10.3.09

ΟΔΟΣ: Η αρχιτεκτονική σχολή Καστοριάς συνέχεια

Μετά τα τελευταία συμβούλια σε Νομαρχία και Δήμο Καστοριάς για το ζήτημα της έδρας της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο δημόσιο σχολικό κτήριο της πλατείας Γκουμπελίδικης (1ο γυμνάσιο) οι εξελίξεις φαίνεται να έχουν πάρει οριστικά τον δρόμο τους. Η ΟΔΟΣ αφού καταγράψει τις τοποθετήσεις των εμπλεκόμενων δημόσιων παραγόντων, μερικές από τις οποίες αιφνιδιάζουν, θα επιχειρήσει σε επόμενο φύλλο την ανάλυση της κατάστασης. Όμως -κυριολεκτικά επί του «πιεστηρίου»- πρέπει να σχολιαστεί η εικόνα και κυρίως οι αιτιολογίες 2-3 μελών του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς που μειοψήφησαν (υπέρ του να μην γίνει στο 1ο γυμνάσιο η έδρα της Σχολής).

Αυτονόητα όλες οι απόψεις -οι ειλικρινείς απόψεις- είναι σεβαστές. Μερικές φορές προαπαιτούν παρρησία, γιατί δεν είναι πάντα ευχάριστο να υποστηρίζονται οι μειοψηφικές θέσεις. Υπ’ αυτή την έννοια η μειοψηφική τοποθέτηση των δημοτικών συμβούλων κκ Γ. Σπανού, Ειρήνης Μισκία-Γεωργοσποπούλου και Αγνής Βασιλειάδου-Τζήλα, μπορεί να ήταν απρόσμενες (ιδίως επειδή η υπόλοιπη «ομάδα» της πλειοψηφίας τάχθηκε υπέρ της μοναδικής ρεαλιστικής λύσης), αλλά σε πρώτο στάδιο δεν προκάλεσαν ιδιαίτερα.

Όμως η -κατά την επόμενη ημέρα- εμφάνιση της κ. Ειρήνης Μισκία -Γεωργοσοπούλου, στα ραδιόφωνα σε παρεμβάσεις της με κλίμα αντιπαράθεσης προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς κ. Νεκτάριο Μεγγούδη, που ευτυχώς εξέφρασε απόλυτα τον κοινό νου, προξένησε αλγεινές εντυπώσεις. Πρωτίστως για την ρηχή εξήγησή της, ότι επηρεάστηκε στην τελική απόφαση για την ψήφο της από την παιδαριώδη κινδυνολογία και τα αβάσιμα επιχειρήματα όσων επιμένουν να κρατούν τα «κεκτημένα» τους στις πλάτες μιας ολόκληρης πόλης.

Δευτερευόντως για το γεγονός ότι η κ. Ειρήνη Μισκία-Γεωργοσοπούλου, «ξεκαθάρισε» ότι ούτε λίγο ούτε πολύ δεν ψήφισε στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς ως σύμβουλος, διότι «πάνω απ’ όλα είναι καθηγήτρια», πράγμα μη αποδεκτό, αφού συνιστά ομολογία ότι σε περίπτωση συνειδησιακής συγκρούσεως μπορεί και να προτιμήσει τα κλαδικά συμφέροντα (το κοινώς λεγόμενο ισνάφι) από τα συμφέροντα της πόλης. Και τριτευόντως -μια και η ιεράρχηση με τέτοιες ορολογίες φοριέται πολύ τελευταία στην Καστοριά- διότι (προφανώς χωρίς την πλήρη θέλησή της) ευθυγραμμισθείσα από σπόντα με τα παπαγαλάκια που κάνουν τα πάντα για να φύγει η Σχολή από την πόλη, επιδόθηκε σε κινδυνολογίες που ούτε ο ακάματος στην υπόθεση της ματαίωσης κ. διευθυντής του 1ου γυμνασίου δεν επικαλέστηκε, όπως για παράδειγμα ισχυριζόμενη ότι αν γίνει η Σχολή στο 1ο γυμνάσιο… κινδυνεύει να καεί η Γκουμπελίδικη και να καταστραφεί η πλατεία, ή τα καταστήματα, σε περιπτώσεις που γίνουν φοιτητικά επεισόδια, όπως αυτά που έγιναν πρόσφατα στην Αθήνα.

Πρωτοφανή πράγματα, απαράδεκτοι ισχυρισμοί. Και μάλιστα από μια δημοτική σύμβουλο που στο παρελθόν διακρίθηκε, ξεχώρισε.
Όποιος δεν αντέχει να υπηρετεί ως σύμβουλος αποκλειστικά το συμφέρον του Δήμου, έχει πολλές λύσεις εξόδου από τα συνειδησιακά αδιέξοδα. Εκτός αν ευθύνεται η σύγκρουση. Θα ήταν μάλλον μετωπική. Ή μήπως και ακαριαία;


Σχετικά κείμενα:  


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12.2.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ