8.4.08

ΛΕΩΝΙΔΑ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Σιγά η πατρίδα κοιμάται

Λαμβάνοντας ως αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κλάδο της γούνας, συνάμα δε ότι, ευτυχώς ή δυστυχώς, για να διορθωθούν και να αντιμετωπισθούν κάποια προβλήματα στον τόπο μας, πρέπει να δημοσιοποιηθούν και να προβληθούν μέσω του τύπου, επιπλέον δε γνωρίζοντας την ευαισθησία ευτυχώς αρκετών, γύρω από τον τόσο ταλαιπωρημένο τα τελευταία χρόνια κλάδο της γούνας, θεώρησα καθήκον μου να απευθυνθώ μέσω του τύπου και να επισημάνω κάποια θέματα και προβλήματα του κλάδου, μήπως και σταματήσει αυτή η υποκρισία από τους φορείς και τους παράγοντες του κλάδου και όχι μόνο.

Επειδή τον τελευταίο καιρό παρατηρείτε μεγάλη κινητικότητα στους φορείς με μνημόνια, πρεσβευτές, έρευνες αγορών ακόμη και δημιουργία νέου συνδέσμου γουνοποιών κ.λ.π., θα ήθελα όχι μόνο ως πρώην γουνοποιός ή ασχολούμενος με τα κοινά, αλλά και ως φορολογούμενος πολίτης, ο οποίος με τους φόρους του συνέβαλε όπως και άλλοι φορολογούμενοι, στα έργα υποδομής του κλάδου, στις ρυθμίσεις των δανείων κλπ, να διατυπώσω τα εξής ερωτηματικά.

Για ποιο λόγο οι φορείς της γούνας και κατ’ επέκταση οι γουνοποιοί παραμέλησαν και ακύρωσαν την σχολή γουνοποιίας, γιατί παραμέλησαν την κατοχύρωση του επαγγέλματος του γουνοποιού, γιατί άφησαν τον μοναδικό για τα δεδομένα του κλάδου επιχειρηματικό φορέα (ΕΔΗΚΑ.αε, γέννημα του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς) να υπολειτουργεί, γιατί μία τεράστια επένδυση που στοίχισε δισεκατομμύρια δρχ. σε φόρους στον Έλληνα φορολογούμενο, όπως είναι το διεθνές αεροδρόμιο ‘Αριστοτέλης’ να μην δέχεται διεθνείς πτήσεις και όταν τις δέχθηκε και άρχισε να φαίνεται φως στο τούνελ, οι περισσότεροι λάκισαν, κάποιοι τις σαμποτάρισαν και κάποιοι, που τότε δεν κατείχαν κυβερνητικές θέσεις, αναγκάσθηκαν να βγουν δημόσια και να στιγματίσουν ακόμη και τον Νομάρχη, για την στάση που κράτησε, στην προσπάθεια κάποιων γουνοποιών, που είχαν όραμα και στρατηγικό σχέδιο για την αναβάθμιση του ρόλου της ΕΔΗΚΑ;

Αυτά είναι μόνο μερικά ερωτηματικά που θα μπορούσε να έχει ο καθένας μας, αλλά δυστυχώς μένουν αναπάντητα από τους φορείς, τους συνδικαλιστές ακόμη και τους πολιτικούς.
Ας σταματήσουν λοιπόν οι περισσότεροι την υποκρισία και ας δουν τα πραγματικά προβλήματα, που είναι και ποια είναι, διότι με τον τρόπο που τα αντιμετωπίζουν το μόνο που θα πετύχουν είναι να βλέπουν το καράβι να βουλιάζει, δηλαδή τον κλάδο να μαραζώνει και να λένε, μας φταίει η φουρτούνα.

Αυτοί οι 60 ή και περισσότεροι, κατά τα άλλα αξιόλογοι γουνοποιοί, γιατί να ιδρύσουν ένα νέο σύνδεσμο, με ότι αυτό συνεπάγεται και να μην πλαισιώσουν την ΕΔΗΚΑ, να εκλέξουν ένα νέο ανανεωμένο με φρέσκες ιδέες Διοικητικό Συμβούλιο και από εκεί να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν τα νέα τους οράματα και τους νεωτεριστικούς τους στόχους, οι οποίοι μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικοί τόσο για τους ίδιους όσο και για τον κλάδο;
Το εργατικό δυναμικό τελειώνει, νέοι δεν μπαίνουν στον κλάδο, η Κίνα ως ανερχόμενη δύναμη θα τα σαρώσει όλα και εμείς εδώ αντί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε έναν επιχειρηματικό φορέα, που θα έχει ευελιξία σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν άλλον συνδικαλιστικό φορέα με περιορισμένες δυνατότητες, να κάνει τι;

Το Κ.Ε.Γ. ως τεχνοκρατικός φορέας, που λέγεται ότι, δυσανασχέτησε για το μνημόνιο συνεργασίας του Σ.Γ.Κ. με το Τ.Ε.Ι., δεν θα πρέπει εκτός του να ψάχνει αγορές, να διοργανώσει ένα συνέδριο έτσι ώστε να ενημερώσει να επιμορφώσει και να πληροφορήσει τους γουνοποιούς για τις προοπτικές του κλάδου; Και το βασικότερο απ’ όλα νομίζω ότι, θα πρέπει κάποιοι συνδικαλιστές και γενικά όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά, να κάνουν την αυτοκριτική τους και να αποκτήσουν λίγη αυτογνωσία, ως προς το αν μπορούν να ανταπεξέλθουν, όχι μόνο στις απαιτήσεις των φορέων τους, αλλά και των καιρών, καθότι σήμερα για να είσαι επικεφαλής ενός φορέα θα πρέπει να έχεις τεχνοκρατικές γνώσεις, παιδεία, πειστικό λόγο, μόρφωση κλπ. διότι χωρίς αυτά τα εφόδια ζημιά κάνει κανείς στον κλάδο και το φορέα που υπηρετεί χωρίς να προσφέρει κάποια οφέλη.

Τελειώνοντας θέλω να τονίσω και να ξεκαθαρίσω ότι η παρέμβασή μου αυτή μέσω επιστολής δεν έχει κανέναν άλλο λόγο, παρά μόνο να αφυπνίσει και να ενεργοποιήσει, εκείνες τις δυνάμεις, (που ευτυχώς υπάρχουν ακόμη στον τόπο), που είναι σε θέση να χειραφετήσουν τον κλάδο, ώστε να απαλλαγή από τους πάτρωνες και τους καιροσκόπους που κρατούν τον κλάδο εξαρτημένο χωρίς όραμα στόχους και οργανωμένο σχέδιο.
Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι αυτή η επιστολή θα γίνει αιτία για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα στον κλάδο, αλλά τουλάχιστον πιστεύω ότι θα προβληματίσει κάποιους που και αυτό μόνο θα ήταν αρκετό.
Ας καταλάβουν οι ‘άρχοντες’ του τόπου ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλο και άρχισε ήδη να αντιδρά, με την πρώτη ήπια αντίδραση την αμφισβήτηση στον δικομματισμό. Ας αφυπνιστούν λοιπόν οι κυβερνώντες και οι ασκούντες εξουσία, διότι η επόμενη αντίδραση αναμένεται ακόμη πιο δυναμικότερη και τότε θα είναι η κατάσταση για όλους μας χειρότερη.
.
[δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20.3.2008]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ