3.4.24

ΟΔΟΣ: Ξεκινά η εποχή των δημοτικών μουσώνων;

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 16.11.2023 | 1199

Η «αλλαγή», τουλάχιστον στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα των δημοτικών πραγμάτων της Καστοριάς, ειδικά μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου και την επικράτηση του (νυν) δημάρχου κ. Ιωάννη Κορεντσίδη για 168 ψήφους στην Κυριακή των επαναληπτικών εκλογών, εξακολουθεί να διατηρεί μια σχετική δυναμική. 

Φυσικά δεν πρόκειται για την «αλλαγή» στους λαμπτήρες του δημοτικού φωτισμού. Αλλά για κάτι πιο ψυχρό, ακόμη και από το φως στους δρόμους τις νύχτες. Άπλετο φως, να διαγράφεται πιο καθαρά η ερημιά. Πρόκειται για μια άλλη αλλαγή: Την κινητικότητα και νευρικότητα στο επίπεδο του διοικητικού ελέγχου πεπραγμένων. 

Μια αλλαγή που δημιουργεί νέα δεδομένα και προϋποθέσεις, επιτρέποντας μια απλή υπόθεση: Ότι το μέλλον που προδιαγράφεται για μετά την 1η Ιανουαρίου 2024, όταν και θα αναλάβουν καθήκοντα οι νέες δημοτικές αρχές για μια 5ετία, φαντάζει θερμό. Ίσως και να συμβαδίζει με την κλιματική αλλαγή. Να γίνεται (το μέλλον) τροπικό, με ισχυρές καταιγίδες, ίσως και τυφώνες που θα προκαλούν καταστροφές. Ίσως να ξεκινά η εποχή των δημοτικών μουσώνων.

Όλα αυτά είναι κάπως γενικά. Αλλά ισχύουν, αν κρίνει κάποιος από το γεγονός ότι αυτή την περίοδο, εξελίσσεται διοικητικής φύσεως αντιδικία στα Ιωάννινα. Και εμπλοκή σ’ αυτή, του κατά την προεκλογική περίοδο, απλώς υποψηφίου δημάρχου κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, σε υπόθεση που αφορά την εκλογική νομοθεσία. 

Ανεξάρτητα από την ιδιότητά του ως δημάρχου Καστοριάς, ως υποψήφιος δήμαρχος, όφειλε, όπως και κάθε άλλος υποψήφιος δήμαρχος Καστοριάς, να υποβάλλεται σε προεκλογικούς κανόνες. Που προνοούν για την ισοπολιτεία, χωρίς κακή χρήση ή κατάχρηση συμπτωματικών ευκαιριών. Και έτσι, ύστερα από μεμονωμένες καταγγελίες η υπόθεση ερευνάται. 

Όμως παράλληλα εξελίσσεται και μια νέα κατάσταση: Η άμεση και οξεία αντίδραση του επικεφαλής του συνδυασμού "Αλλαγή με στρατηγική" κ. Γρηγόρη Γρηγοριάδη, σε σχόλια των ενημερωτικών ιστοσελίδων. Οι οποίες στην Καστοριά έχουν χωριστεί σε (τουλάχιστον) δύο στρατόπεδα. Με το ένα στρατόπεδο να υπηρετεί προφανώς το ιδεώδες της δημοτικής αρχής του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, άκριτα και μερικές φορές –σύμφωνα με τους επικριτές– απροκάλυπτα. 

Η αλλαγή αυτή προδιαγράφει ένα θερμό 2024 και μια ίσως πιο ταραγμένη περίοδο δημοτικού βίου, ειδικά στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 και με δεδομένο ότι δεν θα είναι πλέον πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς ο κ. Κίμων Μηταλίδης. Αλλά και στις… ιστοσελίδες κοινωνικού περιεχομένου και στα «ενημερωτικά» fora, περιλαμβανομένων σ’ αυτά και των αφοσιωμένων ρομαντικών εθελοντών ή απλά μισθοφόρων. 

Κάποιοι ίσως ήδη και να αισθάνονται ότι ενδέχεται να βρεθούν στο στόχαστρο της αντιπαράθεσης ή ακόμη παραπέτα και των διερευνήσεων. Ό,τι και να συμβεί, ο καιρός θα δείξει, αν η διαφαινόμενη κλιματική αλλαγή στον Δήμο Καστοριάς, διαθέτει αντοχές, αρχές και στόχους. Εάν διαφαίνεται να γίνεται με στρατηγική και δεν είναι συμπωματική. Εκτός κι’ αν οι δημοτικοί μουσώνες αποδειχθούν, αληγείς άνεμοι. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Νοεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1199.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ