1.10.17

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καστοριάς
Ο πρόεδρος του Ν.Π. Κοινωνικής προστασίας, Αλληλεγγύης, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Καστοριάς κ. Θ. Μυλωνάς, ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης Καστοριάς εν όψει της μεταφοράς της στο α΄ γυμνάσιο Καστοριάς

* * *

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ να μεταφέρει τελικά την δημοτική βιβλιοθήκη στο κτήριο της πλατείας Κουμπελίδικης που προορίζεται να στεγάσει το τμήμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής, έστω κι’ αν για την ώρα -με διαχρονική ευθύνη των διοικήσεων του Δήμου- η υπόθεση παραμένει φάντασμα, είναι ενέργεια λανθασμένη και επιβλαβής για τα συμφέροντα της πόλης της Καστοριάς. Ειδικά της Καστοριάς των γενιών που έρχονται, μιας και οι σημερινές γενιές ήδη δεν περιμένουν και πολλά πράγματα από τους εκλεγμένους και δείχνουν σημάδια εξάντλησης.

Απορίας άξιο είναι να απαντηθεί το γιατί ο Δήμος Καστοριάς τα τελευταία αρκετά χρόνια, με όχι μια, αλλά περισσότερες διοικήσεις (δημάρχους), συστηματικά διαχειρίζεται με αδιανόητα αδιέξοδο και επιπόλαιο τρόπο την προοπτική της Σχολής. Η εξήγηση ότι η πόλη βρίσκεται μπροστά σε απροθυμία, έλλειψη πολιτικής βούλησης ή και σύνθετη ανικανότητα, δίνει μερικές απαντήσεις, αλλά δεν λύνει το ζήτημα.

Είναι σαν ένα αόρατο χέρι να κατευθύνει όλες τις αποφάσεις και να εμποδίζει την λειτουργία της Σχολής, που δεν είναι απλά έργο υποδομής, πολιτισμού, στίγματος της Καστοριάς, αλλά και ζήτημα επιβίωσης ή όχι της προοπτικής μιας πόλης, που δεν έχει απολύτως τίποτε άλλο στο οποίο να ελπίζει.

Στην Καστοριά τα τελευταία πολλά χρόνια είναι πολλά τα σκανδαλώδη θέματα, διαχρονικά πάντα, που σχετίζονται με την πολιτικά –και όχι απλά- εγκληματική ή ανίκανη διαχείριση μείζονων ή μικρότερων προκλήσεων. Όπως το ζήτημα του Πνευματικού Κέντρου, η σκάλα (γέφυρα) του Σταυρού, η εγκατάλειψη και φθορά ακινήτων και υποδομών του Δήμου, οι δωρεές των Καστοριανών, ή το τμήμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής...

Για όλα αυτά θα έπρεπε να διερευνηθούν οι πολιτικές -και τυχόν άλλες ευθύνες- όσων ακόμη και με τυπικά νόμιμες αποφάσεις, έβλαψαν κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τις σχετικές υποθέσεις, οικονομικά αλλά και πολιτικά. Ώστε θα πρέπει κάποια στιγμή να καταρτισθεί κατάλογος των προς διερεύνηση σκανδάλων. Ακόμη και για μελέτη του μέλλοντος μιας πολιτικής και δημοτικής ψυχοπαθολογίας, που δεν έχει ανταγωνιστή. Η οποία σε κάθε περίπτωση υποβάθμισε δραματικά την προοπτική της Καστοριάς.

Στην κορυφή των ζητημάτων παραμένει το θέμα του τμήματος της Αρχιτεκτονικής Σχολής, ενός έργου, που αν μη τι άλλο στοίχισε εκατομμύρια ευρώ και το οποίο είναι ολοφάνερο ότι δεν είναι στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της σημερινής δημοτικής αρχής, παρ’ όλες τις θετικές δηλώσεις προ ολίγων μηνών του αρμόδιου υπουργού, της βουλευτή Καστοριάς και του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας (που επανέλαβε την δέσμευσή του για την Αρχιτεκτονική, μόλις την περασμένη εβδομάδα).

Και να που τώρα, παρά το γεγονός ότι σε επίπεδο καλών προθέσεων και ρητορικής έστω, δείχνουν όλοι έτοιμοι να υποστηρίξουν την επαναφορά της υπόθεσης ώστε να λειτουργήσει η Σχολή κάποια στιγμή στο κτήριο της πλατείας Κουμπελίδικης, είναι ο ίδιος ο Δήμος Καστοριάς που καθώς φαίνεται εγκαταλείπει διαδραστικά την υπόθεση και αναλαμβάνει τον ρόλο του δήμιου.


Φωτογραφία: σελίδα με την Κουμπελίδικη από το βιβλίο του 1916 του Gambriel Millet με τίτλο «L'École Grecque dans l'Architecture Byzantine – Thèse complémen- taire pour le doctorat ès lettres presentée a la Faculté  des Lettres de Paris» (Ernest Leroux, Paris 1916). «Η Ελληνική Σχολή στην Βυζαντινή Αρχιτεκτονική – Συμπληρωματική διατριβή για διδακτορικό (PhD) και πραγματείες που υποβάλλονται στην Φιλοσοφική Σχολή του Παρισιού» (Ερνέστ Λερού, Παρίσι 1916), περισσότερα εδώ.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος1/10/17

    Τέτοια που είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη, καλύτερα να την κλείσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ