29.3.24

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Δεν πρέπει να έχει υπάρξει άνθρωπος που να μην είχε ταυτίσει τον εαυτό του με κάποιον από τους παρευρισκόμενους στο μουσικό φεστιβάλ Supernova και όσα δυστυχώς επακολούθησαν. Την απελπισία, την φρίκη και τον φόβο που βίωσαν όσοι κατάφεραν να διασωθούν από τις εν ψυχρώ εκτελέσεις των ψυχικά διαταραγμένων τρομοκρατών, αλλά και την αγωνία των συγγενών εκείνων που απήχθηκαν.


Η 7η Οκτωβρίου 2023 θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η δεύτερη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση κατά της Δύσης, μετά από εκείνη της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην Νέα Υόρκη. Πολλοί την αποκάλεσαν και ως «νέα 11η Σεπτεμβρίου» και ο ισχυρισμός τους αυτός δεν φαίνεται να απέχει αρκετά από την πραγματικότητα. Επί της ουσίας, πρόκειται για ακόμη ένα αιματοκύλισμα εις βάρος του Δυτικού πολιτισμού και όσα αυτός πρεσβεύει, από την στιγμή που το Ισραήλ γεωγραφικά, πολιτισμικά και πολιτιστικά είναι το τελευταίο προπύργιο της Δύσης. Και μάλιστα στα νοητά σύνορα με τον ευρύτερο αραβικό κόσμο, που θεωρείται από πολλούς ως ο γνήσιος εκφραστής της αντί Δυτικής ρητορικής.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας το πρωινό της 7ης Οκτωβρίου κυρίως από το μουσικό φεστιβάλ Supernova στο νότιο Ισραήλ, που γινόταν επί σειρά ετών στο όνομα της ειρηνικής συμβίωσης δύο διαφορετικών κόσμων, αποδεικνύουν την βαρβαρότητα και την σκληρότητα με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωπα νέα σε ηλικία παιδιά που απλά διασκέδαζαν. Χωρίς να γνώριζαν πως ο συγκεκριμένος τόπος, θα γινόταν εκείνο το ξημέρωμα πεδίο σφαγής των ίδιων από τους ψυχικά διαταραγμένους παλαιστίνιους τρομοκράτες της Χαμάς που εισέβαλαν σε αυτό. Εκπληρώνοντας ουσιαστικά τα πιο αρρωστημένα και σκοτεινά ένστικτα τους. 

Στα μάτια μου, δεν πρέπει να έχει υπάρξει άνθρωπος που να μην είχε ταυτίσει τον εαυτό του με κάποιον από τους παρευρισκόμενους στο συγκεκριμένο φεστιβάλ και όσα δυστυχώς επακολούθησαν. Την απελπισία, την φρίκη και τον φόβο που βίωσαν όσοι κατάφεραν να διασωθούν από τις εν ψυχρώ εκτελέσεις των ψυχικά διαταραγμένων τρομοκρατών, αλλά και την αγωνία των συγγενών εκείνων που απήχθηκαν και δεν έχουν δώσει σημείο ζωής εδώ και 50 ημέρες μετά. Έχοντας μάλιστα οποιοσδήποτε παρακολουθήσει ένα τέτοιο φεστιβάλ μουσικής αντιλαμβανόμενος τα συναισθήματα ευτυχίας και ξεγνοιασιάς που διακατέχουν τους συμμετέχοντες, τότε γίνεται ακόμη πιο έντονο το αίσθημα της απόγνωσης και του τρόμου.

Κανείς ψυχικά ισορροπημένος άνθρωπος δεν μπορεί να ερμηνεύσει την συγκεκριμένη τρομοκρατική επίθεση. Αν και οι ειδικοί επιστήμονες και αναλυτές που γνωρίζουν καλύτερα και έχουν τοποθετηθεί επί του ζητήματος, έκαναν λόγο για ξεκάθαρη απόφαση της "κυβέρνησης" της Χαμάς με σκοπό την διακοπή των ευρύτερων διαπραγματεύσεων του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο, επειδή εκείνες απέκλειαν το αποκαλούμενο "παλαιστινιακό κράτος". Οι συγκεκριμένες αναλύσεις και ερμηνείες ενδεχομένως να εμπεριέχουν αρκετή δόση αλήθειας, αλλά και πάλι μια τέτοια τρομοκρατική πρακτική δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και αποδεκτή σε καμία περίπτωση. Τουλάχιστον από την πλειοψηφία των πολιτών της Δύσης.

Από την άλλη, υπάρχουν και συμπολίτες, που με πρόσχημα τα αιτήματα του παλαιστινιακού λαού, ουσιαστικά ξεπλένουν τις τρομοκρατικές θηριωδίες της κυβερνητικής Χαμάς στηρίζοντας ταυτόχρονα το αντιδυτικό μένος της. Και μπορεί κανείς να αντιληφθεί σχετικά εύκολα, ποιοι ιδεολογικοί πυρήνες στηρίζουν την Χαμάς και όσα εκείνη πρεσβεύει, ακόμα και αν αυτοί περιγράφονται μέσω της θεωρίας των δύο άκρων. Ο κάθε ιδεολογικός χώρος για τους δικούς του (ψυχολογικούς; ) λόγους, οι οποίοι θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης ειδικών και κατόπιν να επιχειρηθεί οποιαδήποτε ερμηνείας τους.

Από όπου και να προσπαθήσει κανείς να προσεγγίσει την στάση ορισμένων συμπολιτών υποστηρικτών της Χαμάς, στα μάτια μου δεν θα μπορέσει να καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα. Φαίνεται όμως πως κοινός παρανομαστής και στις δύο αυτές ιδεολογικές τάσεις, είναι το διακρατικό τρίπτυχο Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν και όσα αυτό αντιπροσωπεύει. Που δεν είναι τίποτα άλλο, από ένα καλά εναρμονισμένο μέτωπο που ουσιαστικά στηρίζει οποιονδήποτε βάλλει κατά της Δύσης. Εξάλλου, οι άριστες σχέσεις των τριών προαναφερθέντων κρατών ούτε κρυφές είναι, ούτε έχουν διαψευστεί ποτέ.

Και ως συνέχεια των παραπάνω, πως θα μπορούσαν να μην στηρίξουν μια κυβέρνηση όπως αυτήν της παλαιστινιακής Χαμάς, από την στιγμή που η τελευταία έχει αναλάβει την διακυβέρνηση του αυτοαποκαλούμενου παλαιστινιακού κράτους από το 2006, και έπειτα δεν πραγματοποιήθηκε καμία εκλογική διαδικασία. Πρακτική που μοιάζει σε πολλά σημεία με όσα συμβαίνουν κατά τις εκλογικές διαδικασίες της αντιδυτικής συμμαχίας των τριών. Που ναι μεν μπορεί να πραγματοποιούνται εκλογές αλλά όπως καταγγέλλεται από τις εκάστοτε αντιπολιτεύσεις, δεν είναι αρκετά νομιμοφανείς.

Σε όλο αυτό βέβαια το φιλοπαλαιστινιακό σκηνικό που έχει αναδειχθεί στην Δύση –ευτυχώς από μια ισχνή μειοψηφία πολιτών–καθοριστικό ρόλο έχουν διαδραματίσει και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που εδράζονται σε αυτήν. Καθώς δεν είναι λίγες οι φορές –το αντίθετο μάλιστα– που αναδημοσιεύουν αφιλτράριστα οτιδήποτε τους διανέμει κάποιος "πολιτικός" εκπρόσωπος της Χαμάς.

Καλό θα ήταν να γίνει κατανοητό και διακριτό, πως κάθε φορά που μέσω των δελτίων ειδήσεων που μεταδίδουν στην Δύση και γίνεται λόγος για παράδειγμα πως «ο υπουργός Υγείας της Παλαιστίνης δήλωσε το τάδε ή το δείνα» η σκέψη που πρέπει να γίνεται αυτομάτως είναι πως ο εκάστοτε "υπουργός" δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από κάποιον αξιωματούχο της τρομοκρατικής Χαμάς, που στην διακήρυξη της αναφέρει μεταξύ των άλλων πως «Δεν υπάρχει λύση για το παλαιστινιακό ζήτημα εκτός μέσω της Τζιχάντ». Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους ανήκουν στην Δύση.

Όπως επίσης, επιφυλακτικός πρέπει να είναι κανείς όταν ακούει τα περί «κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών». Που δεν είναι τίποτα άλλο από έναν ακόμη δημοσιογραφικό μπακαλιάρο που γίνεται αυτόματα γρανάζι της προπαγάνδας. Καθώς είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, πως όταν το Ισραήλ δέχτηκε κατά το παρελθόν πολεμικές επιχειρήσεις με σκοπό την εξάλειψη του από τα κράτη του αραβικού κόσμου, εκείνο όχι μόνο αντιστάθηκε σε εκείνες τις επιθέσεις, αλλά κέρδισε μέσω του πολέμου που του κήρυξαν και αρκετά εδάφη.

Και για να γίνει ακόμη περισσότερο κατανοητό, αρκεί κανείς να παρακολουθήσει τι ακριβώς συμβαίνει στις πολεμικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέρος μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Υποθετικά λοιπόν, αν το Ισραήλ καταλάβει εξ ολοκλήρου την Γάζα –κάτι που δεν θα γίνει όπως το έχει εκφράσει η πολιτική του ηγεσία– και αναλάβει την διοίκηση της, θα πρόκειται για κατεχόμενα εδάφη; Φυσικά και όχι αγαπητή ΟΔΟΣ. Στην περίπτωση όμως που συνέβαινε, θα προπαγάνδιζαν υπέρ της συγκεκριμένης θέσης, παραβλέποντας πως για αυτό το αποτέλεσμα μεσολάβησε πολεμική σύρραξη, που αποκλειστική ευθύνη φέρει η Χαμάς και μόνο.

Καλό θα ήταν λοιπόν, οι έλληνες συμπολίτες που τάσσονται με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο υπέρ της Χαμάς, να γνωρίζουν πως πραγματική κατάληψη εδαφών πραγματοποιήθηκε από τους Τούρκους στην Κύπρο –με την πραγματική έννοια του όρου–αλλά ταυτόχρονα δεν έχει καταγραφεί ποτέ, ούτε εκτοξεύσεις πυραύλων από τους ελληνοκύπριους προς τα κατεχόμενα, ούτε απείλησαν ποτέ τους Ανατολίτες με κάποιου είδους θρησκευτική επανάσταση όμοια της τζιχάντ, ούτε ντύθηκαν με εκρηκτικά με σκοπό να ανατιναχθούν σε κάποιο μετρό της Κωνσταντινούπολης. Και εδώ που τα λέμε, μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Νοεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1200.


Σχετικά:


8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος31/3/24

    Τριάντα χιλιάδες δολοφονημενοι άμαχοι, τα μισά παιδιά, κ. Σκόρδα δεν σας αγγίζουν; Αυτη την γενοκτονία θα την θυμάστε όπως θυμηθήκατε την άλλη, και καλά κάνατε, χθες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/4/24

    Επίθεση του Ισραήλ σε προξενείο σε ξένη χώρα. Τώρα μιλήστε μου για τρομοκράτες. Θα ήθελα να ακούσω την γνώμη όλων αυτών που προχθές θυμήθηκαν το ολοκαύτωμα των εβραίων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος2/4/24

      Τρομοκράτες σκότωσε στο προξενείο.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος2/4/24

      Ποιος μιλάει για τρομοκρατία, ένας στυγνός δολοφόνος που βομβαρδίζει παιδιά. Υποστηρίζουμε τους γενοκτόνους αλλά διαμαρτυρόμαστε για την Αλβανία και τον Μαδούρο. Ελλάδα το μεγαλείο σου.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος3/4/24

      Ο στυγνός δολοφόνος είναι ο πατερούλης Πούτιν!!!!!!

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος3/4/24

      Ενω ο ισραηλινος Χίτλερ ειναι αγιος.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος2/4/24

    « Προχώρησε ο γερο δάσκαλος ραββί στην τάξη για να πάει, ψηλός καλοσυνάτος στους σκύμνους του Ισραήλ τα νεαρά λεχούδια. Να του πεί για θρύλους και για ήρωες, για θαύματα του Ιεχωβά πελώρια ωραία. Μα ξάφνου ένας μικρός το μπόι του ορθώνει, λέγοντας στον γερο ραββί τα παρακάτω λόγια: για πες μου γερο δάσκαλε όλα αυτά τα λόγια, μιλάς για ήρωες για χερουβίμ στην άγια την κρήνη μα είναι ήρωες αυτά όλα τα κτήνη που σφάζουν τα μωρά παιδιά στην δόλια Παλαιστίνη;
    Ταράχτηκε ο γερό ραββί, οι θύμησες του δυο χιλιάδες χρόνια πάνε πρίν τα μάτια του βουρκώσαν· ένας εβραίος το ‘χε πεί και κείνον τον Σταυρώσαν….».
    Από την ποιητική μου συλλογή των παιδικών μου χρόνων μερικές δεκαετίες πίσω.

    Έρρωσθε οι μη περιτμημένοι

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος2/4/24

      βγάζω το καπέλο μου κυρ Μήτσο

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ