26.7.21

Το Σκάκι

 
ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
Όχι, δεν είναι φωτομοντάζ.


“Της Ορεστίδος οράματα”


■ Ο δήμαρχος Κοζάνης έχει όραμά του ένα μεγάλο περιφερειακό νοσοκομείο στον κόμβο της Εγνατίας και από την καινούρια χρονιά θα αρχίσουν οι μελέτες γι’ αυτό και θα το υλοποιήσει, όπως διαβάσαμε.

■ Εδώ στην «αρχόντισσα» τα οράματα είναι η διαχείριση της απλής καθημερινότητας και για την οποία πέφτουν στο σκαπέρδειο μέγαρο «βροχή τα ευχαριστήρια μηνύματα» (κάτι σαν πανδημία έπεσε) από τους τοπικούς συμβούλους των πέριξ της Καστοριάς κοινοτήτων.
 
■ Καθάρισμα των επαρχιακών δρόμων, «ευχαριστούμε». Επισκευή των αρδευτικών, «ευχαριστούμε». Αντικατάσταση σχολικής στέγης, «ευχαριστούμε». Μπαλώματα λακκούβων, «ευχαριστούμε». Αντικατάσταση λαμπτήρων, «ευχαριστούμε». Μάζεμα των φθινοπωρινών φύλλων από πλατεία, «ευχαριστούμε». Μάζεμα των φθινοπωρινών φύλλων από δρόμο, «ευχαριστούμε». Μάζεμα των φθινοπωρινών φύλλων από πεζοδρόμια, «ευχαριστούμε». Κλάδεμα ενός πλατάνου στην πλατεία του χωριού, «ευχαριστούμε πολύ». Ευγνωμονούντες σας ευχαριστούμε. Μεγάλα Οράματα. Μεγάλα Έργα.

■ Στην συνέχεια αναλαμβάνουν να συμπληρώνουν την πανδημία των δημοσίων ευχαριστηρίων, τα fake προφίλ με τα σχόλιά τους, τα likes και τις καρδούλες τους.
 
■ Ο βουλευτής κ. Τζηκαλάγιας έχει και αυτός «οράματα». Μας εμψυχώνει ότι αν και έρχεται βαρύς χειμώνας, να έχουμε υπομονή καθώς σε τρία χρόνια θα καίμε φθηνό φυσικό αέριο. Το 2023 το πρόβλεψε ο βουλευτής.
 
Θα φαίνεται φθηνό αλλά δε θα ‘ναι, όπως θα έλεγε κι ένας σύγχρονος προφήτης.

■ Στην συνέχεια δήλωσε: «Στον χειμώνα που έρχεται θέλουμε τουρισμό», και ω! του θαύματος αναδείχθηκε και πάλι ο ακτύπητος ναρκισσισμός μας και η έγκυρη ενημέρωση: «91% πληρότητα στην Καστοριά στα καταλύματα την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς» διαβάζουμε στα τοπικά ενημερωτικά μπλογκς. Μάλλον αυτό θα διάβασε και ο βουλευτής και έκανε την «πρόβλεψη».

■ Δηλαδή εν μέσω του δεύτερου σφοδρότατου κύματος της πανδημίας, με τόσα κρούσματα και νεκρούς, εμείς, "covid-free άρχοντες" στην "covid-free αρχόντισσα" του «παγκόσμιου τοπ προορισμού» —όπως είπε κι ο δήμαρχος (τι παγκόσμιου; γαλαξιακού!), θα δεχθούμε τις γιορτές πολλούς ευτυχισμένους "jingle bells" ανθρώπους που αποφάσισαν να ταξιδέψουν, στον φημισμένο για τα πολλά κρούσματα κορωνοϊού έρημο τόπο που ζούμε, για τις δικές τους χειμερινές διακοπές! Τί άλλα θα διαβάσουμε;

■ Στην συνέχεια διαβάσαμε και άλλο «όραμα» του βουλευτή: «Καστοριανοί μετά τα δύσκολα, και με την λίμνη μας θα έρθουν καλύτερες μέρες». Μετά από τις δύσκολες μέρες (αυτές εννοεί; μελλοντικές εννοεί;), υπομονή πάλι Καστοριανοί, με την εισήγησή του για την λίμνη που κατέθεσε σε επιτροπή της Βουλής, θα έρθουν καλύτερες μέρες. Με δράσεις αγροτικές, τουριστικές και περιβαλλοντικές, η λίμνη θα μας «θρέψει».

■ Θα γίνουμε επιτέλους Λουκέρνη και θα τρώμε με "χρυσά κουτάλια". Αν και η Λουκέρνη είναι τουριστική πόλη από το...1840, θα την ξεπεράσουμε, καθότι εμείς, ως γνωστόν, έχουμε... «συγκριτικό πλεονέκτημα».

■ Επίσης θα συναγωνιστούμε το περίφημο καρναβάλι της Λουκέρνης. Καθότι και εμείς έχουμε καρναβάλια. Και σ’ αυτά είμαστε ασυναγώνιστοι. Φαίνεται εξ άλλου.

■ Και το τελευταίο του όραμα: «τα φωτοβολταϊκά». Μετά από υποβληθείσα ερώτηση του βουλευτή, έλαβε και δημοσίευσε τις απαντήσεις από τον υπουργό και τους αρμόδιους φορείς. Τρέξτε να επενδύσετε στα φωτοβολταϊκά.

■ Ποια "χρυσά κουτάλια" της Λουκέρνης; Τώρα και ιδιωτικά αεροσκάφη της Γενεύης θα έχουμε, για να πηγαινοερχόμαστε από τον πλήρως αναβαθμισμένο αερολιμένα μας στην πρωτεύουσα και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις για τις συμφωνίες. Μεγάλα οράματα εν μέσω της καραντίνας. Άφθονος ο χρόνος, δημιουργικός.
 
■ Μεγάλο «όραμα» είχε ο Δήμος Καστοριάς και για την Φιλαρμονική. Αμέ! Και είχε εξαγγείλει ότι «ο Δήμος Καστοριάς θεωρεί αναγκαία τη λειτουργία της Φιλαρμονικής στο ύψος που της αρμόζει και το νομικό πλαίσιο που πρέπει να λειτουργεί, χωρίς παθογένειες του παρελθόντος με τα διάφορα χρέη και τις ασάφειες. Μία Φιλαρμονική με έδρα στο Ωδείο Καστοριάς και μουσικούς με τις απαιτούμενες προκηρύξεις».

■ Αυτά ειπώθηκαν στις αρχές της Άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού ήρθε σύγκρουση μεταξύ του προέδρου του Νομικού Προσώπου του Δήμου του κ. Ρήμου με τον μαέστρο της φιλαρμονικής, σχετικά με το υπέρογκο ποσό που είχε προσληφθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή και τα χρήματα που του χρωστούσαν.
 
■ Στην συνέχεια η φιλαρμονική κατέβασε "ρολά" και επαναλήφθηκε η γνωστή ιστορία. Δημόσιες αλληλοκατηγορίες και τα λοιπά, και εκ μέρους του κ. Ρήμου ανακοινώθηκε ότι θα προσληφθεί μαέστρος με χαμηλό μισθό, μετά από προκήρυξη.
 
■ Ξαφνικά στα τέλη Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε, έτσι απλά, ότι επαναλειτουργεί η φιλαρμονική με τον ίδιο μαέστρο. Προκήρυξη δεν διαβάσαμε πουθενά, ούτε το ποσό που προσλήφθηκε δεν διαβάσαμε πουθενά. Άρα, αν καταλάβαμε σωστά, εξόφλησαν αυτά που του χρωστούσαν, όπως έλεγε ο μαέστρος, και τρέχει νέος μισθός τώρα; Το ύψος του οποίου είναι υψηλό ή χαμηλό;

■ Ποίημα πάντως (μέχρι στιγμής) δεν αφιερώθηκε στο νυν δήμαρχο, όπως είχε αφιερωθεί πριν την πρόληψή του στον προηγούμενο δήμαρχο. Υποβιβάστηκε και το «όραμα», αντί για έδρα το δημοτικό ωδείο, δόθηκε έδρα το παλιό νοσοκομείο. Βολεύει, γιατί ποιος να πληρώνει ταξί τώρα.
 
■ Η Φιλόπτωχος Κυριών της Καστοριάς «οραματίστηκε» ένα χαρούμενο και υγιές φθινόπωρο και από τα μέσα του Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησε αισιόδοξα «λαχείο» με πλούσια δώρα που θα κληρωθούν στο τέλος του Γενάρη 2021. Τα χρήματα που θα μαζέψει θα πάνε σε «καλό σκοπό», όμως ποτέ δεν ανακοινώνουν περαιτέρω πληροφορίες, παρ’ όλο που εκδίδουν πλούσια δελτία τύπου με πλούσιες εκδηλώσεις και ταξίδια. Γι’ αυτό τον λόγο κάποιοι συμπολίτες μας, που ενώ επιθυμούν να συνεισφέρουν, διστάζουν να συμμετέχουν στο όλο εγχείρημα.
 
■ Από το Νοσοκομείο Καστοριάς έχουν ανακοινωθεί αρκετές ιδιωτικές και κρατικές χορηγίες μέσα σε αυτή τη δύσκολη χρονιά, από την Φιλόπτωχο δεν διαβάσαμε κάτι. Και είναι λογικό οι ιδιωτικές φιλανθρωπίες να μην ανακοινώνουν ονόματα, αλλά ένας φιλόπτωχος σύλλογος θα έπρεπε κατά την γνώμη μας, να είναι περισσότερο εξωστρεφής για το ύψος των χρημάτων-δωρεών που εισπράττει και διαθέτει, τον στόχο και τα κριτήρια της φιλανθρωπίας τους καθώς και για τις επιτροπές που αποφασίζουν την φιλανθρωπία και τις συνεργασίες που συνάπτει.

■ Γιατί πολλοί είναι αυτοί που παρεξηγούν τις ψυχαγωγικές εκδρομές σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τις λειτουργίες σε ναούς της πόλης, την κοπή της βασιλόπιτας, τα χριστουγεννιάτικα πρεμεντί και τις άλλες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις που συνοδεύονται συχνά από χαμόγελα και φωτογραφίες, ενώ απευθύνονται στην ανακούφιση της ανθρώπινης δυστυχίας.

■ Εν μέσω δε του πρώτου και μέχρι τώρα του δεύτερου κύματος της πανδημίας, που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη δυστυχία στους συνανθρώπους μας, δεν έχουμε διαβάσει κάτι σχετικό για το φιλανθρωπικό τους έργο. Είναι και το απαγορευτικό, θα μου πείτε.

■ Από τύχη; Από σπόντα; Οι "γουναράδες" βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο εν μέσω του πανελλαδικού απαγορευτικού λόγω της πανδημίας. Στο πρώτο κύμα εξαιτίας του ταξιδιού τους στην έκθεση του Μιλάνου που μαστιζόταν από τον κορωνοϊό και με την επιστροφή τους, την εμφάνιση των πρώτων (και πολλών) κρουσμάτων στην Καστοριά.

■ Τότε ο πρόεδρος του ΣΓΚ κ. Τσούκας είχε απειλήσει με μηνύσεις γνωστή αθηναϊκή εφημερίδα η οποία συμπέραινε αυτό που έλεγαν όλοι, ότι δηλαδή μεγάλη ευθύνη στην διασπορά του ιού στην Καστοριά, έφεραν και οι γουνέμποροι που ταξίδεψαν στην Ιταλία. Μηνύσεις δεν γνωρίζουμε αν έγιναν.

■ Τώρα, στο δεύτερο κύμα, ο πρόεδρος πικραμένος ή αγανακτισμένος, είπε ότι βρέθηκαν και πάλι στο μάτι του κυκλώνα, εξ αιτίας των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού στα εκτροφεία μινκ εδώ στην περιοχή μας.

■ Την άνοιξη και το καλοκαίρι όταν βρέθηκαν στην Ολλανδία και την Δανία μινκ θετικά στον covid-19 και στην συνέχεια θανατώθηκαν, όλοι ισχυρίζονταν εδώ στην Καστοριά, ότι είναι fake ειδήσεις, προερχόμενες από την προπαγάνδα των οικολόγων και καθησύχαζαν ότι εδώ δεν συμβαίνει και ούτε θα συμβεί κάτι παρόμοιο.
 
■ Στο διάστημα αυτό, οι τοπικοί βουλευτές, ο αντιπεριφερειάρχης, η υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη φυσικά, ο τοπικός γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας είχαν σωρεία τηλεδιασκέψεων με γουνεμπόρους της περιοχής για τις αποζημιώσεις τους, για το «λαμπρό» μέλλον της καστοριανής γούνας, και τις προκλητικές εξαγγελίες Βορίδη-Αντωνίου στην Σιάτιστα, επιδοτήσεων του εκτροφέων γουνοφόρων ζώων.

■ Πριν λίγες ημέρες, ο πρόεδρος του ΣΓΚ δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θέλουν αποζημιώσεις, δεν τους ενδιαφέρει τίποτα, αλλά μόνο να μείνουν «ζωντανοί» (τις επιχειρήσεις τους εννοεί) επειδή έχει «όραμα»: Εφόσον θα κλείσουν τα εκτροφεία μινκ σε Ολλανδία και Δανία, η οποία κατέχει το 40% σε πωλήσεις δερμάτων μινκ παγκοσμίως, «οραματίστηκε» ότι μπορεί η Καστοριά και η Σιάτιστα να γίνουν τα μοναδικά μέρη στον κόσμο που θα παράγουν βιζόν. 

«Βιζόν και μινκ» (!) όπως γράφτηκε —που αλλού;— σε ενημερωτικά έγκυρα μπλογκ της Καστοριάς.
 
■ Και είπε μεταξύ άλλων ο κ. πρόεδρος: «Μας δίνεται η μεγαλύτερη ευκαιρία τώρα, ΤΩΡΑ [βροντοφώναξε], δεν θα βρεθεί ποτέ, έστω από τύχη, έστω από σπόντα, από δεν ξέρω τί, έχουμε την μεγαλύτερη ευκαιρία να γίνουμε το μεγαλύτερο παραγωγικό κέντρο του κόσμου. Η Καστοριά. Αυτό που λέω πάντα εγώ, να γίνει το νούμερο ένα παραγωγικό κέντρο του κόσμου, παγκοσμίως».

■ Άντε πάλι με το νούμερο ένα παγκοσμίως! Κάτι σαν την Καστοριά τον «τοπ παγκόσμιο προορισμό». Πανδημία έπεσε στον τόπο. «Τοπ παγκόσμια οράματα».

■ Το μόνο παγκόσμιο «σίγουρο» είναι ότι, οι παγκοσμίου φήμης μεγάλοι οίκοι μόδας κλείνουν τις πόρτες τους στην γούνα. Ο κόσμος εξελίσσεται δεν μπορεί να μείνει στάσιμος. Και δεν μένει παγκοσμίως. Μόνο εδώ στην Καστοριά μας έμεινε η «παγκόσμια πρωτιά».

■ Οι Δανοί, οι Ολλανδοί και άλλοι Ευρωπαίοι γιατί κλείνουν τα εκτροφεία; Έτσι, για τα καμώματα των οικολόγων; Εμείς γιατί αρχίσαμε να θάβουμε τα μολυσμένα μινκ; Έτσι, για χάρη των Τσιόρδα-Χαρδαλιά;
 
■ Τώρα αν τα μινκ («και τα... βιζόν»!) στα εκτροφεία «μας» είναι θετικά στον κορωνοϊό και είναι δίπλα μας, και συνεχίζεται η πανδημία, καμμία σημασία δεν έχει για τους υπεύθυνους; Αρκεί να γίνει η Καστοριά το νούμερο ένα παραγωγικό κέντρο βιζόν του κόσμου. «Ο θάνατός σου, η ζωή μου» —όσο σκληρό και αν ακούγεται.

■ Τι θυμηθήκαμε τώρα; Τα τριτοχλωροαιθυλένια και τα τετραχλωροαιθυλένια που βρέθηκαν στο νερό που πίνουμε.

Καληνύχτα  Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Νοεμβρίου 2020, αρ. φύλλου 1055.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.


26.7.2021 update | σ.σ.: Στην φωτογραφία (11.11.2020) ο μακαριστός μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ εμφανίζεται για πρώτη φορά με μάσκα. Δυστυχώς είναι και η τελευταία φωτογραφία του εν ζωή. [σχετικά "εδώ"]


Σχετικά: 

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/8/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/8/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/8/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος4/8/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος3/8/21

    «Βιζόν και μινκ» Ξεχάσατε το εθνικό προϊόν, την «νούρκα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ