25.7.11

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Κύριε διευθυντά,

Το θέμα των αδέσποτων συνεχίζει να μας απασχολεί και θα μας απασχολεί μάλλον για πολλά χρόνια ακόμα, θα είναι ο δείκτης που θα μας υπενθυμίζει το επίπεδο της κοινωνίας μας, την έλλειψη ευθύνης των αρμόδιων φορέων απέναντι σε θέματα που αφορούν τη συμβίωση εγκαταλελειμμένων κατοικίδιων και αστικής καθημερινότητας, την έλλειψη στοιχειώδους προσωπικής καλλιέργειας, ήθους και κοινωνικών αξιών, την εκμετάλλευση του θέματος από τη μεριά του Δήμου για προεκλογικές υποσχέσεις και μετεκλογικούς χειρισμούς.

Το θέμα της περισυλλογής και φροντίδας των αδέσποτων είναι σε νομοθεσμικό επίπεδο αποκλειστική ευθύνη των Δήμων αλλά την ευθύνη για το φαινόμενο των αδέσποτων σκύλων και γάτων τη φέρουμε όλοι και όλες μας, γιατί εμείς οι κάτοικοι της περιοχής αυτής τα εγκαταλείψαμε όταν τα βαρεθήκαμε στο δρόμο και αφήσαμε τον προγραμματισμό αναπαραγωγής να κάνει τη δουλειά του.
Τώρα που το κακό έχει παραγίνει και ο αριθμός των αδέσποτων έχει αυξηθεί για κάποιους ενοχλητικά, μοιράζουμε δηλητηριασμένα δολώματα σε νυχτερινές εξορμήσεις κάθαρσης παίρνοντας το νόμο στα χέρια μας, μιας και ο αρμόδιος φορέας κωλυσιεργεί, δεν έχει πάρει το θέμα στα σοβαρά και ρίχνει στάχτη στα μάτια μας με επίσημες υποσχέσεις και δημόσιες δηλώσεις χωρίς δυστυχώς αντίκρισμα.
Η Φιλόζωη Δράση Καστοριάς δέχτηκε με μεγάλη χαρά και έκπληξη το κάλεσμα του Δημάρχου για να καταθέσει τις απόψεις της και να συμβουλέψει τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για το θέμα αντιμετώπισης των αδέσποτων σκύλων και τη λειτουργία του κυνοκομείου, το οποίο ακόμα δεν υπάρχει επίσημα μιας και δεν έχει πάρει άδεια λειτουργίας (και πώς να την πάρει άλλωστε στην κατάσταση που βρίσκεται).
Σε προσωπική ανεπίσημη συνάντηση που έγινε μεταξύ της κτηνιάτρου της Φιλόζωης Δράσης Καστοριάς και ενός προσώπου από τον στενό κύκλο του Δημάρχου χωρίς επίσημη αρμοδιότητα αλλά με μεγάλο ενδιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων σχετικά με το θέμα μας, καταθέσαμε τις απόψεις μας και τα μέτρα που κατά τη γνώμη μας και σύμφωνα με την πρακτική εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι απαραίτητα για τη μακροπρόθεσμη διευθέτηση της υπόθεσης των αδέσποτων και της λειτουργίας του κυνοκομείου.
Η έκπληξη ήταν ακόμα μεγαλύτερη, όταν διαπιστώσαμε πως όλες οι προτάσεις μας υιοθετήθηκαν από το Δήμο και ανακοινώθηκαν ως μελλοντικό πρόγραμμα σε σχετική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Δημάρχου και στην οποία παρευρεθήκαμε ως εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων της πόλης.
Πριν την επίσημη έναρξη της συζήτησης εμφανίστηκαν τα τοπικά ΜΜΕ και δόθηκαν οι γνωστές δηλώσεις στη δημοσιότητα από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, το Δήμαρχο κτλ. που όλοι-ες γνωρίζουμε. Περιμέναμε φυσικά να ακολουθήσει η συζήτηση σχετικά με το θέμα για το οποίο ο Δήμος μας κάλεσε αλλά έπρεπε δυστυχώς να διαπιστώσουμε προς μεγάλη μας απογοήτευση πως η εκδήλωση έλαβε ουσιαστικά τέλος μετά την αποχώρηση των μικροφώνων. Ο Δήμαρχος δεν είχε την ευγενή καλοσύνη ούτε για το πρωτόκολλο να μας χαιρετίσει προσωπικά και μετά τη δήλωσή του στα κανάλια επέστρεψε στο γραφείο του και συνέχισε τη ρουτίνα του σαν να είχε τελειώσει τις υποχρεώσεις του αναφορικά με το θέμα για το οποίο μας κάλεσε.
Η αδιαφορία αυτή και ο εμπαιγμός που συμβολίζει η όλη στάση του Δημάρχου, όχι μόνο για μας προσωπικά αλλά κυριότερα για το θέμα του κυνοκομείου και των αδέσποτων, σηματοδότησε το κλείσιμο της γελοίας αυτής εκδήλωσης ενδιαφέροντος-αδιαφορίας από μεριάς του Δήμου. Ήταν όλα μια σκηνοθεσία για επικοινωνιακούς λόγους και εμείς βρεθήκαμε άθελά μας συμπρωταγωνίστριες; Το άμεσο μέλλον θα δείξει.
Από τις υποσχέσεις και τα μελλοντικά προγράμματα φυσικά δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής τίποτα απολύτως και μακάρι να κάνουμε λάθος και να βρεθεί κάποιος να μας διαψεύσει.
Όσο για τα ποσά που αναφέρονται για δαπάνες σκυλοτροφών και φαρμάκων για τους εσώκλειστους της μάντρας, έτσι ονομάζουμε εμείς το υποτιθέμενο κυνοκομείο και όποιος το γνωρίζει θα συμφωνήσει, δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες. Το σίγουρο είναι πως τα σκυλιά ταΐζονται καθημερινά από εθελόντρια της Φιλόζωης Δράσης Καστοριάς εδώ και πολλά χρόνια, τα έξοδα για τις τροφές καλύπτονται απ΄το Δήμο και ελπίζουμε να συνεχίσουν να καλύπτονται. Αν βέβαια συμβεί οτιδήποτε στη συγκεκριμένη κυρία που εργάζεται κάθε μέρα, χωρίς πληρωμή και κάτω από άθλιες συνθήκες, δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί με τη μάντρα και τους κατοίκους της γιατί έτσι όπως είναι σήμερα η κατάσταση, δεν μπορεί κανείς ούτε στο κατώφλι της να πλησιάσει χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα.
Ευχόμαστε παρ΄όλα αυτά και ελπίζουμε να έχουμε κάνει λάθος στην εκτίμηση της κατάστασης και των προθέσεων του Δημάρχου και πολύ σύντομα να δούμε το πρόγραμμα να υλοποιείται.
Όπως δηλώσαμε και στα ΜΜΕ, θα βρισκόμαστε δίπλα στο Δήμο και θα υποστηρίξουμε όπως μπορούμε τις προσπάθειές του για επίλυση του θέματος του κυνοκομείου-αδέσποτων. Με δικές μας ενέργειες άλλωστε και με χρηματοδότηση από ιδιωτικούς φορείς της Αυστρίας έχουν στειρωθεί πάνω από 100 σκυλιά στο νομό μας. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε σε εθελοντική βάση με όλες μας τις δυνατότητες αλλά δεν θα ξαναγίνουμε συνένοχοι στην δημαγωγία.

Σουλτάνα Ζορπίδου
sultanina@gmx.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ