24.4.11

ΟΔΟΣ: Διακοπές



22 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Σχεδόν 24 ολόκληρες ώρες έμεινε σπασμένος ο πυροσβεστικός κρουνός, σε πάροδο της οδού Αγίου Αθανασίου. Με αποτέλεσμα την διαρροή, πλημμύρα και την απώλεια τεράστιας ποσότητας ύδατος. Παρά το γεγονός ότι ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιοι, η επισκευή της ζημιάς καθυστέρησε τόσο πολύ ώστε να κατασπαταληθούν εκατοντάδες κυβικών μέτρων από το πολύτιμο και πανάκριβο νερό.

Αν ένας δημότης ξεχάσει την βρύση του σπιτιού του ανοιχτή, φυσικό και δίκαιο θεωρείται να υποχρεωθεί να πληρώσει την αξία του νερού που σπατάλησε. Στην περίπτωση του κρουνού, που πλημμύρισε τον τόπο για 24 ώρες, και χάθηκαν έτσι τεράστιες ποσότητες νερού, κανείς δεν θα κληθεί να πληρώσει την αξία του νερού για την αμέλειά του; Το νερό προφανώς έχει αξία μόνο όταν το πληρώνει ο καταναλωτής.
Παράλληλα το ίδιο 24ωρο, δηλαδή από το βράδυ της π. Πέμπτης μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, παρατηρήθηκε (και πάλι) πολύωρη διακοπή της υδροδότησης στο κέντρο της Καστοριάς, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των δημοτών, οι οποίοι -για μία ακόμη φορά- βρέθηκαν αντιμέτωποι με τριτοκοσμικές συνήθειες, μια που για έναν σχεδόν 24ωρο δεν υπήρχε σταγόνα νερού στους (αμιαντο) σωλήνες της ΔΕΥΑΚ.


INFO
Στην Ελλάδα η μέση ημερήσια κατανάλωση νερού ανά άτομο ανέρχεται στα 1.451 (δεύτερη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ), την στιγμή που θα μπορούσε να μειωθεί στα 501 με την υιοθέτηση ορθολογικής χρήσης. Οι απώλειες, λόγω της παλαιότητας των δικτύων είναι πολύ υψηλές και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν έως και το 50%.
Η UNICEF αναφέρει ότι καθημερινά πεθαίνουν 6.000 παιδιά από έλλειψη νερού, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα παιδί στις αναπτυσσόμενες χώρες χάνει τη ζωή του.
Η UNESCO υποστηρίζει ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες το 80% των ασθενειών συνδέονται με το νερό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 3 εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της κακής ποιότητας πόσιμου νερού που καταναλώνουν. Πάνω από 232 εκατομμύρια άνθρωποι από χώρες του τρίτου κόσμου πλήττονται από λειψυδρία, αδυνατώντας να καλύψουν βασικές καθημερινές ανάγκες σε νερό, και 18 χώρες στην Αφρική και στην Ασία απειλούνται άμεσα, καθώς βρίσκονται σε οριακή από άποψη υδατικών αποθεμάτων κατάσταση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ