21.1.24

Λόγος & Αντίλογος

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Ζήσης Τζηκαλάγιας: «Αναγκαίες διευκρινίσεις για άρση παρεξήγησης με τον Δικηγορικό σύλλογο Καστοριάς»

Πριν ημέρες σε ανακοίνωσή μου χαιρέτησα την απόφαση της κυβέρνησης να θεσπίσει αμοιβή για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η ορθή αυτή νομοθέτηση έρχεται για να βελτιώσει τυχόν αδυναμίες που διαπιστώθηκαν τα τελευταία χρόνια από το μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών να συμμετέχουν στην διεξαγωγή των εκλογών. Στο κείμενό μου ύμνησα το σύνταγμα, το πολίτευμα της αντιπροσωπευτικής μας δημοκρατίας, την λαϊκή κυριαρχία και την ελευθερία της έκφρασης της βούλησης του πολίτη. 

Η ανακοίνωση του Δικηγορικού συλλόγου Καστοριάς ["εδώ" και "εδώ"] με στενοχώρησε και επειδή πιστεύω πως παρεξήγησε το σημείο περί «μεθοδευμένα κατευθυνόμενης σταυροδοσίας ασταύρωτων ψηδοδελτίων», αισθάνομαι την ανάγκη να προβώ στις εξής διευκρινίσεις: α) σε κάποια εκλογικά τμήματα διεξάγουν την εκλογική διαδικασία μόνον ο δικαστικός αντιπρόσωπος με τον γραμματέα και σε άλλα μαζί με έναν ή δύο εκπροσώπους κομμάτων ή υποψηφίων, β) η ανωτέρω αναφερθείσα «παρανομία» ενίοτε επιδιώκεται από κάποιους υποψηφίους, εάν τους δοθεί η δυνατότητα, μέσω του εκπροσώπου τους. γ) τιμώ, αναγνωρίζω και σέβομαι την υψηλή αποστολή των δικαστικών αντιπροσώπων. 

Οι δικηγόροι ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης αποτελούν το σημαντικότερο και πολυπληθέστερο κομμάτι αυτών και επιτελούν με ευσυνειδησία το καθήκον τους. Όταν όμως είναι μόνοι, υπεισέρχεται η κόπωση της πολύωρης απαιτητικής διαδικασίας. Αυτό αναγνωρίζοντας και επιβεβαιώνοντας η πολιτεία, θεσπίζει την αμοιβή των μελών των εφορευτικών επιτροπών για να διευκολύνει το έργο τους. Έτσι θα καθίσταται πρακτικά αδύνατη η οποιαδήποτε σκέψη ή απόπειρα για παραβίαση του αδιάβλητου των εκλογών.

Ζήσης Τζηκαλάγιας

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Οκτωβρίου 2023, αρ. φύλλου 1195.

Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ