10.4.24

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Τα στελέχη της δημοτικής αρχής (κι όχι μόνο) ενδεχομένως να έχουν «πάθει Κικίλια». Δεν μπορούν να ερμηνευτούν διαφορετικά όσα διατυπώνονται κατά τις επίσημες τοποθετήσεις τους. Όμως πέραν αυτών και όσα ο κ. Τζηκαλάγιας (σχεδόν) τόλμησε να υποστηρίξει, κατάφερε να προκαλέσει την τηλεφωνική παρέμβαση του κ. Κορεντσίδη. «Πω-πω νεύρα ο δήμαρχος της καρδιάς τους», σημείωσαν σκωπτικά κάποιοι από τους οποίους δεν θα διαχώριζα την θέση μου. Τον οποίο ποιος τον άκουσε και δεν φοβήθηκε;


Μετά το πέρας των αυτοδιοικητικών εκλογών και την αποτυπωμένη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος που έδωσε τελικά την οριακή επανεκλογή του συνδυασμού του κ. Κορεντσίδη, θα ανέμενε κανείς πως τα δημοτικά στελέχη του συνδυασμού του θα έχουν αποκτήσει όσο το δυνατόν καλύτερο επίπεδο άσκησης πολιτικής και αντιμετώπιση της δημόσιας έκθεσής τους. Χαρακτηριστικά που ενδεχομένως στα περισσότερα εκ των στελεχών του, να μην έχουν αρκετή σημασία ή να μην γίνεται κατανοητή η ανάγκη απόκτησής τους.

Ακόμα και τώρα, ένα μήνα περίπου πριν την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου, τα πρόσωπα που ασκούν αλλά και θα ασκήσουν πολιτική τα επόμενα χρόνια διαχειριζόμενοι τις τύχες της πόλης, φαίνεται να έχουν βάλει σκοπό να μοιάσουν στους θρυλικούς βρετανούς Monty Python επηρεασμένοι με πολλά στοιχεία των μουσικοθεατρικών Tiger Lillies. Δεν μπορούν να εξηγηθούν διαφορετικά πολλές εκ των δημόσιων τοποθετήσεων τους και δεν μπορεί να φανταστεί κανείς τι μπορεί να προκύπτει από τις τοποθετήσεις τους σε μη ενδογενή ΜΜΕ. Με οτιδήποτε μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο.

Και όλα αυτά, δεν συναντώνται μόνο από στελέχη της δημοτικής αρχής αλλά γενικότερα από τα πρόσωπα που ασκούν πολιτική στο σύνολο των θέσεων τους. Πρόσωπα που αυτοαποκαλούνται ως "πολιτικοί" και που βρίσκονται αρκετά κοντά στο να χρήσουν τους εαυτούς τους "ευεργέτες" και "σωτήρες". Τις περισσότερες φορές βέβαια δεν απέχουν αρκετά από το να στελεχώσουν επάξια κάποιο κωμικό θεατρικό casting. Και από την στιγμή που οι ίδιοι δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτό, τότε φαντάζει σχεδόν σίγουρο να μην ενδιαφέρει επί τούτου και την στήλη. Παρά μόνο για την παραχώρηση ακατέργαστων "μαργαριταριών" που εκφράζονται και προσφέρονται προς πολιτική κριτική. Και τίποτα παραπάνω.

Έτσι, όσοι έτυχε να παρακολουθήσουν σε "κονσέρβα" όλα όσα έλαβαν χώρα σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν με όλα τα παραπάνω. Ή τουλάχιστον δεν θα έβρισκαν κάποιον σοβαρό λόγο να διαφωνήσουν. Αυτοπροσκεκλημένος –όπως ο ίδιος δήλωσε– της τοπικής τηλεπερσόνας που παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων ήταν ο πρώην βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας.

Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τους λόγους που τον οδήγησαν σε μια τέτοια κίνηση, ειδικά αν αντιληφθεί κανείς τις τοπικές συμμαχίες και συνθήκες υπό την πίεση των οποίων διατέλεσε βουλευτής την περασμένη τετραετία. Ενδεχομένως να ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει απελευθερωμένα, όντας απαλλαγμένος πλέον των βουλευτικών του καθηκόντων. Ή μπορεί και όχι. 

Από την άλλη, ίσως πράγματι να ήθελε να υπενθυμίσει δημοσίως το ... ενδιαφέρον του για τα κοινά και την ανταλλαγή απόψεων με όσους διατηρούν θέσης άσκησης εξουσίας. Κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος, με τις εκάστοτε κινήσεις των πολιτικών της αρχοντοεπαρχιώτισσας. Στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε εκείνη την κατηγορία που πραγματικά αφήνουν άφωνους όσους τους παρακολουθούν. «Speechless» όπως αρέσκονται να λένε ορισμένοι.

Έχοντας αναλάβει αυτοβούλως καθήκοντα πολιτικού σχολιαστή των τοπικών πεπραγμένων με πρόφαση την (πρόσφατη) κοινοβουλευτική του θητεία, επιχειρήθηκε από τον ίδιο κάποιου είδους προσωπικός απολογισμός για σημαντικά θέματα που διαχειρίστηκε, αλλά και θα πρέπει να τα διαχειριστούν όσοι ασκούν εξουσία από θέσεις που προσφέρονται γι’ αυτήν. 

Μεταξύ των άλλων, σχολιάστηκε τόσο από τον ίδιο όσο και από την τηλεπερσόνα-δημοσιογράφο το..."πανκαστοριανό" συλλαλητήριο που διοργανώθηκε από διάφορους τοπικούς φορείς και αφορούσε το κόστος διαβίωσης και θέρμανσης. Όπου μεταξύ των άλλων συμμετείχε στο σύνολό του το τοπικό πολιτικό προσωπικό, συντασσόμενο με τους διαμαρτυρόμενους και τα αιτήματα τους. Με την ταυτόχρονη ελάχιστη συμμετοχή των πολιτών. 


* * *


Είναι απορίας άξιος ο λόγος για τον οποίο το πολιτικό προσωπικό της Καστοριάς συμπεριφέρεται με όρους συνδικαλιστικούς. Αν τους αρέσει σε τέτοιο βαθμό ο ασκούμενος συνδικαλισμός που τους ωθεί σε διαμαρτυρία ενάντια των πολιτικών που εφαρμόζουν οι ίδιοι (!) τότε κάτι φαίνεται να μην πηγαίνει προς την σωστή κατεύθυνση. 



* * *

Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποια δύναμη ωθεί τους πολιτευόμενους του νομού να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους γραφικές δράσεις του παρελθόντος. Και χαρακτηρίζονται με αυτόν τον τρόπο γιατί ως τέτοιες φαίνεται να τις αντιμετωπίζει το σύνολο της κοινωνίας το 2023. Κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα από την ισχνή συμμετοχή της στο κατά τα άλλα "πανκαστοριανό" συλλαλητήριο. 

Ακόμα και σήμερα όμως, η τοπική τηλεπερσόνα διερωτήθηκε με στόμφο γιατί τα συλλαλητήρια του 2023 δεν έχουν την ίδια δυναμική με τα μνημονιακά συλλαλητήρια του 2012! «Χαμπάρι ο Τρύφωνας» που λένε ορισμένοι, από τους οποίους δυσκολεύομαι να διαχωρίσω την θέση μου. Αν και την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι αποδίδουν τέτοιου είδους απορίες ορισμένων συμπολιτών στον μειωμένο βαθμό αντιληπτικής ικανότητας. Άποψη από την οποία σαφώς και διαχωρίζω την θέση μου αγαπητή ΟΔΟΣ.

Είναι απορίας άξιος ο λόγος για τον οποίο το πολιτικό προσωπικό της Καστοριάς συμπεριφέρεται με όρους συνδικαλιστικούς. Αν τους αρέσει σε τέτοιο βαθμό ο ασκούμενος συνδικαλισμός που τους ωθεί σε διαμαρτυρία ενάντια των πολιτικών που εφαρμόζουν οι ίδιοι (!), τότε κάτι φαίνεται να μην πηγαίνει προς την σωστή κατεύθυνση. Το αντίθετο μάλιστα. Αρκετοί είναι εκείνοι μάλιστα, που ερμηνεύουν με σκωπτικό τρόπο τις παραπάνω συνδικαλιστικές πρακτικές του πολιτικού προσωπικού.

Προτείνοντάς του ταυτόχρονα να παραιτηθεί των πολιτικών του πόστων και να αναλάβει χρέη επικεφαλής συνδικαλιστικών φορέων. Ενδεχομένως σε τέτοιες θέσεις να έχουν να προσφέρουν πολλά παραπάνω από τα ως τώρα παραγόμενα πολιτικά τους αποτελέσματα. Αυτό όμως που ξεχνούν ακόμα και εκείνοι που σχολιάζουν σκωπτικά τέτοιου είδους συμπεριφορές, είναι το γεγονός πως οι συγκεκριμένοι θα συνεχίσουν να ισορροπούν μεταξύ της "κοινωνικής αντίδρασης" και της πολιτικής τους θέσης. Εκλεγμένοι με καλές απολαβές είναι οι άνθρωποι, όχι τίποτα κορόιδα ώστε να στερηθούν τα προνόμια που τους προσφέρουν οι θέσεις που κατέχουν. Δηλαδή κάπου ώπα, όλα και όλα αγαπητή ΟΔΟΣ.

Και καθώς ο κ. Τζηκαλάγιας συνέχιζε να αναφέρει τις στρεβλές πολιτικές πρακτικές που ασκήθηκαν –κυρίως από τον ίδιο– και αφορούσαν θέματα όπως το φράγμα Νεστορίου και την στασιμότητα της κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου, ο ίδιος επέλεξε να αναφερθεί και στην τρέχουσα –αλλά και επόμενη– δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη, αναδεικνύοντας τα όσα στρεβλά προσπαθεί να παρουσιάσει ο ίδιος ως σανίδα σωτηρίας για την πόλη της Καστοριάς. Που δεν είναι καμία άλλη, από την πολυδιαφημιζόμενη... τουριστική ανάπτυξη της πόλης.

Τα στελέχη της δημοτικής αρχής (κι όχι μόνο) ενδεχομένως να έχουν «πάθει Κικίλια» και φαίνεται να έχουν υιοθετήσει πλήρως τον μπακαλιάρο που είχε διατυπώσει τότε ο υπουργός, στην προσπάθεια του να εξισώσει μελλοντικά την Καστοριά με το Κόμο. 

Δεν μπορούν να ερμηνευτούν διαφορετικά όσα διατυπώνονται κατά τις επίσημες τοποθετήσεις τους τόσο από τον δήμαρχο κ. Κορεντσίδη όσο και από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για την... τουριστική ανάπτυξη της πόλης. Δεν διστάζουν μάλιστα να τοποθετούνται απρόκλητα και χωρίς καμία συστολή, όταν κάνουν λόγο πως η Καστοριά είναι η πέμπτη σε σειρά κατάταξης στην επισκεψιμότητα τουριστών!

Αν κάποιος γνωρίζει τους δημάρχους περιοχών όπως της Αθήνα, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Ρόδου, της Κω, αρκετών νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου, της Κρήτης, της Καλαμάτας και άλλων πολλών περιοχών, ας τους ενημερώσει πως η Καστοριά επέστρεψε στο τουριστικό στερέωμα και ήδη πολλών εκ των προαναφερθέντων θα βρεθούν στις κάτω θέσεις του τουριστικού πίνακα και κάτω από την πόλη της Καστοριάς. 

Και αν αυτό πραγματικά πιστεύουν οι της δημοτικής αρχής, κανείς δεν μπορεί να τους χαλάσει το όνειρο. Απλά, τις περισσότερες φορές σε τέτοιες περιπτώσεις στρέβλωσης της αλήθειας, επιβεβαιώνεται το γεγονός πως η σύγκρουση με την πραγματικότητα είναι σφοδρή και επίπονη.

Όμως πέραν αυτών και όσα ο κ. Τζηκαλάγιας (σχεδόν) τόλμησε να υποστηρίξει στο συγκεκριμένο κομμάτι, κατάφερε να προκαλέσει την τηλεφωνική παρέμβαση του πολιτικού γίγαντα που έχει την τύχη η Καστοριά να την εκπροσωπεί. Που δεν είναι άλλος, από τον δήμαρχο της πόλης κ. Κορεντσίδη. «Πω-πω νεύρα ο δήμαρχος της καρδιάς τους», σημείωσαν σκωπτικά κάποιοι από τους οποίους δεν θα διαχώριζα σε καμία περίπτωση την θέση μου.

Τον οποίο ποιος τον άκουσε και δεν φοβήθηκε αγαπητή ΟΔΟΣ; «Κανείς» θα μπορούσε να είναι μια εκ των απαντήσεων, αλλά για την οικονομία της συζήτησης δεν θα αναλυθεί περαιτέρω. Πλην του γεγονότος, πως ο δήμαρχος Καστοριάς θα πρέπει επιδεικνύει λίγη παραπάνω αυτοσυγκράτηση και λιγότερη έκφραση νευρικότητας όταν κάποιος εκφέρει διαφορετική άποψη, από αυτήν που ενδεχομένως να συζητείται μεταξύ των στελεχών του και φυσικά τον ίδιο. Σεβόμενος ουσιαστικά τον θεσμό τον οποίο υπηρετεί και θα συνεχίσει να το κάνει και για τα επόμενα χρόνια.

Από την συγκεκριμένη παρέμβαση του κ. Κορεντσίδη, μπορούν να εξαχθούν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία επιβεβαιώνουν κατά κάποιον τρόπο και όσα έχουν γραφτεί κατά κύριο λόγο μέσω των φύλλων σου αγαπητή ΟΔΟΣ. Το γεγονός δηλαδή, πως δεν υπήρξε κατά την διάρκεια της περασμένης τετραετίας, κανένα σημείο πολιτικής σύμπλευσης των πολιτευτών που κατείχαν θέσεις άσκησης εξουσίας της αντίστοιχης περιόδου. Χαράσσοντας ουσιαστικά ο καθένας από τους τρεις (βουλευτής-αντιπεριφερειάρχης-δήμαρχος) αυτόνομη πορεία.

Με εξαίρεση φυσικά τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Κορεντσίδη, ο οποίος είχε καταφύγει στην πολιτική αγκαλιά της τότε επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης και νυν κυβερνητικής βουλευτή happy traveler κ. Μαρίας Αντωνίου. Παρακάμπτοντας ουσιαστικά τον θεσμικό ρόλο που κατείχε τότε ο κ. Τζηκαλάγιας και που όφειλαν όλοι μαζί να σκύψουν στα ουσιαστικά προβλήματα της Καστοριάς και να δώσουν τις απαιτούμενες λύσεις.

Αν και οι περισσότεροι μπορούν εύκολα πλέον –και μετά την τηλεφωνική παρέμβαση του δημάρχου και του ύφους της– να καταλογίσει πολιτικές ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα που συνετέλεσαν προς το πολιτικό διαζύγιο των θεσμικών προσώπων, που είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω τελμάτωση της πόλης. Και εδώ που τα λέμε, καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Νοεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1201.

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ