27.12.22

ΟΔΟΣ: Ναί!

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 26.5.2022 | 1126


Αναρτήθηκε σε τοπική ιστοσελίδα ρεπορτάζ... διθύραμβος στο πρόσωπο του προέδρου της ΔΕΥΑ Καστοριάς κ. Πέτρου Τόσκου.


Πρόσφατα, αναρτήθηκε σε τοπική (Καστοριάς) ενημερωτική ιστοσελίδα ρεπορτάζ... διθύραμβος στο πρόσωπο του προέδρου της ΔΕΥΑ Καστοριάς κ. Πέτρου Τόσκου. Που παρουσιάζεται ως ένας άλλος Μάο Τσε Τούγκ. Με ένα «μεγάλος» στην αρχή του αφιερώματος, ο τιμονιέρης του νερού και των αποχετεύσεων της Καστοριάς, αναγορεύεται σε καπετάνιο. Που δεν φοβάται την φουρτούνα και γι’ αυτό θα συγκρίνεται πια επίσημα με τον κινέζο ηγέτη. Της πιο χαρακτηριστικής εποχής του κινέζικου κομμουνισμού συγκεκριμένα. Μιας και η καστοριανή ιστοσελίδα του απένειμε –αντικειμενικά και τεκμηριωμένα, τον τίτλο του ατρόμητου τιμονιέρη. 

Σε άλλες πόλεις, με δημοκρατική παράδοση και στοιχειώδη γνώση της ιστορίας, το να συγκρίνεται ο πρόεδρος μιας προβληματικής, πανάκριβης και καταχρεωμένης δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης (για την οποία ευθύνονται όλες οι διοικήσεις της και όχι η τελευταία), με τον Μάο Τσε Τούγκ, ίσως και να θεωρείται… προσβολή. Και όχι έπαινος. Εξ άλλου οι διαφορές του Μάο με τον σημερινό «ηγέτη» της Βόρειας Κορέας, τον πρόεδρο της Συρίας και αύριο με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμήρ Πούτιν, δεν είναι ευδιάκριτη. 

Πάντως ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καστοριάς, από την θέση του, για την οποία και αποζημιώνεται χρηματικά, δεν αντέδρασε και δεν φάνηκε να ενοχλείται από την σύγκριση. Ίσως να μην ενδιαφέρεται και τόσο για κάποιες υπερβολές, όπως δυο χρόνια πριν θύμισε τον μαρμαρωμένο Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Με εκείνο το πρωτοφανές πανό στο κτήριο της επιχείρησης. Ίσως να του έμεινε μόνο το «Τσε». Να σκέφτηκε τι «Τσε Γκεβάρα», τι «Τσε Τούγκ» Σημασία να έχει για αυτόν που τώρα ως άλλος Γενικός Γραμματέας του Κεντρικής Επιτροπής της ΔΕΥΑΚ, του αναγνωρίζεται ότι χάρη στην εργατικότητα και την εμπειρία του, κυβερνά το σκάφος της πανάκριβης επιχείρησης με επιτυχία. Σοσιαλισμός να είναι και ότι νάναι. 

Στο «εμπεριστατωμένο» ρεπορτάζ των διθυράμβων αναφέρονται τα εξής: Ότι ο τιμονιέρης της ΔΕΥΑΚ συνεχίζει τις κινήσεις του με ορμή και αποφασιστικότητα. Διακρίνεται δε μια δυναμική προσπάθεια που βασίζεται σε δυο μεγάλες στρατηγικές έννοιες, “επανεκκίνηση” και “βηματισμός”. Μάλιστα με απλά λόγια παρουσιάζεται η σωτηρία ενός καραβιού που είχε πέσει πάνω στα βράχια. Και το οποίο βλέπουμε ορθοποδεί. Για το μεγάλο χρέος προς την ΔΕΗ, χάρη στην μεγάλη στρατηγική ικανότητα του προέδρου της, ανακαλύφθηκε πως μονόδρομος είναι η επίλυσή του, από την κεντρική κυβέρνηση. Ναι, έτσι αποκαλύπτεται ότι στην ΔΕΥΑ Καστοριάς νομίζουν ότι μπορούν να πετύχουν διαγραφή των χρεών από την ΔΕΗ που λειτουργεί με κριτήρια ιδιωτικής οικονομίας με την παρέμβαση της κυβέρνησης, δηλαδή του κόμματος και με τις κατάλληλες κινήσεις, επαφές και… πιέσεις προς τους αρμόδιους φορείς και υπουργούς.

Όσον αφορά τα μικρότερα και βραχυπρόθεσμα (;) προβλήματα, το τεκμηριωμένο ρεπορτάζ της δημοσιογραφικής έρευνας, αποκαλύπτει ότι «με ακρίβεια συνέπειας ο κ. Τόσκος ασχολήθηκε με το ζήτημα της άνισης συμμετοχής των πολιτών στις πληρωμές των λογαριασμών», και ότι δεν ασκείται κάποια πολιτική, αλλά «αφουγκραζομενος τα οικονομικο-κοινωνικά προβλήματα των συνδημοτών μας, εφάρμοσε μια ρύθμιση αποπληρωμής των χρεών με σκοπό να αυξηθούν τόσο τα έσοδα, όσο και ο αριθμός των καλοπληρωτών πελατών της». Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε και εάν κατάλαβε, ας ενημερώσει και τους άλλους «συμπολίτες» για τα επιτεύγματα που εκθειάζει η ενδελεχής έρευνα.

Σίγουρα τα προβλήματα είναι πολλά και δυσεπίλυτα προσθέτει η δημοσιογραφική πένα. «Παρόλα αυτά, φαίνεται πως το φουρτουνιασμένο καράβι που λέγεται ΔΕΥΑΚ έχει βρει τον καπετάνιο του στο πρόσωπο του έμπειρου και μαχητικού προέδρου της», «ο οποίος έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη σε όλους τους τομείς». Και αντί να ανησυχήσει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καστοριάς, ίσως και να αισθάνθηκε δικαιωμένος. Να αγνόησε το φοβού τους Δαναούς και Δώρα φέροντες.


Φωτογραφία: Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ (1864-1901). Επανεκκίνηση στο καμπαρέ Μουλέν Ρουζ (1893)

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Μαΐου 2022, αρ. φύλλου 1126.

Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/12/22

    Αα ρεε σύντροφος Κίμ Ούν Γιάνγκ που πρέπει να πέσει....άντε στην χειρότερη κι ο σύντροφος Αλία κάνει!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/12/22

    Ο τιμονιέρης διοικεί την εταιρεία με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος (επίσκεψη στο Άγιο Όρος) και τη βοήθεια της Παναγίας (πανώ που κρέμασε, λες και είναι το μαγαζί του).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/12/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος30/12/22

      Χρειάζεται θεϊκή βοήθεια γιατί το [....] είναι [....]

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ