29.12.23

ΟΔΟΣ: Στον αντίποδα

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 21.9.2023 | 1191


Στον αντίποδα του Άργους Ορεστικού παραστέκεται η πόλη της Καστοριάς, ο Δήμος Καστοριάς. Η αίσθηση ότι η πληθυσμιακά και ιστορικά η μεγαλύτερη και πιο κεντρική πόλη της περιοχής αγκομαχεί επί δεκαετίες χωρίς να καταφέρνει κάτι, είναι ζωηρή και παρούσα.


Με κύρια (και διαχρονικά καίρια) συνθήματα, «προτεραιότητα στον πολίτη» και «δημιουργούμε το μέλλον, σήμερα» μόλις το περασμένο Σάββατο ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού κ. Πάνος Κεπαπτσόγλου. οργάνωσε εκδήλωση. Για τον απολογισμό του έργου της δημοτικής του αρχής στην αυτοδιοικητική περίοδο που λήγει. Η συγκέντρωση αυτή (όπως και η αντίστοιχη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Νεστόριο, από τον δήμαρχο κ. Χρήστο Γκοσλιόπουλο) είχε βέβαια αμιγώς προεκλογικό χαρακτήρα. Αφού στην διάρκειά της, ο απερχόμενος και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος της δεύτερης σε μέγεθος αλλά και σημασία πόλης της Π.Ε. Καστοριάς, δεν παρουσίασε μόνο απολογιστικά το έργο του, αλλά και τους υποψήφιους συμβούλους του συνδυασμού του. 

Η προεκλογική συγκέντρωσή του, έγινε στην αίθουσα του «κατάμεστου» όπως αναφέρεται στα ρεπορτάζ, Πολιτιστικού Κέντρου Άργους Ορεστικού. Σημειώνεται ότι με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, γενικά θεωρείται πιθανή η επανεκλογή του νυν δημάρχου για 4η συνεχόμενη θητεία από το 2011. Με τους ίδιους ή συγκριτικά με την αρχή της διαδρομής του στον δήμο, με κάπως περισσότερους στενούς συνεργάτες. Κοντά στην γενική αίσθηση βρίσκεται και η πολιτική συγκυρία στο γενικό της πλαίσιο, πανελλήνιο, περιφερειακό και στενά τοπικό. Που δεν μοιάζει να είναι φιλική σε προοπτική αλλαγής στον δήμο Άργους Ορεστικού. Εφ’ όσον επανεκλεγεί ο κ. Κεπαπτσόγλου για την επόμενη 5ετία στο τέλος της θα είναι ο μακροβιότερος δήμαρχος της περιοχής. 

Τώρα βέβαια, αν κάποιος ανατρέξει στο φωτογραφικό υλικό θα διαπιστώσει ότι στην εκδήλωση δεν προσήλθε τόσο πολύς κόσμος ώστε να γίνεται λόγος για το αδιαχώρητο ώστε να χαρακτηρίζεται η αίθουσα κατάμεστη. Αλλά μπορεί εύκολα να συμπεράνει κάποιος ότι η συνεχιζόμενη δυναμική της δημοτικής αρχής στο Άργος Ορεστικό, έχει υπερβεί τα στερεότυπα. Πως πρόκειται για μια πραγματικότητα που δεν χρειάζεται την εικόνα του πλήθους αφού κι αν η αίθουσα δεν ήταν ακριβώς κατάμεστη, η συνεχόμενη επανεκλογή του αποδεικνύει ότι είναι μεστός ο ίδιος ο δήμαρχος της διπλανής στην Καστοριά πόλης. 

Επίσης θα μπορούσε κάποιος βεβαίως να ασκήσει κριτική στην παρωχημένη συνθηματολογία που επιλέχθηκε. Είναι όμως μακράν προτιμότερο, ειδικά αν κατοικεί ή και είναι δημότης Καστοριάς ο κάποιος αυτός πολίτης, να δει ότι η εκδήλωση έγινε σε μια πολύ πρακτική, ποιοτικά καλή, σύγχρονη αίθουσα. Που για το Άργος Ορεστικό αποτελεί πάγιο στοιχείο της καθημερινότητας. Κάτι δεδομένο, αυτονόητο και φυσικό. 

Την ίδια ώρα που, μερικά χιλιόμετρα κοντά τους, στην «πρωτεύουσα» Καστοριά, επί δεκαετίες τώρα, κανονικότητα είναι να μην υπάρχει ούτε κάθισμα για Πνευματικό Κέντρο και να μην ιδρώνει κανενός το αυτί. Να είναι άθλος η (επί σκανδαλωδώς πολλούς μήνες διαρκούσα) ανακαίνιση της «μητροπολιτικής (!) παιδικής χαράς», όπως λέμε μητροπολιτικός Δήμος, Μητροπολιτική Όπερα (ΜΕΤ), Μητροπολιτικό Μουσείο. Τώρα θα υπάρχει και… Metropolitan Playground of Kastoria. Ή όπως είναι ο ισόπεδος κόμβος με τα κόκκινα-πορτοκαλί πλακίδια και λουλούδια μπροστά στο διοικητήριο. Και όχι ο κόμπος στο χτένι που για την Καστοριά δεν έχει φθάσει ακόμη. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Θα έπρεπε να εστιάσει κάποιος στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία, εξ αιτίας των όσων μεσολάβησαν από την δεύτερη εκλογική της νίκη τον περασμένο Ιούνιο έως στις εκλογές του Οκτωβρίου, πορεύεται σ’ αυτές σημαντικά τραυματισμένη. Και με μεγάλα κενά στην αξιοπιστία της. Με αποτέλεσμα να μη μπορεί να γίνει λόγος για συσπείρωση σε άλλες υποψήφιες λύσεις για τις αυτοδιοικητικές προτάσεις που να βρίσκονται κοντά στο κλίμα Νέας Δημοκρατίας και Κυριάκου Μητσοτάκη.


* * *

Ο κόμβος που προβάλλεται ως μείζον κατόρθωμα –ενώ παραδίπλα του, βρίσκεται το… συντριβάνι και πιο πέρα, περιφρονημένο και με καμμένες λάμπες το αξιόλογο άγαλμα του Αρλεκίνου –δωρεά της γλύπτριας Βασιλικής. Πραγματικό έργο τέχνης και ατράνταχτο πειστήριο της φυσιογνωμίας του καστοριανού καρναβαλιού. Που προφανώς κάποιοι θα ήθελαν ακόμη και να ξεφορτωθούν, αφού δεν απηχεί τις αντιλήψεις τους. Αλλά αυτή είναι τυπικά μια άλλη κουβέντα –που όμως στην ουσία της είναι απολύτως σχετική με τις αναμενόμενες εκλογές και την προοπτική της Καστοριάς. Άλλωστε «συνέπεσε» και η διοργάνωση ενός… forum για το καρναβάλι της Καστοριάς, όπου έγινε για μια ακόμη φορά το αλαλούμ. 

Επίσης θα έπρεπε να εστιάσει κάποιος στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία, εξ αιτίας των όσων μεσολάβησαν από την δεύτερη εκλογική της νίκη τον περασμένο Ιούνιο έως στις εκλογές του Οκτωβρίου, πορεύεται σ’ αυτές σημαντικά τραυματισμένη. Και με μεγάλα κενά στην αξιοπιστία της. Με αποτέλεσμα να μη μπορεί να γίνει λόγος για συσπείρωση σε άλλες υποψήφιες λύσεις για τις αυτοδιοικητικές προτάσεις που να βρίσκονται κοντά στο κλίμα Νέας Δημοκρατίας και Κυριάκου Μητσοτάκη. Όχι τουλάχιστον στο Άργος Ορεστικό, όπου ο τοπικός πληθυσμός συνεχίζει να δηλώνει γοητευμένος και να μη δείχνει ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει την ιστορία, σε πρόσωπα, λίγο πιο μπροστά. 

Μάλιστα το ιδιόρρυθμο και πολύ χαρακτηριστικό φαινόμενο της πρόωρης αποσυσπείρωσης στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, παρατηρείται περισσότερο σε επίπεδο περιφερειακών εκλογών. Όπου έχει διασπαστεί χαρακτηριστικά το… αραγές μέτωπο του εκ νέου υποψηφίου κ. Γεωργίου Κασαπίδη, με ένα άλλο αντίπαλο συνδυασμό αυτόν του κ. Γεωργίου Αμανατίδη που προέρχεται από τα σπλάχνα της Νέας Δημοκρατίας.

Όλα αυτά καθιστούν πολύ δύσκολα προβλέψιμη την υπόθεση της ανατροπής σε δήμους, όπως ιδίως στο Άργος Ορεστικό όπου επανεκλέγεται ξανά και ξανά ο ίδιος δήμαρχος. Που αν δεν είναι αντίπαλος ιδεολογικά, σίγουρα πάντως δεν θα μπορούσε ποτέ να υποστηριχθεί ευθέως από την Νέα Δημοκρατία. 

Τέλος είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι παρά τα πολλά χρόνια που μεσολάβησαν, από άποψη απωλειών προσώπων και συμβούλων, στο στρατόπεδο του κ. Π Κεπαπτσόγλου δεν καταγράφονται διαρροές. Είναι έτσι προφανές ότι στο Άργος Ορεστικό, επικρατεί το δημοτικό κατεστημένο του νυν και εν νέου υποψήφιου δημάρχου. 

Συνεπώς κι αν η συνθηματολογία του συνδυασμού θα μπορούσε να είναι διαφορετική, πιο σύγχρονη ή και καλύτερη, εν όψει και της καλής χρονικής σύμπτωσης που είναι η πραγματοποίηση της ετήσιας εμποροπανήγυρης αυτές τις ημέρες, που επιδρούν επικοινωνιακά και προεκλογικά καταφανώς υπέρ του συστήματος Κεπαπτσόγλου, εύκολα μπορεί να υποτεθεί ότι εκεί, στο Άργος Ορεστικό, δεν αναμένονται εκπλήξεις στις εκλογές, σε περίπου δύο εβδομάδες από τώρα. Αν αυτό είναι σώφρον ή όχι, κι αν στο Άργος Ορεστικό βρήκαν απλά τον άνθρωπό τους, θα φανεί στο μέλλον. 

Στον αντίποδα του Άργους Ορεστικού, ακόμη και σε αυτό το κεφάλαιο, παραστέκεται η πόλη της Καστοριάς, ο Δήμος Καστοριάς. Η αίσθηση ότι η πληθυσμιακά και ιστορικά η μεγαλύτερη και πιο κεντρική πόλη της περιοχής αγκομαχεί επί δεκαετίες χωρίς να καταφέρνει κάτι, είναι ζωηρή και παρούσα. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Ο κ. Ι. Κορεντσίδης περιβάλλεται με άτυπους ή όχι συμβούλους του, που «προσλήφθηκαν» χωρίς κάποια εξήγηση. Προσλήφθηκαν άγαρμπα, εξόφθαλμα πελατειακά θα μπορούσε να υποτεθεί. Αλλά και χωρίς ιδιαίτερο αντιπολιτευτικό έλεγχο, χωρίς να μεταφραστεί η αντιμισθία και η αξιοσύνη αυτής της αιμορραγικής δαπάνης που θα έπρεπε να είναι εξαιρετική, αλλά είναι κυρίαρχη. Και σκανδαλίζει.


* * *

Εδώ, στην Καστοριά, παραμένει και η αίσθηση, ότι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι σημειώθηκε μια υποτυπώδης δραστηριότητα μικρών (και εν πολλοίς ασήμαντων) έργων στην πόλη και την αντιπεριφέρεια, η οποία προβάλλει ως μείζον κατόρθωμά της, την ασφαλτόστρωση της οδού Δισπηλιού – Καστοριάς, και ως ειδήσεις την διαγράμμισή της, καθώς και μπαλώματα 70.000 ευρώ στο Βουνό της Καστοριάς που είναι… αόρατα, όλα αυτά αποκλειστικά μέσα στο προεκλογικό πεντάμηνο περίπου, κινητικότητα που αποδίδεται και σε προγραμματισμένα έργα περασμένων περιόδων της αυτοδιοίκησης, τέως δημάρχων, τέως περιφερειαρχών και αντιπεριφερειαρχών, είναι επίσης καίρια αίσθηση. 

Αίσθηση κουραστική, μίζερη που δεν επιτρέπει την αισιοδοξία να ανθίσει. Όπως είναι παρούσα και η υπόνοια ότι όλα όσα, τα όσα τέλος πάντων μικρομεσαία έργα δημιουργούνται, επιτυγχάνονται, εκτελούνται στην Καστοριά, έχουν να κάνουν ταυτόχρονα με κάποια συναλλαγή. Ότι γίνονται και θα γίνουν έργα, για το παγκάρι. Ενώ κι’ αν ακόμη συμβαίνει το ίδιο ή κάτι ανάλογο και στο Άργος Ορεστικό, εκεί επικρατεί σιωπή.

Την ίδια στιγμή, κατά την οποία στο Βουνό της Καστοριάς αγνοούνται οι τρύπες που μπαλώθηκαν με άσφαλτο για 70.000 ευρώ και κανενός αυτί δεν ιδρώνει, στο ότι κατασπαταλώνται δεκάδες χιλιάδες ευρώ μέσα στο καλοκαίρι για την φωταγώγηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων, δίπλα στο Άργος Ορεστικό, ο νυν και πάλι υποψήφιος δήμαρχος κ. Πάνος Κεπαπτσόγλου με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε αναγόρευσε ο ίδιος τον δήμο που διοικεί από το 2011 στην πρώτη θέση σε απορρόφηση κονδυλίων στην Δυτική Μακεδονία. Με τον Δήμο Άργους Ορεστικού να φέρεται πώς έχει δεσμεύσει το 50% των κονδυλίων του ΠΕΠ (ΕΣΠΑ) της περιόδου 2017–2023 και να πρωταγωνιστεί σ’ ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία και να περιλαμβάνεται μάλιστα στους δέκα πιο εύρωστους οικονομικά, σε όλη την χώρα.

Στον αντίποδα είναι γεγονός επίσης, ότι ο νυν και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης περιβάλλεται με άτυπους ή όχι συμβούλους του, που «προσλήφθηκαν» χωρίς κάποια εξήγηση. Προσλήφθηκαν άγαρμπα, εξόφθαλμα πελατειακά θα μπορούσε να υποτεθεί. Αλλά και χωρίς ιδιαίτερο αντιπολιτευτικό έλεγχο, χωρίς να μεταφραστεί η αντιμισθία και η αξιοσύνη αυτής της αιμορραγικής δαπάνης που θα έπρεπε να είναι εξαιρετική, αλλά είναι κυρίαρχη. Και σκανδαλίζει. Ενώ στο Άργος Ορεστικό, τουλάχιστον φαινομενικά επικρατεί σιγή ιχθύος. Άλλωστε εκεί έχουν και την μεγάλη εμποροπανήγυρη, και δεν χάνουν χρόνο για περιττές εμβαθύνσεις. 

Όπως αναπόφευκτη και κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι η Νέα Δημοκρατία καθώς είναι ακόμη παντοδύναμη στην Καστοριά, όλα τα προηγούμενα χρόνια καθόρισε με μοιραίο τρόπο την ατζέντα των κακών για την πόλη και τον Δήμο Καστοριάς εξελίξεων σε πρόσωπα, έργα και επιτεύγματα.

Απτή απόδειξη (και) το γεγονός ότι πριν από την ομιλία του δημάρχου, εμφανίστηκε σε video wall η υφυπουργός Περιβάλλοντος στην Νέα Δημοκρατία κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία με θερμά λόγια, εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του Πάνου Κεπαπτσόγλου. Προφανώς η ίδια δεν θα εκτεθεί σε video wall ή οτιδήποτε ανάλογο, για χάρη της Καστοριάς.

Εννοείται ότι κοντά σε όλα αυτά μοιάζει μοιραία και η στάση των μέσων μαζικής ενημέρωσης της περιοχής, τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία υποστηρίζοντας σθεναρά, και με το αζημίωτο τις καταστάσεις που οδήγησαν το Άργος Ορεστικό στο ζενίθ της παντοδυναμίας του σημερινού δημάρχου –μιας κατάστασης που θα έπρεπε να προβληματίσει και να αναλυθεί αλλά και την πόλη της Καστοριάς στην σημερινή της εικόνα του ναδίρ. Με την προσδοκία για αλλαγές στο άμεσο μέλλον να είναι αγωνία. Ίσως και αμφιβολία. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Σεπτεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1191



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ