7.6.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Η κυρία Μαρία Αντωνίου σε ένα πρόσφατο φωτογραφικό στιγμιότυπο.


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Ορισμένοι συμπολίτες στην εξωτική και άκρως τουριστική Καστοριά, την βυζαντινή αρχόντισσα, την δεύτερη βυζαντινούπολη μετά την Πόλη, την Καστοριά με την καταπράσινη λίμνη από την υδατοβλάστηση λειτουργούν με κάποιου είδους χρονοκαθυστέρηση. Ορισμένοι λένε πως οι σκέψεις και τα αντανακλαστικά τους εντάσσονται στα πλαίσια της “αργής ωρίμανσης”. Γνωστή και ως «φέεετα!», όπως αναφέρεται από πολλά χείλη λαϊκιστί.

Πρόσφατα σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό φιλοξενήθηκε συνάδερφος σου και εκδότης, ο οποίος έχει χρηματίσει κατά το παρελθόν και σε θέση αντιδημάρχου. Η αλήθεια είναι πως μια τόση δα εκπληξούλα την προκάλεσαν όσα ειπώθηκαν στον “αέρα” της πόλης. ‘Όχι από το περιεχόμενο όσων ο συνάδερφος σου δήλωσε στον δημοσιογράφο του ραδιοφώνου. Εξάλλου, εσύ σαν ΟΔΟΣ, ήσουν η πρώτη εφημερίδα που δέχτηκες την επίθεση της ανώνυμης διαδικτυακής μαφίας και του υπόκοσμου που επιτίθεται λυσσαλέα σε κάθε κριτική που γινόταν στην καλύτερη δημοτική αρχή ever. «Εκ του συνδυασμού Ώρα για δουλειές» με επικεφαλής τον κ. Κορεντσίδη. Με την κορύφωση της να λαμβάνει χώρα πέρσι τέτοιο καιρό. Καλοκαίρι και τότε, χωρίς να έχουν σφίξει οι ζέστες σε ανάλογο βαθμό με τις φετινές.

Και ας είχες αποκλειστεί παρανόμως από όσα εξαργύρωναν άλλοι συνάδερφοι σου, και ας είχες παρανόμως εξαιρεθεί από την προώθηση των επίσημων δελτίων τύπου του Δήμου και ας είχαν παραποιηθεί, παραπέσει, παρασυρθεί έγγραφα που αποδείκνυαν τις οφειλές του Δήμου προς τα εσένα. Όπως και να έχει «εκ του συνδυασμού» δημιουργήθηκαν προβλήματα ελευθεροτυπίας, άνισης μεταχείρισης και συνεπώς Δημοκρατίας. Τότε όμως, κανένας ανεξαιρέτως από τους συναδέρφους σου δεν τοποθετήθηκε επί των συγκεκριμένων ζητημάτων.

Όλοι τους ως αντίδραση επέλεξαν την εκδοτική και δημοσιογραφική σιωπή. Ενδεχομένως να έκριναν πως δεν ήταν οι άμεσα εμπλεκόμενοι και έτσι δεν τους πολύ αφορούσε. Ή μπορεί και όχι. Από μια άλλη οπτική, πιθανώς και να συντάσσονταν με τις πρακτικές που απέρρεαν «εκ του συνδυασμού» ή μπορεί και όχι. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος και να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα.

Το γεγονός όμως πως ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών και εκδότης τοπικής εφημερίδας κατά την εμφάνιση του στα τοπικά ερτζιανά, μίλησε για τον κατήφορο του δημόσιου λόγου έναν χρόνο μετά, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Γιατί κινήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση τώρα; Μήπως έδινε πίστωση σε χρόνο στα λαμπρά στελέχη ώστε να βεβαιωθεί και ο ίδιος για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εργασίας τους; Ή απλά τώρα συνειδητοποίησε τον αντιδημοκρατικό βαθμό με τον οποίο φέρονται και κινούνται «οι παρατρεχάμενοι και ανεπάγγελτοι –όπως ο ίδιος τους αποκάλεσε– εκ του συνδυασμού»;

Εκτός και αν απλώς προσπάθησε να δικαιολογήσει τον θεσμικό αλλά και πολιτικώς επικεφαλής του συνδυασμού «Ώρα για δουλειές», ρίχνοντας όλο το βάρος «στους παρατρεχάμενους και ανεπάγγελτους» που τον πλαισιώνουν. Παραβλέποντας πως όλοι αυτοί αποτέλεσαν προσωπικές επιλογές του ίδιου και κανενός άλλου. Η κατάσταση μοιάζει πολύ με εκείνη των συγκοινωνούντων δοχείων και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακριβοπληρωμένων υπαλλήλων με εκείνα του επικεφαλής.

Σαν μια σταγόνα βροχής λένε κάποιοι, από την άποψη των οποίων διατηρώ σαφείς αποστάσεις. Αλλά για να το λέει ο πρώην αντιδήμαρχος –που ενδεχομένως να ξέρει και κάτι παραπάνω– δεν έχω να παρά να σταθώ λίγο περισσότερο. Αλλά ως εκεί. Εξάλλου, είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία, πως το σύνολο των στελεχών που επέλεξε ο δήμαρχος «της καρδιάς τους» μόνο λάμψη μπορούν να εκπέμψουν. Ούτε λάσπη, ούτε θολότητα, ούτε πρακτικές αναχρονιστικές ή και αντιδημοκρατικές, ούτε τίποτα το αντικοινωνικό. Πραγματικά πρότυπα, όχι αστεία.

Μεταξύ των άλλων που δήλωσε ο πρώην αντιδήμαρχος και εκδότης σε εκείνη την ραδιοφωνική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε και στον θεσμικό ρόλο που έπρεπε να διαδραματίσει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Ο οποίος αν και εκλεγμένος «εκ του συνδυασμού», προτίμησε να διαχωρίσει την θέση του από το δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι ειδικοί συνεργάτες, οι οποίοι προφανώς και προσλήφθηκαν με την σύμφωνη γνώμη και του ίδιου. Ως προέδρου φυσικά. 

Ο οποίος αντί να συμβάλλει στον κατευνασμό και να αποκρούσει τον δημόσιο κατήφορο που πήρε η ανταλλαγή δελτίων τύπου και προσωπικών τοποθετήσεων των επικεφαλής, προτίμησε να αποστασιοποιηθεί από το νοσηρό αυτό περιβάλλον μέσω μιας ποντιοπιλατικής δημοσίευσης του σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν γνωρίζω πραγματικά αν τα καθήκοντα του περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο κατά την διάρκεια των δημοτικών συμβουλίων ή όχι, αλλά φέροντας και μόνο τον τίτλο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου έπρεπε να το πράξει. Καθώς οι διαπληκτιζόμενοι επικεφαλής είναι ταυτόχρονα και μέλη του συμβουλίου του οποίου ηγείται. Ή όχι;

Και αν η προσπάθεια του να ρίξει τους τόνους μοιάζει να ήταν πιο εύκολη απευθυνόμενος στην κ. Σπύρου, δεν ξέρω κατά πόσο θα θεωρούνταν εύκολο για τον ίδιο να πράξει το ανάλογο για τον επικεφαλής «εκ του συνδυασμού» του. Εκτός και αν το επιχείρησε χωρίς ποτέ να γίνει γνωστό. Αν και κάτι τέτοιο μοιάζει πρακτικά αδύνατο αφού θα είχαν φροντίσει για τις όποιες διαρροές, οι μηχανισμοί των «ανεπάγγελτων, δορυφόρων και παρατρεχάμενων» ειδικών συμβούλων.

Πάντως οι υποψιασμένες γλώσσες –όχι η δική μου– της τοπικής κοινωνίας αναφέρουν πως όλο και κάποια σχέση θα έχουν εντός του Σκαπέρδειου δημοτικού μεγάρου, δεν μπορεί να είναι και εντελώς άγνωστοι. Από τις οποίες καχύποπτες αναφορές, σαφώς και διαχωρίζω την θέση μου αγαπητή ΟΔΟΣ. Εξάλλου, αν τυχόν είχαν οποιουδήποτε βαθμού γνωριμίας, πιστεύω πως θα είχαν παρέμβει μέχρι και έναν χρόνο πριν ή και λίγο περισσότερο. Όταν η ΟΔΟΣ δεχόταν αήθη, αντιθεσμικά και αντιδημοκρατικά χτυπήματα από φιλοδημοτικούς λογαριασμούς στο διαδίκτυο. Τουλάχιστον θα είχαν προβεί σε κάποιες δηλώσεις ώστε να αποκλιμακωθούν οι ύβρεις και οι απειλές από τους φανατικούς οπαδούς τους προς κάθε είδους κριτική.

Ή κάποιες άλλες γλώσσες, περισσότερο απαιτητικές και λογικές υπονοούν πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον συμβολικό ρόλο της θέσης του, ως μοχλό αντίστασης προς τις αντιδημοκρατικές και παράνομες πρακτικές της δημοτικής πρακτικής «εκ του συνδυασμού» απέναντι σε σένα αγαπητή ΟΔΟΣ. Αλλά και τότε υπήρξε προεδρική μουγγαμάρα.

Που επιχειρώντας να τα δει κανείς σαν μεμονωμένα περιστατικά στο βάθος χρόνου, μπορεί να μην λένε και τίποτα για την υποτυπώδη προεδρική τόλμη και παρεμβατικότητα. Αλλά αν επιχειρηθεί να γίνει η ίδια σύγκριση μεταξύ του χρόνου που έχει διανύσει η δημοτική αρχή με τα περιστατικά που έχουν συμβεί στο σύνολο τους, τότε καταλαβαίνει κανείς πως ο ΠτΔΣ, ίσως προσπαθεί να αποφύγει την πραγματικότητα και να τρέχει πίσω από τα προβλήματα που πηγάζουν «εκ του συνδυασμού».

Μοιάζοντας περισσότερο από ποτέ εγκλωβισμένος και εκτεθειμένος από τις δημοτικές πολιτικές και όμηρος των επιλογών του και στηρίξεων δια της σιωπής. Και όσες φορές το έχει κάνει, έχει κατά την γνώμη μου τοποθετηθεί μόνο για να προφυλάξει το προσωπικό του πολιτικό γόητρο και την μελλοντική πολιτική του προοπτική. Απολογούμενος μονάχα στον Θεό και όχι στους ψηφοφόρους του. Για τις πολιτικές του τοποθετήσεις φυσικά.

Αγαπητή ΟΔΟΣ, κατά γενική ομολογία, φτάνοντας κοντά στα δύο χρόνια από την στιγμή που στο Σκαπέρδειο δημοτικό μέγαρο πάτησαν το πολιτικό τους πόδι οι «εκ του συνδυασμού», πολλά παράδοξα, αντιδημοκρατικά και σκοτεινής νοοτροπίας περιστατικά έχουν λάβει χώρα. Τα περισσότερα αφορούσαν επαναστατικές ασκήσεις πληκτρολογίου εναντίον όσων ασκούσαν κριτική στην συγκεκριμένη υπέρλαμπρη δημοτική αρχή. Και προέρχονταν είτε από διαδικτυακούς φίλους «εκ του συνδυασμού», είτε από μερικά έμμισθα, ανεπάγγελτα και παρατρεχάμενα δορυφοράκια του δημοτικού μεγάρου.

Απλά στην δευτεροβυζαντινούσα Καστοριά, οι περισσότεροι δουλεύουν με χρονοκαθυστέρηση ενός και πλέον χρόνου, με αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα κατόπιν εορτής που λένε. Κάνοντας όλους τους άλλους που είχαν αντιληφθεί εξ αρχής την νοσηρή και σοβαρή αυτήν κατάσταση, να αναρωτιούνται ποια “σιωπή” είχαν καταπιεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα και για ποιον λόγο δεν υπέδειξαν στο ελάχιστο την δημοσιογραφική τους αλληλεγγύη. Καταλήγοντας στο παρηγορητικό χτύπημα της πλάτης, σιγοψιθυρίζοντας στο αυτί τους «Είναι αργά για δάκρυα». Και εδώ που τα λέμε καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Αυγούστου 2021, αρ. φύλλου 1091.



6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/6/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/6/22

    Όπως έλεγε ο παπούς μου: όταν καβαλήσεις το καλάμι αρνήσε μέχρι και την βιολογία και αισθάνεσαι γκόμενος/α ακόμα και με το ένα πόδι στον τάφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/6/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/6/22

    Αισθάνεται Δήμητρα Λιάνη προ Αντρέα... Ενώ είναι Δημητρα Λιάνη 25 χρόνια μετά το θάνατο του Ανδρέα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος7/6/22

    Καλά τα είπε ο Πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών-Εκδότης για τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου..... ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ