15.10.22

ΟΔΟΣ: Η "πράσινη ανάπτυξη"

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 17.2.2022 | 1114


Στην οικολογική, τουριστική... ευρωπαϊκή επαρχία της Καστοριάς, δεν δικαιολογείται μια τέτοια κατάσταση.   


Στον απόηχο των θριαμβολογιών της περασμένης εβδομάδας όταν κατά την επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη έγινε και η η επίσημη πρώτη εκδήλωση της επέκτασης του φυσικού αερίου στην Καστοριά, που αποτελεί και ένα κατ' εξοχή πράσινο - οικολογικό μέσο ενέργειας, σε μια Ελλάδα και μια Καστοριά που υποτίθεται καλλιεργείται η συνείδηση της πράσινης ανάπτυξης, της ηλιακής ενέργειας, της μεταλιγνιτικής εποχής και ειδικά στην Καστοριά, της ανακύκλωσης, μόλις τις προηγούμενες ημέρες επίσης, με ευθύνη της αρμόδιας αντιδημαρχίας, παραδόθηκαν στην πυρά (!) προκαλώντας τεράστια και αποπνικτικά σύννεφα καπνού, στην ευρύτερη περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Αγίας Τριάδος (Μανιάκοι) προκαλώντας ακόμη και την (βουβή) αγανάκτηση των περισσότερων κατοίκων, αφού λίγοι ήταν αυτοί που αντέδρασαν, και κατήγγειλαν το γεγονός, μεταξύ των οποίων και κάτοικος των Μανιάκων, φίλος της ΟΔΟΥ που έσπευσε να παραδώσει και σχετικό φωτογραφικό υλικό, για του λόγου το αληθές. 

Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το είδος των απορριμμάτων που παραδόθηκαν στην πυρά και τον καπνό., Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο καπνός που σκέπασε τα πάντα και εγκλωβίστηκε στην εδαφική λεκάνη της περιοχής, παραμένοντας πεισματικά κοντά σε κατοικημένες περιοχές εξ αιτίας των συνθηκών (καιρικές συνθήκες - αέρας) είναι ανώδυνος και αβλαβής για την υγεία των ανθρώπων. Που δεν μπορούν να αναπνεύσουν καλά και υπό κανονικές συνθήκες με τις μάσκες λόγω κορωνοϊού, είχαν τώρα και τον καπνό. Τον δημοτικό καπνό. Που σίγουρα δεν είναι ο μοναδικός που δεν νοείται, χωρίς φωτιά. 

Υπάρχουν κάτι ζούγκλες και άλλες περιοχές με πλούσια φυτικά απόβλητα, σε υποτροπικές ή τροπικές ζώνες που οι κάτοικοι, αναγκαστικά καίνε τα φύλλα και τα πεσμένα δένδρα όπου επίσης ο καπνός είναι αντίστοιχα πολύς και αποπνικτικός. Αυτές είναι οι περιοχές που ανήκουν στον Τρίτο Κόσμο. Όπως και υπάρχουν περιοχές, στην Ινδία ή την Κίνα που αποτεφρώνουν φυσικά απορρίμματα ή και βιομηχανικά απόβλητα όταν δεν τα θάβουν. Είναι περιοχές απόκοσμες, μια τεράστια χαβούζα. 

Όμως στην οικολογική, τουριστική… ευρωπαϊκή επαρχία της Καστοριάς, δεν δικαιολογείται μια τέτοια κατάσταση. Εκτός κι αν ο συγκεκριμένος καπνός ήταν μια γενική δοκιμή, για το πώς μπορεί κάποιος να κρύψει μια φωτιά...

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Φεβρουαρίου 2022, αρ. φύλλου 1114.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ