28.10.07

ΟΔΟΣ: Καλά κρυμμένα μυστικά


ΟΔΟΣ 25.10.2016 | 416

Μοιραίο για τα πολιτικά πράγματα της Καστοριάς αποβαίνει το 2007. Ακριβέστερα, η χρονιά αυτή αποδεικνύεται καθοριστική για πολλά από τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία το ένα μετά το άλλο, δέχονται καίρια πλήγματα. Υποχρεώνοντας ταυτόχρονα όλο τον τόπο να βρίσκεται στο επίκεντρο της πιο αρνητικής πανελλήνιας επικαιρότητας. Έτσι ώστε, από "τόπος κλαυθμώνος", η Καστοριά να ξεχωρίζει πια, ως τόπος πολιτικής (αλλά όχι αποκλειστικά πολιτικής) διαφθοράς.

Ήταν στις αρχές της Άνοιξης, όταν κλονίστηκε το πανελλήνιο για τις αποκαλύψεις από την σκανδαλώδη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων, στην οποία ενεπλάκη ο τότε πρόεδρος του Τ.Ε.Α.Δ.Υ. κ. Αγάπιος Σημαιοφορίδης. Περίπου αυτονόητο, ο σάλος που προκλήθηκε, άγγιξε τον τέως βουλευτή Καστοριάς (πατέρα του προηγούμενου) και τέως υπουργό και γενικό διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Σημαιοφορίδη. Ο οποίος παρά τις αλυσιδωτές συνέπειες, παρά την καλλιεργημένη λακωνικότητα που τον χαρακτήριζε στην διάρκεια της δημόσιας δραστηριότητάς του, αυτή την φορά βρήκε χρόνο, και στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, εμφανίστηκε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Σε μια συνέντευξη που θα ήθελε να μοιάζει de profundis (αλλά δεν ήταν), θα έπρεπε να ήταν απολογητικού χαρακτήρα (αλλά ούτε αυτό ήταν), εξαπέλυσε μύδρους απειλών για δικαστικά αντίμετρα (μηνύσεις, αγωγές για αποζημιώσεις και τα τοιαύτα, γνωστά όπλα όλων των γενναίων και ασήκωτων αυτού του τόπου). Όχι σε βάρος του κεντρικού τύπου και των ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας που βοούσαν καθημερινά, αλλά σε βάρος της τοπικής ειδησεογραφίας. Δηλαδή αυτών των (λίγων) εντύπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ της Καστοριάς που δεν υποβάθμιζαν τις συνταρακτικές αποκαλύψεις, δεν τις έκρυβαν και δεν τις χρύσωναν. Απείλησε, για να μην τρωθεί η ροδαλή αιδώς της επαρχίας. Προφανώς.

Η συνέχεια ήταν περίπου αναμενόμενη. Όχι μόνο οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι, αλλά ολόκληρη η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση, βρέθηκαν στο στόχαστρο μιας εξαιρετικά εχθρικής πολεμικής με αφορμή τα πασίγνωστα πλέον "δομημένα". Ήλθε να προστεθεί και ο κοπετός των φονικών εμπρησμών του καλοκαιριού και οι εκλογές που προκηρύχτηκαν για τον Σεπτέμβριο, αποδείχθηκε ότι θα μπορούσαν και να χαθούν ακόμη για το κόμμα αυτό, αν το ΠαΣοΚ κατόρθωνε (με τον κ. Κ. Λαλιώτη) να ενσαρκώσει σε πλειοψηφικό ρεύμα, την πρόωρη αποδοκιμασία που προκλήθηκε στον ελληνικό λαό σε βάρος της ΝΔ, από την πεισματική άρνηση κάποιων να παραδεχτούν εγκαίρως ότι η ιστορία, ο χρόνος και η Καστοριά τους είχαν ήδη ξεπεράσει. Και μεθόδευαν να αφήσουν το δακτυλίδι του τοπάρχη στους κατιόντες τους.

Και αν έγιναν όλα αυτά την περασμένη Άνοιξη τώρα πια, στα μέσα του Φθινοπώρου, οι αποκαλύψεις στην πλευρά του ΠαΣοΚ, πρώτα με την αποδιδόμενη εμπλοκή του κ. Ι. Γκόγκα, άλλοτε αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. και υποψήφιου βουλευτή του ΠαΣοΚ στις τελευταίες εκλογές, σε αινιγματικές υποθέσεις και σε δραστηριότητες, οι οποίες, στα αυτιά του μέσου πολίτη, προκαλούν κώφωση και σάστισμα για τον... όμορφο... αγγελικά πλασμένο κόσμο, που, όπως επιμένουν οι καταγγέλλοντες, έχει φωλιάσει σε κυκλώματα των φρουρών της νομιμότητας και της αστυνόμευσης. Και στην συνέχεια, οι ακόμη περισσότερο βροντερές αποκαλύψεις καταγγελιών, σε βάρος προσώπου του αμέσου οικογενειακού περιβάλλοντος του βουλευτή του ΠαΣοΚ, αντιπροέδρου της Βουλής και τέως υπουργού κ. Φιλίππου Πετσάλνικου, και πιο συγκεκριμένα της συζύγου του, με αφορμή επαγγελματική της δραστηριότητα.

Αυτές είναι εξελίξεις που αναμφίβολα συμπληρώνουν (χωρίς να είναι βέβαιο ότι το κλείνουν κιόλας) το παζλ μιας χρονιάς, που αποδόμησε συθέμελα το πολιτικό status του νομού. Παρέπεμπε νοερά στην κατεδάφιση των "συμβόλων" των διαφόρων πατερούληδων που έζησε η ανθρωπότητα στην Ανατολή (με την ευρεία έννοια) τα τελευταία 20 χρόνια. Ήταν ίσως καιρός, να ζήσει κάτι αντίστοιχο και ο τόπος αυτός, που υπομένει μια κατάσταση η οποία οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στην σιωπή του.

Οι αντιδράσεις των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων της Καστοριάς στις καταγγελίες, που όλες προήλθαν από γνωστή τηλεοπτική εκπομπή αθηναϊκού καναλιού, και οι τηλεφωνικές τους παρεμβάσεις, επιβάρυναν ακόμη χειρότερα το ήδη βαρύ και αρνητικό κλίμα, καθώς και την φήμη και την εικόνα της Καστοριάς στο πανελλήνιο. Βεβαίως, σε μεγάλο βαθμό είναι κατανοητή η ανάγκη κατάθεσης και υπεράσπισης των απόψεών τους, ή η συνηγορία για τους δικούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στο επίκεντρο των αποκαλύψεων, ώστε να προασπίσουν τους εαυτούς και ιδίως τους αναίτιους αυτών των αποκαλύψεων που είναι συνήθως, τα παιδιά τους. Όμως τα αποτελέσματα των εξηγήσεων δεν έλυσαν την παρεξήγηση προς το κοινωνικό σύνολο. Μπορεί να την κατέστησαν ακόμη πιο αινιγματική.

Μετά απ' αυτά, εκτός από την γούνα, την λίμνη, τα χάλκινα, τα μήλα, τα φασόλια, τις καθημαγμένες εκκλησίες, τα καμμένα αρχοντικά και τις κλεμμένες τοιχογραφίες, εκτός από τις έριδες και τον αλληλοσπαραγμό ανώτερων φορέων του κλήρου, η περιοχή έγινε πια γνωστή και για τον νομό, όπου η άλλοτε παντοδύναμη πολιτική δυαρχία Σημαιοφορίδη-Πετσάλνικου (με τον τελευταίο να αγωνίζεται υπέρ των βωμών και εστιών του) εξακολουθεί, να προκαλεί αποστήματα, ή έστω γκρίζες εστίες και ζώνες στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Όλα απορρέουν από την κατάχρηση της πολιτικής ισχύος και της κοινωνικής δύναμης. Σ' αυτά προστέθηκαν και διάφορα άλλα, για εμπόρια ναρκωτικών, για εμπόρια όπλων και ανθρώπινων αναγκών, καθώς και για άλλα που ηχούν ανήκουστα, αλλά αποτελούν τεκμήρια της κρυστάλλινης ακεραιότητας των μέχρι πρόσφατα επίδοξων πολιτικών του νομού, με αποτέλεσμα η Καστοριά να αντιμετωπίζει πια το φάσμα του περιθωρίου. Με τόσα καλά κρυμμένα μυστικά, θα μπορούσε να αποτελέσει κάλλιστα το "Νέον Κωσταλέξιον".

ΥΓ. Τουλάχιστον με όλα αυτά, μακάρι να κλονίστηκαν η αδιαφορία και η μακαριότητα, όσων κομματικών στελεχών μέχρι τώρα νόμιζαν ότι οι ίδιοι μπορεί να ήθελαν, οι άλλοι όμως, δεν τους επέτρεψαν να πάρουν στα χέρια τους τις δικές τους ευθύνες στην Νέα Δημοκρατία, μα ασφαλώς πιο πολύ στο ΠαΣοΚ "του μέλλοντός μας". Και είχαν βολευτεί στο αξίωμα του "εντίμου ανδρός". Πλην όμως έως τώρα διαρκώς δευτεροκλασσάτου. Αφήνοντας τους άλλους, να στογγυλοκάθονται στις θέσεις business.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Οκτωβρίου 2007, αρ. φύλλου 416

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ