8.8.22

ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ: Ο εμφύλιος και η βουλή
Ενδιαφέροντα, αν και ελλιπή, τα κρίματα του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα, αυτά που απαρίθμησε στη Βουλή ο κ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Λέμε «ελλιπή» διότι και οι πρωτοετείς φοιτητές μαθαίνουν ότι η ιστορική αλήθεια δεν βγαίνει από ξεκομμένα τσιτάτα, αλλά χρειάζεται ενδελεχής μελέτη των συμφραζομένων και των συνθηκών μέσα στις οποίες ελέχθησαν.

Όπως και να έχει το πράγμα πάντως, η ομιλία του τέως βουλευτή της Ν.Δ. θα μπορούσε να γίνει σε ένα συνέδριο Ιστορίας –για να τη βάλουν στο σωστό ιστορικό πλαίσιο οι μελετητές, που δεν είναι εκ του προχείρου όπως ο κ. Μπογδάνος– ή με ένα άρθρο στον ιστότοπο meaculpa.gr. Τόσα και τόσα δημοσιεύονται εκεί. Δεν ήταν πάντως για τη Βουλή και για πρακτικούς (μικροκομματικούς) υπολογισμούς και για πολιτικούς λόγους.

Σε ό,τι αφορά τα πρακτικά ο κ. Μπογδάνος, θέλοντας να κάνει επίδειξη γνώσεων, προσέφερε ένα μεγάλο δώρο στον ΣυΡιζΑ, ο οποίος αντί να εξηγεί γιατί καταψήφισε την ελληνογαλλική συμφωνία, πήρε την πάσα για να αντεπιτεθεί. Μια σημαντική στιγμή του Κοινοβουλίου και μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αφού άπαντες άρχισαν να ασχολούνται με όσα είπε ο κ. Μπογδάνος.

Στο πολιτικό σκέλος το αμάρτημα του κ. Μπογδάνου ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Από το 1974 και μετά, η Ν.Δ. είχε ως στρατηγική τη λήθη για τα εγκλήματα του Εμφυλίου, που έγιναν, και από τις δύο πλευρές. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής νομιμοποίησε το ΚΚΕ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πέρασε τις νομοθεσίες περί συμφιλίωσης, ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι τιμά τον Χαρίλαο Φλωράκη και (εντάξει, το παρατράβηξε) όσα αυτός πρεσβεύει. Ακόμη και ο κ. Αντώνης Σαμαράς συνέλαβε τη Χρυσή Αυγή, αυτή που έπιασε στασίδι στο Βίτσι μετά του κ. Μπογδάνου. Συνεπώς η ομιλία του τελευταίου δεν ήταν αντικομμουνιστική. Από πλευράς ΝΔ, κομματικώς και πολιτικώς, ήταν ό,τι να ‘ναι.

Κάποιοι στη Δεξιά ξεσυνερίζονται εκείνα τα χαζά παιδιά, που μουντζουρώνουν τους τοίχους γράφοντας συνθήματα του στυλ «Βάρκιζα τέλος» Υπάρχουν ακόμη ανόητοι που φαντασιώνονται ότι ο Εμφύλιος συνεχίζεται. Εντός Ν.Δ. κάποιοι που παραπονούνται διότι «τόσα λένε αυτοί. Να μην πούμε τίποτε κι εμείς;»· ειρωνεία: περνούν απαρατήρητα το «εμείς» και «αυτοί» που έκανε σύνθημα ο ΣυΡιζΑ. Δεν λέμε! Να πουν, αλλά: 1) Να μιλούν αυτοί που ξέρουν· οι κ. Στάθης Καλύβας και Νίκος Μαραντζίδης έκαναν εξαιρετική δουλειά για τον Εμφύλιο, αλλάζοντας τη μονόπλευρη αφήγηση, 2) να πουν εκεί που πρέπει· ο κ. Θανάσης Βαλτινός έκανε σύγχρονη λογοτεχνία με το «Ορθοκωστά»

Αναδημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Οκτωβρίου 2021, αρ. φύλλου 1099.


Σχετικά: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ