26.7.22

ΟΔΟΣ: Ακράτητη ταπείνωση


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 21.10.2021 | 1100


Απέδειξε ο... Άγιος Γρεβενών και στους πολιτικούς της Καστοριάς, το τι συμβαίνει σε όσους έχουν μπερδέψει την θεσμική τους αποστολή και τις υποχρεώσεις τους με την υποταγή σε πρόσωπα, και τον φόβο του Θεού με τον ευτελισμό και στριμώχνονται στα στασίδια και τα προσκυνητάρια στα facebook, για να επιδείξουν το φρόνημά τους και το ποιος είναι ο πιο καλός ο μαθητής.


Η είδηση και η σκληρή εικόνα της ταπείνωσης που επέβαλε ο μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δανιήλ (που διετέλεσε τοποτηρητής στην Μητρόπολη Καστοριάς έως πρόσφατα για πολλούς μήνες) στην διάρκεια του αγιασμού των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στα Γρεβενά, είναι ταυτόχρονη με την καταγγελία άνδρα στην Θεσσαλονίκη του... κινήματος των ανεμβολίαστων που άσκησε αγωγή σε υπαλλήλους, αστυνομικούς και επιχειρηματία, για βασανισμό του (!) επειδή του ζήτησαν να φορέσει μάσκα πριν κουρευτεί. 

Η εικόνα του μητροπολίτη που κατέβασε τις μάσκες καθηγητών του πανεπιστημίου και πολιτικών εκπροσώπων (τοπικής αυτοδιοίκησης) των Γρεβενών, θύμισε επίσης σκηνές τιμωρίας και εξευτελισμού μαθητών στην διάρκεια του μεσοπολέμου, από τους δασκάλους. Επανέφερε δηλαδή από την πίσω πόρτα την περίοδο που έκαναν κουμάντο ο παπάς, ο  δάσκαλος και ο χωροφύλακας. Μόνο που επανήλθε ως φάρσα. 

Είναι λέει ο... Άγιος Γρεβενών, υπέρ των εμβολιασμών και των μέτρων ασφάλειας κατά του κορωνοϊού και εύλογα απορεί κάποιος, για το τι θα μπορούσε να κάνει με το χέρι του, προς σωφρονισμό και υποταγή των ασεβών με τις μάσκες, εάν ήταν πολέμιος και αντιεμβολιαστής. 

Και επειδή ο Άγιος Γρεβενών, είναι δογματικά επικυρίαρχος και έχει εξασφαλισμένη την αγιότητά του, όχι μόνο εξευτέλισε ως εικόνα, τους ανθρώπους της Δημοκρατίας και της ακαδημαϊκής – πανεπιστημιακής Παιδείας κατεβάζοντας προσβλητικά με το δάκτυλο του τις μάσκες για να ασπασθούν τον Σταυρό, αλλά απαίτησε με την ίδια απρέπεια να του φιλούν χωρίς μάσκα και το χέρι του! Και σου λέει ότι πρόκειται περί light ιεράρχη. 

Απέδειξε έτσι και στους πολιτικούς της Καστοριάς, τους βουλευτές, δημάρχους κ.ο.κ. το τι συμβαίνει σε όσους έχουν μπερδέψει την θεσμική τους αποστολή και τις υποχρεώσεις τους με την υποταγή σε πρόσωπα, και τον φόβο του Θεού με τον ευτελισμό, και στριμώχνονται στα στασίδια και τα προσκυνητάρια στα facebook για να επιδείξουν το φρόνημά τους και το ποιος είναι ο πιο καλός ο μαθητής. 

Το χειρότερο για το επίπεδο της Δυτικής Μακεδονίας είναι ότι δεν αντέδρασε κανείς. Όχι βέβαια απαραίτητα να προκαλέσει επεισόδιο, αλλά να κάνει ένα βήμα πίσω και να μη παραχωρήσει βήμα στον φονταμενταλισμό. Να βάλει στην θέση της έστω την μάσκα του όταν επρόκειτο να φιλήσει τον Σταυρό και πολύ περισσότερο το χέρι του Αγίου Γρεβενών. 

Η συνέχεια έγινε επίσης γνωστή. Ο νηφάλιος μητροπολίτης Γρεβενών, κατσάδιασε γοερά τον πρύτανι, τους κοσμήτορες, τους καθηγητές, αυτούς που παρίσταντο τέλος πάντων στο εσωτερικό των κτηριακών εγκαταστάσεων που μόλις... αγίασε, όπως και τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και της πολιτικής, χωρίς να ψελλίσει κανείς λέξη αντίστασης, όταν αντίκρισε αίθουσα, με πινακίδα στην είσοδο της "αίθουσας διαλογισμού". Ποιος είδε τον Κύριο και δεν φοβήθηκε! Απαίτησε μάλιστα, στα σοβαρά, ο πεφωτισμένος Γρεβενών, την απομάκρυνση της πινακίδας. Και πάλι κανείς δεν αντιστάθηκε. 

Με τα δεδομένα αυτά, «τυχερή» η Καστοριά μέσα στην ατυχία της που δεν έχει Σχολές Πανεπιστημίου. Ποιος άραγε ξέρει αν οι εδώ καθηγητές και πολιτικοί – αυτοδιοικητικοί άπλωναν ακόμη και την παλάμη τους για να τους σωφρονίσει με τον χάρακα ο Άγιος Καστορίας. Της πόλης που φιλοτέχνησε και φιλοξενεί την Άκρα Ταπείνωση του Χριστού, και στον 21ο αιώνα την μπερδεύει με την άκρατη ταπείνωση και τον εξευτελισμό. Την ίδια ώρα, τα κρούσματα εκτοξεύονται στην Δυτική Μακεδονία.



Φωτογραφία: Λεπτομέρεια της Άκρας Ταπείνωσης, της αμφιπρόσωπης εικόνας του 12ου αιώνα από τον Άγιο Νικόλαο Καστοριάς, αγνώστου δημιουργού, σήμερα στο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης. 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Οκτωβρίου 2021, αρ. φύλλου 1100.



* * * 



Πρωτοφανείς ενέργειες του μητροπολίτη Γρεβενών 

Ενώ την Τρίτη τα Γρεβενά εισήλθαν στο “κόκκινο” του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας, ο μητροπολίτης χρησιμοποίησε το δάχτυλό του αυτοβούλως ώστε οι επίσημοι να κατεβάσουν τη μάσκα τους πριν φιλήσουν τον Σταυρό.

Εξοργιστικές εικόνες εκτυλίχθηκαν στον αγιασμό των νέων φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με τον δήμαρχο (και ιατρό στο επάγγελμα) Γ. Δασταμάνη και τον αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών Γ. Γιάτσιο να... κατεβάζουν μόνοι τους τις μάσκες. Ο μόνος που αρνήθηκε να κατεβάσει τη μάσκα, αλλά και να “ξεφύγει” από τα… δάχτυλα του Αγίου, ήταν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θ. Θεοδουλίδης, σύμφωνα με το kozanimedia. Στη συνέχεια, ο μητροπολίτης Γρεβενών, κατά την διάρκεια της ξενάγησης στους χώρους των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου, είδε μία πινακίδα που έγραφε “Αίθουσα διαλογισμού“ και διαμαρτυρήθηκε με ύφος έντονο, δεικτικό, προσβλητικό, χρησιμοποιώντας ειρωνικά και την αγγλική προς στους πανεπιστημιακούς, απαιτώντας δε από τον πρύτανη τον οποίο απευθυνόταν δημόσια στον ενικό, να δημιουργήσει και χώρος προσευχής.  «Μην ξύνεις το κεφάλι, έχω μπαστούνι. Συγγνώμη γι' αυτό που θα πω, απαιτώ να υπάρχει και χώρος προσευχής. Κύριε πρύτανη στο χρεώνω. I believe and i hope, ok; Συμφωνείς πρόεδρε, αν θες κάνε κι αλλιώς», είπε μεταξύ άλλων μητροπολίτης.

Στην αρνητική δημοσιότητα που έλαβε το περιστατικό, η Μητρόπολη Γρεβενών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει: «Σε καιρούς που η πατρίδα μας, αλλά και ο τόπος μας δοκιμάζονται όχι μόνο από την πανδημία του covid-19 αλλά και από σωρεία οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, για τα οποία η Εκκλησιά αγωνίζεται να δώσει την βοήθεια της στον πάσχοντα άνθρωπο, το κυνήγι της "είδησης" οδηγεί σε παρανοήσεις, ταραχές και διαστρεβλώσεις. Και στο στόχαστρο πάντα η Εκκλησία και πρόσωπα που την διακονούν. Με αφορμή τον αγιασμό στην φοιτητική εστία Γρεβενών, η Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών υπογραμμίζει τον αγώνα που έδωσε, στα πλαίσια των συνοδικών αποφάσεων, με την αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων κατά της πανδημίας. Ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ ακολουθώντας την αγαπητική προς τον συνάνθρωπο στάση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, είναι προσωπικά υπέρμαχος του εμβολιασμού αλλά και της αυστηρής χρήσης μάσκας, όπως έχει τονιστεί πολλαπλώς στις εγκυκλίους του προς τις ενορίες των Γρεβενών».

Σχετικό βίντεο "εδώ".



* * *


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 24.3.2016 | 828


Φυλάκιση σε μητροπολίτη για υπεξαίρεση κειμηλίων

Στο εδώλιο και ο πρωτοσύγκελός του
Τι υποστήριξαν για τα κειμήλια που αγνοούνται
Πρόκειται για δισκοπότηρα και έναν σταυρό, 
που χρονολογούνται πριν από το 1830

Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, για «υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας», καταδικάστηκαν ο μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος και ο πρωτοσύγκελος του. Μητροπολίτης και πρωτοσύγκελος, που αρνήθηκαν τις κατηγορίες και άσκησαν έφεση, κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, με την κατηγορία πως υπεξαίρεσαν ιερά κειμήλια από την εκκλησία του Τίμιου Προδρόμου στο χωριό Αγγίστα Σερρών.Τα ιερά κειμήλια απομακρύνθηκαν από το ναό με πρόφαση τη συντήρησή και την επισκευή τους -από τη μητρόπολη Ζιχνών και Νευροκοπίου- αλλά όχι μόνο δεν τα επέστρεψαν πίσω αλλά η τύχη τους αγνοείται. Πρόκειται για δισκοπότηρα και έναν σταυρό, που χρονολογούνται πριν από το 1830. Οι μάρτυρες υπεράσπισης υποστήριξαν πως τα κειμήλια επεστράφησαν μετά τη συντήρησή τους, ωστόσο προέκυψε πως δεν ήταν τα ίδια. 

Η σερραϊκή εφημερίδα «Ελεύθερο Βήμα» μάλιστα, δημοσιοποίησε φωτογραφίες των εξαφανισμένων κειμηλίων, που είχε τραβήξει παλαιότερα κάτοικος της Αγγίστας, που μαρτυρούν την ύπαρξή τους στην εκκλησία του χωριού και πως δεν έχουν... καμία σχέση με αυτά που επέστρεψαν στη θέση τους και έτσι η έδρα έκρινε ένοχους τον μητροπολίτη και τον πρωτοσύγκελο, αναγνωρίζοντας ωστόσο το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, ενώ αποφάσισε να μετατρέψει την ποινή προς πέντε ευρώ, ημερησίως αναστέλλοντας την εκτέλεσή της ενόψει της δευτεροβάθμιας δίκης στο Εφετείο. 

Σύμφωνα με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί εάν καταδικαστούν και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, έχουν δικαίωμα άσκησης αναίρεσης στον Άρειο Πάγο. Εφόσον απορριφθεί και εκεί το αίτημά τους, τότε αναλαμβάνει η Ιερά Σύνοδος που θα κρίνει το μέλλον τους ακόμη και τη παύση των καθηκόντων τους ή και την αποπομπή τους από την εκκλησία. Ο νομικός εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Κωνσταντίνος Πεχλιβάνης, υπεραμύνθηκε της αθωότητας του μητροπολίτη και του πρωτοσύγκελου, υποστηρίζοντας πως η αλήθεια θα λάμψει στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 21 Οκτωβρίου 2021, αρ. φύλλου 1100.


Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ