30.1.21

ΟΔΟΣ: «Πρόβλημα ρευστότητας»


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 25.6.2020 | 1036


Η Καστοριά όχι μόνο δεν βρίσκεται στους προορισμούς του ενδιαφέροντος, αλλά αναδεικνύεται σε Σπιναλόγκα για την ίδια την κυβέρνηση, ενός κόμματος που υποστηρίζει συστηματικά και σθεναρά η χαρακτηριστική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της εκλογικής περιφέρειας. Παράξενο, ίσως ναι. Ανεξήγητο όμως; Υπάρχει μήπως κάποιος που καθορίζει ποιος θα έλθει και βασικά ποιος δεν θα επισκεφθεί την Καστοριά;


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ στο 2020, όπως συμβαίνει με όλες τις άλλες πόλεις της περιοχής, της υπόλοιπης χώρας πιο γενικά. Δεν βρίσκεται στο ίδιο σημείο, έστω κι αν η πανδημία του κορωνοϊού, που προσλαμβάνει ανεξέλεγκτες και παγκόσμιες αλλά και απρόβλεπτες διαστάσεις για το άμεσο ακόμη μέλλον, είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να εξηγούνται και να δικαιολογούνται οι δυσκολίες.

Για την ακρίβεια, η Καστοριά τηρουμένων πάντα των αναλογιών, βρίσκεται περίπου στην ίδια κατάσταση με αυτή που ήταν κατά την απελευθέρωσή της από τον οθωμανικό ζυγό. Ή στην κατάσταση που βρέθηκε μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ή σ’ αυτή που βρέθηκε η Αλβανία μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού. Ανεργία, ερήμωση, υποβάθμιση.

Το ότι "γύρω-γύρω όλοι" οι υπόλοιποι Νομοί, βρίσκονται (και μπράβο τους) στο 2020, ενώ "στην μέση" η Καστοριά να μη μπορεί να συμφωνήσει στα βασικά, εξακολουθεί να μην απασχολεί. Έστω να μην προβληματίζει ιδιαίτερα. Αυτό ίσως είναι και το χειρότερο. Καθώς αφορά πολίτες και πολιτικούς. 

Πρόσφατα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και ειδικά στην Κοζάνη, αλλά και την Σιάτιστα όπως και Φλώρινα (κ.ο.κ.), μέλη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με την παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας (τέως βουλευτή Κοζάνης) κ. Γεωργίου Κασαπίδη, αλλά και με την συνοδεία της υπεύθυνης του γραφείου του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, πολιτεύτριας και τέως βουλευτή Καστοριάς —με την Νέα Δημοκρατία επίσης— κ. Μαρίας Αντωνίου, πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες επισκέψεις. Συναντήθηκαν με παράγοντες της περιοχής, εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων όπως στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και της εκτροφής γουνοφόρων, και προέβησαν σε δηλώσεις. Και αυτή την φορά, "γύρω-γύρω όλοι" υποδέχθηκαν τα κυβερνητικά κλιμάκια και "στο μέσο" η Καστοριά. 


* * *



Αυτά δήλωνε η κ. Μ. Αντωνίου το 2016 ζητώντας «Έλεος πια με τις ιδεοληψίες των ψευτοαριστερών!». Σήμερα που η ίδια είναι πολιτεύτρια διατηρεί όπως φημολογείται προνομιακή σχέση με τον δήμαρχο Καστοριάς, αλλά και κατέχει την άχρηστη καρέκλα του πρωθυπουργικού γραφείου, μοιάζει να έχει πέσει πέπλο σιωπής. Φίμωτρο. Που η κυβέρνηση της Ν.Δ. και του κ. Κ. Μητσοτάκη, αποφασίζει τα ίδια ακριβώς για την Γούνα. Χωρίς κανείς να ζητεί να πέσουν κεφάλια.



* * *


Από αυτές τις πρόσφατες επισκέψεις, ξεχώρισε η ασυνήθιστη ειλικρίνεια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη στην Σιάτιστα, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ παραδέχθηκε και δήλωσε ότι αφίχθηκε με ειδική αποστολή να αναγγείλει την σκανδαλιστικά μεροληπτική χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα, ακόμη και κατονομαζόμενης από τον ίδιο (!) ιδιωτικής επιχείρησης εκτροφής γουνοφόρων στην Σιάτιστα. 

Με την δικαιολογία ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση της Σιάτιστας υπέστη οικονομική δοκιμασία λόγω «προβλήματος ρευστότητας» που αντιμετωπίζει από την πανδημία και τις επιπτώσεις των απαγορεύσεων κυκλοφορίας «κυρίως γιατί σε διεθνές επίπεδο έχουν σταματήσει οι πλειστηριασμοί». Ακόμη και στο επίσημο δελτίο τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρει ότι είναι «σε μια αναλυτική συζήτηση για να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία, ενίσχυσης της ρευστότητας της συγκεκριμένης επιχείρησης».

Όλα αυτά θυμίζουν τις εποχές ΠαΣοΚ και Νέας Δημοκρατίας με τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις των ιδιωτικών δανείων των παρασιτικών γουνεμπορικών επιχειρήσεων Καστοριάς-Σιάτιστας στις εμπορικές Τράπεζες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Που κατέστρεψαν την Γούνα και πήγαν την Καστοριά, στον εργασιακό μεσαίωνα.

Όμως αυτό δεν είναι το μοναδικό περιστατικό από το οποίο μπορεί να συμπεράνει κάποιος, ότι τα μέλη της σημερινής κυβέρνησης, ακόμη και όταν επισκέπτονται μαζί με την κυρία Μαρία Αντωνίου, τέως βουλευτή Καστοριάς την ευρύτερη περιοχή, αποφεύγουν να πατήσουν το πόδι τους στην Καστοριά. 

Αν και αντίθετα, υπό κανονικές συνθήκες, θα ήταν περίπου δικαιολογημένο, να διαπιστώνει κάποιος, ότι χάρη στην υπηρεσία της τέως βουλευτή με την Νέα Δημοκρατία και πολιτεύτριας κ. Μαρίας Αντωνίου, η Καστοριά έγινε επίκεντρο του ενδιαφέροντος της σημερινής κυβέρνησης και ότι πάντως δεν μένει έξω από τον οδικό χάρτη του κυβερνητικού ενδιαφέροντος. Ούτε αγνοείται, επιδεικτικά.

Όμως συμβαίνει το αντίθετο. Που παρεμπιπτόντως, δεδομένου ότι επαναλαμβάνεται, άρχισε να σχολιάζεται ευρύτερα, ακόμη και από ΜΜΕ που χαϊδεύουν τους εκλεγμένους της Καστοριάς διαχρονικά και ανεξαρτήτως κόμματος. Και από αυτά δηλαδή που κατά κανόνα εξαντλούν την κριτική τους αποστολή στο να κρατούν τον καθρέπτη ή να τον ισιώνουν, στην απαστράπτουσα ομορφιά της Καστοριάς με τους εκλεγμένους της μαζί.


* * *



Έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Παιδείας (επί Ν.Δ. δηλαδή) όχι μόνο απαγορεύει την επίσκεψη των μαθητών σε μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων που λειτουργούν στην περιοχή, αλλά ήδη το έχει ξεκαθαρίσει με όσους τόνους μπορεί, ότι (και) η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον γνωστό φιλελεύθερο κ. Κ.Μητσοτάκη, δεν θεωρεί την Γούνα άϋλο ή ενσώματο πολιτιστικό αγαθό. Πολλοί δείχνουν να έχουν ξεχάσει ότι το 2016, για το ίδιο ακριβώς θέμα, η κ. Μ. Αντωνίου, η Ομοσπονδία Γούνας κ.ά. με βροντές και αστραπές εξαπέλυαν τα όσο μπορούν καυτά πυρά τους σε βάρος του ΣυΡιζΑ. Σήμερα σιωπούν.



* * *

Από την άλλη πλευρά, η βουλευτής της αντιπολίτευσης κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, πέρα από τις κορώνες που σε ένα βαθμό εξηγούνται, ασκεί, σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής δεδομένα, αρκετά γόνιμη και υποστηρικτική στα τοπικά συμφέροντα κριτική και πολιτική. Ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας (Νέα Δημοκρατία) ενεργεί όσα ανακοινώνει, προβάλλοντας το πολιτικό και ηθικό όμως πλεονέκτημα της κυβέρνησης και προσωπικά του ίδιου του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και τα ζητήματα της πόλης και του Νομού.

Όμως παρά τις αντικειμενικά καλές συνθήκες, και την Καστοριά να αποτελεί πάντα "κάστρο" της κεντροδεξιάς, σαν ένα αόρατο χέρι να συγκρατεί ή να κατευθύνει πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις, τα γεγονότα σταματούν στα σύνορα του Νομού Καστοριάς και δεν τα επιτρέπει να πλησιάσουν. Αν αυτό συνέβαινε, βουλευτής, αντιπεριφερειάρχης κ.ο.κ. θα έμπαιναν στο πλάνο της κυβερνητικής αναγνώρισης.

Η Καστοριά όμως, όχι μόνο δεν βρίσκεται στους προορισμούς του ενδιαφέροντος, αλλά αναδεικνύεται σε Σπιναλόγκα για την ίδια την κυβέρνηση, ενός κόμματος που υποστηρίζει συστηματικά και σθεναρά η χαρακτηριστική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της εκλογικής περιφέρειας. Παράξενο, ίσως ναι. Ανεξήγητο όμως;

Υπάρχει μήπως κάποιος που καθορίζει ποιος θα έλθει και βασικά ποιος δεν θα επισκεφθεί την Καστοριά; Υπάρχει κάποιος που νοιώθει να απειλείται, αν η περιοχή βρεθεί στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος; 

Αν ναι, τότε προφανώς αυτός θα είναι κάποιος υψηλόβαθμος στην κομματική ιεραρχία. Και την κυβερνητική μηχανή. Και θα έχει δικό του σκοπό ή ατζέντα. Διότι φαντάζει λίγο δύσκολο να γίνει δεκτό ότι η Νέα Δημοκρατία, αποφάσισε έτσι από μόνη της, να "χωρίσει" από την Καστοριά, και να γυρίσει τις πλάτες της στον κόσμο και τους ψηφοφόρους της. 

Κάτι άλλο συμβαίνει. Τι είναι όμως αυτό; Και ποιος άλλος, εκτός από τον ίδιο τον τοπικό κυβερνητικό βουλευτή, ή αναλογικά τον αντιπεριφερειάρχη, βάλλεται και αμφισβητείται απ’ αυτή την κατάσταση; Ποιος έχει συμφέρον από την φθορά τους;

Ταυτόχρονα, η υπόλοιπή Δυτική Μακεδονία εργάζεται, όχι μόνο στην κατεύθυνση ενίσχυσης του κόσμου της γούνας (σαν να είναι η Κοζάνη ή έστω η Σιάτιστα πρωτεύουσες -και- στην Γούνα) ή της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Αλλά και στο επίπεδο της παιδείας, του πολιτισμού, της σύγχρονης ζωής. Και του τουρισμού. 

Όπως και στην κατεύθυνση του τέλους της εποχής του λιγνίτη. Για τη λεγόμενη μεταλιγνιτική εποχή. Έως τότε φυσικά, και τα εργοστάσια της ΔΕΗ λειτουργούν κανονικά και με τον νόμο, συνεχίζουν σαν να μη συμβαίνει οτιδήποτε το ίδιο μάθημα, και φαγοπότι, στο οποίο η Καστοριά απλά βάζει τους θεατές. Οι πρωταγωνιστές είναι αλλού. 


* * *


Ο κ. Μ. Βορίδης στην Σιάτιστα, δίπλα από την κ. Μ. Αντωνίου, ανήγγειλε την σκανδαλιστικά μεροληπτική χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα, κατονομαζόμενης (!) από τον ίδιο ιδιωτικής επιχείρησης εκτροφής γουνοφόρων. Με την δικαιολογία ότι υπέστη οικονομική δοκιμασία λόγω «προβλήματος ρευστότητας» που αντιμετωπίζει από την πανδημία και χρήζει «ενίσχυσης του εισοδήματος». Δίπλα σ’ έναν Νομό, που πρόσφατα βγήκε από την καραντίνα με τα περισσότερα θύματα κορωνοϊού, και έναν από τα υψηλότερα ποσοστά μόνιμης ανεργίας στην χώρα.



* * *

Και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δείχνει να υποστηρίζει τον κόσμο της Γούνας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, αυτό δεν είναι κάτι και το τόσο ορατό. Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρόσφατα, μετά τον Απρίλιο συγκεκριμένα (*), έγινε γνωστό ότι το Υπουργείο Παιδείας (επί Νέας Δημοκρατίας δηλαδή) όχι μόνο απαγορεύει (αποτρέπει) την επίσκεψη των μαθητών στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού κύκλου, σε μονάδες εκτροφής και εμπορικής εκμετάλλευσης των γουνοφόρων ζώων που λειτουργούν στην περιοχή, αλλά ήδη το έχει ξεκαθαρίσει με όσους τόνους μπορεί, ότι (και) η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό τον γνωστό φιλελεύθερο κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν θεωρεί την Γούνα άϋλο ή ενσώματο πολιτιστικό αγαθό.

Αυτό είναι μια εξέλιξη, που δείχνει προς τα πού οδηγούνται τα πράγματα και δρομολογούνται οι εξελίξεις παγκοσμίως: Ενδεχομένως, στο τέλος της Γούνας και στην μετά Γούνα εποχή. Για την οποία ετοιμάζονται οι γειτονικοί νομοί και περισσότερο απ’ όλους, αυτός της Κοζάνης. Όπως ακριβώς και για την μεταλιγνιτική εποχή. 

Έως τότε, ο κάθε υπουργός όπως πρόσφατα ο κ. Μάκης Βορίδης, θα επισκέπτεται ιδιωτικές επιχειρήσεις και θα δηλώνει ως κάτι πολύ φυσιολογικό, ότι αξίζει να τις επιδοτεί το κράτος και μάλιστα ονομαστικά. Και να κάνει δηλώσεις υποστήριξης και προβολής της ιδιωτικής εταιρείας που λόγω της πανδημίας «έχει έλλειψη ρευστότητας» και χρήζει «ενίσχυσης του εισοδήματος», δίπλα σ’ έναν Νομό, που πρόσφατα βγήκε από την καραντίνα με τα περισσότερα θύματα κορωνοϊού, και έναν από τα υψηλότερα ποσοστά μόνιμης ανεργίας στην χώρα.

Εν τω μεταξύ, από το 2016, όταν κυβερνούσε ο ΣυΡιζΑ και για πρώτη φορά απαγορεύτηκε η επίσκεψη των μαθητών στα εκτροφεία των γουνοφόρων, δεν έχουν περάσει δα και τόσο πολλά χρόνια. Μόνο που πολλοί δείχνουν να έχουν ξεχάσει ότι ήταν τότε, το 2016, που η βουλευτής Καστοριάς με την Νέα Δημοκρατία (η κ. Μαρία Αντωνίου πάλι), με βροντές και αστραπές εξαπέλυε τα όσο μπορεί καυτά πυρά της σε βάρος του ΣυΡιζα. 

Το 2016 δεν αντιδρούσε μόνο ο Δήμος Καστοριάς του "τώρα μας φαίνεται κάπως" δημάρχου κ. Α. Αγγελή. Ούτε που για το θέμα αυτό, εκδόθηκαν και ψηφίσματα ακόμη, όπως από την (σιωπηλή σήμερα) Ομοσπονδία Γούνας (**) σαφούς καταδίκης της τότε κυβερνητικής στάσης που ήταν απλά αμφιλεγόμενη. 


* * *

Απελευθερωμένα βιζόν στο οικοσύστημα της Καστοριάς


Ακόμη και στο επίσημο δελτίο τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρει ότι είναι «σε μια αναλυτική συζήτηση για να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία, ενίσχυσης της ρευστότητας της συγκεκριμένης επιχείρησης». Όλα αυτά θυμίζουν τις εποχές ΠαΣοΚ και Νέας Δημοκρατίας με τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις των ιδιωτικών δανείων των παρασιτικών γουνεμπορικών επιχειρήσεων Καστοριάς-Σιάτιστας στις εμπορικές Τράπεζες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Που κατέστρεψαν την Γούνα και πήγαν την Καστοριά, στον εργασιακό μεσαίωνα.


* * *


Αλλά ήταν και είναι που η κυρία Μαρία Αντωνίου, τότε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, για το θέμα της απαγόρευσης επίσκεψης των μαθητών στα Εκτροφεία Γουνοφόρων, κατακεραύνωνε την κυβέρνηση ΣυΡιζΑ, ζητώντας με δηλώσεις της και Ερώτηση στην Βουλή, να ανακληθούν οι σχετικές εγκύκλιοι και αποφάσεις. 

Κατήγγειλε ως «απαράδεκτη εκπαιδευτική οδηγία αναφορικά με επισκέψεις μαθητών στα πλαίσια διδακτικών προγραμμάτων», διευκρινίζοντας ότι για την ίδια το 2016, «οι μάσκες πλέον έπεσαν. Ο ΣυΡιζΑ στοχοποίησε την Γουνοποιία. Οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας είναι ξεκάθαρες. Όσο για τα στελέχη του ΣυΡιζΑ στην Καστοριά, συνεχίζουν τα ψέματα. Παλιά τους τέχνη κόσκινο. Άλλα λέει ο ένας κι άλλα λέει ο άλλος. Ποιον μπορούν να κοροϊδέψουν όμως πια;».

Αυτά δήλωνε πίσω στο σχετικά κοντινό 2016 η ίδια, μαζί με την απόφασή της να στηρίξει κάθε δραστηριότητα του κλάδου και ζητώντας «Έλεος πια με τις ιδεοληψίες των ψευτοαριστερών! Να είναι όμως σίγουροι ότι η αντίδραση όλων μας θα είναι άμεση και δυναμική». 

Σήμερα που η ίδια είναι πολιτεύτρια διατηρεί όπως φημολογείται προνομιακή σχέση με τον δήμαρχο Καστοριάς, αλλά και κατέχει την άχρηστη καρέκλα του πρωθυπουργικού γραφείου, μοιάζει να έχει πέσει πέπλο σιωπής. Φίμωτρο. Που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφασίζει τα ίδια ακριβώς για την Γούνα. Χωρίς κανείς να ζητεί να πέσουν κεφάλια. 

Τελικά έλυσε το «πρόβλημα της ρευστότητας»  η ιδιωτική επιχείρηση της Σιάτιστας;




(*)
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων 
Γενική Γραμματεία Α/θμιας, Β/θμιας Εκπαίδευσης

30 Απριλίου 2020

Επισκέψεις μαθητών σε εκτροφεία 
και γουνοποιητικές επιχειρήσεις

«[…] Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ: "συνιστάται, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεων η αποφυγή χώρων στους οποίους βρίσκονται ζώα σε αιχμαλωσία, με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση, καθώς αυτό δεν συνάδει με τις γενικές αρχές της εκπαίδευσης, στις οποίες μεταξύ άλλων, πολύ σημαντική θέση επέχει η ευαισθητοποίηση για την αναγκαιότητα της προστασίας και του σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος, η υιοθέτηση ανάλογων προτύπων συμπεριφοράς, καθώς και η δημιουργία υπεύθυνων προσωπικοτήτων με κοινωνικές και ανθρωπιστικές αξίες". 


Μαθητές σχολείων της Καστοριάς σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων


Επιπροσθέτως η υπηρεσία μας γίνεται αποδέκτης πολλών αιτημάτων από κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς προκειμένου να εγκρίνει προγράμματα και επισκέψεις μαθητών, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν επισκέψεις σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων ή γουνοποιητικές επιχειρήσεις καθώς και προγράμματα που σχετίζονται με την αειφορική θήρα. 
Σε όλα αυτά τα αιτήματα η απάντηση της υπηρεσίας μας είναι πάντα αρνητική, καθώς οι εν λόγω θεματικές δεν συμπεριλαμβάνονται στη σχολική εκπαίδευση».

(**) 
Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας

26 Φεβρουαρίου 2016

Ψήφισμα 

«Ο κλάδος της Γούνας εκφράζει την αγανάκτησή του για το απαράδεκτο έγγραφο που έχει σταλεί σε όλες τις σχολικές μονάδες της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης της Δυτ. Μακεδονίας σχετικά με τα προγράμματα και τις δράσεις στην Α/βάθμια Εκπαίδευση, όπου αποτρέπεται η επίσκεψη μαθητών σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων. Το εν λόγω έγγραφο με ψευδείς ισχυρισμούς, στοιχειοθετεί συκοφαντική δυσφήμηση του κλάδου, προσβάλλοντας την εμπορική πίστη και την επαγγελματική μας υπόληψη. 
Σε καμιά περίπτωση δεν είναι "επιζήμιο για τη διαμόρφωση υγιούς αντίληψης των μικρών μαθητών, οικολογικής συνείδησης αλλά και την Εθνική κληρονομιά του τόπου". 
Το εν λόγω έγγραφο είναι και ιδεολογικοπολιτικά απαράδεκτο, καθώς υιοθετεί και αναπτύσσει φρασεολογία, που πόρρω απέχει από μια σύγχρονη δημοκρατική Παιδεία, με ιταμές αναφορές για "διαμόρφωση υγιούς αντίληψης των μικρών μας μαθητών", που συναντά κανείς μόνο σε κείμενα φασίζουσας αντίληψης. 
Ζητούμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε άμεση ανάκληση του εν λόγω εγγράφου και καταδίκη του από όλους τους φορείς και τα πολιτικά κόμματα […]»


Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 25 Ιουνίου 2020, αρ. φύλλου 1036


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

13 σχόλια:

  1. Ανώνυμος30/1/21

    Να χαρίσουν τα δάνεια στους γουναράδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος30/1/21

      Τα χάρισαν....

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος30/1/21

      Εκτός αυτού εγώ είναι υπέρ να τους δώσουν το δικαίωμα να έχουν σκλάβους στα μαγαζιά τους.

      Διαγραφή
  2. Τραμπ30/1/21

    Δεν κατάλαβε η κυρία Αντωνίου ότι της έδωσαν το ΜΑΘΗΜΑ οι Καστοριανοί στις τελευταίες εκλογές;
    ΑΠΕΤΥΧΕ!!!! Τελεία και παύλα.
    Πόσο χρόνο θα της πάρει να το καταλάβει; Ο Τραμπ πιο γρήγορα το κατάλαβε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος30/1/21

      Ο Ζήσης πέτυχε;;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος30/1/21

      Δεν την ενδιαφέρει να το καταλάβει και όλοι αυτοί που στέλνετε στο κυνοβούλιο!!!
      Αυτή χαίρεται τα προνόμια του βολευτή με την μισθάρα κι εσύ λέγε ότι θές και κάτσε να τραβάς τον παθών σου τον τάραχο να τα φέρης βόλτα....

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος31/1/21

      Δεν πέτυχε,έτυχε....

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος30/1/21

    32 ζώα πρέπει να πεθάνουν για να ντυθεί ενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος31/1/21

    Η μέθοδος θανάτωσης των γουνοφόρων ζώων με αέριο τύπου Άουσβιτς είναι τραγικό γεγονός. Αν θέλετε τουρισμό στην Καστοριά και την συμπάθεια συνανθρώπων μάλλον θα πρέπει να αλλάξετε κατεύθυνση και αυτή να πηγάζει επιτέλους από φιλοζωικά αισθήματα. Αλλάξτε χρήση της εδηκα και του εκθεσιακού χώρου γούνας με κάτι χρήσιμο για τον τόπο. Κατεβάστε τις πινακίδες γουναρικά. Δεν πήρατε χαμπάρι ότι η γούνα πέθανε παγκόσμια και το κέρδος από την 'γούνα' διατηρούν οι ελάχιστοι εκεί βολεψάκηδες δανειολήπτες που τους πληρώνουμε οι υπόλοιποι ταλαίπωροι Έλληνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος2/2/21

    Δύο φώκιες πρέπει να πεθάνουν για να ντυθεί μία. Και σίγουρα είναι βαμμένη ξανθιά και το παίζει και γκόμενα. Φυσικά δεν αναφέρομαι σε κάποια συγκεκριμένη κύρια. Οποιαδήποτε ομοιότητα είναι σύμπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος2/2/21

    Δύο φώκιες πρέπει να πεθάνουν για να ντυθεί μία. Και σίγουρα είναι [....] και το παίζει και γκόμενα. [....]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος3/2/21

    Στην Δανία βγήκαν οι εκτροφεις των μινκ στους δρόμους με τα τρακτέρ για να διαμαρτυρηθούν. Αν γινόταν κάτι τέτοιο στην Καστοριά θα γέμιζαν οι δρόμοι μερσενταρες, μερικοί θα έβγαζαν βόλτα το Unimog έτσι για να δείξουμε και ένα αγροτικό όχημα. και αυτό είναι μερτσέντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος4/2/21

    Εδώ να κάτσετε σπίτια σας μπέτσκες μου. Ο Γιάνης όλα θα τα καταφέρει κατά 70% όσο ποσοστό του δώσατε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ