18.4.24

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Λεπτομέρεια Φάτνης στον προαύλιο χώρο του δημαρχείου το 2021, για την οποία τα περισσότερα τοπικά ΜΜΕ έγραψαν διθυράμβους για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα των «δώρων». Των «Μάγων» εννοείται. Εκείνη την χρονιά, όπως σχεδόν όλες τις χρονιές, διατέθηκαν σημαντικά ποσά  για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό, φάτνες, διαφημίσεις κλπ κλπ τα εξής:
8.12.2020: 19.332,76 € 
24.12.2020: 12.670,00 €
24.12.2020: 600,00 €
18.12.2020: 11.754,60 € 
30.12.2020: 16.500,00 €
Σύνολο: 60.857,36 €
Τα πυροτεχνήματα δεν συγκαταλέγονται στα πιο πάνω ποσά. Αναλυτικά τις αποφάσεις μπορείτε να τις δείτε "εδώ" και "εδώ".

* * *


Οι τοπικοί εκπρόσωποι Τύπου, σχεδόν κρέμονται –με την πολιτική έννοια– από τα χείλη του Ι. Κορεντσίδη για όσα εκείνος θα δηλώσει. Τέτοιου είδους προσήλωση και αφωνία των τοπικών δημοσιογράφων σε όσα ακούνε, δεν πρέπει να έχει ξανά υπάρξει στο παρελθόν. Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τον τίτλο που φέρουν τα τελευταία χρόνια, εκείνον των εκπροσώπων των Φιλικών Μέσων Ενημέρωσης της δημοτικής αρχής.


ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ ΟΙ ΦΟΡΕΣ  –μάλλον το αντίθετο όπως ισχυρίζονται αρκετοί– που όταν τα στελέχη της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Ι. Κορεντσίδη αποφασίζουν να τοποθετηθούν δημόσια για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, αφήνουν τις καλύτερες των εντυπώσεων. Τουλάχιστον σε εκείνους που ενδεχομένως έχουν ανάγκη να μειδιάσουν, να (χαμο)γελάσουν και στο τέλος να ψυχαγωγηθούν με αυτά που ακούν, από τα πλέον επίσημα στόματα.

Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που αν το συγκεκριμένο κοινό κληθεί να επιλέξει τον καλύτερο δημοτικό εκπρόσωπο της standup σκηνής, θα δυσκολευόταν αρκετά, με τον τελικό νικητή να κερδίζει στις λεπτομέρειες. Από την άλλη, θεωρώντας δεδομένο πως η αίσθηση του χιούμορ είναι μέγεθος υποκειμενικό, τότε φαντάζει κάτι περισσότερο από σίγουρο πως θα υπάρξουν κάποιοι εκ των υποψηφίων που θα "αδικηθούν" από την κρίση του κοινού. Όλοι τους πάντως θα πρέπει να γνωρίζουν πως είναι εν δυνάμει νικητές στην συνείδηση όσων τους παρακολουθούν.

Οι περισσότεροι του fun κοινού που έχουν αποκτήσει εδώ και τέσσερα χρόνια τώρα, φαίνεται, πως αναμένουν με προσμονή κάθε επόμενη εμφάνισή τους, σε βαθμό αντίστοιχο με εκείνους που με σκοπό την διασκέδαση τους, περίμεναν τους καλεσμένους παλιάς ταυτόχρονα cult και kitsch τηλεοπτικής εκπομπής, κατά την είσοδο των οποίων στο πλατό η τηλεπερσόνα που τους φιλοξενούσε βαρούσε και ένα πιατίνι των drums. Δίνοντας πανηγυρικό τόνο, προμηνύοντας όσα θα παρακολουθούσαν οι τηλεθεατές. "Καστοριά κοίτα" θα μπορούσε να είναι ένας από τους τίτλους μιας αντίστοιχης υποθετικής τοπικής εκπομπής, ως παραλλαγή της αυθεντικής τηλεοπτικής "Ανίτα κοίτα".

«Τα "Παρατράγουδα" ενδεχομένως να είναι περισσότερο αντιπροσωπευτικός τίτλος» υποστήριξαν ορισμένοι, από τους οποίους σαφώς και διαχωρίζω την θέση μου αγαπητή ΟΔΟΣ. Και παρά το γεγονός πως επρόκειτο για δύο διαφορετικές εκπομπές, δεν πρέπει να λησμονεί κανείς πως η τηλεπερσόνα και στις δύο ήταν η ίδια, όπως και το ύφος και το περιεχόμενο αυτών. Σχεδόν ταυτόσημο της κωμωδίας, με μοναδικό σκοπό –όπως αποδείχτηκε– την διασκέδαση του κοινού.

Όμως όλα αυτά δεν έχουν φυσικά καμμιά σχέση με την Καστοριά. Γι’ αυτό ποτέ δεν θα μπορούσε να είναι καλεσμένος μιας αντίστοιχης τοπικής εκπομπής ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ι. Κορεντσίδης. Άλλωστε ο ίδιος συνηθίζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, να αντιστρέφει τους ρόλους καλώντας ο ίδιος όσους θέλουν να τον ακούσουν με προσοχή στο πλατό του Σκαπέρδειου μεγάρου. Ένα τέτοιο τηλεοπτικό happening έλαβε χώρα περίπου πριν 20 μέρες γραφείο του.

Που ως σκοπό είχε κυρίως την απολαυστική ενημέρωση όσων τον παρακολούθησαν και λιγότερο όσων δημοσιογράφων παρευρέθησαν σε αυτό. Καθώς είναι πλέον γνωστό πως οι τοπικοί εκπρόσωποι Τύπου, σχεδόν κρέμονται –με την πολιτική έννοια– από τα χείλη του για όσα εκείνος θα δηλώσει. Τέτοιου είδους προσήλωση και αφωνία των τοπικών δημοσιογράφων σε όσα ακούνε, δεν πρέπει να έχει ξανά υπάρξει στο παρελθόν. Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τον τίτλο που φέρουν τα τελευταία χρόνια, εκείνον των εκπροσώπων των Φιλικών Μέσων Ενημέρωσης της δημοτικής αρχής.

Το περιεχόμενο δε της τηλεοπτικής του αυτής εμφάνισης, δεν άλλαξε σε τίποτα με το αντίστοιχο τριών ή και τεσσάρων προηγούμενων. Προκαλώντας απορίες, όχι για όσα αρκείται ο ίδιος να επαναλαμβάνει εδώ και αρκετό καιρό –δήμαρχος είναι, όχι κανένας τυχαίος– αλλά για την στάση των δημοσιογράφων. Οι οποίοι, ενώ γίνονται μάρτυρες μιας δημόσιας τοποθέτησης που λαμβάνει μορφή επαναλαμβανόμενης κονσέρβας, εκείνοι φαίνεται να μην αντιδρούν σ’ αυτό το φαινόμενο. Μάλιστα, χωρίς δεύτερη σκέψη, το παρουσιάζουν στο αναγνωστικό ή άλλο κοινό τους ως κάτι το νέο και το φρέσκο !

Ενώ ουσιαστικά τίποτα τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει. Καθώς για ακόμη μια φορά, στην συγκεκριμένη παρουσίαση του, ο κ. Κορεντσίδης αναφέρθηκε στα ίδια και στα ίδια. Για τον γύρο της λίμνης και όταν αυτός γίνει προσβάσιμος στο κοινό, για την μελέτη που «θααααα» ξεκινήσει για το πνευματικό κέντρο εντός του 2024 –και είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί– ενώ διαβεβαίωνε για την ύπαρξή του εντός της α’ τετραετίας, για τις αναπλάσεις πλατειών χωρίς να έχει γίνει ως τώρα η παραμικρή παρέμβαση εντός περιβαλλοντολογικών κανόνων, για το πολύπαθο και ετοιμόρροπο αρχοντικό του Χριστόπουλου που έπρεπε ήδη να έχει αναστηλωθεί και ανακαινιστεί, ενώ έχουν δαπανηθεί αρκετές χιλιάδες ευρώ μόνο για μελέτες, και άλλα τέτοια μελλοντικά έργα (;) που ανακυκλώνονται κάθε φορά που νιώθει την ανάγκη να τοποθετηθεί δημοσίως. Κάποιοι υποστηρίζουν πως «ο δήμαρχος απλά λέει τον καημό του και τίποτα παραπάνω» δυσκολεύοντας και τους πλέον καλόπιστους να διαχωρίσουν την θέση τους από την συγκεκριμένη άποψη.

* * *


Προκαλούνται απορίες, όχι για όσα αρκείται ο κ. Κορεντσίδης να επαναλαμβάνει εδώ και αρκετό καιρό –δήμαρχος είναι, όχι κανένας τυχαίος– αλλά για την στάση των δημοσιογράφων, που ενώ γίνονται μάρτυρες μια δημόσιας τοποθέτησης που λαμβάνει μορφή επαναλαμβανόμενης κονσέρβας, εκείνοι φαίνεται να μην αντιδρούν και χωρίς δεύτερη σκέψη, το παρουσιάζουν στο αναγνωστικό ή άλλο κοινό τους, ως κάτι το νέο και το φρέσκο!


* * *

Παράλληλα, κανένα δημοσιογραφικό διαμάντι της πόλης δεν τον έχει ρωτήσει για την τραγική κατάσταση του αστικού οδικού δικτύου, με την οποία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Δηλαδή αγαπητή ΟΔΟΣ, για να γίνει περισσότερο αντιληπτό και κατανοητό. Ακόμα και αν υποθέσει κανείς πως οι δημοσιογράφοι που παρευρίσκονται στις ανακυκλωμένες τοποθετήσεις του κ. Κορεντσίδη δεν νιώθουν την ανάγκη προς το κοινωνικό σύνολο να τον ρωτήσουν για την κατάσταση των δρόμων, οι ίδιοι δεν κυκλοφορούν με αυτοκίνητα; Είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση στους δρόμους;

Δεν χρησιμοποιούν κανένα είδους ιδιόκτητου μεταφορικού μέσου; Και αν το κάνουν, κρίνουν την κατάσταση του οδικού δικτύου ικανοποιητική; Γιατί δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά τέτοια αφωνία από μέρους τους, και μάλιστα απέναντι σε ένα καθημερινό και διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα. Από την άλλη, γιατί να φέρουν σε δύσκολη θέση τον δήμαρχο; Ο ίδιος εξάλλου αλλά και πολλά από τα στελέχη του συνδυασμού του, χρησιμοποιούν κατά κανόνα δημοτικά οχήματα για τις μετακινήσεις τους ακόμα και μετά το πέρας του ωραρίου για το οποίο είναι δηλωμένα προς χρήση από εκείνους.

Μήπως τα δικά τους οχήματα πέφτουν στις λακούβες και τις πρόχειρες κακοτεχνίες με τις όποιες επιπτώσεις σε αυτά; «Από πίτα που δεν τρως τι σε νοιάζει και αν καεί» που λέει και ο πάνσοφος ελληνικός λαός. Αν και στην προκειμένη περίπτωση, η στάση ορισμένων για το συγκεκριμένο ζήτημα θα μπορούσε να αποτυπωθεί καλύτερα μέσα από την φράση «Να και αν βρέξει, να και εάν χιονίσει». Φράση από την οποία θα δυσκολευόταν ο κάθε οδηγός να διαχωρίσει την θέση του.

Φιλοξενούμενος της κάποιας υποθετικής τοπικής εκπομπής "Καστοριά κοίτα", θα μπορούσε να ήταν θεωρητικά και ο αρμόδιος happy traveler αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Αθανάσιος Ρήμος. Ο οποίος ως άξιος συνεχιστής της δημοτικής διάδοσης της φήμης περί της πέμπτης –στη κατάταξη– τουριστικής πόλης της Ελλάδας, μιλώντας για την Καστοριά βεβαίως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε ραδιοτηλεοπτική του εμφάνιση στην…  οικονομική προβολή της Καστοριάς, τόσο ανά την ελληνική επικράτεια όσο και στο εξωτερικό!

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει όσα υποστήριξε περί της οικονομικής τουριστικής προβολής της πόλης μέσω εντύπων πανελλήνιας κυκλοφορίας αλλά και μέσω του διαδικτύου, προφανώς ξέχασε να αναφερθεί στο κόστος της φιλοξενίας όλων εκείνων των τουριστικών δημοσιογράφων και των επιτελείων τους, όντας προσκεκλημένοι του Δήμου Καστοριάς. Εξάλλου, δεν ήταν λίγες οι φορές, που το "Σκάκι" της ΟΔΟΥ αναφέρθηκε εκτενώς σε τέτοιου είδους οικονομικές πρακτικές της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής.

Αν ανατρέξει κανείς στην "Διαύγεια" και εντοπίσει τις συγκεκριμένες δαπάνες, μόνο ευκαταφρόνητες δεν θα τις χαρακτήριζε. Εκτός και αν από τα στελέχη της δημοτικής αρχής αντιμετωπίζονται ως τέτοιες και ως τέτοιες παρουσιάζονται. «Μήπως είναι χρήματα που τα βγάζουν από τις τσέπες τους;» διερωτήθηκαν σκωπτικά ορισμένοι από τους οποίους σαφώς και δεν θα διαχώριζα την θέση μου. Εξάλλου, διαθέτοντας άφθονα δημοτικά χρήματα, εκείνοι κερδίζουν ραδιοτηλεοπτικό χρόνο αλλά και πολιτικό χρόνο. Προσφέροντας ταυτόχρονα ψυχαγωγία και όνειρα στους τοπικούς ιθαγενείς. Και εδώ που τα λέμε, καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Δεκεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1202.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ