28.5.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Έναν μήνα ακριβώς πριν, στο Άργος Ορεστικό.


Το κλισέ όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι αναφέρει πως «το τανγκό θέλει δύο». Αλλά εδώ στην βυζαντινή αρχοντοεπαρχιώτισσα όπως την κατάντησαν, φαίνεται πως έχουν μάθει να χορεύουν μόνοι και να το απολαμβάνουν.Ή έστω να χορεύουν αποκλειστικά με τον δεσπότη.


Εν μέσω της μνημονιακής κρίσης που είχε περιέλθει η Ελλάδα, η τότε κυβέρνηση του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου, είχε θέσει μετά το 2009-2010 στην δημόσια συζήτηση το θέμα της πράσινης ενέργειας και την σταδιακή απολιγνιτοποίηση της χώρας στο τομέα της ενέργειας. Ενδεχομένως να είναι αρκετοί εκείνοι που δεν έχουν και την καλύτερη ανάμνηση από εκείνη την περίοδο της πρωθυπουργίας του κ. Παπανδρέου καθώς την έχουν συνδέσει άρρηκτα με την είσοδο της Ελλάδας στην μνημονιακή επιτήρηση με οικονομικό κυρίως αντίκτυπο.

Όμως θα ήταν πολιτικά άδικο να μην του πιστώσει κανείς πως εκείνη η κυβέρνηση κυρίως μέσω του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτη ξεκίνησε δειλά-δειλά τις πρώτες προσπάθειες για την απαλλαγή της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από τον άνθρακα και τους υδρογονάνθρακες στο σύνολο τους.

Μάλιστα, αν επιχειρήσει κανείς να γυρίσει την θύμηση του στο μακρινό 2010, θα ξαναθυμόταν πως στα πρώτα χρόνια εκείνης της προσπάθειας είχε υπάρξει έντονο φωτοβολταϊκό ενδιαφέρον τόσο από ιδιώτες όσο και από επιχειρήσεις. Που σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές και τραπεζικές επιχορηγήσεις είχαν δώσει την απαιτούμενη ώθηση ώστε να αρχίσουν να εμφανίζονται τόσο τα φωτοβολταϊκά στέγης όσο και τα αποκαλούμενα φωτοβολταϊκά πάρκα σε εκτάσεις —κυρίως— χωραφιών.

Ωστόσο, το ξαφνικό και έντονο ενδιαφέρον που εκφράστηκε και υλοποιήθηκε, έφερε και τα πρώτα προβλήματα που αφορούσαν κυρίως τεχνικά θέματα για την εισαγωγή της παραγόμενης ενέργειας από την κάθε φωτοβολταϊκή μονάδα στο κύριο δίκτυο διανομής της ηλεκτροδότησης που τότε υπαγόταν στην ΔΕΗ και μετέπειτα στον ΔΕΔΔΗΕ. Με λίγα λόγια από τις αρχές του μακρινού 2011 είχε διατυπωθεί το πρόβλημα με τα «κορεσμένα δίκτυα», που δεν ήταν κάτι άλλο, πέρα από την αδυναμία ορισμένων υποσταθμών της ΔΕΗ πολλών περιοχών (16 στο σύνολο) της Ελλάδας, να δεχτούν ποσά εισερχόμενης ενέργειας για τα οποία είναι κατασκευασμένοι.

Το παραπάνω τεχνικό πρόβλημα υπήρχε από τότε, υπάρχει σήμερα και ενδεχομένως να συνεχίσει να υπάρχει αν δεν δοθούν οι απαραίτητες τεχνικές λύσεις στις αυξημένες επενδυτικές μονάδες παραγωγής πράσινης ενέργειας. Που θα έχει ως συνέπεια, οι επενδύσεις που έχουν γίνει ως τώρα να κινδυνέψουν άμεσα, πετώντας ουσιαστικά την παραγωγή οικολογικής ενέργειας στον κάδο των αχρήστων, αφού ουσιαστικά χάνονται και διάφορα ευρωπαϊκά κονδύλια που αφορούσαν τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Όλα τα παραπάνω αναφέρθηκαν εισαγωγικά για να γίνει μεγαλύτερη κατανόηση όσων θα ακολουθήσουν και τα οποία προέκυψαν μετά την ομιλία του δημάρχου Άργους Ορεστικού κ. Κεπαπτσόγλου στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Που στα μάτια των περισσοτέρων, φάνηκε ως εκείνος ο εκπρόσωπος Δήμου που "αδικείται" από μία επένδυση αρκετών εκατομμυρίων —είναι η αλήθεια— και αφορά την ενεργειακή αυτονομία των δημοτικών κτηρίων και όχι μόνο.

Όπως δήλωσε ο ίδιος σε τοποθέτηση του σε ραδιοφωνικό σταθμό των Αθηνών, ο ΔΕΔΔΗΕ απέκλεισε την είσοδο στο δίκτυο της δημοτικής αυτής επένδυσης λόγω κορεσμού του δικτύου στους υποσταθμούς του, παρά το γεγονός πως έχουν αναβαθμιστεί ήδη δύο φορές λόγω των ιδιωτικών επενδύσεων που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή του Άργους Ορεστικού. Και σε αυτό το σημείο δημιουργούνται αυθόρμητα διάφορα ερωτήματα:

Ήξερε ο δήμαρχος κ. Κεπαπτσόγλου, πως από το 2011 ο νομός Καστοριάς —άρα και το Άργος Ορεστικό— ήταν μία από τις 16 περιοχές της Ελλάδος που τα δίκτυα τους είχαν χαρακτηριστεί ως κορεσμένα; Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την ραδιοφωνική του τοποθέτηση, από την πρώτη του θητεία το 2011, η δημοτική του αρχή είχε ξεκινήσει τις έρευνες αλλά και την αρχική υλοποίηση του σχεδίου πράσινης ενέργειας.

Ακόμα και αν οι περισσότερες πράσινες εργασίες είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί το 2019, είχε επικοινωνήσει με τους αρμόδιους του ΔΕΔΔΗΕ, δηλώνοντας τους την πορεία αλλά και την ολοκλήρωση των δημοτικών του έργων; Ποια ήταν η απάντηση των αρμόδιων διαχειριστών του δικτύου στις αυξημένες απαιτήσεις που ενδεχομένως να υπήρχαν;

Γιατί, εάν ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού κ. Κεπαπτσόγλου ενήργησε ανεξάρτητα σε όλο αυτό το εγχείρημα χωρίς να ενημερώνει παράλληλα τον ΔΕΔΔΗΕ, τότε σίγουρα κάτι δεν πήγε και τόσο καλά σε όλη αυτήν την συνεργασία μεταξύ του Δήμου και του διαχειριστή. Αν πάλι ο ΔΕΔΔΗΕ είχε την απαραίτητη γνώση για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου ενεργειακής απεξάρτησης, γιατί δεν φρόντισε ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή κωλυσιεργία με την περάτωση του συγκεκριμένου δημοτικού έργου;



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Ζ. Τζηκαλάγιας: «Επειδή γρήγορα εγκατέλειψε τα θεϊκά, νομίζει πως ο βουλευτής είναι δεσπότης και μπορεί να ευλογεί· δεσπότη έχουμε και είναι εξαίρετος».

* * *

Και τα ερωτήματα προκύπτουν κυρίως γιατί πολλά από τα τοπικά δημοσιογραφικά ξεφτέρια που φιλοξένησαν τον δήμαρχο Άργους Ορεστικού στις συχνότητες τους (ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές) δημοσιοποιώντας το ενδιαφέρον τους φυσικά, δεν φρόντισαν να προσκαλέσουν κάποιον από τους εκπροσώπους του διαχειριστή δικτύου για να προέκυπταν ακόμη πιο ασφαλή συμπεράσματα για το μερίδιο ευθυνών που αντιστοιχεί στην κάθε πλευρά. Καθώς το κλισέ όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι αναφέρει πως «το τανγκό θέλει δύο». Αλλά εδώ στην βυζαντινή αρχοντοεπαρχιώτισσα όπως την κατάντησαν, φαίνεται πως έχουν μάθει να χορεύουν μόνοι και να το απολαμβάνουν.Ή έστω να χορεύουν αποκλειστικά με τον δεσπότη.

Αντί αυτού, τα τοπικά δημοσιογραφικά ξεφτέρια επέλεξαν να ακουστεί η άποψη του κυβερνητικού βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ζήση Τζηκαλάγια από τον οποίο πολλοί —ίσως και όχι— θα περίμεναν να ακούσουν πειστικές απαντήσεις ως προς την αδικία (;) που υπέστη ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού, από έναν φορέα που ενδεχομένως να μην φέρει την αποκλειστική ευθύνη ο ίδιος. Που παραμένει άγνωστο αν ήταν ενημερωμένος από τον κ. Κεπαπτσόγλου έστω και την για την παραμικρή λεπτομέρεια του συγκεκριμένου έργου αλλά και τα προβλήματα που είχαν προκύψει.

Ουσιαστικά, το μόνο που ενδεχομένως να αντιλήφθηκαν οι ακροατές —και οι τηλεθεατές— μέσω των συγκεκριμένων αμφότερων τοποθετήσεων, να είναι πως ο τοπικός κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε μόνος, είναι μόνος και θα παραμείνει μόνος, χωρίς το παραμικρό ίχνος συνεργασίας μεταξύ των όποιων τοπικών θεσμικών. Προσπαθώντας ουσιαστικά να επιβιώσει πολιτικά εν μέσω των πολιτικών εσωκομματικών —και μη— βελών που πιθανώς να δέχεται. Παραγνωρίζοντας η κάθε πλευρά πως όλο αυτό το θεσμικό επικοινωνιακό αλαλούμ μεταξύ των αιρετών, έχει παράγει αρνητικά κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα.

Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά, όλα όσα τοπικά παραπολιτικά αφήνονται να διαρρεύσουν από διαφόρους κύκλους και αφορούν την τετραετή πολιτική απροθυμία που επιδεικνύει η επικεφαλής του «άχρηστου, αλλά χρήσιμο για τα ρουσφέτια πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη» κ. Μαρίας Αντωνίου για την επίλυση των τοπικών ζητημάτων. Που μέσω της μετακλητής θέσης που καταλαμβάνει, τυχαίνει —εντελώς συμπτωματικά φυσικά –να δρασκελίζει τις αρμοδιότητες του κυβερνητικού βουλευτή και να ωφελείται πολιτικά η ίδια τις πολιτικές του αδυναμίες.

Άσε δε, που στα μάτια μου κατά το πρόσφατο παρελθόν τις περισσότερες φορές μου φάνηκε πως αντιλήφθηκα την πολιτική τρικλοποδιά στον κ. Τζηκαλάγια, προσπαθώντας να αποδείξει ποιος είναι το τοπικό κομματικό αφεντικό. Εκεί στην Νέα Δημοκρατία θα έπρεπε να γνωρίζουν, πως όταν κάποιος σκάβει τον πολιτικό λάκκο του αντιπάλου του, στο τέλος, ίσως και ο ίδιος να πέσει μέσα. Και εδώ που τα λέμε, σε τέτοιους ανθρώπους αξίζουν πολλά μπράβο.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Δεκεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1152


Σχετικά: 

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος28/5/23

    Στο Άργος έλαβε χώρα η τελετή λήξης του φεστιβάλ χορωδιών.
    Και η Καστοριά κύριε...;;!! Μα δεν έχει πνευματικό κέντρο...!!!!!

    Ημίαιμος Πρίγκηψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος31/5/23

    Η Καστοριά δεν χρειάζεται πνευματικό κέντρο. Έχει πολλούς συλλόγους σβουροχορεφταραδων που καλύπτουν τον πολιτιστικό χώρο, φυσικά με το αζημίωτο. Χαιρετισμούς στους προέδρους-κομματόσκυλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ