26.9.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ



Την ίδια ώρα που στην μία από τις πλέον τουριστικές πόλεις του κόσμου για την χριστουγεννιάτικη περίοδο –και όχι μόνο– το Λονδίνο αναβάλλει κάθε είδους προγραμματισμένες εκδηλώσεις με εντολή δημάρχου, εδώ στην χαροκαμένη «Αρχόντισσα», τον «τοπ παγκόσμιο προορισμό», διδάσκουν πολιτική ανευθυνότητας έναντι του κορωνοϊού.


Στην αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας φαίνεται πως οι πολίτες, οι αιρετοί όλων των βαθμίδων αλλά και οι εκκλησιαστικοί παράγοντες υποφέρουν από κάποιου είδους απώλεια μνήμης. Και αυτό σίγουρα αποτελεί επιβράδυνση για περαιτέρω ανάπτυξη. πολιτική, πολιτισμική και οικονομική. Με κάποιον μοναδικό τρόπο, έχουν βάλει αυτοσκοπό να αποδείξουν πως η Καστοριά επιβιώνει καθαρά από τύχη και όχι από τις πολιτικές πρακτικές που ασκούνται από όσους θα έπρεπε να τις εμπνέουν και να τις εφαρμόζουν.

Δεν είναι μόνο το αρνητικό παράδειγμα που έδωσαν τόσο ο δήμαρχος κ. Κορεντσίδης όσο και ο νέος μητροπολίτης Καστοριάς κ. Καλλίνικος με την φωτογράφιση τους χωρίς την χρήση μάσκας. Παθαίνοντας πρόσκαιρη αμνησία, ξεχνώντας τους νεκρούς της πανδημίας, ανάμεσά τους και τον μακαριστό Σεραφείμ. Γιατί η φωτογραφία δύο εκ των κορυφαίων τοπικών αιρετών, δημιουργεί –έστω και άθελα τους– αρνητικό παράδειγμα για τους πολίτες. Η στιγμιαία χαλάρωση της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως αυτή αποτυπώθηκε μέσω του φακού, δείχνει τον δρόμο που ακολουθεί και η μεγαλύτερη μερίδα του κοινωνικού συνόλου.

Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει πως οι δυο τους βρίσκονταν σε εξωτερικό χώρο όπου δεν υπάρχει η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας, από την στιγμή που ακόμα και σήμερα η χρήση της μάσκας σε συνθήκες συγχρωτισμού και συνωστισμού υπάρχει μόνο ως ισχυρή σύσταση. “Σωστά” θα μπορούσε να πει κάποιος, εντοπίζοντας παράλληλα την έλλειψη παραδειγματισμού. Και πως το πρόβλημα δεν είναι η νομιμότητα, αλλά ο συμβολισμός.

Φαίνεται να μην τους απασχολεί το γεγονός πως επηρεάζουν μέρος της κοινωνίας που εξακολουθεί πεισματικά να αντιστέκεται στα μέτρα της κοινωνικής ευθύνης, σε αντίθεση με το γεγονός πως αν φορούσαν την μάσκα τους θα έστελναν το δικό τους υγειονομικό μήνυμα. Θαρρείς πως η κοινωνία έχει απαλλαχθεί από τον πανδημικό εφιάλτη και έχει επιστρέψει στους πρότερους ρυθμούς κανονικότητας.

Και η επιβεβαίωση των παραπάνω ήρθε μερικές ώρες αργότερα: Κατά την διάρκεια της συναυλίας στο πάρκο ολυμπιακής φλόγας που πραγματοποιήθηκε με τις ευλογίες της δημοτικής αρχής του κ. Κορεντσίδη. Όπου πολίτες –κυρίως νεαρής ηλικίας– στριμώχθηκαν στα τοποθετημένα κιγκλιδώματα χωρίς χρήση μάσκας και δίχως την τήρηση των ελάχιστων υγειονομικών μέτρων. Καθώς δεν έχει γίνει γνωστό αν οι υπεύθυνοι ασφαλείας συνιστούσαν τους συμμετέχοντες να τηρούν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Και στο σημείο αυτό θα πρέπει να μπει στο υγειονομικό παιχνίδι και η περιβόητη ατομική ευθύνη.

«Ψηλά και αγνάντευε» λένε κάποιοι από τους οποίους σαφώς και δεν θα διαχωρίσω την θέση μου. Καθώς παραδειγματιζόμενοι από την καθημερινότητα μπορεί εύκολα κάποιος να κατανοήσει τον ρόλο της ατομικής ευθύνης και το ελάχιστο αποτύπωμα της στην κοινωνία. Και επί σειρά ημερών το τελευταίο διάστημα αγωνιωδώς ο κ. Κορεντσίδης διαρρέει δεξιά κι αριστερά την πρόθεση του για την πραγματοποίηση του αστικού καρναβαλιού, πραγματοποιώντας μάλιστα και συνάντηση με τους επικεφαλής μπουλουκιών για τον ίδιο λόγο.

Για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν ο δήμαρχος Καστοριάς έχει άγνοια κινδύνου από τις επικρατούσες πανδημικές συνθήκες ή απλά πρόκειται για συνεπή πολιτική ανακολουθία. Σε κανονικές πόλεις με κανονικούς αιρετούς θα ήταν εκείνοι πρώτοι που θα ζητούσαν οι ίδιοι από το κράτος την ακύρωση των καρναβαλιών με την παρουσία χιλιάδων πολιτών αναλογιζόμενοι τον υγειονομικό βομβαρδισμό που θα προκαλούσαν με την δική τους πολιτική απόφαση. Απόφαση για την Ζωή.

Αντιθέτως εδώ, στην αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας οι αιρετοί όλων των βαθμίδων προσπαθούν να διαπραγματευτούν υπό όρους την πραγματοποίηση τους (!) Προσπαθούν να έρθουν σε συνεννόηση με τις αστυνομικές αρχές –και ενδεχομένως και άλλες– για μην χαλάσει το φετινό καρναβαλικό όνειρο γνωρίζοντας προ πολλού το υγειονομικό σαμποτάζ που θα συντελεσθεί στην κοινωνία. Προς το παρόν φαίνεται να το αγνοούν ή απλά δεν είναι ικανοί να το προβλέψουν, αλλά σίγουρα θα είναι δυσοίωνο.

Πέρα από τις προθέσεις του δημάρχου Καστοριάς να μην λαμβάνει ως τώρα υπόψη του εάν βομβαρδίζεται υγειονομικά η πόλη, την ίδια στάση, που δεν χαρακτηρίζει υπεύθυνους, φαίνεται να τηρούν και οι επικεφαλής των υπόλοιπων δημοτικών συνδυασμών. Καθώς για την ώρα δεν έχει υπάρξει καμία (μα καμία) αντίδραση για αυτό που πάει να συμβεί. Φαίνεται πως ο καθένας από το δικό του πόστο, υποστηρίζει σκιωδώς την τέλεση του καρναβαλιού και συνεπώς τις πανδημικές ευθύνες του κ. Κορεντσίδη, εάν επιβεβαιωθούν οι δυσμενείς προβλέψεις για την τελευταία μετάλλαξη.

Η σιωπή της αντιπολίτευσης παράγει αποτελέσματα και αυτά μπορούν να κριθούν μόνο ως αρνητικά. Από την άλλη επιτρέπεται να σκεφτεί κανείς πως δεν θα μπορούσαν να εξελιχθούν και πολύ διαφορετικά τα πράγματα, όταν η επικεφαλής της “Ενέργειας για την Καστοριά” κ. Σπύρου έχει ταχθεί στο παρελθόν κατά του κοινωνικού αποκλεισμού των ανεμβολίαστων από μαζικές διοργανώσεις όπως του αναβληθέντος Run Greece. Επίσης υπέρ εκείνης της τοποθέτησης είχε ταχθεί και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αθανασίου του συνδυασμού “Τελευταία ευκαιρία” με επικεφαλής τον κ. Ταμήλια. 

Κατά συνέπεια λοιπόν ο κ. Κορεντσίδης φαίνεται για την ώρα να έχει συμμάχους την πλειοψηφία των συνδυασμών της δημοτικής αντιπολίτευσης με τους οποίους θα μοιραστούν από κοινού τις πολιτικές ευθύνες τυχόν πανδημικού ναυαγίου που ενδεχομένως ακολουθήσει. Την ίδια ώρα που στην μία από τις πλέον τουριστικές πόλεις του κόσμου για την χριστουγεννιάτικη περίοδο –και όχι μόνο– το Λονδίνο αναβάλλει κάθε είδους προγραμματισμένες εκδηλώσεις με εντολή δημάρχου, εδώ στην χαροκαμένη «Αρχόντισσα», τον «τοπ παγκόσμιο προορισμό», διδάσκουν πολιτική ανευθυνότητας έναντι του κορωνοϊού.

Και δεν φτάνει η εμπλοκή όλων των προαναφερθέντων είτε με δηλώσεις υπέρ της τέλεσης του τοπικού εθίμου είτε δια της σιωπής, τον ίδιο δρόμο ακολουθούν ως τώρα και οι δύο βουλευτές του νομού. Οι οποίοι φαίνεται να παρακολουθούν τις τοπικές εξελίξεις χωρίς να έχουν δηλώσει το παραμικρό προς την κατεύθυνση αναβολής του καρναβαλιού. Παραμένει άγνωστο –ως ακατανόητο– τι ακριβώς περιμένουν για να τοποθετηθούν επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Ωστόσο είναι καλό να τους υπενθυμίσει κάποιος τον θεσμικό τους ρόλο στην τοπική κοινωνία.

Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση του ανώτερου επιπέδου πολιτικού προσωπικού τα πράγματα φαίνονται δυσοίωνα. Δεν θα μπορούσαν να είναι και πολύ διαφορετικά, όταν κατά το παρελθόν έχουν κάνει γνωστές τις θέσεις τους μέσω τοποθετήσεων. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την αλήστου μνήμης δήλωση του βουλευτή Νέας Δημοκρατίας και πνευμονολόγου κ. Ζήση Τζηκαλάγια «Από το "κουταλάκι" της κοινωνίας, για όποιον δεν πιστεύει, μπορεί να σου μεταδοθεί σαλμονέλα ή σιγκέλα, όχι πάντως κορωνοϊός. Φέτος την Μεγάλη Πέμπτη κοινώνησα»;

Ή πώς να ξεχάσει κανείς τον ΣυΡιζΑ στον οποίο ανήκει η κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου όταν μέσω του αρχηγού της γινόταν κάλεσμα σε πορείες εν μέσω πανδημίας χωρίς να διαχωρίζει την θέση της αναλαμβάνοντας και η ίδια το ρίσκο μαζί με τον κ. Τσίπρα; Για ποιον λόγο λοιπόν θα μπορούσε να αλλάξει στην προκειμένη περίπτωση του καρναβαλιού την θέση της; Ενδεχομένως και τώρα να λάβει το ρίσκο συμπορευόμενη με τον κ. Κορεντσίδη και τον κ. Τζηκαλάγια. 

Όπως επίσης δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη μου κάποια σχετική δήλωση της νέας αντιπεριφερειάρχη κ. Δέσποινας Κοζατσάνη με την επίκληση ακόμη και της ιατρικής της ιδιότητας. Αγαπητή ΟΔΟΣ, θα μπορούσαν η αντιπεριφερειάρχης και οι δύο βουλευτές να εισηγηθούν στον δήμαρχο Καστοριάς κ. Κορεντσίδη την αναβολή του καστοριανού καρναβαλιού για να προφυλάξουν τους πολίτες. Όμως κατά έναν περίεργο τρόπο, όλοι τους σωπαίνουν.

Σαν μια αόρατη δύναμη να χτυπά στην πλάτη τον κ. Κορεντσίδη ωθώντας τον σε ακόμη ένα πολιτικό λάθος με κοινωνικές υγειονομικές συνέπειες. «Μόνο επίτηδες κάποιοι θα προέτρεπαν τον κ. Κορεντσίδη να κάνει ένα τέτοιο λάθος σκάβοντας τον πολιτικό του λάκκο» λένε κάποιοι και προσπαθώ να βρω μια καλή δικαιολογία ώστε να διαφωνήσω μαζί τους.

Και όταν όλα αυτά συμβαίνουν στα υψηλότερα επίπεδα της πολιτικής ζωής του τόπου, θα δίνουν αφορμή για δημοσίευση ανακοινώσεων μπουλουκιών που τα απαρτίζουν γνωστά μέλη της τοπικής κοινωνίας, μέσω των οποίων απλά γνωστοποιούν την επιθυμία τους για συμμετοχή στο καρναβάλι εφόσον δεν νομοθετηθεί η ακύρωση τους!

«Σιγά το νέο που ανακοινώνουν» έτρεξαν να πούνε κάποιοι ιδίως αν το καρναβάλι πραγματοποιηθεί με τις ευλογίες του κεντρικού κράτους και του τοπικού πολιτικού προσωπικού. «Τζάμπα επαναστάτες και αντισυστημικοί» είπαν κάποιοι άλλοι. Και δεν θα μπορούσα να διαχωρίσω την θέση μου. Εκείνο όμως που είναι το πλέον λυπηρό για τον συντάκτη αυτής της ανακοίνωσης (;) αλλά και για όσους την συνυπέγραψαν, εστιάζεται στο σημείο που γίνεται η αναφορά περί «...να κάνουμε χαμό και ό,τι γίνει έγινε». Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός πως μέλη της τοπικής κοινωνίας αντιμετωπίζουν με τόση ελαφρότητα ένα τόσο σημαντικό αγαθό, όπως αυτό της δημόσιας υγείας. Σχεδόν στα όρια της ύβρης, οι νέοι θεματοφύλακες του καρναβαλιού.

Η παραπάνω φράση θα μπορούσε κάλλιστα να παραφραστεί ως «...να κάνουμε χαμό και όποιος κολλήσει κόλλησε και όποιος πεθάνει πέθανε». Αρκεί να γίνει το κέφι τους και μετά ποιος νοιάζεται. Είναι η πολυσυζητημένη ατομική ευθύνη αγαπητή ΟΔΟΣ, εκφρασμένη μέσω ενός ομίλου καρναβαλιστών. Καταλαβαίνεις λοιπόν τι έκταση μπορεί να λάβει το θανατικό στην Καστοριά όταν υπάρχει τόση διάχυτη ανοησία;

Παρά τις διαβεβαιώσεις για διενέργεια rapid tests των καρναβαλιστών και την τήρηση των μέτρων με χρήση μάσκας. Γιατί κανένα από τα μπουλούκια δεν θα καταφέρει να αυτοπεριοριστεί επιδιώκοντας τον υγειονομικό αποκλεισμό των περιπλανωμένων καρναβαλιστών σε αυτά. Και εδώ που τα λέμε, καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Δεκεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1107.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ