1057


20 σχόλια:

 1. Ανώνυμος3/7/21

  Η Ελλάδα δεκαετίες τώρα έχει καταντήσει μη διαχειρίσιμη χώρα. Αίτια αρκετά. Μη εφαρμογή των νόμων,μη απόδωση ευθυνών σε όλη την πυραμίδα ιεραρχίας από κάτω προς τα πάνω και το βασικότερο ακατάλληλοι πολιτικοί και ανεπάγγελτοι.
  Παράλληλα κοινωνικά και πολιτικά αναλφάβητοι υπήκοοι που επιβραβεύουν την καταστροφή τους ψηφίζοντας αυτιστικά τους ίδιους και τους ίδιους....

  Πρεσβύτης Μέτοικος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος3/7/21

  Επειδή λοιπόν θεωρούμε ότι δεν πρέπει να σιωπούμε μπροστά σε φαινόμενα πολιτισμικής βαρβαρότητας που μας προσβάλλουν και να αδιαφορούμε για την προάσπιση του δικού μας πολιτισμού ρωτάμε: Ποιος ενέκρινε και υποστηρίζει φαινόμενα τέτοιας πολιτισμικής «ασέλγειας» στον αυλόγυρο της εκκλησίας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος3/7/21

   Ο χαμένος τα παίρνει όλα....

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος3/7/21

   Κατάντια Παρακμή Δυστυχώς

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος3/7/21

   Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
  4. Ανώνυμος3/7/21

   Θα έπρεπε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ήδη να είχε παραιτηθεί. Όχι τώρα. Τότε που απέλυσε τους βρεφονηπιοκομους και μάγειρες. Έδειξε το έργο του [....] και τώρα ορίστε η τέχνη που παρουσιάζει.

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος3/7/21

  Ανάλογη βαρβαρότητα θα πράξει o δήμος την Καστοριάς με την κακώς λεγόμενη «Ανάπλαση της Νότιας Παραλίας»
  Ανοίξτε το σύνδεσμο και θα καταλάβετε τι εννοώ.
  https://www.kastoria.gov.gr/wp-content/uploads/2021/06/1.-%CE%A4%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%A4%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE.pdf

  Κόψιμο αιωνόβιων δένδρων, καταστροφή πάρκων και πράσινων χώρων για την δημιουργία πάρκινγκ και τσιμεντινων χώρων για τραπέζια των επιχειρήσεων της εστίασης. Δηλαδή γυρίζουμε στην δεκαετία του 70.
  Και αυτοί μιλάνε για πρόοδο και εναλλακτικό τουρισμό. Εκτος απο άχρηστοι είναι και χωριάτες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος3/7/21

   Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος3/7/21

   Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος3/7/21

   Έχεις δίκιο στην ανακοίνωση που έδωσαν σε ιστότοπο του εικοσάρικου το καμαρώνουν κιόλας λέγοντας " ανάπλαση παραλίας με λιγότερο πράσινο!!!!!"
   Τι [....] θέε μου πλέον.
   Εάν τολμήσουν να πειράξουν όχι δέντρο αλλά θάμνο, θα μπώ με το 4×4 στο [....]. Και ναί τους [....] να το γνωρίζουν.
   Αι [....] πια...

   Διαγραφή
 4. Ανώνυμος3/7/21

  Η ανάπλαση Νότιας Παραλίας είναι έργο Χατζησημεωνιδη.... 10 χρόνια πέρασαν κι οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου ακόμη να φτάσουν στην υλοποίηση....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος3/7/21

   Λάθος κάνεις, η ανάπλαση της Νότιας Παραλίας είναι έργο του Οικονομίδη.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος3/7/21

   Άσε τις εξυπνάδες, στα ΣΒΑΑ τα ενέταξε ο Μανώλης. Σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Θα φύγει ο Γιάνης, θα χαθεί ακόμη μια 4ετια....

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος3/7/21

   Δεν πειράζει συνεχίστε να ψηφίζετε κουτσά άλογα δεκαετίες τώρα και τα χρόνια φεύγουν και οι επόμενες γενιές έρχονται σεμία Καστοριά ανυπόφορη επιβαρυμένη με χίλια τόσα προβλήματα και διογκώνονται και διογκώνονται.....

   Διαγραφή
  4. Ανώνυμος4/7/21

   Μου είναι αδιάφορο ποιός ζήτησε το έργο. Ας το έκανε και ο Πατακός. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι θα καταστρέψουν κάτι καλό που έκαναν κάποιοι προηγούμενοι και το πουλάνε σαν πρόοδο. Η Νότια παραλία είναι μιά χαρά και δεν χρειάζονται 4 εκατομμύρια για την ανάπλαση. Με λίγα έργα (ποδηλατόδρομο σε όλη την πόλη όχι μέχρι τον Ποδηλάτη, και διαδρόμους ΕΜΕΑ), καλή διατήρηση και φυσικά με ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ η Νότια παραλία θα γίνει θαυμάσια.

   Διαγραφή
  5. Ανώνυμος5/7/21

   Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
  6. Ανώνυμος5/7/21

   Και πως θα δουλέψουν οι φίλοι μας οι εργολάβοι..;;; Το ιδιωτικό λατομείο...;;;

   Διαγραφή
 5. Ανώνυμος4/7/21

  Οι μπετσκες ψηφίζουν ή Pony ή Φοράδες....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος5/7/21

  Δεν ξέρω τι λέτε εσείς ρε παιδιά, αλλά διαβάζοντας την μελέτη είχα την εντύπωση ότι o μελετητής, εκτός του ότι προφανώς δεν είναι καστοριανός (κάτι φυσικά που δε είναι απαραίτητο για την πραγματοποίηση της μελέτης) αγνοεί παντελώς την υπό μελέτη περιοχή. Εκτός αυτού φαίνεται ότι έκανε την μελέτη εξ αποστάσεως (desk study) και δεν πάτησε το πόδι του στη Νότια Παραλία. Όχι μόνο αγνοεί τις τοπωνυμίες (αρχοντικό Παπατέρπου, γέφυρα Σταυρού κλπ.) αλλά και αν βρέθηκε στην περιοχή δεν αξιώθηκε να προσθέσει στην μελέτη ούτε μία πρόσφατη φωτογραφία της περιοχής (ας πούμε για δείγμα) και αρκέστηκε να χρησιμοποιήσει καποιες παλαιές φωτογραφίες από το StreetView της Google. Η μελέτη είναι η καλύτερη διαφήμιση για την Google. Όσο για τις λεπτομέρειες της μελέτης υπάρχουν πολλά σημεία για συζήτηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος6/7/21

  Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ