Επίσκεψη στην Κορυτσά Αλβανίας
Την Τετάρτη 28 Μαΐου 2025 ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ι. Κορεντσίδης, μαζί με τους αντιδημάρχους Ι.Γκόγκα, Ε. Εγγλέζο και Σ. Πέλκα, επισκέφθηκαν το δημαρχείο της Κορυτσάς Αλβανίας, όπου συναντήθηκαν και πραγματοποίησαν σύσκεψη με τον δήμαρχο Σωτηράκ Φίλο και του συνεργάτες του. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν: α) Η αξιοποίηση του αερολιμένα "Αριστοτέλης" Καστοριάς για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης των δύο δήμων. β) Η ανάπτυξη κοινών δράσεων τουριστικής προβολής, με στόχο την ενίσχυση της επισκεψιμότητας και από τις δύο πλευρές των συνόρων. γ) Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορικής ταυτότητας της Καστοριάς και της Κορυτσάς. δ) Η συμμετοχή αντιπροσωπειών και συλλόγων των δύο δήμων στις τοπικές εορτές και φεστιβάλ. ε) Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και στ) Η προώθηση του διασυνοριακού εμπορίου και της επιχειρηματικότητας, με σκοπό την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας των δύο δήμων.
Νέο διεθνές αεροδρόμιο Αυλώνα
Νέο διεθνές αεροδρόμιο στις ακτές της Αλβανίας ξεκινά πτήσεις σε λίγες εβδομάδες, στην περιοχή όπου έχει προχωρήσει σε επενδύσεις ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ υποσχόμενος... επιπέδου τουρισμό. Τα τελευταία τρία χρόνια, μια ομάδα επενδυτών έδωσαν 170 εκατομμύρια δολάρια για την ανακατασκευή του πρώην στρατιωτικού αεροδιαδρόμου στο αεροδρόμιο του Αυλώνα. Οι πτήσεις τσάρτερ θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι και το αεροδρόμιο αναμένεται να προσφέρει πλήρεις εμπορικές υπηρεσίες αργότερα φέτος, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Βαλόν Λούκα. «Το αεροδρόμιο του Αυλώνα αποτελεί στρατηγική επένδυση για την ενίσχυση του τουρισμού στη νότια Αλβανία», δήλωσε σε συνέντευξή του. «Θα μετατραπεί στη ζωτική πύλη προς την Αλβανική Ριβιέρα και τις γύρω περιοχές». Το έργο θα διευκολύνει την πρόσβαση στο νότιο τμήμα της αλβανικής ακτογραμμής, μήκους 500 χιλιομέτρων, που έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης για τουρίστες που δελεάζονται από τις φθηνότερες τιμές και την εξερεύνηση του... αγνώστου, σε σύγκριση με την Ελλάδα ή την Κροατία, σημειώνει το Bloomberg. Το αεροδρόμιο αποτελεί επίσης μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για αναμόρφωση του Αυλώνα ως τουριστικού προορισμού υψηλής ποιότητας. Ακτοπλοϊκή σύνδεση από το λιμάνι οδηγεί στο νησί Σαζάν, όπου ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο γαμπρός του Τραμπ, σχεδιάζει να αναπτύξει ένα πολυτελές θέρετρο αξίας 1,4 δισ. δολαρίων. Το αεροδρόμιο θα αμβλύνει την πίεση προς τα Τίρανα, που πέρυσι διακίνησαν 10,7 εκατομμύρια επιβάτες. Πρόκειται για τριπλάσια επιβατική κίνηση σε σύγκριση με τα χρόνια αμέσως πριν από την πανδημία.
Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 5 Ιουνίου 2025, αρ. φύλλου 1275

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.