17.3.09

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Εμμονή στην ταυτότητα-γλώσσα

Κύριε διευθυντά,

Mε τον παραπάνω τίτλο, ο ημερήσιος τύπος περιγράφει την συνέχιση των συνομιλιών στην Νέα Υόρκη για το σκοπιανό. Αν και για το θέμα αυτό (το σκοπιανό), έχουν ασχοληθεί και περιγράψει πολλοί επιφανείς Έλληνες (τ.υπουργοί Ν.Μάρτης και Στ.Παπαθεμελής, Μέρτζιος, Ζέλλιου κτλ), θα ήθελα να προσθέσω μια πρόσφατη εμπειρία μου, από ένα ταξίδι μας στη Ηράκλεια Λυγκιστίδος (πλησίον Μοναστηρίου Σκοπίων).

Προ μηνός μια παρέα από την Καστοριά πήγαμε στη Ηράκλεια για να επισκεφτούμε τον αρχαιολογικό χώρο της, ο οποίος τώρα ανασκάπτεται από την ιταλική αρχαιολογική αποστολή. Στην επίσκεψή μας αυτή, μας συνόδευε σκοπιανό ς ξεναγός-αρχαιολόγος και όταν σταματήσαμε μπροστά από μια μαρμάρινη στήλη, όπου αναγράφονταν η ελληνικότατη λέξη «Νέμεσης», τον ρώτησα αν υπάρχει καμμία επιγραφή, που να είναι γραμμένη στηή σύγχρονο γλώσσα τους (βουλγαρική). Η απάντηση ήταν απολύτως καμμία.

Προκειμένου δε να εξασφαλίσω το γνήσιο της επιγραφής από τη μια μεν μεριά την φωτογράφισα και από την άλλη, αγόρασα από το εκεί τουριστικό περίπτερο, μια επίσημη καρτ-ποστάλ, με την ίδια επιγραφή στην αναθεματική στήλη, για να μην ισχυρισθεί κανείς ότι η φωτογραφία μου είναι πλαστή και σκηνοθετημένη!Δεν θα παραθέσω την συζήτηση που είχαμε με τον ξεναγό για την ιστορία και τη γλώσσα των Σκοπίων, αλλά μια επίσκεψη του κ. Νίμιτς στο χώρο αυτό (Ηράκλεια Μοναστηρίου) με την συνοδεία της κ. Μπακογιάννη θα ήταν μια καλή απάντηση για τη γλώσσα των αρχαίων Μακεδόνων, που ταυτίζεται απολύτως με την δικιά μας. Όταν δε ρώτησα τον ξεναγό με ποια λέξη ζητούσε ο Αριστοτέλης από τον Αλέξανδρο να του δώσει λίγο νερό, δεν τόλμησε να μου πει «βόντα», διότι όλοι τους γνωρίζουν την λέξη του ύδατος, που έχουμε από την εποχή του Ομήρου.
Μια επίσκεψη λοιπόν στην Ηράκλεια και στην Πέλλα, θα δώσει μια καλή απάντηση στον κ. Νίμιτς.

Με εκτίμηση,
Αναστάσιος Β. Κοβάτσης
καθηγητής του ΑΠΘ


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26.2.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ