15.5.22

ΟΔΟΣ: Η πόλις

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 8.7.2021 | 1087

«Με μεγάλη χαρά, η πρόεδρος και το Δ.Σ. του Προοδευτικού Συλλόγου Κυριών Καστοριάς σας προσκαλούμε, το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021 στην πολιτιστική μας γιορτή με τίτλο "Η πόλη τιμά… η πόλη θυμάται…". Θα τιμήσουμε τους συμπολίτες μας συγγραφείς που με την πέννα τους προωθούν την Ιστορία, Λαογραφία και Πολιτισμό του τόπου μας και θα θυμηθούμε όμορφες ζωντανές στιγμές από την Καστοριά του προηγούμενου αιώνα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα με όλα τα μέτρα ασφαλείας και θα μας συνοδέψουν με μουσική οι μαθητές του Μπαϊρακτάρειου Δημοτικού Ωδείου Καστοριάς. Σας περιμένουμε».

* * *

Ἔτσι πού τή ζωή σου ρήμαξες ἐδῶ
στήν κώχη τούτη τήν μικρή, σ’ ὅλην τήν γη τήν χάλασες.

            Κ. Καβάφης (1863-1933), Ἡ πόλις  


Η «πόλη» τελικά δεν τίμησε πολλούς συγγραφείς που ανεξήγητα εξαιρέθηκαν. Κι αυτό προκάλεσε ερωτηματικά όπως και αντίστοιχα αισθήματα. 


Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης τού πολύ γνωστού (και από τα παλιότερα) σωματείου "Προοδευτικός Σύλλογος Κυριών Καστοριάς", με την οποία γνωστοποίησε ότι το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021 θα διοργάνωνε —και οργάνωσε (φωτογραφία) πολιτιστική γιορτή με τίτλο «Η πόλη τιμά... η πόλη θυμάται», σύμφωνα με την οποία θα τιμούσαν τους συμπολίτες μας συγγραφείς που
με την πέννα τους προωθούν την Ιστορία, Λαογραφία και Πολιτισμό του τόπου μας και θα «θυμηθούμε όμορφες ζωντανές στιγμές» από την Καστοριά του προηγούμενου αιώνα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με βάση τον προγραμματισμό στην αυλή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα με την μουσική συνοδεία μαθητών του Μπαϊρακτάρειου Δημοτικού Ωδείου Καστοριάς, ήταν ολοφάνερα τα αυτονόητα: Όπως ενδεικτικά το γεγονός πως, έστω και αν η διοργάνωση ανήκε σε ιδιωτικό φορέα (σωματείο) που τυπικά έχει το απόλυτο δικαίωμα να αποδίδει ή όχι τιμές και να αναγνωρίζει ή όχι όποιον προτιμά. 

Ωστόσο, η συλλογικότητα του σωματείου, η ιστορική του διαδρομή αλλά και η γενίκευση της αναφοράς στην «πόλη που τιμά» (και όχι τον σύλλογο), σε συνδυασμό με το ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, όπως και ότι συμμετείχε εμμέσως ο Δήμος Καστοριάς (με το Ωδείο), αλλά και για την οποία εξέδωσε ανακοίνωση συγχαρητηρίων ο βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, ήταν παράμετροι που αναπόφευκτα αναδείκνυαν ευθύνες για τυχόν αστοχίες. 

Τελικά οι τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, με την απονομή «διακρίσεων» σε παρόντες και απόντες, ακόμη και σε... μη συγγραφικό έργο. Μέχρι και σε... μελλοντικούς συγγραφείς. 

Ώμως κανείς δεν πληροφορήθηκε εγκύρως ποιος, ποιοι ή αν κάποια επιτροπή ανέλαβε την έρευνα και την ευθύνη για την δημιουργία καταλόγου συγγραφέων που να εκπληρώνουν τις αόριστες προδιαγραφές. Ιδίως σε σχέση με το περιεχόμενο της έννοιας του συγγραφέα «Πολιτισμού». Ή εάν η επιλογή έγινε με βάση το (όποιο) γνωστικό πεδίο αυτών που επέλεξαν και πρότειναν τους τιμηθέντες ή εάν όλα έγιναν τελικά βιαστικά και στο πόδι. Στο τέλος δεν γίνεται κατανοητό για πιο λόγο εξαιρέθηκαν οι συγγραφείς–λογοτέχνες. Αν δεν πρόσφεραν αυτοί στον πολιτισμό το ίδιο τουλάχιστον με άλλους, τότε ποιοι στ’ αλήθεια πρόσφεραν;

Το σίγουρο είναι ότι η «πόλη» τελικά δεν τίμησε πολλούς συγγραφείς που εξέδωσαν βιβλία και προσέφεραν στην «Ιστορία», στην «Λαογραφία» και στον «Πολιτισμό» της Καστοριάς, που ανεξήγητα εξαιρέθηκαν. Κι αυτό προκάλεσε ερωτηματικά, όπως και αντίστοιχα αισθήματα. 

Με συνέπεια να ευνοείται το αίσθημα πικρίας και αδικίας, αλλά και προσβολής. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν έγινε προσπάθεια επανόρθωσης ή κάποιων διευκρινίσεων. Ίσως η ελαφριά λέξη «πένα» που αναφέρεται στην ανακοίνωση να είναι η αιτία. 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Ιουλίου 2021, αρ. φύλλου 1087.


18 σχόλια:

 1. Ανώνυμος15/5/22

  Η Πόλις Εάλω....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος15/5/22

  Τώρα πώς νοιώθουν, όλες αυτές και αυτοί, που σ' εκείνη την εκδήλωση τίμησαν το ισνάφι τους, και όχι τον Δασκαλάκη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος15/5/22

   Δεν είναι μόνο ο, αείμνηστος πλέον, Δασκαλάκης, που προσέβαλαν, αλλά και πολλοί άλλοι. Η συγκεκριμένη εκδήλωση, θα πρέπει να ξεχαστεί πάραυτα, διότι θα γραφεί με μελανά γράμματα στη Τοπική Ιστορία.

   Παραθέτω ΜΟΝΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ που εξέδωσαν βιβλία σχετικά με Ιστορία, Λαογραφία (και όχι Λογοτεχνία - Πολιτισμό, όπως οι: Παπαμόσχος, Πατρώνου, Μπάγγου, Χατζή, Κάρτζου, Κλειούση, Κλειτσογιάννη, Ράπη, Σέκιου, Τοκατλίδου...... ) τους οποίους ξέχασαν:

   Νικόλαος Δασκαλάκης
   Νίκος Δόϊκος
   Αγγελή Παπαμαντζάρη
   Λεωνίδας Μπούτης
   Χάρης Μακρής
   Αγγελική Στρατή
   Νικόλαος Σιώκης
   Μενέλαος Μπατρίνος
   Νώντας Τσίγκας
   Κωνσταντίνος Αδάμ
   Θρασύβουλος Παπαστρατής
   Μερόπη Σωτηροπούλου Μάγγελ
   Βασίλης Τσεμάνης
   Γιώργος Μπάκαρης
   Αλέξης Γούδας
   Θεοδόσης Τάσιος
   Σοφία Μπουτσιάδου Καρολίδου
   Ραϋμόνοδος Αλβανός
   Παναγιώτης Τζήμας
   Δημήτρης Τσουρτσούλας
   Βερόνικα Αποστόλου
   Δόμνα Μιχαήλ
   Πόπη Φανούλη Νάτου
   Άγγελος Σινάνης
   Δημήτρης Ιωαννίδης
   Σάκης Γκέκας
   Αιμίλιος Μπούσιος
   Χρήστος Αντωνίου
   ...κλπ.... κλπ,....

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος15/5/22

   Ποιούς τίμησαν τελικά;

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος15/5/22

   Ο Ζήσης πήγε να τρέξει στο Run Greece με λευκό σκαρπινι;;;;

   Διαγραφή
  4. Ανώνυμος16/5/22

   Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν:

   Οι Συγγραφείς- Ιστορικοί: Χρυσόστομος Παπασταύρου, Σόνια Ευθυμιάδου – Παπασταύρου, Μανώλης Κουτσιαύτης, Ευστάθιος Πελαγίδης, Λεωνίδας Πουλιόπουλος, Πάνος Τσολάκης.

   Οι Συγγραφείς- Λαογράφοι: Ρέα Θεοδωρίδου – Μαυροβίτου, Σοφία Σοφαροπούλου, Σπύρος Αναγνώστου, Ρωμύλος Μαντζούρας, Ευτύχιος Μπαλλής.

   Οι αρθρογράφοι- μελλοντικοί συγγραφείς: Μαρούλα Βέργου – Γκαμπέση, Βιβή Δούκη – Πολυγιάννη, Βιβή Φαρσαλιώτου – Ιατρού, Βασίλης Κωστόπουλος.

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος15/5/22

  Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος15/5/22

  Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος15/5/22

  Λίγα τους σέρνεις Οδέ! Απαράδεκτοι....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος15/5/22

  Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος15/5/22

  Ο Γιάνης εφόσον δεν τρέχει Rungreece γιατί πηγαίνει γυμναστήριο....;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος16/5/22

  Είχε και ωραία εικόνα δίπλα στην Τασούλα....αν γινόταν να μην βγει φωτογραφία σίγουρα θα το έκανε..🤭🤭

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος16/5/22

   Από τη μια ο Πρόεδρος από την άλλη ο Γιάνης έφριξε η γυναίκα...

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος16/5/22

   Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος16/5/22

   Εντάξει ρε οδέ, από πότε η σύγκριση μους τους πυγμαίους είναι ύβρις.

   Διαγραφή
 9. Ανώνυμος16/5/22

  Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ