31.3.23

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2022 [7]


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Πρόσωπα 2022


Μουσικό Σχολείο Καστοριάς


Άρχισε να αναπτύσσεται
και να προσφέρει καρπούς


[ + ] Καθώς από την τελευταία χρονική περίοδο του Μεσοπολέμου όταν χάρη στην καταλυτική προσωπικότητα, την διορατικότητα και την μουσική παιδεία και την θέληση του καθηγητή Βασιλείου Δόϊκου (και άλλων καθηγητών μουσικής) οι μαθητές της Καστοριάς είχαν την ευκαιρία να πλησιάσουν στενά την μουσική παιδεία, έχουν περάσει πολλές δεκαετίες, με τις τελευταίες να είναι δεκαετίες παρακμής, σε μια πόλη που πλέον δεν διαθέτει ούτε ένα κάθισμα Πνευματικού Κέντρου, είναι φυσικό η ίδρυση και λειτουργία Μουσικού Σχολείου στην Καστοριά να γίνεται σε ανασφαλές έδαφος. Να έχει στοιχεία πειραματισμού ή ακόμη και υποδομής αποκατάστασης ή πρώτων βοηθειών μετά από πολεμική καταστροφή. 

Πόσο μάλλον που η περίοδος του Μεσοπολέμου γράφτηκε σε ένα περιβάλλον με το κοινωνικό υπόβαθρο της Καστοριάς σε μεγάλη, ιστορικά ανυπέρβλητη και ουσιαστική οικονομική, πνευματική και κοινωνική αναγέννηση της πόλης. Χάρη στην γούνα, την διάχυτη επιθυμία των κατοίκων που ύστερα από την αναχώρηση του μουσουλμάνων συμπατριωτών τους και την οριστική εγκατάσταση των Απολλωνιατών προσφύγων, αποκτούσε αμιγή χαρακτηριστικά που εμπλούτιζε δημιουργικά, η ακμάζουσα μεγάλη και ιστορική εβραϊκή κοινότητα της πόλης. Αλλά και χάρη στην Ομογένεια της Γαλλίας, της Αμερικής, η Καστοριά είχε μια κάποιου είδους διεθνή απήχηση μέσα από τον κοσμοπολιτισμό της παραγωγής γούνας που ήταν είδος πολυτελείας. Οι ιδιωτικές κατοικίες που κόσμησαν την πόλη εκείνη την περίοδο και για την ακρίβεια όσες απ’ αυτές σώζονται είναι οι καλύτεροι μάρτυρες. 

Και να, που το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς που ιδρύθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2017-2018, στα σκοτεινά χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης που είχε οδηγήσει την χώρα ολόκληρη στην χρεοκοπία. Το θεσμικό πλαίσιο είναι πολύ παλιότερο, ανατρέχει σε υπουργική απόφαση του 1988 (επί ΠαΣοΚ) που προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία μουσικών σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην επικράτεια, με σκοπό την προετοιμασία και κατάρτιση των νέων μαθητών που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής χωρίς να υστερούν σε γενική παιδεία, εάν τελικά επιλέξουν άλλο τομέα επιστημονικής ή επαγγελματικής έκφρασης. 

Στην Καστοριά της παρατεταμένης κρίσης και παρακμής και της πληθυσμιακής συρρίκνωσης, χρειάστηκε να περάσουν περίπου 30 χρόνια για να προχωρήσει η πολιτεία, όχι επί κάποιας κυβέρνησης που να απηχεί τις κομματικές προτιμήσεις της πλειοψηφίας, ούτε επί κάποιου ανάλογου βουλευτή, ώστε να δει την ίδρυση και λειτουργία του Μουσικού Γυμνασίου Καστοριάς, που στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα της Χλόης, αλλά επί ΣυΡιζΑ.

Στο Μουσικό Σχολείο Καστοριάς, διδάσκονται όλα τα μαθήματα γενικής παιδείας που προβλέπονται από το πρόγραμμα του υπουργείου για κάθε ημερήσιο γενικό γυμνάσιο και 12 ώρες επιπλέον την εβδομάδα μαθήματα μουσικής παιδείας. Πιο συγκεκριμένα, διδάσκονται θεωρία ευρωπαϊκής και ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, ατομικά όργανα (3 για κάθε μαθητή) και όλοι οι μαθητές συμμετέχουν στις χορωδίες του σχολείου και στα μουσικά σύνολα. Διδάσκονται επίσης όπως αναφέρεται στην σχετική ιστοσελίδα, ιστορία της τέχνης και θέατρο στο πλαίσιο των μαθημάτων αισθητικής παιδείας και λειτουργούν διάφορα σύνολα, όπως εγχόρδων, παραδοσιακό, ευρωπαϊκό και βυζαντινής μουσικής.

Ήδη τα αποτελέσματα της προσπάθειας που παρατηρούνται είναι θετικά, και ειδικά μέσα στο 2022, πραγματοποιήθηκαν πολλές αξιόλογες εκδηλώσεις  που αποδεικνύουν ότι ο σπόρος που έπεσε, άρχισε να αναπτύσσεται και να προσφέρει καρπούς.

Το Μουσικό Σχολείο που υπόσχεται ότι θα είναι πάντα εξωστρεφές, δημιουργικό, πρωτότυπο, με ανοιχτούς ορίζοντες είναι μια θαυμάσια υποδομή, που αποδεικνύει την ανάγκη που έχει η Καστοριά στο κρατικό, κυβερνητικό ενδιαφέρον. Ακούει κανείς;


Φωτογραφία από το 1ο Μουσικό Φεστιβάλ "Μουσική Άνοιξη 2022" που διοργάνωσε το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Καστοριάς στο πολιτιστικό κέντρο Άργους Ορεστικού με την συμμετοχή των Μουσικών Σχολείων Καστοριάς, Αμυνταίου και Πτολεμαΐδας.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Δεκεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1155 [Πρόσωπα 2022]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ