2.1.24

Αναβάθμιση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε 9 Νοσοκομεία της Μακεδονίας


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Υπεγράφησαν στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι συμβάσεις για τις ανακαινίσεις και τον εκσυγχρονισμό, συνολικά 9 Νοσοκομείων της Βορείου Ελλάδος, που -σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας- «θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και των χώρων των Νοσοκομείων, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες».

Η ανακατασκευή των ΤΕΠ των Νοσοκομείων της Μακεδονίας εντάσσεται στο πλαίσιο της σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Υγείας, του ΤΑΙΠΕΔ και των 7 διοικητικών υγειονομικών περιφερειών για το έργο «Ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα».

«Φτιάχνουμε τα νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών για να υποδέχονται τα νοσοκομεία μας με τρόπο αξιοπρεπή, πολιτισμένο και αποτελεσματικό τους ασθενείς μας», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την υπογραφή των συμβάσεων και πρόσθεσε:

«Εργαζόμαστε νυχθημερόν για να απορροφήσουμε αποτελεσματικά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Εργαζόμαστε σκληρά, προκειμένου να μπορέσουμε να αποδώσουμε στους συμπολίτες μας τα νοσοκομεία μας σε μία καλύτερη κατάσταση. Εργαζόμαστε αποφασιστικά για να κάνουμε όλες τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το σύστημά μας, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε υγεία και φροντίδα για όλους τους συμπολίτες μας και να φτιάξουμε ένα εθνικό σύστημα υγείας που αξίζει στους Έλληνες και στις Ελληνίδες», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Το έργο προβλέπει την αναβάθμιση, την ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό και την αναδιαρρύθμιση των τμημάτων των επειγόντων περιστατικών των γενικών νοσοκομείων της Βέροιας, της Νάουσας, των Γιαννιτσών, της Έδεσσας, των Γρεβενών, της Καστοριάς, του «Μαμάτσειου» στην Κοζάνη, του «Μποδοσάκειου» στην Πτολεμαΐδα Κοζάνης. Όπως και την ανακαίνιση του παθολογικού, του ρευματολογικού, του ορθοπαιδικού, και του Χειρουργικού τμήματος, των κοιτώνων των ιατρών, του 4ου ορόφου και λοιπών κοινόχρηστων χώρων, την ανακαίνιση των ΤΕΠ και την αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης "Άγιος Παύλος".

«Είμαστε πολύ ευτυχείς, γιατί το μοναδικό νοσοκομείο που έχει η Ανατολική Θεσσαλονίκη, ο "Άγιος Παύλος", θα αποκτήσει και αυτό τμήματα επειγόντων περιστατικών σύγχρονα, λειτουργικά και αποτελεσματικά για τους συμπολίτες μας και ταυτόχρονα ανακαινίζονται και εκσυγχρονίζονται κλινικές του νοσοκομείου. Τέσσερα νοσοκομεία κορμού για την Κεντρική Μακεδονία σε περιοχές πολύ ανεπτυγμένες, όπου τα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε έναν χρόνο περίπου από σήμερα θα παραδοθούν στους συμπολίτες μας», σημείωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στην εκδήλωση, επίσης, παρέστησαν ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτριος Βαρτζόπουλος, οι διοικήσεις των Νοσοκομείων, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης, εκπρόσωποι της 3ης και της 4ης ΥΠΕ και των αναδόχων εταιρειών. Με την υπογραφή των συμβάσεων αρχίζει η υλοποίηση των έργων συνολικού προϋπολογισμού 9.671.452 ευρώ (3.492.543,14 € πλέον φπα θα στοιχίζει η αναβάθμιση των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας, δηλαδή της Καστοριάς, των Γρεβενών  και τα δύο της Κοζάνης "Μαμάτσειο" και "Μποδοσάκειο"), καθώς της ανακαίνισης διαφόρων τμημάτων και αναβάθμισης των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», προϋπολογισμού 3.362.277 ευρώ.

* * *


■ Σχετικά για το θέμα η βουλευτής κ. Μαρία Αντωνίου εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:


«Αναβαθμίζεται το Νοσοκομείο Καστοριάς
Αποτελεσματική η συνάντηση που είχε η Μαρία Αντωνίου με τον Υπουργό Υγείας»

«Υπεγράφησαν σήμερα οι συμβάσεις για την αναβάθμιση, την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών εννέα νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας (αρμοδιότητας της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας), μεταξύ των οποίων και του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς. Η ανακατασκευή εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και της Σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου υγείας, του ΤΑΙΠΕΔ και των επτά Διοικητικών Υγειονομικών Περιφερειών για το έργο: "Ανακαινίσεις και Εκσυγχρονισμός Νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα”.

Η Μαρία Αντωνίου, σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει: “Στη συνάντηση εργασίας που είχα την προηγούμενη εβδομάδα με τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, συζητήσαμε για όλα τα καίρια θέματα που αφορούν στον ζωτικό τομέα της δημόσιας υγείας και που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μου στην Καστοριά, όπου επεσήμανα την επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διευθέτησής τους. Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την τόσο σημαντική εξέλιξη που αφορά στο Νοσοκομείο της Καστοριάς, μιας ακριτικής περιοχής με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας. Όπως, άλλωστε, έχει υπογραμμίσει με έμφαση και ο Πρωθυπουργός μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να παρέχουμε απρόσκοπτη πρόσβαση σε αξιοπρεπείς και ποιοτικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας”» καταλήγει το δελτίο τύπου της κ. Αντωνίου.


* * *

■ Και ο τ. βουλευτής κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου:


Ζήσης Τζηκαλάγιας: 
«Συνεχίζεται η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Καστοριάς»

«Στην ποιότητα και αποτελεσματικότητα της παρεχόμενης δευτεροβάθμιας περίθαλψης τρία είναι τα σημαντικότερα προαπαιτούμενα: α) η προνοσοκομειακή φροντίδα (δηλαδή ΕΚΑΒ-ταχύτητα μεραφοράς-εκπαιδευμένο προσωπικό ανάνηψης), β) Τμήμα επειγόντων περιστατικών ΤΕΠ (επαρκές και εκπαιδευμένο προσωπικό), γ) Μονάδα εντατικής θεραπείας ΜΕΘ. Σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα που μας αφορά. Στην 3ηΥΠΕ παρουσία του Υπουργού Υγείας υπογράφηκε η έναρξη υλοποίησης της ανακαίνισης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης οκτώ Νοσοκομείων. Ένα από τα Νοσοκομεία που σύντομα θα δεί το ΤΕΠ του αναβαθμισμένο είναι της Καστοριάς. Δικαιολογημένα πρέπει να αισθάνονται ικανοποίηση όσοι εργάστηκαν μεθοδικά τα τελευταία χρόνια για την πραγματοποίηση αυτού του σημαντικού έργου. Σε αντίθεση με όσους κινδυνολογούσαν για το Νοσοκομείο μας, άσκοπα φλυαρώντας. Επόμενος στόχος μας που δεν θα αργήσει, η επιτακτική ανάγκη της αύξησης του αριθμού των αναγκαίων πληρωμάτων των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ».

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Νοεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1198.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ