10.10.22

ΟΔΟΣ: «Συσκότιση»

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


η Τέχνη στην Καστοριά


Η «συσκότιση» του εμβληματικού για την Καστοριά, γλυπτού “Αρλεκίνος” (μέρος της συλλογής “Η πολιτεία των παιχνιδιών” 2002) που είναι τιμητική δωρεά της φημισμένης γλύπτριας Vassiliki  προς τον Δήμο Καστοριάς και τοποθετήθηκε –έναν χρόνο πριν ξεκινήσουν οι απευθείας παραστάσεις της ΜΕΤ από την Νέα Υόρκη στην Καστοριά– στις 4 Ιανουαρίου 2012 (επί δημαρχίας Εμ. Χατζησυμεωνίδη) μέσα σε κλίμα αμφισβήτησης για την θέση που επιλέχθηκε, σε ένα από τα πιο κομβικά σημεία της πόλης, απλά συμπίπτει με τα εγκλήματα πολέμου που συντελούνται αυτό τον καιρό. 

Διότι με την συσκότισή του τις νυκτερινές ώρες, ούτε για προφύλαξη από αεροπορικούς, ούτε για την προστασία από επίγειους βομβαρδισμούς, σκέφθηκαν να προφυλάξουν το  εξαιρετικό αυτό  γλυπτό οι ιθύνοντες. 

Ο “Αρλεκίνος” επί Χατζησυμεωνίδη

Για την ακρίβεια, αυτό  που συνέβη είναι  ότι απλά δεν...  σκέφθηκαν εδώ και δύο χρόνια να αντικαταστήσουν τους καμμένους προβολείς που φωταγωγούσε το έργο ή να επισκευάσουν-συντηρήσουν την σχετική  εγκατάσταση. Σε ένα από τα σπάνια για την Καστοριά  σε κοινή θέα, δημόσια  έργα τέχνης. 

Θα σκέφθηκαν –ίσως– οι ιθύνοντες του Δήμου Καστοριάς, ότι έχουν όλοι, την δική τους φωτεινή ενόραση και διακρίνουν τα έργα τέχνης μέσα από το πηχτό σκοτάδι της καστοριανής νύχτας. Κάπως έτσι σκέφτονται ή μάλλον δεν σκέπτονται, και όσοι εγκαταλείπουν τα πάντα για να καταστραφούν. 

* * *

«Η Βασιλική παραμένει μία από τις σπάνιες καλλιτέχνιδες η οποία παλεύει αιώνια κατά της εντροπίας του νοήματος του κόσμου μας. Με χαρά επιχειρεί στο καθένα από τα έργα της να εκφράσει κατά το δυνατόν καλύτερα τους τρόμους μας, παραμερίζοντας για μια στιγμή τη φοβερή πεπερασμένη κατάσταση που μας παραμονεύει: το θάνατο». 
Damien Sausset


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Μαρτίου 2022, αρ. φύλλου 1117.
Σχετικά: 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ