30.9.17

ΟΔΟΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ: Ζήτημα Επιβίωσης


Αρχιτεκτονική Καστοριάς
ΟΔΟΣ 16.3.2017 | 877


Η δήλωση της κ. Τελιγιορίδου, ότι είναι αισιόδοξη ότι του χρόνου η Αρχιτεκτονική θα βρίσκεται στο μηχανογραφικό δελτίο,  αντικειμενικά κρίνεται υπέρμετρα αισιόδοξη.



 «Αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε αυτούς που είχαν ξεγράψει το συγκεκριμένο Τμήμα», τόνισε πρόσφατα εμφανώς ικανοποιημένη η βουλευτής Καστοριάς με τον ΣυΡιζΑ κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου. Και πώς να μην είναι ευχαριστημένη ύστερα από το αποτέλεσμα των συναντήσεών της στην Αθήνα. Διευκρίνισε μάλιστα ότι ίσως υπάρξουν και άλλες εκπλήξεις, πάντα σε σχέση με την λειτουργία Τμήματος Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά αλλά –όπως άφησε να εννοηθεί- ακόμη και κάποιων επιπλέον τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Μόνο που χωρίς να μειώνεται η θετική σημασία των προσπαθειών που ξεκίνησαν, ίσως και να λησμόνησε στιγμιαία, ότι ήταν ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γιαβρόγλου που είχε προαναγγείλει την λειτουργία του κτηρίου της Αρχιτεκτονικής Σχολής (Γυμνάσιο Κουμπελίδικης), ως σχολής για επιμόρφωση... αγροτών. Κι’ αυτός είχε δηλαδή «ξεγράψει», με τον τρόπο του, το συγκεκριμένο Τμήμα. Έτσι η «καλύτερη απάντηση» δεν αφορούσε τον υπουργό. Μάλλον θα εννοούσε -η κ. Τελιγιορίδου- τους εξωκομματικούς αλλά και εσωκομματικούς αμφισβητίες της. Ενταύθα και επιτόπου. Διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί η δηκτική αναφορά της, που θα ήταν προτιμότερο να έχει αποφευχθεί. Ιδίως επειδή είναι ακόμη αρκετά νωρίς για επινίκια.

Χωρίς αμφιβολία όμως το θέμα δεν είναι (καθεαυτή) η δήλωση της βουλευτή Καστοριάς, όσο η προοπτική λειτουργίας του Τμήματος Αρχιτεκτονικής. Διότι το θέμα ανακινείται και πάλι.

Αρκούσε δηλαδή για την λύση του χρονίζοντος προβλήματος μια συνάντηση, δηλαδή μια «παράσταση» της βουλευτή Καστοριάς του ΣυΡιζΑ, από κοινού τον περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας και τον πρύτανη του πανεπιστημίου, στον ίδιο τον υπουργό Παιδείας κ. Κ.  Γιαβρόγλου; Ήταν επαρκώς προετοιμασμένη αυτή η συνεργασία για να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα, και όχι απλά να ξεπαγώσει, αλλά να αναστηθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα; Πρόβλημα που με τις παρούσες συνθήκες είναι πια ζήτημα επιβίωσης ή όχι της Καστοριάς; Ισοδύναμο με την γούνα;


Teligioridou-Arxitektoniki-Kastorias
ΟΔΟΣ 16.3.2017 | 877 | σ.3

Μάλλον πολύπλοκο το πρόβλημα και πολύ ωραίο το καλό νέο, για να είναι μια εύκολη αλήθεια. Και να απαντηθούν μονολεκτικά τα ερωτήματα. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αυξήσει την επιμέλεια της ίδιας της βουλευτή και των φορέων που συνεργάζονται μαζί της.

Πρώτον, διότι τίθεται εύλογα το ερώτημα, για ποιο λόγο η ίδια κυβέρνηση την τελευταία διετία δεν κινήθηκε μέχρι τώρα σε αυτή την κατεύθυνση, την ίδια στιγμή που τουλάχιστον από την πλευρά της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ήταν διαδηλωμένη κατ’ επανάληψη η υποστήριξη στην Καστοριά. Και για ποιο λόγο έπρεπε να οδηγηθούμε σε εποχή με έντονα προεκλογικά χαρακτηριστικά, διαρκώς εντεινόμενα, ώστε να εξαγγελθεί κάτι ανάλογο.

Και δευτερευόντως, αλλά με καίρια σημασία, διότι παρά τις θετικές ενδείξεις, τίποτε δεν κρίθηκε ακόμη, ούτε καν στα προκαταρκτικά στοιχεία της. Τίποτε περισσότερο από την πολιτική βούληση σε επίπεδο διακήρυξης. Άλλωστε, όπως ταυτόχρονα έγινε γνωστό, η Ειδική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας μέχρι τις 10 Απριλίου, στην συνέχεια θα καταθέσει στο Εθνικό Σχέδιο για την Παιδεία την «τεκμηριωμένη» πρόταση, που θα αφορά και το συγκεκριμένο τμήμα της Καστοριάς. Σ’ αυτή την περίπτωση, που ο Μάϊος ακολουθεί τον Απρίλιο (όταν και θα συγκροτηθεί η Ειδική Επιτροπή), ατυχώς δεν ισχύει ούτε το «ζήσε Μάη μου για να φας τριφύλλι».

Συνεπώς, ακόμη και η δήλωση της κ. Ολυμπίας Τελιγιορίδου, ότι είναι «αισιόδοξη ότι του χρόνου η Αρχιτεκτονική της Καστοριάς θα βρίσκεται στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων για την τριτοβάθμια Εκπαίδευση» αντικειμενικά κρίνεται υπέρμετρα αισιόδοξη. Όχι κατ’ ανάγκη για λόγους που αφορούν την ίδια και τις επιδιώξεις της. Αλλά για λόγους που σχετίζονται με την γραφειοκρατία, το ακαδημαϊκό κατεστημένο της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την επικυριαρχία της Κοζάνης στην Καστοριά. Όπως και τις αντιδράσεις πολεμικής, επιφανειακές και υπόγειες που εκδηλώνονται μέσα στην ίδια την Καστοριά από φορείς –με πρώτο και πιο χαρακτηριστικό τον Δήμο Καστοριάς.

Αλλά και επειδή ακριβώς τα ίδια, δηλαδή περί προσεχούς ένταξης του τμήματος αυτού στο μηχανογραφικό δελτίο έχουν ξαναειπωθεί. Από προηγούμενους εκλεγμένους της Καστοριάς. Σε μια χώρα που εδώ και περίπου 10 χρόνια, ενώ υπάρχει επίσημα νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος, η απαγόρευση δεν εφαρμόζεται πουθενά και ποτέ, θα εκπλήξει κανένα να υπάρχει μια Σχολή στις καλές προθέσεις ή τα χαρτιά μόνο; Μάλλον όχι.

Μόνο που τώρα τα πράγματα, για την Καστοριά είναι πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι στο παρελθόν. Όχι μόνο επειδή η ίδια η βουλευτής Καστοριάς, που επιχειρεί να αναστήσει το θέμα, όπως και το κόμμα της, δεν έχουν πολιτική ευθύνη για την κατάργηση της Σχολής (ευθύνη που φέρουν αποκλειστικά το ΠαΣοΚ του Γεωργίου Παπανδρέου και η Νέα Δημοκρατία επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά). Συνεπώς λογικά δεν είχαν κανένα λόγο να γίνουν και οι ίδιοι μέρος του προβλήματος, αν όντως δεν υπάρχει πραγματική βούληση. Αλλά και επειδή, όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι η Σχολή είναι η έσχατη ευκαιρία να αλλάξει κάτι.

Η έσχατη που όμως κινδυνεύει να γίνει αίσχιστη αν παίζονται παιγνίδια, όχι από την κ. Τελιγιορίδου αναγκαία, στις πλάτες του λαού της Καστοριάς. Προεκλογικά, μετεκλογικά, πολιτικών συμμαχιών, άγνωστο τι ακριβώς παιγνίδια. Ίσως σαν κι΄ αυτά με το Μαθιουδάκη. Για καλή τύχη της υπόθεσης, υπάρχει ο σύλλογος «Ομόνοια», που με μεθοδικότητα και διακριτικότητα, συντονίζει τις κοινές θέσεις και εξακολουθεί να προσπαθεί.

Όπως και στο σημείωμα της έκδοσης στο προηγούμενο φύλλο  αναφέρθηκε (9.3.2017 | 876,  «Θετική εξέλιξη») [εδώ], η ΟΔΟΣ αποτελεί εφημερίδα που εξ αρχής με συνέπεια, αποτυπώνοντας την κοινή γνώμη της πόλης, υποστήριξε την προοπτική του τμήματος της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά. Το ίδιο κάνει για κάθε τι που βοηθά και αναβαθμίζει το επίπεδο της τοπικής κοινωνίας.


Τελιγιορίδου-Αρχιτεκτονική Καστοριάς
ΟΔΟΣ 16.3.2017 | 877 | σ.4

Όμως το περιβάλλον (και) στην υπόθεση της Σχολής, αποδείχθηκε απρόσμενα εχθρικό. Φορείς πολιτικής έκφρασης, αλλά και μέσα μαζικής ενημέρωσης της Καστοριάς και συγκεκριμένοι/νες εκπρόσωποι, αν δεν ήταν αποκάλυπτα εχθρικοί, υπονόμευσαν το κλίμα. Αρχικά με τον αποπροσανατολισμό για την περιοχή όπου θα έπρεπε να λειτουργήσει η  Αρχιτεκτονική Σχολή (στο ιστορικό κέντρο της πόλης ή όχι) και την κινδυνολογία.

Ανάμεσα σ’ αυτούς που ευθύνονται, εκτός από την Νέα Δημοκρατία της πρώτης βουλευτικής θητείας της κ. Μαρίας Αντωνίου που κατάργησε οριστικά τα όνειρα της Καστοριάς, ήταν αναμφίβολα και το ΠαΣοΚ όπως και ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος. Διότι στο χρονικό διάστημα από το 2009 έως το 2012, που διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής, αλλά και ταυτόχρονα για τελευταία φορά βουλευτής του ΠαΣοΚ, δεν έκανε απολύτως τίποτε γνωστό για την λειτουργία της Σχολής στην Καστοριά. Παρά τις διαρκείς αναφορές, αλλά και εκκλήσεις που διατυπώθηκαν τότε.

Δεν είναι ότι ήταν απασχολημένος από τα υψηλά καθήκοντά του στην προεδρία της Βουλής, ούτε ίσως ότι δεν ήθελε την λειτουργία της Σχολής. Πιο πιθανό φαντάζει ότι δεν επιθυμούσε να προκαλέσει πολιτικά προβλήματα σε μια προειλημμένη απόφαση της τότε υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου. Που κατάγεται από την Κοζάνη, και είχε πάρει τέτοια πορεία η «εξυγίανση», ώστε είχε προφανή στόχο να μην απομείνει ίχνος φοιτητή στην Καστοριά. Επ’ ωφελεία όλων των γειτονικών πόλεων και ειδικά φυσικά της Κοζάνης. Στον τομέα αυτό, επιχειρήθηκε να σβήσει η Καστοριά από τον χάρτη της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι ισχυροί του ΠαΣοΚ της εποχής εκείνης, μοιάζουν να είχαν διαμοιράσει τους τομείς ευθύνης τους με τρόπο που οι άλλοι δεν αναμειγνύονταν στα ξένα φέουδα. Η πολύ πρόσφατη δήλωση του τ. βουλευτή ΠαΣοΚ Κοζάνης και άλλοτε πανίσχυρου νομάρχη της κ. Πάρη Κουκολόπουλου «να μην ψάχνει η Καστοριά αόρατους εχθρούς» είναι διπλά ειρωνική, την στιγμή που οι «εχθροί», έστω και σε επίπεδο ανταγωνισμού, είναι απολύτως ορατοί.

Αυτή είναι η αλήθεια πάντως και αφορά προσωπικά την κ. Ά. Διαμαντοπούλου. Η οποία φημολογείται ότι φλερτάρει ανοικτά ακόμη και με την ιδέα προσχώρησής της στην Νέα Δημοκρατία. Κάτι που το κόμμα αυτό στην Καστοριά, θα έπρεπε να προσέξει ιδιαίτερα. Καθώς ήδη το πλευρίζουν αμφιλεγόμενες σκέψεις.

Το επιχείρημα της τέως υπουργού (κ. Α Διαμαντοπούλου), πάντα μονότονο και λογικοφανές: δεν μπορεί κάθε πόλη να έχει και μια πανεπιστημιακή Σχολή. Πολύ σωστά, αν όμως προηγουμένως απαντηθεί το ερώτημα, γιατί όλες οι υπόλοιπες πόλεις στην Δυτικής Μακεδονία – πλην της Καστοριάς; Και ναι, γιατί η Κοζάνη και όχι η Καστοριά. Στ’ αλήθεια γιατί;

Κι όμως έσπευσε την επιτυχία αυτή της κ. Ολυμπίας Τελιγιορίδου να προσπαθήσει να την καρπωθεί ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος με αναρτήσεις του στην προσωπική του ιστοσελίδα στο internet μετά τα σχετικά ευχάριστα νέα, σπεύδει να ιδιοποιηθεί κάθε επιτυχία για την Σχολή. Παρεμπιπτόντως για όλα τα καλά, αιτία είναι ο ίδιος! Για τα κακά, που συνέβησαν σ’ αυτόν τον τόπο και τον αφάνισαν από τον χάρτη, δεν έχει ακούσει προφανώς τίποτε.

Αλλά δεν είναι μόνο ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος. Διότι αντίστοιχη χαρά δείχνουν εσχάτως και όσα τοπικά ΜΜΕ και μεμονωμένοι ήταν στο παρελθόν, με βάση την ουσία των τοποθετήσεών τους, περίπου απροκάλυπτα κατά της Σχολής στην Καστοριά. Και όμως, σήμερα που το χρήμα είναι για κρίμα και οι κάνουλες έχουν κάπως στερέψει, σπεύδουν να επιχαίρουν την κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου και να συντάσσονται με τις πρωτοβουλίες.

Το εάν σε όλο αυτό το νέο σκηνικό υπάρχει ουσία και ειλικρίνεια, δηλαδή εάν πράγματι όσοι αδιαφόρησαν ή υπονόμευσαν την προοπτική της Σχολής μεταμελήθηκαν, συμβάλλει η τρομακτική κατάσταση της Καστοριάς, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος.

Γι’ αυτό προτιμότερο είναι να κρατά επιφυλάξεις και η ίδια η βουλευτής Καστοριάς κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου. Που όχι μόνο θα είναι σοφό να ομιλεί λιγότερο απ’ όσο πράττει, αλλά θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να ενεργοποιήσει και τον μεγάλο προβληματικό της υπόθεσης: τον Δήμο Καστοριάς, ο οποίος αγρόν αγοράζει, αγρόν αγόραζε και μάλλον αγρό θα συνεχίζει να αγοράζει.

Μπορεί να θέλει άλλωστε την Αρχιτεκτονική Σχολή στους… αγρούς και τους αγρότες στο έτοιμο κτήριο. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις μύχιες σκέψεις τους. Η πρωτοβουλία του Δήμου Καστοριάς να προγραμματίζει την αχρήστευση του κτηρίου, είτε με μεταφορά σχολείων σ’ αυτό, είτε με την παραχώρησή του σε… σωματεία, προβληματίζει για το πού το πάει ο Δήμος.




Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία ότι η επανεκκίνηση του θέματος είναι θετική. Στην ιστορία αυτής της τόσο τραυματικής εμπειρίας, 2-3 πρόσωπα καταγράφονται θετικά στην υπερδεκαετή ταλαιπωρία. Όσες ενστάσεις και επιφυλάξεις να διατηρεί κάποιος για τον ΣυΡιζΑ αλλά και για την Περιφέρεια-Ανιπεριφέρεια σήμερα, θα πρέπει να είναι έτοιμος να αναγνωρίσει τις ευθύνες Πα ΣοΚ (όπως ήδη εξηγήθηκε πιο πάνω), αλλά και της Νέας Δημοκρατίας που όφειλε να ανταποδώσει στην Καστοριά μια ευκαιρία για την επιβίωση του τόπου. Και εξ αιτίας συνδυασμένης ανικανότητας, επί ημερών της, έπεσε η αυλαία της υπόθεσης.

Δεν χωρεί επίσης αμφιβολία ότι, έστω κι’ αν σε επόμενες εκλογές υπάρξουν εμπόδια στην επανεκλογή του ΣυΡιζΑ πρώτου στην περιοχή Καστοριάς, η λεγόμενη κεντροαριστερά με την όποια έκφρασή της, θα αναζητεί διαρκώς προσωπικότητες και εκπροσώπους. Συνεπώς αν γίνει το θαύμα και λειτουργήσει η Σχολή, από την πρώτη κιόλας μέρα, θα έχει γίνει αντιληπτή σε όλους τους πολίτες η συμβολή της κ. Ολυμπίας Τελιγιορίδου και η ιστορική τιμή θα ανήκει στην ίδια και τον ΣυΡιζΑ. Θαυμάσια η ευκαιρία λοιπόν για γυναίκες με ή χωρίς παντελόνια. Για ιδεολογίες και κόμματα, που πάντα θα αναζητούν γόνιμο έδαφος ακόμη και την Καστοριά.



Φωτογραφίες:
«Αρχοντικό Τζώτζα», υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχέδια Χ. Μαραβέας. Τα σχέδια προέρχονται από την μελέτη αποκατάστασης του διατηρητέου αρχοντικού Τζώτζα που βρίσκεται στη συνοικία Απόζαρι, για να στεγάσει τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Ιστορικά Αρχεία της Καστοριάς. Η μελέτη περιελάμβανε επεμβάσεις επαναφοράς του κτηρίου στην αρχική του μορφή, επεμβάσεις αποκατάστασης των φθορών αλλά και περιορισμού των αιτίων φθοράς, καθώς και τη διατύπωση  πρότασης προσαρμογής της νέας χρήσης στο κέλυφος, με γνώμονα το σεβασμό στην υφιστάμενη διάρθρωση των χώρων. Το κτήριο ανακαινίστηκε και παραμένει έρημο και  ανεκμετάλλευτο, περισσότερο από μία εικοσαετία.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Μαρτίου 2017, αρ. φύλλου 877


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων

1 σχόλιο:

  1. Τα παιδιά μας φεύγουν από την Καστοριά, στο τέλος θα μείνουν μόνο τα ΚΑΠΗ!1/10/17

    Προφητική η Οδός:
    "...Θέλουν φαίνεται κι’ αυτοί οι γονείς του 3ου γυμνασίου, -όπως ήθελαν και οι γονείς των μαθητών του 1ου γυμνασίου (τώρα πια οι περισσότεροι είναι προφανώς φοιτητές και απολαμβάνουν με υπερηφάνεια το κατόρθωμά τους) για το βόλεμά τους, για τα μόλις 3 χρόνια γυμνασιακής μαθητείας τους, να καταστραφεί μια ιδέα εφικτή, νόμιμη που μπορεί να συμβάλλει στην αναγέννηση της Καστοριάς, πνευματικά και οικονομικά αλλά και να δώσει προοπτική στα ίδια τα παιδιά τους.

    Φαίνεται προτιμούν με την στάση τους να δουν τα ίδια τους τα παιδιά να εγκαταλείπουν την Καστοριά, παρά να ενώσουν τις δυνάμεις και την προσπάθειά τους απαιτώντας για το μέλλον των δικών τους παιδιών και της Καστοριάς, αυτό που της ανήκει.

    Καθώς και όσα αντίστοιχα εξακολουθούν να διεκδικούν γειτονικές πόλεις, όπως η Κοζάνη, και τα Ιωάννινα που κάποτε διέθεταν μόνο την λίμνη και το σπήλαιο του Περάματος, αλλά τώρα διαθέτουν Πανεπιστήμια, Σχολές και χιλιάδες φοιτητών.
    Ενώ, η Καστοριά αποδεικνύεται ιδανική αυτόχειρας".

    http://www.odos-kastoria.gr/2012/05/blog-post_29.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ