13.3.11

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κιβωτός Ορθοδοξίας και Αειφορικής Γεωργίας

Μια πρόσκληση να παραβρεθώ, να ακούσω και να μιλήσω με έφερε πριν από μερικές ημέρες, στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στους Νικητές της Καβάλας. Η γυναικεία μονή, κάτω από την εμπνευσμένη καθοδήγηση της γερόντισσας Ευδοκίας, μαζί με την προσευχή διδάσκει μια άλλη προσέγγιση στα θέματα της παραγωγής της τροφής που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις Χριστιανικές αντιλήψεις.
Αντί να ακολουθεί τις διδαχές της σύγχρονης γεωργίας που ανακαλύπτει συνεχώς εχθρούς και προσπαθεί να τους εξολοθρεύσει, θαρρείς και ο Δημιουργός έκανε λάθος στην επιλογή τους, προσπαθεί με ήπια μέσα και γνώση να δώσει την ευκαιρία στη φύση να μας προσφέρει πλούσιους καρπούς και μάλιστα υγιεινούς.
Εδώ και τρία χρόνια η Ιερά Μονή αποτελεί σημείο αναφοράς για τη χρήση των Ενεργών Μικροοργανισμών (ΕΜ) που ανακάλυψε το 1982 στην Ιαπωνία ο συνάδελφός μου καθηγητής Τερούο Χίγκα. Οι μικροοργανισμοί αυτοί με πολλαπλές εφαρμογές στην Γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, βιολογικούς καθαρισμούς, καθαριότητα σπιτιών, ιατρική, εξυγίανση υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων, κ.ά. διακινούνται ανά τον κόσμο από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και διατίθενται σε ένα χαμηλό κόστος για τους ενδιαφερόμενους.
Μάλιστα η δράση τους λειτουργεί προσθετικά. Ενώ στη χημική γεωργία η χρήση των χημικών προστατευτικών απαιτεί κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερες ποσότητες εφαρμογής, εδώ αντιθέτως έχουμε μείωση της ποσότητας και συχνότητας εφαρμογής με το πέρασμα του χρόνου. Οι ΕΜ αποκαθιστούν την υποβαθμισμένη γονιμότητα του εδάφους και δίνουν τη δυνατότητα στα φυτά να αποκτήσουν ένα πλούσιο ριζικό σύστημα.
Η Ιερά Μονή δεν περιορίζεται στη χρήση τους στις εγκαταστάσεις της Μονής (λαχανόκηπους, στάβλους, μελισσοκομείο, γενική καθαριότητα εγκαταστάσεων), αλλά διαθέτει το χώρο της για να ενημερώσει ενδιαφερόμενους παραγωγούς της περιοχής για τη χρήση τους. Αυτό δηλαδή που απεμπόλησαν εδώ και μερικές δεκαετίες να κάνουν οι Υπηρεσίες Εφαρμογών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το κάνει η Ιερά Μονή.
Για μια ακόμη φορά έμαθα περισσότερα από όσα δίδαξα. Μακαρίζω την απόφασή μου να παραιτηθώ από το Πανεπιστήμιο για να έχω την ευκαιρία να περιδιαβαίνω την Ελληνική ενδοχώρα εκεί όπου χτυπά η καρδιά της πραγματικής Ελλάδας.
Φεύγοντας αργά το βράδυ ένοιωσα την ανάγκη να παραφράσω τον εκκλησιαστικό υμνωδό: Κύριε Επίβλεψον εξ Ουρανού και είδε και προστάτευσε τα έργα των αδελφών της Ιεράς Μονής.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος16/3/11

    ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΩ ΤΗΝ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΕΥΔΟΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ,ΑΝΑΜΕΣΑ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ ΓΗΣ.ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗ.ΕΙΝΑΙ Μ Ο Ν Α Χ Η, ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ