5.4.23

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2022

'
ΟΔΟΣ 29.12.2022 | 1155

2022
Σε έναν τόπο 


που υποτάσσεται στο χρήμα, το κρίμα και την δύναμη· και επιμένει να μην αντιδρά στο φίμωτρο



ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ χρονικό διάστημα ειδικά από το καλοκαίρι και μετά, όταν η αίσθηση ότι η μετά covid εποχή (με μια πανδημία που πάγωσε την παγκόσμια ιστορία για δύο τουλάχιστον χρόνια) ήταν πια εδώ, σε Καστοριά αλλά και παντού στην Ελλάδα όπως και στον κόσμο, παράγονται διαδοχικά ειδήσεις. Και προκαλούνται διαρκώς εκπλήξεις. Αλλεπάλληλες εκπλήξεις που σε εβδομαδιαία βάση εμπλουτίζουν την καθημερινότητα, τρομάζουν, προβληματίζουν, ενημερώνουν και ψυχαγωγούν. Με κάποιο τρόπο, ο απολογισμός της χρονιάς ακόμη συμπληρώνεται. Και είναι φυσικό. Η ιστορία δεν σταματά να γράφεται.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ύστερα από μια αξιοσημείωτη χρονική περίοδο που χρειάστηκε να μεσολαβήσει για να υποψιαστεί επιτέλους ο «κυρίαρχος» λαός ότι στο επίπεδο του Δήμου Καστοριάς με εμπροσθοφυλακή την προβολή με το «αζημίωτο», για μια ακόμη φορά είχε γίνει τελικά μια τρύπα στο νερό, ειδικά από την Άνοιξη και μετά, το 2022 αποδείχθηκε απλόχερο. Σχεδόν αχαλίνωτο σε νέα συμβάντα.

ΤΑ ΠΡΩΪΜΑ καλοκαιρινά γεγονότα με τις επισκέψεις και φιλοξενίες κομματικών και κυβερνητικών στελεχών από την Νέα Δημοκρατία, τις φωτογραφημένες, ανέμελες βαρκάδες στην λίμνη, εγκαινίασαν την εποχή της παιδικής χαράς. Δεν αρμόζουν σε μια σοβαρή, κεντροδεξιά, μετριοπαθή ευρωπαϊκή δημοκρατική κυβέρνηση, ούτε στους εκπροσώπους της ή τους μνηστήρες της για την νομή της εξουσίας, να υπόσχονται λίμνες Κόμο και άλλες ελαφρότητες. Όπως διεθνή αεροδρόμια hub Νοτιο-δυτικών Βαλκανίων. Οφείλουν όμως να εκτελούν και να παραδίδουν έργο και όχι λόγια. Μόνο που εδώ, όλα αυτά τα ζήσαμε και έγιναν αποδεκτά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ γεγονότα της μέσης χρονικής περιόδου, για παράδειγμα οι ευλογημένες γλάστρες - τενεκέδες της οδού Μητροπόλεως και της πλατείας Ομονοίας, τις οποίες ανέλαβαν να ποτίζουν οι… ήρωες της ΔΕΥΑ Καστοριάς, για να υπενθυμίζουν ότι στον κατήφορο πρέπει κάποιος να βάζει όρια και stop. Και ότι όταν δεν βάζει, η πορεία δεν έχει πάτο. Όπως και η αίσθηση ότι ο εμπαιγμός αποτελεί παράμετρο.




Ύστερα από μια αξιοσημείωτη χρονική περίοδο που χρειάστηκε να μεσολαβήσει για να υποψιαστεί επιτέλους ο «κυρίαρχος» λαός ότι στο επίπεδο του Δήμου Καστοριάς με εμπροσθοφυλακή την προβολή με το «αζημίωτο», για μια ακόμη φορά είχε γίνει τελικά μια τρύπα στο νερό, ειδικά από την Άνοιξη και μετά, το 2022 αποδείχθηκε απλόχερο. Σχεδόν αχαλίνωτο σε νέα συμβάντα.


* * *

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ήταν ακόμη περισσότερο οδυνηρή: Όταν αποκαλύφθηκε ότι ο δήμαρχος Καστοριάς, αν δεν είχε κατ’ αρχήν συναινέσει, δεν αντέδρασε ποτέ στην επιμονή των κύκλων της Μητρόπολης και του ίδιου του κ. Καλλινίκου να καταργήσουν την κοινωφελή φυσιογνωμία της Λεωφόρου των Κύκνων.

ΥΠΗΡΞΑΝ βέβαια και τα άλλα, αμέτρητα καθημερινά σχεδόν γεγονότα στον υπόγειο εσωκομματικό και ανηλεή πόλεμο που εξελίχθηκε και κλιμακώθηκε μετά των κ.κ. Ζήση Τζηκαλάγια και Μαρίας Αντωνίου. Που έχει χαρακτηριστικά τακτικού όπως και αντάρτικου πολέμου.

ΑΛΛΑ και με την πρόσφατη επίσκεψη στην πόλη, του τέως πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, προέδρου του ΣυΡιζΑ. Που ήλθε, είδε και απήλθε χωρίς ουσιαστική ή και ειδική αναφορά στα προβλήματα της Καστοριάς, που φάνηκε να μην ενδιαφέρουν. Πιο άδεια επίσκεψη πολιτικού αρχηγού στην Καστοριά, και τόσο άσκοπη δεν έχει καταγραφεί στα ιστορικά. Και έτσι ήλθαν τα Δεκεμβριανά των κ.κ. Τζηκαλάγια - Κεπαπτσόγλου με την σύρραξη στο Πασαλίκι ή Σαντζάκι της Καστοριάς του βουλευτή απέναντι στους προεστούς / προεστώτες, ή πρόκριτους τους… δημογέροντες του Άργους Ορεστικού. 

ΟΛΑ ΑΥΤΑ, που είναι ενδεικτικά και μόνο μερικά μεταξύ πολλών άλλων, απέδειξαν στο 2022 (για μια ακόμη χρονιά) ότι στην περιοχή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ελλειμμάτων. Που «εστιάζονται» στο πολιτικό προσωπικό που χειρίζεται τις τύχες ή ακριβέστερα τις ατυχίες του κόσμου στις τελευταίες δεκαετίες. 

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ δεν είναι νέα και επιδεινώνεται με την κόντρα των Μαρίας Αντωνίου και Ζήση Τζηκαλάγια. Με την Νέα Δημοκρατία επί προεδρίας του κεντρικού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να δείχνει να τροφοδοτεί και να τους επιτρέπει να διαιωνίζουν ένα καταστροφικό για τον τόπο δίπολο. Το οποίο, με την αρωγή της βολικής και εμπορικής τοπικής δημοσιογραφικής νομενκλατούρας, μονοπωλεί τα πολιτικά πράγματα για κοντά είκοσι χρόνια χωρίς αντίκρισμα σε έργα, προκαλώντας παρακμή και καταστροφή. Χωρίς (;) καν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές να αντιλαμβάνονται την ευθύνη που τους αναλογεί, και να δείξουν έως τώρα ότι σκοπεύουν να διευκολύνουν την ιστορία να προχωρήσει. 


ΟΔΟΣ 29.12.2022 | 1155 | σ.2


Ήταν τέλος το 2022 που για πρώτη φορά παρατηρείται υπερκινητικότητα υποψηφίων για το δημαρχιακό αξίωμα με άλλους συνδυασμούς, εκτός των όσων συμμετέχουν ήδη στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς. Με τις μειοψηφίες του να έχουν την ανάλογη πολιτική ευθύνη για την σιωπή τους απέναντι στα σημεία, ίσως και τα τέρατα που λέγεται ότι σημειώθηκαν στην διαχείριση της θητείας. Με τα τοπικά ΜΜΕ έτοιμα να πυροβολήσουν και να εξοντώσουν πολιτικά, κάθε αμφισβήτηση και κάθε αμφισβητία. Άλλωστε είναι τα μόνα που δηλώνουν ακόμη θαυμασμό στο «θαύμα» της Καστοριάς.


* * *


ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ συνέβησαν και γεγονότα ευρύτερης εμβέλειας όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου η —στην πιο ανώδυνη περίπτωση— εγκληματικά αδιάφορη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία βάφει τα χέρια της με αίμα αθώων. Όπως έκανε αιώνες προηγουμένως αδιαφορώντας για τις τύχες των υπόδουλων στην Οθωμανική Πύλη χριστιανικών πληθυσμών, επί συναπτούς αιώνες. Αλλά συνέβησαν και τα σκάνδαλα με τους τσαρλατάνους θαυμάτων που παριστάνουν τους ιερείς μετά παγκαρίου και τις γνωστές Κιβωτούς με τα τσουβάλια χρημάτων και κοσμημάτων χρυσού που εντοπίσθηκαν στα χέρια της… πρεσβυτέρας. Στην ουσία η διαφθορά αναγορεύθηκε για μια ακόμη χρονιά μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΕΙΞΟΥΝ όλα αυτά, που συνέβησαν στο 2022 ότι υπάρχουν γενικά και ειδικά ζητήματα, προβλήματα παγκόσμια, ελληνικά ή στενά τοπικά της περιοχής Καστοριάς. Θέματα που θα απαιτούσαν όσο ποτέ άλλοτε στοιχειωδώς ικανούς αλλά πάντως ακέραιους ανθρώπους. Είτε αυτοί εκπροσωπούν και ενσαρκώνουν θεσμούς και φορείς, είτε πολύ περισσότερο αυτοί εκλέγονται. Σε ένα τόπο που υποτάσσεται στο χρήμα, το κρίμα και την δύναμη· και επιμένει να μην αντιδρά στο φίμωτρο.

ΩΣΠΟΥ έσκασε η βόμβα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και του ΝΑΤΟ) με την αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Εύα Καϊλή. Εκλεγμένη με το ΠαΣοΚ να αποδεικνύεται, (αν αποδειχθεί φυσικά το βαρύ κατηγορητήριο που την συνοδεύει) ότι η διαφθορά την έφερε στο επίκεντρο των συζητήσεων και της επικαιρότητας για μια ακόμη φορά την Ελλάδα με τον πιο αρνητικό τρόπο. Όπως αντίθετα και τις Βρυξέλλες στα στόματα και τις συζητήσεις των πολιτών. Αυτή την φορά όχι για τα αγγουράκια Βρυξελλών. Ούτε για τις παχυλές αποζημιώσεις, επιδοτήσεις, χρηματοδοτήσεις των κοινοτικών προγραμμάτων που τάϊσαν την εγχώρια διαπλοκή και διαφθορά. Αλλά για το ότι προκαλεί, αποκλειστικά για το χρήμα της διαφθοράς ένα βαθύ πλήγμα στην Ευρωπαϊκή Ιδέα. Είχε φυσικά προηγηθεί το σκάνδαλο με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γρεβενών κ.  Ανδρέα Πάτση να συγκλονίζει, για το τι τελικά μπορεί να κρύβεται πίσω από κάθε εκλογή και από τους υπεράνω πάσης υποψίας εκλεκτούς. Που ζουν ανάμεσα μας. Και στην Καστοριά.

ΗΤΑΝ τέλος το 2022 που για πρώτη φορά παρατηρείται υπερκινητικότητα υποψηφίων για το δημαρχιακό αξίωμα με άλλους συνδυασμούς, εκτός των όσων συμμετέχουν ήδη στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς. Με τις μειοψηφίες του να έχουν την ανάλογη πολιτική ευθύνη για την σιωπή τους απέναντι στα σημεία, ίσως και τα τέρατα που λέγεται ότι σημειώθηκαν στην διαχείριση της θητείας. Με τα τοπικά ΜΜΕ έτοιμα να πυροβολήσουν και να εξοντώσουν πολιτικά, κάθε αμφισβήτηση και κάθε αμφισβητία. Άλλωστε είναι τα μόνα που δηλώνουν ακόμη θαυμασμό στο «θαύμα» της Καστοριάς.

Καλή χρονιά.


[ + ] = θετικές προτιμήσεις των αναγνωστών
[ - ] = αρνητικές προτιμήσεις των αναγνωστών


Φωτογραφία: Εννέα πήλινες κεφαλές του Βούδα που χρονολογούνται στον 4ο αιώνα και εντοπίστηκαν το 2002 στο αεροδρόμιο Χίθροου της Βρετανίας και επαναπατρίστηκαν στο Αφγανιστάν. Πρόκειται για αντικείμενα που εκλάπησαν από τους Ταλιμπάν και μεταφέρθηκαν λαθραία στη Βρετανία. Οι κεφαλές προέρχονται κατά πάσα πιθανότητα από αγάλματα που κοσμούσαν τα βουδιστικά μοναστήρια της κοιλάδας Μπαμιγιάν και καταστράφηκαν στις αρχές του 2000 από το μένος των Ταλιμπάν.

1 σχόλιο:

  1. Θουκυδίδης5/4/23

    Ου τοις άρχειν βουλομένοις μέμφομαι, αλλά τοις υπακούειν ετοιμοτέροις ούσιν.

    Δεν κατηγορώ αυτούς που ασκούν την εξουσία, αλλά αυτούς που είναι πρόθυμοι να υπακούσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ