10.1.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Μεταξύ των υπόλοιπων μπακαλιάρων που γράφτηκαν ήταν και μερικοί "ύμνοι" προς την τρέχουσα δημοτική αρχή με επικεφαλής τον κ. Κορεντσίδη. Όπως για παράδειγμα πως «ο δήμος Καστοριάς καταβάλει τεράστιες δυνάμεις με μια σειρά σημαντικών έργων αλλά και δυναμικών δράσεων και παρεμβάσεων προσδίδοντας έναν αέρα ανανέωσης και ανάπτυξης για τον τόπο μας» (!) αλλά και πως «με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες του δημάρχου Καστοριάς, κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, δημιουργείται μια δυναμική που τόσο σε ουσία όσο και σε συμβολισμό προσδίδει την ελπίδα για την Καστοριά μας»!


Το φύλλο της περασμένης εβδομάδας ["εδώ"] που κυκλοφόρησε συγκεκριμένα στις 26 Μαΐου με αριθμό 1126 αποτελεί βάση για περαιτέρω ανάπτυξη απόψεων. Η αλήθεια είναι πως κατά την άποψή μου, το οπισθόφυλλο ["εδώ"] με τίτλο "Ναι!" ήταν αρκετά επιδραστικό σε αυτήν την προσπάθεια. Και θα επιχειρηθεί μέσω της στήλης να λάμψουν –γιατί περί λαμπρού συντάκτη πρόκειται– περισσότερα μαργαριτάρια που δημοσιεύονται στον συγκεκριμένο διαδικτυακό ενημερωτικό... ιστότοπο.

Scrollάροντας λοιπόν στην ιστοσελίδα του αμερόληπτου, μάχιμου και βεβαίως ανιδιοτελούς δημοσιογράφου η ματιά μου έπεσε σε κάποιο (κάποιου είδους) μανιφέστο. Μέσω του οποίου γνωστοποιούσε την δημοσιογραφική του ανεξαρτησία, αντικειμενικότητα και εγκυρότητα. Εκείνο που προξένησε εντύπωση σε όσους έτυχε να το διαβάσουν ήταν τα κολακευτικά λόγια που προόριζε για τον εαυτό του αυτή. Γνωστοποιώντας συγκεκριμένα, για το πόσο καλά και τίμια ασκεί το επάγγελμα της δημοσιογραφίας στην Καστοριά, όλα αυτά τα χρόνια. Και μάλιστα παρά τις αντιξοότητες, που, όπως υποστηρίζει έχει βιώσει όλα αυτά τα χρόνια ασκώντας τοπική –κυρίως– δημοσιογραφία.

Προφανώς όλα όσα καταγγέλλει περί απειλών, εκβιασμών, συκοφαντιών και ύβρεων να είναι σοβαρά. Θα έπρεπε ακόμη να αποτελέσουν στοιχεία που θα απασχολήσουν την τοπική αστυνομική και αρμόδια δικαστική αρχή. Αλλά η μεγαλοψυχία του συντάκτη φαίνεται να τον καθοδηγεί και να μην τον ωθεί σε τέτοιου είδους εμπλοκές. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τον πραγματικό λόγο που αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο, μια σειρά επιλήψιμων –σύμφωνα με τον ίδιο– πράξεων, αν και κάπου ενδεχομένως να πηγαίνει το μυαλό των περισσοτέρων.

Όπως υποστηρίζουν κάποιοι άλλοι, το γεγονός πως στην Καστοριά συμβιώνουν όλοι οι πιθανοί εμπλεκόμενοι –σύμφωνα με τον συντάκτη– να λειτουργεί αποτρεπτικά προς την νομική κατεύθυνση. Διότι μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να ακολουθούσε μια σειρά επιπλέον στοιχείων που θα προέκυπταν και θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Και ενδεχομένως να ήταν άβολα για όλες τις πλευρές. Και σε μια τέτοια περίπτωση, το μανιφέστο για το οποίο γίνεται λόγος στην αρχή, ίσως να κατέληγε τσαλακωμένο –ή και σκισμένο– στον κάδο της ανακύκλωσης. Όμως εκείνο που πρέπει να κρατήσεις αγαπητή ΟΔΟΣ είναι η μεγαλοψυχία του συντάκτη και η ουσία όσων αναφέρονται από το συγκεκριμένο τοπικό δημοσιογραφικό μαργαριτάρι.

Προσπαθώντας κανείς να ερμηνεύσει την έκρηξη ειλικρίνειας και ανιδιοτέλειας του συγκεκριμένου δημοσιογράφου σε κλίμα ολίγον απολογητικό και αρκετά συγκινησιακό –αφού προκάλεσε δάκρυα χαράς και λύπης στους αναγνώστες– θα το συνδύαζε με όσους επικαλούνται πολλές φορές την φράση «ξέρεις πόσο τίμιος είμαι εγώ;». 

Επί προσωπικού πάντως, όταν ακούω την συγκεκριμένη φράση για κάποιον πολύ περίεργο λόγο γίνομαι δύο και τρεις φορές περισσότερο καχύποπτος προς το πρόσωπο που το αναφέρει. Αλλά αυτή είναι μια προσωπική στάση και δεν πρέπει επ’ ουδενί να την εμπλέξεις με τα όσα αυτάρεσκα αναφέρει ο τιμιότερος δημοσιογράφος της Καστοριάς.

Και εκεί που οι περισσότεροι, έδειχνε να είχαν συγκινηθεί και να είχαν πειστεί από την κατάθεση ψυχής τού αμερόληπτου συντάκτη, μια τοποθέτησή του για την Καστοριά και ταύτισή της με όρους όπως "ευρωπαϊκή πόλη", "βυζαντινή αρχόντισσα", "μικρή Ελβετία" και λοιπές μπακαλιαρίλες, τούς έκαναν εν μέρει να αναθεωρήσουν και να επιστρέψουν στην διατήρηση των επιφυλάξεών τους. Εκείνο ενδεχομένως που να τους έκανε επιφυλακτικούς ήταν όσα επαινετικά ανέφερε για την τρέχουσα δημοτική αρχή, θαρρείς πως οι δημότες αυτής της πόλης ζούνε αλλού, σε μια πραγματική ευρωπαϊκή πόλη.

Με τους αλφαδιασμένους ασφαλτόδρομους, με τα πνευματικά κέντρα, την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και άλλα τέτοια που συναντά κάποιος σε μια γνήσια ευρωπαϊκή πόλη. Ενδεχομένως ο συντάκτης να μην έχει επισκεφτεί μια τέτοια ιδανική πόλη του εξωτερικού, αλλά κάποια υποδεέστερη ακόμη και της Καστοριάς, που να τον κάνει να βλέπει αυτή την πόλη ως την πλέον προσφέρουσα για "καταπληκτική ποιότητα ζωής"! Αυτό θα μπορούσε να έχει μια βάση αν είχε επισκεφτεί μια πόλη των Βαλκανίων στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, αλλά σίγουρα δεν θα μπορούσε να υπάρξει ως μέτρο σύγκρισης.

Αν και εδώ που τα λέμε αγαπητή ΟΔΟΣ, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως υπήρξαν –και συνεχίζουν να υπάρχουν– κύκλοι που έχουν βάλει ως στόχο να υποβαθμίσουν την πόλη της Καστοριάς στα επίπεδα των βορειοβαλκανικών, απομακρύνοντας κάθε Δυτικό τόνο ή προσανατολισμό που υπήρχε στην πόλη τα προηγούμενα χρόνια. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς για παράδειγμα τις αστικές πολιτιστικές διαστρεβλώσεις που έχουν καταφέρει οι ίδιοι και οι ίδιοι επί σειρά ετών και συνεχίζουν στο δρόμο της πλήρους βαθειάς βαλκανοποίησης της πόλης. Αυτά όμως φαίνεται να μην απασχολούν τον συντάκτη.



Δελτίο τύπου του Δήμου Καστοριάς σήμερα
24.5.2022 

Παράδοση λεωφορείου στην 3η ΜΣΕΠ

Στην παράδοση ενός λεωφορείου που θα καλύψει τις ανάγκες μετακίνησης της Μονάδας Αεροπορίας 3ης ΜΣΕΠ Βιτσίου προχώρησε σήμερα ο Δήμος Καστοριάς, μετά από προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το όχημα, κυριότητας του Δήμου, το οποίο είχε αδρανοποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια, παραδόθηκε σήμερα από τον Δήμαρχο Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη, στον Διοικητή της Μονάδας, Επισμηναγό Ε.Α., Γεώργιο Κωστόπουλο, που ευχαρίστησε θερμά για την ανταπόκριση του Δήμου στο αίτημα που κατατέθηκε από την 3η ΜΣΕΠ για τη διάθεση του λεωφορείου, ενώ παρέδωσε στον Δήμαρχο μία τιμητική πλακέτα. Από την πλευρά του, ο κ. Κορεντσίδης τόνισε πως υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία με την 3η ΜΣΕΠ Βιτσίου, η οποία θα συνεχιστεί και στο μέλλον, θέτοντας τις υπηρεσίες του Δήμου στη διάθεση της Αεροπορικής Μονάδας της περιοχής μας.

(φωτογραφία Δήμου Καστοριάς)



Δελτίο τύπου του Δήμου Καστοριάς πριν
13.9.2017 

Παράδοση λεωφορείου στην 3η ΜΣΕΠ

Μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, παραδόθηκε από τον Δήμο Καστοριάς στην 3η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου Προειδοποίησης της Πολεμικής Αεροπορίας, λεωφορείο ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες του προσωπικού της μονάδας (στρατιωτικό και στρατεύσιμο), που κατοικεί στο Δήμο Καστοριάς και σε όμορες περιοχές αλλά και για να αντιμετωπισθεί οποιοδήποτε έκτακτο γεγονός και άλλες ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.

(φωτογραφία Δήμου Καστοριάς)

* * *

Αντίθετα, μεταξύ των υπόλοιπων μπακαλιάρων που γράφτηκαν ήταν και μερικοί "ύμνοι" προς την τρέχουσα δημοτική αρχή με επικεφαλής τον κ. Κορεντσίδη. Όπως για παράδειγμα πως «ο δήμος Καστοριάς καταβάλει τεράστιες δυνάμεις με μια σειρά σημαντικών έργων αλλά και δυναμικών δράσεων και παρεμβάσεων προσδίδοντας έναν αέρα ανανέωσης και ανάπτυξης για τον τόπο μας» (!) αλλά και πως «με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες του δημάρχου Καστοριάς, κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, δημιουργείται μια δυναμική που τόσο σε ουσία όσο και σε συμβολισμό προσδίδει την ελπίδα για την Καστοριά μας»!

Και αν τα παραπάνω δεν είναι στοιχεία μιας αμερόληπτης, αντικειμενικής και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, τότε τι μπορεί να είναι; Σίγουρα πάντως είναι ανιδιοτελής και ρομαντική. Αυτά τα γυαλιά φορά ο συντάκτης του άρθρου, με αυτόν τον τρόπο βλέπει την πόλη της Καστοριάς. Ποιο είναι το πρόβλημα, δεν μπορώ να αντιληφθώ αγαπητή ΟΔΟΣ. Μάλλον η (κατά τους υπολογισμούς μου) πλειοψηφία των δημοτών που έχει γυρίσει την πλάτη στην τρέχουσα δημοτική αρχή, θα πρέπει να προμηθευτεί τα ίδια γυαλιά με τον συντάκτη και μετά θα ζούνε όλοι πανευτυχισμένοι στην ίδια μαγική Καστροπολιτεία ή και "πλωτό νησί" όπως αναφέρεται από τον ίδιο.

Και όσοι από τους κατοίκους αυτής της πόλης δεν συμφωνούν με τον ίδιο και τις απόψεις του και δεν βλέπουν την αν μη τι άλλο ευρωπαϊκή τροχιά της πόλης, τότε επιστρατεύονται άλλα μέσα. Που πολλά από αυτά πρωτοεμφανίστηκαν από την έναρξη της θητείας της δημοτικής αρχής του κ. Κορεντσίδη. Όλως τυχαίως αγαπητή ΟΔΟΣ. Όπως για παράδειγμα, η απομόνωση όσων αντιδρούν στις δημοτικές πολιτικές κατηγορώντας τους, πως «το μόνο που κάνουν είναι να γκρινιάζουν, να μιζεριάζουν και να δυσανασχετούν με ό,τι καλό γίνεται στη περιοχή τους και δη στο δήμο Καστοριάς»!

Όλα αυτά, προς Θεού, εννοείται πως δεν αποτελούν κάποιο είδος δημοσιογραφικού αβανταρίσματος της δημοτικής αρχής, ούτε και κολακείες προς την τρέχουσα δημοτική αρχή  "Ώρα για δουλειά" με επικεφαλής τον κ. Κορεντσίδη. Απλά αυτά βλέπει, αυτά γράφει. Γούστο του καπέλο του. Όπως το έκανε με "τον τιμονιέρη του νερού και των αποχετεύσεων της Καστοριάς" και πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α Καστοριάς κ. Τόσκο και πολύ σωστά παρατήρησες.

Τον οποίο, πού τον χάνει πού τον βρίσκει κανείς, στο Άγιο Όρος θα μάθει πως είναι. Κάποιοι υποστηρίζουν πως πηγαίνει να ζητήσει την θεϊκή παρέμβαση για τις πιθανές στραβοτιμονιές στην συγκεκριμένη δημοτική επιχείρηση, από τους οποίους σαφώς και δεν διαχωρίζω την θέση μου. Εξάλλου δεν είναι και λίγα τα εκατομμύρια που χρεώθηκε στην Δ.Ε.Η. η επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης, σύμφωνα με όσα ο ίδιος είχε δηλώσει.

Κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο πως θα έπρεπε να πάρει μαζί του και τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Κορεντσίδη, για εξομολόγηση, νηστεία και προσευχή επί των δικών του πολιτικών επιλογών. Όπως για παράδειγμα όσα αποκάλυψε η στήλη το "Σκάκι" για την… ανώνυμη πρόσληψη ειδικού συνεργάτη στο πλευρό του δημάρχου και μάλιστα αναρτημένη στην Διαύγεια. Προφανώς δεν φτάνουν όλοι αυτοί που έχει ήδη δίπλα του ο κ. Κορεντσίδης, θέλει ακόμη έναν για να αυξηθούν οι δημοτικές επιτυχίες. Όχι για κανέναν άλλον λόγο. Και γιατί όχι αγαπητή ΟΔΟΣ; Από την τσέπη του τους πληρώνει; Σαφώς και όχι. Από τους φόρους των πολιτών θα πληρώνεται και από τα ανεξήγητα παγιωμένα αυξημένα κατά 40+% δημοτικά τέλη.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως κατάφεραν να εκτεθούν με τις πολιτικές τους ακόμη και στην Διαύγεια, από τους οποίους δυσκολεύομαι να διαχωρίσω την θέση μου. Τι είδους Διαύγεια είναι αυτή όταν αποκρύπτεται το ονοματεπώνυμο μιας πρόσληψης, μόνο η δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη το ξέρει. Εκτός αν διάλεξαν να πράξουν λανθασμένα –αν όχι παράτυπα– επειδή υπάρχει κάποιος άλλος σοβαρός λόγος που δεν θα έπρεπε να μαθευτεί στους τοπικούς ιθαγενείς. 

Πάντως αγαπητή ΟΔΟΣ, τίποτα δεν μένει κρυφό εδώ στο μαγευτικό "πλωτό νησί" και ήδη συζητιέται η συγκεκριμένη  πρόσληψη της μυστικοσυμβούλου, ψιθυρίζοντας ονόματα, ιδιότητες αλλά και ενδεχόμενη εμπλοκή προσώπου του στενού οικογενειακού του κύκλου με τα μίντια της Δυτικής Μακεδονίας. Και εδώ που τα λέμε καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Ιουνίου 2022, αρ. φύλλου 1127.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ