10.10.07

ΟΔΟΣ: Μειδίαμα κατανυκτικής θλίψης

Η περασμένη εβδομάδα καταγράφεται στην τρέχουσα δημοτική ιστορία, για την ιδιορρυθμία της. Για σωρευμένες πράξεις ευτελισμού της σκληρής πραγματικότητας, η οποία απέδειξε ότι το ΚεΒυΤ (Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών) της ΔηΠΕΚα (Δημοτικής Πολιτιστικής Επιχείρησης Καστοριάς) που συντηρεί για πολλά χρόνια αγόγγυστα το δημόσιο και δημοτικό χρήμα, παρέμεινε επιεικώς, μια ιστορία ελάχιστων ανθρώπων. Που στοίχισε δυσανάλογα και αδικαιολόγητα χρηματικά κόστη, και το κυριότερο, δεν έγινε ποτέ τμήμα της κοινωνικής κατάστασης, ούτε βρήκε το παραμικρό αντίκρισμα στον λαό της Καστοριάς.

Αδιάψευστη απόδειξη, το γεγονός ότι επί τόσες ημέρες (μονοπωλιακού) ραδιοτηλεοπτικού βομβαρδισμού, δεν παρουσιάστηκε στα κάθε λογής παράθυρα, ούτε ένας -ούτε ένας- συμπολίτης που να μην σχετίζεται με την πλευρά του προβλήματος, για να υποστηρίξει τις απόψεις των ελάχιστων υποστηρικτών της σχολής μουσικών οργάνων που αποτελεί την αποκλειστική δραστηριότητα του ΚεΒυΤ. Την πραγματικότητα αυτή όμως, αρνούνται να αποδεχθούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι και οι ελάχιστοι υποστηρικτές τους, που συγκροτούν ένα σαφώς προσδιορισμένο κύκλο προσώπων.

Αλλά η περασμένη εβδομάδα καταγράφεται και για απόπειρες πρόκλησης πανικού και ανησυχίας στους ιθύνοντες του Δήμου Καστοριάς, και της ΔηΠΕΚα, και έμμεσα στους δημότες της Καστοριάς, με δήθεν απειλές για λήψη δικαστικών αντίμετρων μεγάλου οικονομικού κόστους και ποινών (τι κάνουν οι άνθρωποι όταν η πολιτιστική τους προσφορά είναι ασυγκράτητη), τις οποίες και προδικάζουν ως δεδομένες και κραδαίνουν σε βάρος του Δήμου Καστοριάς. Για τις ύβρεις και τους σαρκασμούς στην κριτική που διατυπώνεται και σε όσους διαφωνούν μαζί τους.

Φυσικά, μια θέση στο επίκεντρο αυτής της επικαιρότητας ανήκε στην ΟΔΟ, μετά την δριμμεία επίθεση που δέχτηκε από τους άμβωνες των τελευταίων συμβάντων από τον τέως(*) καλλιτεχνικό διευθυντή της ΔηΠΕΚα, κ. Αθανάσιο Χατζηζαμάνη, υποψήφιο δήμαρχο του Δήμου Ίωνα Δραγούμη στις τελευταίες εκλογές, με σχήμα του ευρύτερου αριστερού κοινωνικού χώρου, και πρόσφατα υποψήφιου βουλευτή του νομού Καστοριάς με το ΣυΡιζΑ.

Η εφημερίδα αντιπαρέρχεται με απάθεια τους χαρακτηρισμούς, και τις απειλές του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή, από τον οποίο η κοινή γνώμη της Καστοριάς μάταια περίμενε επί δέκα χρόνια απτό καλλιτεχνικό και πολιτιστικό έργο, μετρήσιμο και θετικό. Επαρκές για το χρονικό, πολιτικό και οικονομικό κόστος της ΔηΠΕΚα, καθώς και για τις παχυλές αντιμισθίες και αποζημώσεις.

Και από τον οποίο -με την ιδιότητα του πολιτευτή της Αριστεράς- θα προσδοκούσε ένα σαφώς διαφορετικό στίγμα απ' αυτό που κάθε φορά επιδεικνύει, μιλώντας δημοσίως σχεδόν πάντοτε για τέτοια ζητήματα και προκαλώντας ένα είδος ασχημάτιστου "δέους".

Διότι διαφορετικά, η ΟΔΟΣ θα έκανε την χάρη σε όσους κρύβουν κάτω από ένα προσωπείο απειλών και απόλυτων απόψεων τις ενδεχομένως σπουδαίες -αλλά σίγουρα αφανείς- καλλιτεχνικές, πολιτισμικές και πολιτιστικές και ιδεολογικοπολιτικές ευαισθησίες τους, να προσωποποιήσουν το ζήτημα.

Ποια συζήτηση -έστω και σε επίπεδο αντιπαράθεσης- μπορεί να γίνει με οποιονδήποτε δεν αντέχει την κριτική και διαρκώς απειλεί με μηνύσεις; Ποια συζήτηση μπορεί να έχει αποτέλεσμα με παράγοντες που επί τόσες ημέρες δεν ακούστηκε να πουν ούτε μια φορά "ναι μπορεί να κάναμε και κάποια λάθη", "Ίσως μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα αυτά τα δέκα (10) χρόνια;".... Για ανθρώπους που μιλούσαν και διεκδικούσαν απλώς τις απολαβές τους;

Η εφημερίδα αυτή έχει αποδείξει ότι κριτικά, στέκεται αυστηρά απέναντι στην δημοτική αρχή. Όμως στην περίπτωση αυτή ΔηΠΕΚα και Δήμος Καστοριάς παίρνουν -επιτέλους- τις σωστές αποφάσεις. Πρέπει να λάβουν ριζικές αποφάσεις και να απαλλάξουν την πόλη της Καστοριάς από κάθε τι το οποίο, όχι μόνο διαστρέβλωσε το παραδοσιακό πολιτιστικό στίγμα της Καστοριάς -που παλινωδεί διαρκώς μεταξύ των χάλκινων πνευστών, του ούτι, του μπαγλαμά και άλλων ραθύμων εγχόρδων του νιρβάνα της Μέσης Ανατολής, και του ακόμη πιο πέρα, αλλά και από όσα ενώ στοιχίζουν πανάκριβα δεν αποφέρουν πολιτιστικά ή άλλα οφέλη στην Καστοριά.

Ενώ αντίθετα λειτουργούν αποδεδειγμένα ως αντίβαρο, ως βαρίδιο, και ως ψευδοπολιτισμός, αποπροσανατολίζοντας Δήμο και δημότες, και λειτουργώντας ως πρόσχημα πολιτισμού, που απορροφά όλη την σχετική δραστηριότητα των πολιτικών παραγόντων του Δήμου, καθώς και όλα τα διαθέσιμα οικονομικά μέσα.

Η Καστοριά πλήρωσε την σκληρή αυτή αλήθεια στα 10-12 χρόνια της περασμένης δημαρχίας του κ. Δ. Παπουλίδη, και δεν μπορεί να αντέξει άλλο. Τα περί διαχειριστικών αποστημάτων που υπαινίσσονται στην ΔηΠΕΚα και τον Δήμο Καστοριάς, τα γνωρίζουν οι ίδιοι καλλίτερα, και είναι προτιμότερο να τα αποκαλύψουν, για να μην γίνονται με την αποσιώπηση συνένοχοί τους. Αν πράγματι συνέβησαν όσα διαδίδονται.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΔηΠΕΚα κ. Ν. Μπαλιάκας (δημοτικός σύμβουλος) επέδειξε παρρησία και αξιοπρέπεια. Τόλμη και ειλικρίνεια, αλλά και ρεαλισμό. Εξέφρασε αξιόπιστα, όχι μόνο την αφηρημένη κοινή γνώμη, αλλά ιδίως τους ανθρώπους της γενιάς του, και όσους έχουν πολιτιστικά ενδιαφέροντα, μια και ο ίδιος είναι μέλος αυτής της ισχνής κοινότητας πολιτών της Καστοριάς με πολιτιστικές ευαισθησίες -έστω και αν δεν συμφωνεί κανείς πάντα μαζί τους. Για τον λόγο αυτό, και οι επιθέσεις που έγιναν μέσω ραδιοτηλεοπτικών μέσων στον ίδιο και τον Δήμο Καστοριάς, έλαβαν αυτόν τον ενορχηστρωμένο και σκηνοθετημένο χαρακτήρα απ' αυτούς που αντί για τις ριζικές λύσεις, προτείνουν τις "σύρριζες".

Αλλά ο ίδιος άντεξε τους φραστικούς προπηλακισμούς και τις πιέσεις, που ξάφνιασαν για την έντασή τους, για την προέλευσή τους -από ανθρώπους που κινούνται στον χώρο της διαλεκτικής και προοδευτικής Αριστεράς. Άντεξε στις αστείες και αστήρικτες απειλές, της εισαγγελικής και δικαστικής δημοκρατίας, που εκτοξεύτηκαν απ' όλους για να πειθαναγκάσουν τους αμφισβητίες να ενδώσουν στα πολιτιστικά μεγαλουργήματα που πέτυχαν τόσα χρόνια, όσοι έχασαν τον έλεγχο των λόγων και των επιχειρημάτων τους, και περιφέρουν από μικρόφωνα και κάμερες τις "αξιώσεις" τους σε αντιμισθίες, ξενοδοχεία, ταξίδια, ενοίκια, τροφεία, βενζίνες και αποζημιώσεις. Μπερδεύοντας τον πολιτισμό με τις μηνύσεις και τις αγωγές.

Και προξενώντας μειδίαμα κατανυκτικής θλίψης, σε όσους εκείνα τα βράδια, νύσταζαν από νωρίς, αλλά ήθελαν και κάτι να τους νυστάξει περισσότερο, πριν αποκοιμηθούν αποκαμωμένοι από τα "εν ονόματι του νόμου" που άκουσαν.



ΥΓ. Φυσικά, για την ΟΔΟ δεν είναι τώρα σε πρώτη προτεραιότητα να τοποθετηθεί για την "ποιότητα" των πολιτιστικών μονοπωλίων σε ούτια και μπαγλαμάδες.


(*) Από την ΔηΠΕΚα έχει γίνει γνωστό ότι ο κ. Χατζηζαμάνης έχει απομακρυνθεί από την επιχείρηση από την περασμένη Άνοιξη, και ο ίδιος έχει στραφεί με αγωγή εναντίον της -ουσιαστικά εναντίον του Δήμου Καστοριάς- και ζητεί να του καταβληθούν ούτε λίγο ούτε πολύ 57.000 και πλέον ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ