3.7.24

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 4.7.2024 | 1232


Ινδικά


Η φράση «όπως έστρωσες έτσι θα κοιμηθείς» που επικαλέσθηκε ο έλληνας πρωθυπουργός για να προειδοποιήσει την Αλβανία, αν δεν συνοδεύεται από πειστικά επιχειρήματα για το δίκιο μας, ίσως και να είναι η αρχή και άλλων δεινών. Πόσο μάλλον που δίπλα στην Αλβανία και πάντως πολύ κοντά και στην Καστοριά υπάρχει και η Βόρεια Μακεδονία. 

Διαβάστε επίσης:

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ:
- Αγαπητή ΟΔΟΣ
Αυτά όλα όμως έχουν κάποια ισχύ όταν δεν ξεπερνιούνται ορισμένες άτυπες αλλά συνάμα λεπτές γραμμές. Όπως αυτές της προπαγάνδας και του αλυτρωτισμού μέσω τραγουδιών, χορών, παραδοσιακών αμφιέσεων και μιας γενικότερης αμβλύνουσας βορειομακεδονικής κουλτούρας. Που τους μόνους που εξυπηρετούν τέτοιου είδους συλλογικές δράσεις, είναι αποκλειστικά τους βορειομακεδόνες γείτονες και κανέναν άλλον.

ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ:
- Θάλαμος αριθμoς 5
Με έντονη μέσα του την νοσταλγία να επιστρέψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο χωριό του, το Σιδηροχώρι Καστοριάς, ένα χωριό με τους ογδόντα περίπου κατοίκους και τα λίγα σπίτια που είναι κτισμένο στις μαγευτικές πλαγιές του όρους Βέρνο... 

ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΑΤΣΙΟΥ:
- Ορεστίδος Mνήμες | Αχνοχάραγμα μοίρας
Πήγε από μικρό παιδί που ήταν ακόμα. Ίσως και από τότε να ο συνέλαβε στο νου του, ότι αυτή η μακρύτατη γη, από τις πηγές του Αλιάκμονα ως τα καταθάλαττα μέρη της Ημαθίας, της Πιερίας, του θεϊκού Ολύμπου, θα ‘πρεπε να γίνει μια χώρα, ένα βασίλειο, ψυχή τε και σώματι. 

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
- Ο Θούριος του Ρήγα
Για να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι. Μα προπαντός για να μη μας διαφύγει ότι στις 24 Ιουνίου 1798, ο Ρήγας και οι σύντροφοί του, αφού κρατήθηκαν στο φρούριο Νεμπόισα του Βελιγραδίου επί 40 μέρες, στραγγαλίστηκαν και τα πτώματά τους πετάχτηκαν στον Δούναβη. 

Λόγος & Αντίλογος
ΝΙΚΟΥ ΠΡΩΪΟΥ:
- Άλλη μία απαράδεκτη πράξη για το Μακεδονικό, αυτήν την φορά από το Ινστιτούτο Τσίπρα
Είναι σίγουρο ότι ακόμη πιο οδυνηρές θα είναι και στο μέλλον οι συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών...

ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΕΑ:
- 99 χρόνια Σαλονίκη: Καλντερίμι
Ναυαγούν οι σελίδες απ' Ευγνωμοσύνη στο Γέρο σου, όπως άλλος λιώνει, θαυμάζοντας το "Γέρος & θάλασσα"...

ΟΔΟΣ:
- Επετειακά
Δύο περίπου χρόνια από τις αρχές Ιουλίου, πίσω στο 2022 όταν ο τότε υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλειος Κικίλιας αναρωτιόταν το περίφημο «Ποιο Κόμο; Η λίμνη Καστοριάς». 

- Τιμή στην ζωγράφο Όλγα Σταυρίδου

- Η «trickle down αλαζονεία»

- Σιλιάνοφσκα: Εγείρει θέμα αλυτρωτισμού και επαναφέρει τους «Μακεδόνες του Αιγαίου»

...κι άλλα.

Πέμπτη 4.7.2024 | 1232

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ