2.11.10

ΟΔΟΣ: Νίπτω τας χείρας μου

Οι περισσότεροι αναλυτές των εκλογικών αποτελεσμάτων της περασμένης Κυριακής αρκούνται συνήθως στην μάλλον αυθόρμητη διαπίστωση, πως σε αντίθεση με τον επίσημο κομματικό υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας για τον Δήμο Καστοριάς κ. Γεώργιο Καπαχτσή, ο νομάρχης Καστοριάς κ. Κωνσταντίνος Λιάντσης που κι' αυτός υποστηρίχθηκε από την Νέα Δημοκρατία, κέρδισε με σχετική άνεση, από τον πρώτο κιόλας γύρο των εκλογών τον αντίπαλό του κ. Παναγιώτη Παπαδιαμαντόπουλο, συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία και πέτυχε μια ακόμη τετραετία στην διοίκηση της νομαρχίας.

Όμως η απλοϊκή αυτή ανάλυση παραβλέπει το δεδομένο ότι ο νομάρχης Καστοριάς στην προεκλογική περίοδο κατείχε ήδη το αξίωμα το οποίο διεκδικούσε. Και αυτός είναι παράγοντας που διευκόλυνε σημαντικά τους στόχους του.  Πως ο ίδιος και η ομάδα του καταχράστηκαν κάθε προεκλογικής ευκαιρίας και δυνατότητας που τους παρείχε η πολιτική υπεροχή της εξουσίας που ήδη κατείχαν. Υπηρεσίες, πρόσωπα και κόμμα, καθώς και άφθονο χρήμα, τέθηκαν στην διάθεση του συνδυασμού "Βήμα στο Αύριο", με αποτέλεσμα ο αγώνας να είναι ελαφρώς άνισος.

Με αυτό το δεδομένο, το γεγονός ότι ο κ. Κ. Λιάντσης (ο οποίος ως νομάρχης πρέπει να σταματήσει αμέσως να περιβάλλεται από σιωπηλές γραφικές καρικατούρες που πλασάρονται ως επίγονοι ενός παράκεντρου σουλτανάτου Του, πριν ξεσπάσει εμφύλιος στο εσωτερικό του συνδυασμού του) που δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει παρά 51% σε ένα Δήμο, σαν της Καστοριάς στον οποίο οι δύο συνδυασμοί των κκ. Ι. Τσαμίση και Κ. Καπαχτσή που εκφράζουν άμεσα ή έμμεσα κατά κάποιο τρόπο την Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσαν από κοινού ένα ποσοστό της τάξης του 70,11% καταδεικνύει ότι ενδεχομένως η νίκη του, από συμβολική βεβαίως και μόνο άποψη, να μην είναι και τόσο μεγαλειώδης, μέσα στην σχετικότητά της. Κι' αυτή είναι μια αλήθεια που δεν θα πρέπει να λησμονήσει ο ίδιος, τα επόμενα τέσσερα χρόνια της νομαρχίας του, που θα αλλάξουν το πρόσωπο του νομού Καστοριάς και θα διεμβολίσουν τα έγκατα της Κλεισούρας υλοποιώντας το μεγαλεπήβολο τούνελ που εξήγγειλε.

Όμως οι εκλογές στην νομαρχία τελείωσαν έτσι κι' αλλιώς. Διότι στην όχθη του Δήμου Καστοριάς που οι εκλογές οδηγούνται στον δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή, τα αποτελέσματα εξελίχθηκαν σε θρίλλερ που διαδραματίζεται μεταξύ ενός Ιωάννη Τσαμίση που πανηγυρίζει για το ποσοστό που πέτυχε στον πρώτο γύρο 41,01% (αν και υπολείπεται αισθητά από το αντίστοιχο -44,91%- του πρώτου γύρου στις εκλογές του 2002) και ενός Γεωργίου Καπαχτσή με μια χλιαρή επίδοση στον πρώτο γύρο (29,10%), και πάντως σαφώς κατώτερη από τα ποσοστά που συγκέντρωνε ο ίδιος στο παρελθόν στην πόλη της Καστοριάς ως υποψήφιος νομάρχης, αλλά ακόμη και ως υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Κ. Κοντόπουλος με τον συνδυασμό του βρέθηκαν για μικρό μόνο αριθμό ψήφων (για 151) εκτός δευτέρου γύρου και αναδεικνύεται έτσι, άμεσα ή έμμεσα σε ρυθμιστή του εκλογικού αποτελέσματος που θα αναδείξει τον δήμαρχο της επόμενης Κυριακής και βεβαίως της ερχόμενης τετραετίας έως το 2010. Παρά το γεγονός ότι συνηθίζεται να λέγεται πως, εν όψει του δευτέρου γύρου είναι προτιμότερο να μην παίρνει κανείς θέση, στην πραγματικότητα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο ίδιος και ο συνδυασμός του οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση εν όψει του δευτέρου γύρου των εκλογών.
Μπορεί να μην ανέλαβαν ακόμη καθήκοντα, όμως ο δεύτερος γύρος των εκλογών έχει να κάνει με το μέλλον της Καστοριάς και η υποχρέωση του κ. Κ. Κοντόπουλου επιβάλλεται ως αδήριτη πολιτική πράξη την οποία οφείλει να ξεκαθαρίσει. Πώς μπορεί να τοποθετείται για τα προβλήματα της ΔΕΥΑΚ και να μην παίρνει θέσει για το μέλλον της Καστοριάς; Εκεί χρειάζονται τα κότσια.

Τέλος ο συνδυασμός του κ. Απ. Γρηγοριάδη δεν μπόρεσε να αποτελέσει μοχλό διαμαρτυρίας και οι ψήφοι που συγκέντρωσε είναι ελάχιστοι (223).  Έχουν όμως κι' αυτοί την δυναμική τους.

Γεγονός πάντως είναι ότι οι βεντέτες και η ρήση "μάχαιρα έδωκες και μάχαιρα θα λάβεις" που επεσήμανε στο προηγούμενο φύλλο της η ΟΔΟΣ, προσδιόρισαν σε μέγιστο βαθμό τα κίνητρα της ψήφου πολλών εκατοντάδων συμπολιτών την περασμένη Κυριακή. Παράλληλα τα εξόφθαλμα λάθη τακτικής, το αίσθημα της υπεροχής που χαρακτήριζε σε πρώτο στάδιο τον συνδυασμό του κ. Γ. Καπαχτσή που όμως δεν είχε όπως αποδεικνύεται επαρκές αντίκρισμα στην βάση, το γεγονός ότι σημαντικές μεταγραφές που επάνδρωσαν το ψηφοδέλτιο του κ. Ι. Τσαμίση τον βοήθησαν κιόλας με τις αμιγώς προσωπικές τους ψήφους, (όπως συνέβη στην περίπτωση του αυτονομημένου κ. Μαγαλιού που συγκέντρωσε 945 σταυρούς-ψήφους και δεν παραλείπει να επικαλείται τις συμφωνίες του με τον πυρήνα του συνδυασμού του κ. Τσαμίση τις οποίες όμως δεν αποκαλύπτει όπως οφείλει στους συμπολίτες του), το ότι το ψηφοδέλτιο του κ. Καπαχτσή δεν πέτυχε να διεισδύσει αντιπροσωπευτικά στην κοινωνία της Καστοριάς και ο εφησυχασμός βεβαίως. Αυτές είναι μερικές από τις αιτίες που ενδεχομένως να εξηγούν σε ένα βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα.

Φυσικά, η έκταση της πολυεπίπεδης και ορατής υπονόμευσης του κ. Γ. Καπαχτσή από επιφανείς της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να αναλυθεί πριν τις εκλογές της επόμενης Κυριακής. Αρκεί να παρατηρήσει κάποιος πως ο επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας συχνά έδινε την εικόνα ότι προσπαθούσε μόνος του να δαμάσει τα εξαγριωμένα θηρία της παράταξής του, όπως προσπάθησαν άλλοι κι' άλλοι στο παρελθόν. Και αρκεί να παρατηρηθεί ότι οι ψηφοφόροι της Καστοριάς, δεν πείστηκαν στο ρηχό διακύβευμα του προεκλογικού αγώνα, ότι το αποτέλεσμα θα κρινόταν μεταξύ ενός τέως ενεργού πολιτικού και ενός που δεν είχε να επιδείξει περγαμηνές ρήτορα, δεν μπόρεσε να εμφανίσει αξιόλογη παρουσία την περασμένη τετραετία και συγκρότησε ένα συνδυασμό που οφείλει διαρκώς ευγνωμοσύνες, είτε στον κ. Σ. Μαγαλιό, είτε στον "αόρατο" κ. Πασχάλη Γκέτσιο τον οποίο συστηματικά ευχαριστεί ο κ. Ι. Τσαμίσης, αναδεικνύοντάς τον προστάτη του συνδυασμού του, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν όλες αυτές οι ευχαριστίες θα έχουν και ανταλλάγματα στο μέλλον.

Έχοντας απομείνει ελάχιστες μόλις ημέρες από σήμερα ως τις εκλογές του δεύτερου γύρου της ερχόμενης Κυριακής, η αγωνία μεταξύ των δύο αντιπάλων υποψηφίων, και των πολιτών της Καστοριάς που θα κληθούν να επιλέξουν σε ένα πολιτικό ερώτημα αλλά και ένα οικογενειακό ξεκαθάρισμα που ταλανίζει την Νέα Δημοκρατία τα τελευταία 12 χρόνια, ασφαλώς και θα κορυφώνεται.

Η στάση των ψηφοφόρων του Κ. Κοντόπουλου και των υποψηφίων του συνδυασμού του θα συμβάλλει σημαντικά στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα καθώς θα πρέπει να αποδειχθεί αν ο κ. Ι. Τσαμίσης το βράδυ της περασμένης Κυριακής πέτυχε εν τέλει τον maximum στόχο του και δεν θα κερδίσει σημαντικά περισσότερες ψήφους, ή αν η επίδοσή του είναι δεκτική συμπλήρωσης μερικών εκατοντάδων ψήφων που του χρειάζονται.

Αινιγματική βεβαίως θα είναι η στάση των μελών του συνδυασμού του κ. Ι. Τσαμίση που δεν πέτυχαν να συγκεντρώσουν πολλούς σταυρούς προτίμησης και τώρα αισθάνονται ελαφρώς πικραμένοι και έτοιμοι να εκδικηθούν μέσα στο παραβάν τον συνδυασμό "Νέα Πνοή" και τις ελαφρώς δαγκωτές μονοσταυρίες καθώς και τις διακηρύξεις γονυπετούς ευγνωμοσύνης σε διαφόρους προστάτες.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Γεώργιο Καπαχτσή, που καλείται προσωπικά να δώσει τον κρισιμότερο προσωπικό αγώνα του από τότε που εισήλθε στον ευγενή στίβο των ιδεών και των αρχών της πολιτικής,  θα περιμένει με αγωνία να διαπιστώσει, αν οι κινήσεις στρατηγικής που χάραξε από την περασμένη Δευτέρα ώστε να προσελκύσει τους αναποφάσιστους των άλλων συνδυασμών κάτι που υπό άλλες προϋποθέσεις θα έμοιαζε για τον ίδιο περίπου αυτονόητα δεδομένο -θα αποδώσουν, ή αν το βράδυ της Κυριακής,  η Καστοριά θα γυρίσει στο 1994 (όταν ο κ. Δ. Παπουλίδης κέρδιζε για πρώτη φορά τον δήμο με αντίπαλό του τον κ. Λ. Κλετσίδη) ψηφίζοντας ακριβώς αντίθετα από τότε, και πραγματοποιώντας άλμα ή βουτιά (εξαρτάται πώς προσεγγίζει κανείς τα πράγματα) στον χρόνο, θα πληρώσει στο τέλος τον πανάκριβο λογαριασμό της ανικανότητας, η ίδια η πόλη.

Γι' αυτό δεν είναι καθόλου περιττό να θυμούνται όλοι, είτε ψηφίζουν Γ. Καπαχτσή, είτε Ι. Τσαμίση, είτε την περασμένη Κυριακή ψήφισαν Κ. Κοντόπουλο, πως "μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται".

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Οκτωβρίου 2006 | αριθ. φύλλου 369

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ