18.5.22

ΟΔΟΣ: H έμπρακτη περιφρόνηση των κατοίκων του εσωτερικού της Καστοριάς


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 8.7.2021 | 1087

«Μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν κι όποιος ή όποια διαθέτει τέτοια, να τα παρουσιάσει δημοσίως»
Ιωάννης Κορεντσίδης


Ήταν αρκετά χρόνια προηγουμένως, επί αντιδημαρχίας στην καθαριότητα του κ. Τόσκου, όταν παρατηρήθηκε το φαινόμενο εξαφάνισης όλων σχεδόν των μικρών κάδων απορριμμάτων από τα πεζοδρόμια των κεντρικών αρτηριών της πόλης, Μητροπόλεως, Βαλαλά, Αγίου Αθανασίου. Το «σχεδόν» αναφέρεται για την περίπτωση να τους ξέφυγε κάπου, κάποιος κάδος. Στις άλλες κεντρικές (ή και όχι) οδούς οι μικροί κάδοι παρέμειναν. Στον βωμό του τουρισμού ίσως. 

Και έτσι, ενώ οι παλιότερες γενιές ανατρέφονταν με την οικογενειακή, σχολική και κοινωνική παραίνεση να πετούν τα μικρά απορρίμματα στους μικρούς κάδους των πεζοδρομίων, όλα αυτά έγιναν παρελθόν στις κεντρικές και άλλες οδούς της παλιότερης πόλης.

Οι κάδοι εξαφανίστηκαν και εκτός από το μεγάλο πρακτικό πρόβλημα που προκάλεσαν, στέρησαν από τους κατοίκους της Καστοριάς την πρόσβαση στο άμεσο μάθημα της κοινωνικής υπευθυνότητας που όφειλαν να δείχνουν, κρατώντας στο χέρι το χαρτί περιτυλίγματος μιας καραμέλας ή μιας μικρής συσκευασίας, ώσπου να συναντήσουν τον πρώτο μικρό κάδο πεζοδρομίου. Η έλλειψη αγωγής είχε άλλωστε εισχωρήσει σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας εικόνας της Καστοριάς. Επιπλέον, ήταν «χειροπιαστή» η έμπρακτη περιφρόνηση των κατοίκων του εσωτερικού της Καστοριάς από τις δημοτικές του αρχές. 

Το γεγονός πέρασε απαρατήρητο, αφού ως συνήθως στην Καστοριά κανείς δεν προσέχει αυτά που φαίνονται μικρά, περιστασιακά, αποσπασματικά και έτσι αδιάφορα, ως γεγονότα. 

Αλλά στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια σαφή πολιτική πράξη υποβάθμισης που σφράγιζε την εγκατάλειψη και αδιαφορία και απάλλασσε –προφανώς μετά από αίτημά τους– το προσωπικό του Δήμου Καστοριάς που είναι επιφορτισμένο με την καθαριότητα των δρόμων, από την διαδικασία ελέγχου και αδειάσματος των μικρών κάδων. 

Στην ουσία είναι η ίδια πράξη βαρβαρότητας, με αυτή της κοπής ή καταστροφής των δένδρων, με την δικαιολογία ότι ρυπαίνουν τα φύλλα τους το… Φθινόπωρο. «Κόβεις» τα δένδρα και απαλλάσσεσαι μια για πάντα, από τα φύλλα. Διότι κι’ αυτό ακούγεται, από χρόνια τώρα στην Καστοριά. Και υπάρχει πλούσια αρθρογραφία στις τοπικές εφημερίδες την τελευταία 20ετία από αιρετούς και μη συμπολίτες. Μέχρι και τα πλατάνια, θεωρούνται… ρυπαρά στην αρχόντισσα. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | κάδος


Το ίδιο κατ’ αντιστοιχία συνέβη και με τους μικρούς κάδους. Απομακρύνθηκαν όπως-όπως από τις κεντρικές αρτηρίες της πόλης και έτσι απαλλάχτηκαν εν μέρει οι δημοτικοί από την υποχρέωση συντήρησης, καθαριότητας και αδειάσματός τους.

Έτσι για αρκετά τώρα χρόνια οι κάτοικοι της Καστοριάς που βρίσκονται πεζοί, ή θα έπρεπε να απορρίπτουν στους μάλλον απλησίαστους μεγάλους κάδους μικρά απορρίμματα ακόμη και χαρτάκια περιτυλίγματος καραμέλας ή να τα κρατούν στο χέρι τους ή και να τα ρίχνουν στον δρόμο. Παγκόσμια πρωτοτυπία στην Καστοριά με τις ενδιάμεσες κάλπες των δημοτικών εκλογών, να έχουν και μια λειτουργία κολυμβήθρας του Σιλωάμ.

Και να που όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε, 150 νέους κάδους πεζοδρομίων προμηθεύτηκε ο Δήμος Καστοριάς. Στην σχετική ενημέρωση πριν αρκετές εβδομάδες ανακοινώθηκε ακόμη, ότι τα συνεργεία της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας είχαν ήδη αρχίσει την τοποθέτησή τους σε διάφορα σημεία της πόλης. Ώστε όπως δήλωσε ο αρμόδιος πλέον αντιδήμαρχος κ. Άκης Λιάμης «η προσπάθεια για την καθαριότητα και τη βελτίωση της καθημερινότητας να συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και μάλιστα αδιάκοπα». 

Ανεξάρτητα από το γεγονός πως θα άξιζε να αναρωτηθεί κάποιος, πού προβλέπεται ή πού επιτρέπεται να μην είναι «αδιάκοπη» η καθαριότητα, ώστε η παρατήρηση του αντιδημάρχου να μην μοιάζει ότι τονίζει την χάρη που κάνει στους δημότες, γεγονός είναι ότι η προμήθεια αυτών των κάδων είναι σε σωστή κατεύθυνση. Και θα μπορούσε να αποκαταστήσει μια απίστευτη κατάσταση που αποφασίστηκε και επιβλήθηκε σε μια προηγούμενη εκδοχή της ίδιας δημοτικής διοίκησης, καθώς η σημερινή δημοτική αρχή συγκροτείται και από άλλους... βετεράνους. Παλαίμαχους που έχουν περγαμηνές προσφοράς. 

Μόνο που προκαλεί μεγάλη και αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι ο Δήμος Καστοριάς δείχνει να έχει εξαιρέσει πάλι το εσωτερικό του παλιού κέντρου της Καστοριάς (Μητροπόλεως, Ομόνοια, Βαλαλά, Αγίου Αθανασίου κ.α.) στο οποίο δεν τοποθετήθηκαν σε κομβικά σημεία ούτε ένας απ’ αυτούς τους κάδους. Οι νέοι κάδοι αντικατέστησαν τους παλιότερους εκεί που παρέμεναν (παραλίες, λεωφόρος Κύκνων κοκ). Προφανώς οι αρμόδιοι της "Ώρας για δουλειά" δεν έχουν το «μαγικό ραβδάκι» για το εσωτερικό της πόλης, όπως δήλωσε ο επικεφαλής τους. 

Τι σημαίνει αυτό; Μήπως ότι επίκειται νέα παραγγελία –παραλαβή προμήθειας– τοποθέτηση; Ή ότι η καθαριότητα και βελτίωση καθημερινότητας έχει γεωγραφικά σύνορα από τα οποία απομένει έξω το παλιό κέντρο της Καστοριάς; Διότι αν ισχύει η δεύτερη απάντηση στο κουΐζ, τότε η σημερινή παράλειψη είναι ακόμη χειρότερη από την αρχική απομάκρυνση του συνόλου των κάδων. 

Και πρόκειται για μια επιπλέον προσβλητική και άνιση μεταχείριση της πιο πυκνοκατοικημένης ζώνης της πόλης. Από μια διοίκηση του Δήμου Καστοριάς υπό τον κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, που είχε επιλέξει την... πλατεία Ομονοίας για το εκλογικό του κέντρο, για να επιδείξει την έως στιγμής δήθεν επικέντρωση του ενδιαφέροντός της στο παλιό παρηκμασμένο κέντρο. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Ιουλίου 2021, αρ. φύλλου 1087.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ