2.8.21

Λόγος & Αντίλογος



Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Καστοριάς

Mε αφορμή επαναλαμβανόμενα αρνητικά και ειρωνικά σχόλια, σε βάρος της δράσης και του έργου του σωματείου, από την "ανώνυμη" στήλη ["εδώ"] της εφημερίδας "Οδός", η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Καστοριάς νοιώθει αναγκασμένη να προβεί στην ακόλουθη δήλωση:

Η ιστορία και το φιλανθρωπικό έργο προσφοράς στον συνάνθρωπο, που επιτελεί το σωματείο επί 113 χρόνια, είναι γνωστά στον τόπο και την κοινωνία της Καστοριάς, λυπούμεθα αν η συντάκτρια της στήλης δεν τα γνωρίζει…

Καλούμε την συντάκτρια της στήλης, αντί της «ανώνυμης» , αυθαίρετης, κακόβουλης και ειρωνικής κριτικής, που κάθε άλλο παρά παραγωγική είναι, αν πράγματι έχει το θάρρος της γνώμης της, να το πράξει επώνυμα, ή –ακόμη καλύτερα– να συνδράμει στην δράση του σωματείου, ώστε να γνωρίσει το έργο που επιτελείται.

Επισημαίνουμε προς την εφημερίδα «Οδό» ότι η φιλοξενία τέτοιου είδους κριτικής, ακριβώς επειδή γίνεται «ανώνυμα» και «ανυπόγραφα», τελικά εκφράζει τις θέσεις και τις απόψεις της εφημερίδας.

Τέλος, ξεκαθαρίζουμε ότι η δημόσια αντιπαράθεση ούτε αποτελεί, ούτε εξυπηρετεί τους φιλανθρωπικούς σκοπούς του σωματείου, ως εκ τούτου δεν πρόκειται να επανέλθουμε στο θέμα, ακόμη και αν προσκληθούμε ξανά.

Καστοριά 30-11-2020

Για την 
Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Καστοριάς
Το Δ.Σ.


* * *

Η ΟΔΟΣ δημοσιεύει ευχαρίστως την απάντηση του Δ.Σ. της Φιλοπτώχου που αποτελεί σημαντικό σωματείο, με θετική ιστορία στην Καστοριά, αθόρυβο συχνά έργο αλλά και εκφάνσεις που επιδέχονται κριτικής όταν γίνονται δημόσια και μπορούν να ερμηνευθούν ποικιλότροπα. Η διαφωνία της εφημερίδας που είναι και πάγια θέση της είναι σε δύο σημεία: 
α) Στο δικαίωμα και την αξία της ανώνυμης κριτικής που δεν διαφέρει σημαντικά από το αθόρυβο φιλανθρωπικό της έργο καθώς προσφέρει συχνά αφορμές και εποικοδομητικές αναθεωρήσεις. Σε μια πόλη που μόνο τα «εύγε» έχουν θέση και διατυπώνονται επώνυμα, δεν ξενίζει η ανωνυμία καθεαυτή 
β) Η επισήμανση του Δ.Σ. προς την ΟΔΟ είναι άστοχη. Προφανώς η Φιλόπτωχος δεν μπορεί να υπεισέρχεται και να γνωρίζει αυθεντικά το τι εκφράζει ή όχι την εφημερίδα, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να το συμπεραίνει από την φιλοξενία ανωνύμων επιστολών. Αυτό που κάνει η ΟΔΟΣ φιλοξενώντας μια ανώνυμη επιστολή είναι απλώς να αναλαμβάνει αποκλειστικά την νομική τυπική ευθύνη της δημοσίευσης και όχι της άποψης καθεαυτής. Άλλωστε την άποψή της την εκφράζει ευθέως. 

ΟΔΟΣ


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Δεκεμβρίου 2020, αρ. φύλλου 1057


Σχετικά: 


14 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/8/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/8/21

    Οι δράσεις της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών είναι απαραίτητη γιατί υπάρχει ανισότητα και μιζέρια στην κοινωνία. Θέλω να πιστεύω ότι οι εν λόγω κυρίες ψηφίζουν τα ανάλογα πολιτικά κόμματα για να αλλάξει η κατάσταση. Αυτό θα ήταν μία φιλόπτωχη πράξη και όχι η οργάνωση γιορτών με χαβιάρι και σαμπάνιες [....]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/8/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος2/8/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/8/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος2/8/21

    Σε ετοιμότητα ο Δήμος Καστοριάς να αντιμετωπίσει το κύμα καύσωνα λέει.... Λογικά θα έχουν στο 20 τα κλιματιστικά κλειδωμένοι στα γραφεία τους... Επίσης ο Γιάνης σταμάτησε το γυμναστήριο γιατί έχει ζέστη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος3/8/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος3/8/21

    Δεν γνωρίζω τα μέλη της φιλόπτωχου της Καστοριάς, οποτε δεν μπορω να τα κρίνω. Στο χωριό μου η φιλόπτωχος αποτελείται από κυράδες της «υψηλής» (οικονομικά) κοινωνίας γυναίκες επιχειρηματία που δεν έχουν δουλέψει πότε στην ζωή τους. Τα Χριστούγεννα σκέφτονται τους φτωχούς και οργανώνουν έναν βασιλικό δείπνο και το παίζουν γκαρσόνες, έτσι για να αισθανθούν μία φορά το χρόνο εργατική τάξη. Κατα τα αλλα σκοτώνουν την ώρα τους με ψώνια στα Λονδινα, Παρίσια κλπ, με την μόδα, τις γιορτές, καφεδάκι με γλυκάκι, κουτσομπολιό και φυσικά στο κομμωτήριο. Τα υπόλοιπα δεν γράφονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος3/8/21

    Εν μέσω της χειμωνιάτικης καραντίνας η λαχειοφόρος έγινε; τα δώρα τα μοίρασαν; πόσα λεφτά έβγαλαν; [….] τι έργο έκαναν; Δεν έχουν ανακοινώσει κάτι [….]. Σιωπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος3/8/21

    Παλιό άρθρο αλλά πάντοτε επίκαιρο!

    Εγώ πάντως είμαι φτωχός πολύ πριν ζοριστούν τώρα τελευταία και οι βολεμένοι, όχι φίλοι μου δεν ήταν ποτέ, ούτε να με φτύσουν όχι μόνο εμένα αλλά και τους υπόλοιπους μαζί με μένα.

    Αυτό το αστειάκι κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνει, η φτώχεια πρέπει να σταματήσει να είναι το χόμπι που γεμίζει την καθημερινότητα και την κοινωνική ζωή ορισμένων. Η φτώχεια είναι πρόβλημα και λύση είναι η εξάλειψή της, όχι ο διαιωνισμός της για να μετριάζονται οι τυχόν υποσυνείδητες τύψεις της μεσοαστικής τάξης.

    Λυπάμαι αλλά κανένας, φτωχός, ευκατάστατος ή πλούσιος δεν πιστεύει πραγματικά ότι σωματεία σαν και αυτά επιδιώκουν στα σοβαρά την εξάλειψη της φτώχειας. Τουλάχιστον όχι όσο τα μέλη της χαριεντίζονται σε εκδηλώσεις υπερπολυτελών εγκαταστάσεων με τους πολιτικά υπεύθυνους της φτωχοποίησης των πολιτών.

    Καλό θα είναι επιτέλους να αρχίσουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους ορισμένοι. Ή θα είσαι με τους φτωχούς ή θα είσαι με τους υπεύθυνους της φτώχειας, μεσοβέζικες λύσεις δεν υπάρχουν και όσοι τις χρησιμοποιούν κοροιδεύουν πρωτίστως τον εαυτό τους.

    Όσο κάποιοι το παίζουν φιλόπτωχοι έχοντας από 10 διαμερίσματα αλλά αρνούνται να μειώσουν έστω και λίγο τα ενοίκια που ζητούν, όσο ξοδεύουν εκατοντάδες ευρώ σε κομμωτήρια και καταστήματα ρούχων για μία βραδιά στην οποία θα πωληθούν λαχνοί για την αγορά μιας ποσότητας τροφίμων μακράς διάρκειας για τους φτωχούς, όσο φωτογραφίζονται μαζί με τους υπεύθυνους της φτωχοποίησης των πολιτών τόσο θα φαίνονται οι πράξεις τους ανούσιες και τα λόγια τους κούφια.

    Αν θέλετε να κάνετε κάτι για την φτώχεια την επόμενη φορά που κάποιος θα παρεβρεθεί σε κάποια σας συγκέντρωση για να κερδίσει ψηφαλάκια ξεμπροστιάστε τον δημόσια αν θέλετε να λέγεστε φιλόπτωχοι, και δικοί μου φίλοι δηλαδή. Διαλέξτε στρατόπεδο γιατί η φτώχεια είναι πόλεμος και απώλεια αυτού του πολέμου είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

    Η δήλωση ότι το σωματείο αυτό επιτελεί "φιλανθρωπικό έργο" τα τελευταία 113 χρόνια είναι από μόνη της παραδοχή αποτυχίας και καλό είναι κάποια στιγμή να το παραδεχθείτε, γιατί το έχουν καταλάβει και οι πέτρες.

    .........

    In other news που λεν και στο χωριό μου δελτίο τύπου εξέδωσε ο Δήμος Καστοριάς για την πλήρη ετοιμότητά του την περίοδο του καύσωνα που διανύουμε επισυνάπτοντας 4 αρχεία PDF της Πολιτικής Προστασίας με ημερομηνία δημοσίευσης: α) 28/6/2017, β) 2/7/2019, γ) 15/05/2020 και δ) 15/07/2011. Εντάξει μιλάμε πρέπει να ίδρωσε ο υπάλληλος στο googlάρισμα στο κλιματιζόμενο γραφείο του για να τα βρει. Που είναι οι κλιματιζόμενες αίθουσες για τους πολίτες; Το κτήριο του ΚΑΠΗ; Το κτήριο της Ορεστείας; Το δημοτικό μέγαρο; Το κτίριο της Αντιπεριφέρειας; Πρέπει να κλείσουμε ραντεβού πρώτα στην Γιάννα; Ξέχασα, έχουμε covid τώρα δεν γίνεται αλλά όλοι κυκλοφορούν χωρίς μάσκες στους παραπάνω χώρους. Με τα αδέσποτα στην πόλη και στο κυνοκομείο τι γίνεται αλήθεια; Έχουν την λίμνη, ας βουτήξουν; Πόσα άλλα ερωτήματα, πόσο λίγες απαντήσεις και πόσο λίγοι είστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/8/21

      Εύγε όποιος/όποια να είσαι καλά.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος4/8/21

      Μπράβο τους ξεφτιλησες αυτούς που θέλουν να κόψουν δέντρα και να χαλάσουν παρκα οξυγόνου

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος3/8/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος3/8/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ