21.11.22

ΟΔΟΣ: Ζάχαρη και μέλι


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 7.4.2022 | 1119


Oι επισκέψεις κυβερνητικών παραγόντων και κομματικών εκπροσώπων που πυκνώνουν τελευταία και πραγματοποιούνται στην Καστοριά κάπως αιφνίδια, κάπως απροετοίμαστα, κάπως μυστικά δεν είναι τυχαίες και δεν πρέπει να μένουν ασχολίαστες. 


Ένας συνηθισμένος στόχος των κατακτητών μετά τις πολεμικές συρράξεις, όταν στο τέλος κατορθώνουν να εξουθενώσουν τον αντίπαλο και επιβάλλουν συνθηκολόγηση του ηττημένου δεν είναι η αποζημίωση των πολιτών. Κάτι τέτοιο, δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ρεαλιστικό και σίγουρα πάντως είναι αντιπολεμικό. 

Όμως σ’ αυτές τις περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο ύστερα από την επικράτηση του νικητή, να επιβάλλεται ένας αχυράνθρωπος στην ηγεσία της ηττημένης πλευράς, και όσο κι’ αν μοιάζει οξύμωρο, να προωθείται ένα είδος αποκατάστασης των δομών και των υποδομών των ηττημένων. Για την επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων.

Αυτό καταγράφηκε σε όλους σχεδόν τους μεγάλους πολέμους της ιστορίας και οπωσδήποτε κάτι τέτοιο δείχνει να επιδιώκει και η Ρωσία, στον ακήρυχτό της πόλεμο με θύμα την Ουκρανία. Αν (και όταν) κατορθώσει και επιβάλλει τους όρους της καθώς έχει το στρατιωτικό πλεονέκτημα και συνεχίζει τους βομβαρδισμούς ενώ ταυτόχρονα «διαπραγματεύεται» με τον «αντίπαλο» της, σίγουρα θα ζητήσει να αναλάβει η ίδια την αποκατάσταση της χώρας που καταστρέφει. Να ξανακτίσει το θήραμά της συγκεκριμένα. Κάπως έτσι γίνεται και στο κυνήγι και το σφάγιο. Πρώτα εξοντώνεται και μετά καρυκεύεται και σερβίρεται περιποιημένο και καλομαγειρεμένο. 

Οι παρατηρήσεις αυτές, δεν έχουν κάποια προφανή σχέση με την Καστοριά. Και ποια στ’ αλήθεια άραγε σχέση να έχουν; Καθώς μόλις μερικές ημέρες προηγουμένως (στο τέλος της περασμένης εβδομάδας συγκεκριμένα) η Καστοριά, πάντα ευγνωμονούσα, ενημερώθηκε από τα δελτία τύπου της καστοριανής... ελευθεροτυπίας, ότι η τέως βουλευτής Καστοριάς με την Νέα Δημοκρατία και πολιτεύτριά της, η υπεύθυνη του διαβόητου πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης, εξέφρασε τα θερμά της συγχαρητήρια.

Τα έστειλε στον νέο αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, για την τοποθέτησή του «στην κορυφή της ιεραρχίας του Σώματος» καθώς και στον Λάζαρο Μαυρόπουλο, που προήχθη στο βαθμό του αντιστρατήγου και αναλαμβάνει προϊστάμενος επιτελείου του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Στις κορυφές, στα ύψη, στα βουνά οι επιτυχίες και οι προαγωγές.

Διότι — σου λέει η ανακοίνωση της κυρίας Μαρίας Αντωνίου, η συνεργασία τους από τις θέσεις του γενικού επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος και του γενικού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης, που υπηρέτησαν αντίστοιχα μέχρι πρότινος, ήταν άψογη και ουσιαστική στην αντιμετώπιση πολλαπλών κρίσεων. Οπότε, το συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι η τέως βουλευτής Καστοριάς, έχει την πολιτική δύναμη, χωρίς θεσμικό αξίωμα, να συνεργάζεται άψογα στην αντιμετώπιση, όχι μιας, ούτε δύο, αλλά πολλαπλών κρίσεων. 

Κάπως σαν σε πολλαπλούς πολιτικούς «ενθουσιασμούς» μοιάζει να μετέχει το πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης, του οποίου σαφής προκύπτει πια η στενή σχέση, με το πολιτικό γραφείο της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Γνωστό ως Πολίτμπιρο υπήρξε το ανώτατο πολιτικό σώμα διαμόρφωσης και άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής του ΚΚ στη Σοβιετική Ένωση. Σε κάτι τέτοιο αναγορεύεται, προφανώς σε γνώση και πάντως με την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που εμμέσως ή αμέσως, προεκλογικά είχε τάξει (υποσχεθεί) την κατάργησή του, ως άχρηστου.


* * *

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 7.4.2022 | 1119


Όπως περίπου διεξάγονται οι «ειρηνευτικές διαβουλεύσεις» μεταξύ Ρωσίας και  Ουκρανίας (με το επιπλέον κίνδυνο της θανατηφόρας δηλητηρίασης μεταξύ ομοδόξων και περίπου ομοεθνών). Κάπως έτσι τους τελευταίους μήνες, ο πολιτικός τζόγος της Καστοριάς, η ρωσική ρουλέτα της πολιτικής επιρροής στην ΝΔ, είναι γεγονότα που σε τοπικό επίπεδο περνούν ασχολίαστα. Αν δεν επιδοκιμάζονται κιόλας. Είναι η… ελευθεροτυπία.


* * *

Όμως, αντίθετα από τις υποσχέσεις του, πως δήθεν περίπου με ένα άρθρο, σε ένα νόμο θα το καταργούσε, δεν το διατήρησε απλά. Αλλά το άφησε να λειτουργεί με ένα τρόπο που τον έβλαψε προσωπικά. Και που πάντως δεν είναι άσχετος με την κατάντια της Καστοριάς. Η προσδοκία επανάκαμψης και η υπόγεια, επίγεια, υπέργεια, εσωκομματική κόντρα για το φιλέτο της βουλευτικής έδρας της Νέας Δημοκρατίας στην Καστοριά, είναι κορυφαία συνιστώσα της παρατεταμένης ή ακριβέστερα επιδεινούμενης κρίσης. 

Πιο μεγάλη απόδειξη από την ραγδαία και απότομη δημογραφική συρρίκνωση της Καστοριάς, την εγκατάλειψη της πόλης δεν υπάρχει. Και σε πανελλήνιο επίπεδο, οι κακές επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας και της δημοφιλίας του ίδιου του πρωθυπουργού τις τελευταίες εβδομάδες, φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της γενικότερης ασυνέπειας. 

Γι’ αυτό και οι επισκέψεις κυβερνητικών παραγόντων και κομματικών εκπροσώπων που πυκνώνουν τελευταία και πραγματοποιούνται στην Καστοριά κάπως αιφνίδια, κάπως απροετοίμαστα, κάπως μυστικά δεν είναι τυχαίες και δεν πρέπει να μένουν ασχολίαστες. 

Όπως περίπου διεξάγονται οι «ειρηνευτικές διαβουλεύσεις» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας (με το επιπλέον κίνδυνο της θανατηφόρας δηλητηρίασης μεταξύ ομοδόξων και περίπου ομοεθνών). Κάπως έτσι τους τελευταίους μήνες, ο πολιτικός τζόγος της Καστοριάς, η ρωσική ρουλέτα της πολιτικής επιρροής στην Νέα Δημοκρατία που δηλώνει προκαταβολικά και χωρίς τον ξενοδόχο ότι ως νέος νικητής των εκλογικών επιχειρήσεων, θα συμβάλλει στην αποκατάσταση των πολεμικών καταστροφών και στην ανάσχεση του δημογραφικού προβλήματος, είναι γεγονότα που σε τοπικό επίπεδο περνούν ασχολίαστα. Αν δεν επιδοκιμάζονται κιόλας. Είναι η… ελευθεροτυπία.

Πάντως, τις ίδιες ημέρες που η κυρία Μαρία Αντωνίου θύμιζε στην εκλογική της πελατεία στην Καστοριά, την δύναμη που διαθέτει στα κέντρα λήψης αποφάσεων χάρη στις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετώπισε, σαν άλλη Αμαζόνα — που είναι και όρος εξόχως επίκαιρος, με την πολιτική έννοια, καθόσον οι Αμαζόνες ήταν νομαδική φυλετική ομάδα κυνηγών και πολεμιστριών της Ευρασίας που ανήκαν στους Σκύθες, φυλή που αναπτύχθηκε στα βόρεια παράλια της Μαύρης Θάλασσας (Εύξεινου Πόντου), όπου και η Ουκρανία και όχι μόνο, η Καστοριά αντιμετωπιζόταν για μια ακόμη φορά από την (εκάστοτε) κυβέρνηση ως ηττημένη χώρα.

Αφού παρά τα όσα κατά καιρούς έταξαν ψευδώς διάφοροι, η περιοχή ΔΕΝ έγινε top παγκόσμιος τουριστικός προορισμός, πόλος έλξης Εβραίων, Τούρκων, Ρώσων τουριστών, ευλαβών παλαιοημερολιτών ρωσορθόδοξων μελλονύμφων ή όχι. Αφού δεν μετέχει σε Αμφικτυονίες Πόλεων, αφού απέτυχαν τα Europa Nostra , αφού, η Γούνα καταβαρθρώθηκε, αφού το τραίνο πέρασε από το Νεστόριο, ο Διεθνής Αερολιμένας Αριστοτέλης έγινε… πολυεθνής. Αφού η λίμνη δεν έγινε Ελβετία και η πόλη Γενεύη, ενώ η ευρύτερη περιφέρεια δεν έγινε χώρος για Logistics, και αφού ανοιγο-έκλεισαν κάμποσες Σχολές. Αφού ακόμη ο Δήμος Καστοριάς αποχαιρέτισε με επίσημη, τρυφερή ανακοίνωσή του το... τραινάκι των Χριστουγέννων (κείμενο που αξίζει μια θέση στις δέλτους της παντοτινής ιστορίας). 

Αφού λοιπόν έγιναν όλα αυτά οι πολίτες της περιοχής, έμαθαν, ότι στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί η Νέα Δημοκρατία σε νομούς όλης της χώρας, είχαμε και πάλι υψηλές διακρίσεις: Ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής, Παύλος Μαρινάκης, ο γενικός διευθυντής Γιάννης Μπρατάκος και ο γραμματέας οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης επισκέφτηκαν το νομό Καστοριάς. Στην επίσκεψη, τους συνόδευαν ο βουλευτής του νομού, κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας και κάποιοι εγχώριοι τοπικοί κομματικοί παράγοντες.

Με ένα στυλό και μια σελίδα (κόλλα) αναφοράς μπροστά τους, οι του κλιμακίου πραγματοποίησαν... βαρυσήμαντες δηλώσεις μετά επισκέψεις και συναντήσεις και φάνηκε να τηρούν με παραδοσιακό τρόπο σημειώσεις. Κανείς δεν έμαθε ποτέ, τι ακριβώς ειπώθηκε —πέραν και εκτός από τα εθιμοτυπικά και τα φωτογραφικά ενστατανέ— ούτε εάν διεκτραγωδήθηκε η πραγματική κατάσταση της Καστοριάς.

Οι ανακοινώσεις έκαναν λόγο για πρώτο σταθμό της επίσκεψης στην νομό την Γεωργική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών Καστοριάς, «μια» εταιρεία λαϊκής βάσης, σε συνάντηση που συμμετείχαν ακόμη ο πρόεδρος της ΓΕΟΚ, ο πρόεδρος του συλλόγου Μελισσοκόμων και ο πρόεδρος της Ένωσης Δασικών Συνεταιρισμών Καστοριάς. 

Επόμενη στάση και δεύτερος σταθμός της επίσκεψης ήταν σύμφωνα με το ανακοινωθέν, ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς "Ο προφήτης Ηλίας". Στην συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας και πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών, μέχρι και ο ταμίας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς "Ο προφήτης Ηλίας ". 


* * *


Αν δεν είναι κακόγουστο πρωταπριλιάτικο αστείο, η τοποθέτηση του πολιτικού γραμματέα της ΝΔ Παύλου Μαρινάκη, χαρακτηρίζεται για την αντίστοιχη πολιτική ευφυΐα, με τον σπαρακτικό αποχαιρετισμό του Δήμου Καστοριάς προς το αγαπημένο μας τραινάκι. Πέρα από το γεγονός ότι είναι κείμενο που ξεχωρίζει για την απάθειά του ως προς τις πολιτικές ευθύνες που προκάλεσε το δημογραφικό πρόβλημα της Καστοριάς. Είναι και ότι δεν υπάρχει καμμιά αυτοκριτική.


* * *

Στην συνέχεια, σύμφωνα με... πληροφορίες (sic), ακολούθησαν συναντήσεις με εκπρόσωπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου έγινε αναλυτική αναφορά στα έργα υποδομής της περιοχής όπως το φράγμα του Νεστορίου, την μελέτη του αρδευτικού δικτύου του Νεστορίου, την κατασκευή του φράγματος Διποταμίας, την κατασκευή αρδευτικού δικτύου στο Γέρμα Καστοριάς, την ολοκλήρωση της β’ φάσης του αεροδρομίου, και την κατασκευή της επαρχιακής οδού Καστοριάς - Πτολεμαΐδας. Παρόντες ήταν η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καστοριάς, η πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και διάφοροι αντιδήμαρχοι αλλά και αιρετοί.

Είναι λοιπόν προφανές ότι με μια ανακοίνωση —έκθεση ιδεών που μοιάζει πολύ στην σύλληψη και την αισθητική της— σαν να προέρχεται από το εκτός Καστοριάς ίδιο χαλκείο ανακοινώσεων, με την μαθητική έκθεση ιδεών από την προηγηθείσα επίσκεψη της υφυπουργού Τουρισμού κυρίας Σοφίας Ζαχαράκη, χωρίς να ανακοινωθεί και πάλι οτιδήποτε συγκεκριμένο και ειδικό, χωρίς καμμιά δέσμευση, με την πόλη της Καστοριάς, όπως και το Άργος Ορεστικό να απουσιάζουν εντελώς από το κάδρο των επιδερμικών αναφορών, οι ανωτέρω, κομματικοί παράγοντες που συναντήθηκαν ακόμη και με τους προέδρους του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς (!) Λογιστών και Ιατρικού Συλλόγου, απόλαυσαν μια ακόμη μέρα ή ένα διήμερο ζάχαρη και μέλι. 

Αν μετρήσει κάποιος τους προέδρους φορέων κλπ που συναντήθηκαν είναι να αναρωτηθεί για πιο λόγο οι πρόεδροι, δεν εξέλεξαν μεταξύ τους ένα μόνο πρόεδρο να εκπροσωπήσει και τους άλλους. Ώστε να μειωθούν ακόμη περισσότεροι οι κίνδυνοι από την διασπορά του κορωνοϊού, την διασπορά των φρούδων ελπίδων και άλλων πολλαπλών καταστάσεων σε πολλά μέτωπα, που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν εάν ήταν εδώ η υπεύθυνη του πρωθυπουργικού Γραφείου, που όμως δεν ήταν. 

Και η απουσία ήταν αισθητή. Διότι σε βαρυσήμαντη, πολιτικά ρηχή και προσβλητική για την περιοχή και όσους παραστάθηκαν παρέμβασή του, ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Παύλος Μαρινάκης ανέφερε: 
«Συμφωνούμε όλοι πως μας προβληματίζει πολύ το δημογραφικό ζήτημα στην Καστοριά. Είναι κάτι το οποίο τέμνει οριζόντια όλα τα προηγούμενα ζητήματα. 
»Οι λόγοι είναι πολύ συγκεκριμένοι και μια από τις προτεραιότητες θα είναι —από δω και στο εξής ακόμα περισσότερο— και από την κυβέρνηση το να ασχοληθούμε —συγκεκριμένα και στο νομό Καστοριάς— με αυτό το θέμα. 
»Ούτως ή άλλως, αυτή είναι και η βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, οι επόμενες γενιές και αυτή είναι και η διαφορά αυτής της κυβέρνησης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ειδικά από την προηγούμενη.
»Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βάζει στην άκρη το όποιο πολιτικό κόστος, βάζοντας στο επίκεντρο το μέλλον των παιδιών αυτού του τόπου, της δικής μου γενιάς και της επόμενης, παίρνοντας αποφάσεις που πολλές φορές φαντάζουν δύσκολες —και είναι— αλλά είναι και αναγκαίες.
»Είναι περιττό να το αναλύσουμε, αλλά οφείλουμε να το πούμε, ότι αυτή η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί ταυτόχρονα τις περισσότερες και μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών εντός και εκτός της χώρας».
Αν δεν είναι κακόγουστο πρωταπριλιάτικο αστείο, η τοποθέτηση του πολιτικού γραμματέα του κυβερνητικού κόμματος, χαρακτηρίζεται για την αντίστοιχη πολιτική ευφυΐα, με τον σπαρακτικό αποχαιρετισμό του Δήμου Καστοριάς προς το αγαπημένο μας τραινάκι. 

Πέρα από το γεγονός ότι είναι κείμενο που ξεχωρίζει για την απάθειά του ως προς τις πολιτικές ευθύνες πολλών κυβερνήσεων και κομμάτων, που σε συνδυασμό μεταξύ τους ή όχι, προκάλεσαν το τεράστιο και ορατό και διά γυμνού οφθαλμού πια δημογραφικό πρόβλημα της Καστοριάς, με κυρίαρχες αυτές (τις ευθύνες; ) της Νέας Δημοκρατίας. Είναι και ότι δεν υπάρχει καμμιά αυτοκριτική. 

Το ότι πρόκειται για κενό ουσιαστικού περιεχομένου μανιφέστο που με χρήση όρων κλισέ, όπως τα περί οριζόντιας διατομής ζητήματα, έβαλε για μια ακόμη φορά, με... κάθετο τρόπο καραμέλες στις τσέπες των γοητευμένων νεοδημοκρατών του ακροατηρίου. 

Ποιος ξέρει γιατί ο κομματικός αυτός εκπρόσωπος, δεν εξήγγειλε κάτι πιο ειδικό και συγκεκριμένο. Ίσως, επειδή σε αντίθεση με τα εδάφη των Σκυθών στην Μαύρη Θάλασσα, στην λίμνη της Καστοριάς, οι Αμαζόνες είναι λίγες, και η μια απουσίαζε. Στα πολλαπλά μέτωπα.

Όταν τον Μάιο του 1919, η Ελλάδα πραγματοποιούσε στρατιωτική απόβαση στην Σμύρνη και έκανε προσωρινά πράξη την Ελλάδα των δύο ηπείρων και πέντε θαλασσών με την απελευθέρωση μεγάλου μέρους της ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας, κανείς δεν μπορούσε εύκολα να προβλέψει ότι κάπου στο Φθινόπωρο του 1922 θα είχε κορυφωθεί η Μικρασιατική Καταστροφή. 

Εκατό χρόνια αργότερα, όταν τον Μάϊο του 2019 στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία πατούσε στο χαλί της εκλογικής της επικράτησης που ήλθε λίγους μήνες αργότερα, δεν είναι ακόμη σαφές αν είχαν προβλέψει πώς θα μπορούσε να εξελιχθούν τα πράγματα το Φθινόπωρο του 2022 σε πιθανές πρόωρες εκλογές. Και μάλλον δεν θα αργήσουμε να μάθουμε.


Φωτογραφία: Ντιρκ Γιάκομπς (Dirck Jacobsz,1496–1567), Ομάδα Φρουρών, 1529 (λεπτομέρεια). Κρατικό Μουσείο Ολλανδίας, Άμστερνταμ.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Απριλίου 2022, αρ. φύλλου 1119.

Σχετικά: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ