5.8.23

ΠΑΚΟΕ: «Να μην γίνει και στην Καστοριά περιβαλλοντικό έγκλημα όπως στην Κάρλα και στην Κερκίνη»


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Νεκρά ψάρια στην λίμνη της Καστοριάς εκβράστηκαν και το ΠΑΚΟΕ χτυπά όλες τις καμπάνες συναγερμού για να μην πάρει το φαινόμενο διαστάσεις όπως συνέβη στην λίμνη Κερκίνη και στη λίμνη Κάρλα, όπου εκατοντάδες ψάρια πέθαναν και ο αρμόδιος φορέας, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, με τις τοπικές υπηρεσίες του δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Στην Καστοριά τα ψάρια που εντοπίστηκαν νεκρά δεν είναι πολλά, όμως, αφενός παρατηρείται στη λίμνη αυξημένος ευτροφισμός με άλγη και άλλα φυτικά λείψανα και με λευκούς αφρούς (προϊόντα έντονης χημικής ρύπανσης) που δηλώνει ρύπανση και μόλυνση και αφετέρου το ΠΑΚΟΕ διαπίστωσε ένα απίστευτο μπάχαλο, χωρίς προηγούμενο για το ποιος έχει την εποπτεία στη λίμνη και ποιος είναι υπεύθυνος να κάνει δειγματοληψίες και ποιος είναι υπεύθυνος να παίρνει μέτρα όταν υπάρχουν προβλήματα. Αυτό το φαινόμενο είναι τραγικό και ανησυχητικό και το ΠΑΚΟΕ θα το καταγγείλει άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα. 

Ποιος είναι ο υπεύθυνος;

Το 2020 ιδρύθηκε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ο οποίος υποτίθεται διαχειρίζεται όλες τις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας γιατί «θεωρήθηκε απαραίτητος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ένας συνολικός και ενιαίος σχεδιασμός μέσω ενός επιστημονικού, συμβουλευτικού και συντονιστικού οργανισμού για την αποτελεσματική οργάνωση της διακυβέρνησης και διαχείρισης των περιοχών αυτών», όπως αυτάρεσκα αναφέρεται στο επίσημο ιστότοπο του ΟΦΥΠΕΚΑ. 

Το ΠΑΚΟΕ απευθύνθηκε στη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας, που ανήκει στον ΟΦΥΠΕΚΑ, εδρεύει στις Πρέσπες και έχει, υποτίθεται, και την εποπτεία της λίμνης Καστοριάς. Η προϊσταμένη, περιβαλλοντολόγος, Λητώ Παπαδόπουλου, μας επιβεβαίωσε ότι είχε γνώση του φαινομένου των νεκρών ψαριών. Την ρωτήσαμε αν έκανε επιτόπια έρευνα και απάντησε καταφατικά επιβεβαιώνοντας ότι είδε «κάποια νεκρά ψάρια στη λίμνη». Την ρωτήσαμε αν έχει πάρει η υπηρεσία δείγματα για να στείλει προς εξέταση και μας είπε: «Από τα νεκρά ψάρια όχι, δεν έχει νόημα». Την ρωτήσαμε για ζωντανά ψάρια και απάντησε: «Όχι, θα έρθω σε επαφή με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας. Αλλά πρώτα θα παρακολουθήσουμε το φαινόμενο για να δούμε αν θα υπάρξουν και άλλα». Όπως το παρακολούθησαν στην λίμνη Κερκίνης και Κάρλας οι αντίστοιχοι αρμόδιοι, θα προσθέσουμε εμείς. Και μέχρι στιγμής (τρεις μήνες πέρασαν) το συμπέρασμα μηδέν. 

Η επόμενη ερώτησή μας ήταν αν μετρούν την ποιότητα των νερών στην λίμνη της Καστοριάς και απάντησε ότι δεν γνωρίζει γιατί είναι λίμνη σε πόλη. Την ρωτήσαμε αν μετρήσεις γίνονται στις Πρέσπες και μας είπε ότι κάνει το «ΕΛΚΕΘΕ» και πιθανολόγησε ότι κάνει και στη λίμνη της Καστοριάς. Πλήρης άγνοια, λοιπόν, για αν και πότε γίνονται αναλύσεις για πιθανή μόλυνση των νερών της λίμνης της Καστοριάς. 

Οι παλαιοί υπεύθυνοι 

Κατόπιν συνομιλιών με δημοσιογράφους στην Καστοριά, μας υπέδειξαν τον κ. Παύλο Φίλο, ιχθυολόγο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, ο οποίος με 25 χρόνια στην υπηρεσία γνωρίζει, σύμφωνα με τον ίδιο, πολύ καλά τα πράγματα στη λίμνη. Γιατί μας συνέστησαν να επικοινωνήσουμε τον κ. Φίλο; Διότι πριν από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, τον εποπτικό ρόλο για τη λίμνη είχε η Περιφέρεια Καστοριάς. 
Ο κ. Φίλος μας για τα νεκρά ψάρια μας είπε: «Ήταν μόλις δύο, τρία ψάρια που εκβράστηκαν νεκρά και το ένα ήταν χτυπημένο στη μέση». Στην ερώτηση αν γίνονται μετρήσεις στα νερά της λίμνης μας απάντησε ότι υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα με πέντε σταθμούς στη λίμνη της Καστοριάς, το οποίο μετρά το οξυγόνο, παράγοντες μόλυνσης και την ποσότητα του νερού. Κάτι που αγνοούσε η προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης στις Πρέσπες κα Παπαδοπούλου. Στο ερώτημα ποιος έχει τα αποτελέσματα των μετρήσεων, μας απάντησε το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητάς. 

Ξεγύμνωμα του ΟΦΥΠΕΚΑ 

Επικοινωνήσαμε με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς κα Ευγένεια Αμπαρτζάκη. Μας είπε ότι από το 2018 η ευθύνη της διαχείρισης, του εποπτικού ρόλου για την λίμνη της Καστοριάς έφυγε από την Περιφερειακή Ενότητα και πέρασε στον ΟΦΥΠΕΚΑ. Μάλιστα, μας τόνισε ότι ουσιαστικά τον εποπτεύοντα ρόλο δεν τον έχει το γραφείο του ΟΦΥΠΕΚΑ στις Πρέσπες, αλλά η κυρία Δ. Χατζηλάκου, προϊσταμένη της 1ης Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ στην Αθήνα. Δηλαδή, ένας άνθρωπος 500 χλμ μακριά από την Καστοριά. 

Η κα Αμπαρτζάκη αποκάλυψε το μέγεθος της ασχετοσύνης του ΟΦΥΠΕΚΑ, αφού μας είπε ότι μετρήσεις στα νερά της λίμνης δεν κάνει το ΕΛΚΕΘΕ, όπως πιστεύει η κα Παπαδόπουλου. Ιδού η απάντησή της: «Στον ΟΦΥΠΕΚΑ προφανώς δεν γνωρίζουν ότι στον ΕΛΚΕΘΕ έχει ανατεθεί από τη Γενική Γραμματεία Υδάτων η παρακολούθηση των θαλάσσιων υδάτων και μόνο». 

Στην ερώτησή μας για τις μετρήσεις στην λίμνη Καστοριάς μας απάντησε ότι το σύστημα παρακολούθησης ποσότητας και ποιότητας των νερών στη λίμνη Καστοριάς, που είχε εγκατασταθεί όταν την αρμοδιότητά είχε η Περιφέρεια Καστοριάς με πέντε αισθητήρες, λειτουργεί κανονικά και τα αποτελέσματα που βγαίνουν στέλνονται σε όποιον φορέα τον ζητήσει. «Εμείς το εγκαταστήσαμε το σύστημα και εμείς μετράμε για την τιμή των όπλων», μας είπε.

Μας αποκάλυψε ακόμα ότι ο ΟΦΥΠΕΚΑ δεν ζητά αυτά τα αποτελέσματα και κατά καιρούς τα ζητούν Πανεπιστήμια. Το ΠΑΚΟΕ κατέθεσε επίσημο αίτημα να λάβει τα αποτελέσματα. Στο ερώτημά μας αν με βάση αυτές τις μετρήσεις τα νερά είναι καθαρά, είναι βρώμικα ή σε μία μέση κατάσταση μας απάντησε «είναι καλύτερα από παλαιότερα χρόνια». Δεν μας είπε αν είναι χειρότερα από τα προβλεπόμενα στάνταρ. 

Το συμπέρασμα και οι μηνύσεις 

Η πολιτεία έφτιαξε έναν οργανισμό, τον ΟΦΥΠΕΚΑ, που αποδεικνύεται ότι δήθεν εποπτεύει τις προστατευόμενες περιοχές, όπως την λίμνη της Καστοριάς, την Κερκίνη, την Κάρλα και πολλές άλλες. Οι άνθρωποι του, είτε στην κεντρική υπηρεσία, είτε στα κατά τόπους γραφεία λειτουργούν πρόχειρα, ανεύθυνα και χωρίς γνώση του αντικειμένου πους τους ανατέθηκε.

Στην Καστοριά οι άνθρωποι που είχαν την εποπτεία πριν από τον ΟΦΥΠΕΚΑ γνωρίζουν καλύτερα τα θέματα της λίμνης. Όμως, ο φορέας που υποτίθεται ότι συντονίζει τους πάντες και τα πάντα, ο ΟΦΥΠΕΚΑ, δεν τους συμβουλεύεται. Δεν ξέρουν καν στον ΟΦΥΠΕΚΑ ότι στην Καστοριά υπάρχει ένα σύστημα μέτρησης ποιότητας των νερών της λίμνης για να λαμβάνουν τα αποτελέσματα και να τα επεξεργάζονται οι επιστήμονες του ΟΦΥΠΕΚΑ. Και οι άνθρωποι του περιμένουν αποτελέσματα από άλλον φορέα, που δεν κάνει μετρήσεις στις λίμνες. Μία κατάσταση για γέλια και για κλάματα. 

Το ΠΑΚΟΕ θα στείλει στο επόμενο διάστημα επιστημονικό συνεργείο στην Καστοριά για να κάνει μετρήσεις και στα νερά της λίμνης, αλλά και στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης στην περιοχή. Το ΠΑΚΟΕ θα καταθέσει άμεσα μηνύσεις στην πρόεδρο του ΟΦΥΠΕΚΑ κα Μαρία Παπαδοπούλου και στον διευθύνοντα σύμβουλο, Κωνσταντίνο Τριάντη γιατί είναι οι υπεύθυνοι του περιβαλλοντικού εγκλήματος στην λίμνη Κερκίνη και στη λίμνη Κάρλα και θα είναι και για την Καστοριά, που πολύ φοβόμαστε ότι και εκεί θα υπάρξει καταστροφή αν δεν ληφθούν μέτρα.  Ο ΟΦΥΠΕΚΑ υποτίθεται ότι εποπτεύεται από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Εκεί καταλαβαίνουμε ότι ο υπουργός κ. Σκρέκας και ο υφυπουργός κ. Αμυράς έχουν πολύ δουλειά για να μαζέψουν ψήφους στις εκλογές και που να βρουν χρόνο για να ασχοληθούν με… μικρής, για την αντίληψή τους, θέματα όπως ένα γιγάντιο, οικολογικό έγκλημα. 

Αθήνα 16 Μαΐου 2023

Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Μαΐου 2023, αρ. φύλλου 1175.


Φωτογραφία: Βασίλειος Χατζής (Καστοριά 1870 - Αθήνα 1915) Ψάρια 1898, Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων.


10 σχόλια:

 1. Ανώνυμος5/8/23

  Μα τί μας λέτε; Ένας φωστήρας του δήμου δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι το νερό της λίμνης είναι στα όρια του πόσιμου. Τώρα καταλαβαίνω γιατί είναι φαλακρός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος6/8/23

   Κηραλοιφή από τον επίσης φαλακρό εμπνευστή τους Βελό…..

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος5/8/23

  Δρ Λεωνιδας Παπαδημητριου
  Η λιμνη της Καστοριας, λογω του μικρου βαθους και των γυρω δραστηριοτητων, χρειαζεται ερευνα και μελετη μετρησεων του πλαγκτον που υπαρχει απο αιωνες, και θα υπαρχει, και μαλλον θα εμφανισθει συντομα. Οι μετρησεις στο πλαγκτον ειναι πολυ εξειδικευμενες και γινονται απο ελαχιστα ερευνητικα εργαστηρια. Μια τετοια μελετη υπαρχει απο το 2016, πραγματοποιηθηκε απο τον δημο καστοριας και κοινοποιηθηκε στις αρμοδιες προισταμενες αρχες. Καιρος ειναι να πραγματοποιηθουν νεες, αν και η κατασταση της λιμνης εχει βελτιωθει τα λιγα τελευταια χρονια. Το πλαγκτον ομως παραμενει και ..... αναμενει!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος5/8/23

  Όλοι γνωρίζουμε ότι η λίμνη είναι μολυσμένη από φυτοφάρμακα κι άλλα. Γι' αυτό κανείς δεν κολυμπά σ' αυτή. Είναι εγκληματικό να ισχυρίζεται ο αρμόδιος (αρμόδιος!) Αντιδήμαρχος, ότι το νερό της λίμνης είναι σχεδόν πόσιμο! Εγκληματικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος6/8/23

   Όσο δεν τους βλέπετε να κολυμπάνε οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, μην πιστεύετε τίποτα.

   Διαγραφή
 4. Ανώνυμος6/8/23

  Θα μου επιτρέψετε να θίξω τη συμπεριφορά των τοπικών ιθυνόντων και κατοίκων: ο ένας υποψήφιος δήμαρχος ενδιαφέρεται μη χάσει τη γκόμενα, ο δεύτερος καμαρώνει για τα μετάλλιά του, τον τρίτο ενδιαφέρει μόνο η ανάπτυξη της γούνας, ο τέταρτος θέλει να μη πληρώνει τέλη η εστίαση.

  Και οι ψηφοφόροι: θα πιούμε το αναψυκτικό και θα πετάξουμε το κουτί στη λίμνη για να το παίξουμε μάγκες στη γκόμενα. Ο εστιάτορας θα πετάξει τα αποφάγια στη λίμνη. Θα σκουπίσει το δάπεδο και θα πετάξει τα σκουπίδια στο διπλανό οικόπεδο.

  Δέκα μέτρα πιο πέρα υπάρχει κάδος για αλουμίνιο, κάδος για βιολογικά, κάδος για σκουπίδια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος7/8/23

   Πριν λίγο ο ανύπαρκτος Ταμήλιας πιστοποίησε την ανυπαρξία του

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος7/8/23

   Αναμενόμενο και προβλέψιμο. Ποιος θα πήγαινε μαζί του από χωριό με τέτοιο ύφος ξερόλα που είχε η ομάδα του; Βάζω στοίχημα ότι οι στενοί του συνεργάτες θα βρουν στέγη και άμεσα στου νυν την παραγκα. ΕΈνας αίρνει απευθείας αναθέσεις τοσα χρονια και άλλος σταμάτησε την αντιπολίτευση εδώ και καιρό. Ανύπαρκτη αντιπολιτεηση. Στο καλό!

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος8/8/23

   Φυσικά, οι έξυπνοι χωριάτες ψηφίζουν μόνο φωστήρες σταματωτάδες, καφετζήδες και εστιάτορες

   Διαγραφή
  4. Ανώνυμος8/8/23

   Δεν έχω πολλές απαιτήσεις από αμόρφωτους ανθρώπους που αρκούνται με λίγη άσφαλτο μπροστά από το κοτετσι τους και λίγα ξύλα τον χειμώνα. Δες πως οδηγουν οταν κατεβαξνουν στην πολη και κρινε αν μπορουν να επιλεξουν και σωστά στις εκλογες. Λυπάμαι που θα μας καταδικασουν για 5 χρόνια με μια ομάδα αναξιων ξανά οι οποίοι τους κάνουν τα ρουσφέτια που θέλουν όμως. Τα χωριά βγάζουν δήμαρχο κι αυτό δεν είναι μυστικό.

   Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ