15.10.07

ΟΔΟΣ: Το δαχτυλίδι

Η μετεκλογική συγκυρία που διανύει ο τόπος, λόγω των εσωκομματικών ζυμώσεων που αντιμετωπίζει το ΠαΣοΚ, καταγράφεται σαν μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους στην σύγχρονη πολιτική ιστορία του. Παρά τις συνεχείς ήττες που ακολούθησαν από το 2004, αποδεικνύεται ότι σε πολλά πρώτης γραμμής κομματικά στελέχη, όλα αυτά τα χρόνια, εμπεδώθηκε ως σοσιαλιστικά συνεπής, λογική και αποδεκτή η ιδιοκτησιακή ψυχολογία. Η οποία θέλει εντός του κομματικού αβάτου και σε βάθρο όχι μόνο τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου -σαν να μην υπήρξαν όμως άλλοι συνιδρυτές- αλλά και τους απογόνους του. Προς το παρόν δηλαδή τα παιδιά του και ίσως στο μέλλον τα εγγόνια του. Και το ΠαΣοΚ ως κληρονομική υπόθεση της επώνυμης μεγάλης πολιτικής οικογένειας.

Για αυτή την μερίδα στελεχών όλα τα άλλα, ακόμη και πρόσωπα σαν τον κ. Κ. Σημίτη που διετέλεσε πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠαΣοΚ επί 8 χρόνια πετυχαίνοντας σημαντικές εκλογικές νίκες αλλά και ιδιαίτερα μεγάλους εθνικούς στόχους, θεωρούνται απλώς μεταβατικές-προσωρινές λύσεις επιτροπείας του περίφημου πια "δαχτυλιδιού". Μέχρι να έλθει η ώρα του Γιώργου. Και μετά ίσως του Νίκου, του Αντρίκου (κοκ) οι οποίοι αν και δεν έχουν καμμιά θεσμική νομιμοποίηση στις "δύσκολες" ώρες καλούνται να προβούν σε αυθεντικές ερμηνείες για καταστάσεις και πράγματα που αποτελούν υποθέσεις των κομματικών οργάνων και πολιτικής έρευνας. Πράγματα που δεν συμβαδίζουν με ένα ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και δεν συμβαίνουν αλλού.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της ΝΔ, απαλλαγμένη από την σφιχτή αντιπολίτευση που θα είχε αν δεν συνέβαιναν όλα αυτά στο ΠαΣοΚ, επιτρέπει στον εαυτό της την χρονική σπατάλη και σχεδιάζει ανενόχλητη, χωρίς κανένα άγχος και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο τα μεσοπρόθεσμα σχέδιά της. Η κατάσταση αυτή δεν είναι φυσιολογική και δεν κολακεύει την λειτουργία των θεσμών και του πολιτεύματος. Δεσμεύει πολύτιμο χρόνο από τα δύο μεγάλα κόμματα και εκφράζονται ήδη ανησυχίες ότι μπορεί να παραταθεί και μετά την 11η Νοεμβρίου, αν στο ηττημένο στρατόπεδο του ΠαΣοΚ δεν συμμορφωθούν έμπρακτα με το αποτέλεσμα ανάδειξης αρχηγού και προέδρου ΠαΣοΚ Ή αν ο νέος πρόεδρος του ΠαΣοΚ ξεκινήσει τις προγραφές σε βάρος των αντιπάλων. Αλλά αυτά είναι ζητήματα που προσωρινά αναβάλλονται για μετά την 11η Νοεμβρίου.

Ο αντίκτυπος αυτών των γεγονότων στην Καστοριά αναμένεται να είναι ιδιαίτερα εμφανής το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Όχι μόνο επειδή ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Φίλιππος Πετσάλνικος έχει συστρατευθεί πανηγυρικά και αναμφίβολα, με τον πιο δημόσιο και κατηγορηματικό τρόπο στο πλευρό του κ. Γιώργου Παπανδρέου (θεωρείται μάλιστα εκ των πιο εμπίστων του), αλλά και επειδή με την ως τώρα στάση, τις δηλώσεις και τοποθετήσεις του έχει καταστήσει σαφές ότι, κατά την γνώμη του, η αμφισβήτηση της ικανότητας του κ. Γ. Παπανδρέου να ηγείται με προοπτική νίκης, αλλά και η πρόσφατη ήττα του κόμματος στις εθνικές εκλογές, οφείλεται (και) στην ενορχηστρωμένη επίθεση που εξαπολύουν οι εσωκομματικοί αντίπαλοι, δηλαδή στην υπονόμευση του ΠαΣοΚ εκ των ένδον.

Όλα τα ΜΜΕ συμφωνούν ότι ο βουλευτής Καστοριάς, τα δίνει όλα για όλα, με σκοπό να κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές ο κ. Γ. Παπανδρέου με τον οποίο συνδέεται με μακροχρόνια πολιτική και προσωπική φιλία. Πρόκειται ασφαλώς για αναμενόμενη υποστήριξη που χωρίς άλλο είναι δικαιολογημένη και δεν προκαλεί σε κανένα έκπληξη.

Στο πλευρό του κ. Φιλίππου Πετσάλνικου συστρατεύονται κομματικά στελέχη της Καστοριάς που διαβλέπουν ότι σε περίπτωση θεαματικών αλλαγών στο κόμμα, οι ίδιοι δεν θα μπορούσαν να προσδοκούν οφέλη απ' αυτές, επειδή για πολλά-πολλά χρόνια αρκέστηκαν να μείνουν στην σκιά του κ. Φ. Πετσάλνικου. Γι' αυτό προτιμούν την ασφάλεια και θαλπωρή των γνωστών ελαττωμάτων από τα άγνωστα προτερήματα άλλων.

Στην αντίπερα όχθη, στο ΠαΣοΚ της Καστοριάς πίσω από την υποψηφιότητα του κ. Ευαγ. Βενιζέλου έχουν συνταχθεί στελέχη του κινήματος, που με αφορμή την σύγκρουση των κομματικών τιτάνων, βρίσκουν την ευκαιρία να θίξουν το ζήτημα της διαιωνιζόμενης παρουσίας του κ. Φιλίππου Πετσάλνικου και της διαδοχής. Δηλώνουν με ασθμαίνον tempo, αλλά σαφώς πιο ώριμα, σαν από καιρό έτοιμοι ώστε σε περίπτωση εκλογικής επικράτησης του κ. Ε. Βενιζέλου στις 11 Νοεμβρίου να αναλάβουν πρωτοβουλίες για μια ομαλή διαδοχή στον βουλευτικό θώκο στις επόμενες εθνικές εκλογές στον νομό Καστοριάς. Ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν έως τότε να συσπειρώσουν το τοπικό κομματικό δυναμικό απέναντι σε μια εξαντλημένη, όπως υπολογίζουν κυβέρνηση της ΝΔ, και διεμβολίζοντες τους μετριοπαθείς δυσαρεστημένους του μεσαίου χώρου στον νομό Καστοριάς. Οι οποίοι είναι γνωστό ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν ποτέ ένα κόμμα που δεν αλλάζει εκπροσώπους για 25 χρόνια, ούτε όποιον ανασύρει από το πιο μακρινό παρελθόν της πόλωσης παράγοντες σαν τον κ. Κ. Λαλιώτη και διχαστικά επιχειρήματα του στυλ "ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά".

Στον τρίτο πόλο διεκδίκησης της αρχηγίας του ΠαΣοΚ, δηλαδή στον "καλό" κ. Κ. Σκανδαλίδη δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να δείξουν την προτίμησή τους όσοι, ξεχνώντας ότι ψηφίζουν για υποψήφιο πρωθυπουργό και όχι για να κάνουν ασκήσεις θάρρους στο όνομα του "αγνού και άδολου" ΠαΣοΚ, διστάζουν να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση μεταξύ των δύο κυρίαρχων μονομάχων, δηλαδή του κ. Γιώργου Παπανδρέου που εκπροσωπεί το "πατριωτικό" ΠαΣοΚ (με την κυριολεκτική έννοια του πατρικού) και του κ. Ευαγγέλου Βενιζέλου, που ακριβώς για το βαρύ επώνυμό του, χωρίς να έχει καμμιά απολύτως συγγένεια με τον Ελευθέριο Βενιζέλο -μοιάζει ως φάρσα και ως βελούδινη εκδίκηση στην δυσωδία της πολιτικής οικογενειοκρατίας που μαστίζει την Ελλάδα. Αφού προέρχεται από την μεσαία αστική τάξη της ελληνικής κοινωνίας και με την πολιτική οξυδέρκεια, τις πνευματικές και σωματικές του διαστάσεις και τις επιστημονικές του περγαμηνές θυμίζει θωρηκτό που προκαλεί φόβους και εμπνέει, μερικές φορές δικαιολογημένα, κατηγορίες για την ασυγκράτητη ευφυΐα του.

Στις 11 Νοεμβρίου, δηλαδή ακριβώς σε ένα μήνα από σήμερα, η Καστοριά θα γιορτάζει την απελευθέρωσή της και την μνήμη του πολιούχου Αγίου Μηνά. Απομένει να διαπιστωθεί αν από τότε, η επέτειος αυτή θα αποτελέσει στο εξής, και το ορόσημο για το νέο ξεκίνημα του ΠαΣοΚ (όποιο κι' αν είναι το αποτέλεσμα της εκλογής) και ο Άγιος Μηνάς θα ανακηρυχθεί ο "Άγιος" του κόμματος και του αρχηγού του, ή αν μετά απ' αυτή την ημέρα θα επισπευσθούν διαδικασίες συρρίκνωσης του ζωτικού πολιτικού χώρου με κίνδυνο να γραφτεί ανάποδα η ιστορία, και το ΠαΣοΚ να γυρίσει ακόμη και σε αυτά εξ ων συνετέθη το 1974. Ψάχνοντας μάταια το δακτυλίδι και τον άρχοντά του.

.
Σχετικά κείμενα
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ