27.9.11

Va, pensiero




Opera di Roma, Nabucco.

“Oh mia patria si bella e perduta”
(Ω πατρίδα µου τόσο όµορφη και χαµένη)

Τον περασμένο Μάρτιο, η Όπερα της Ρώμης έζησε μια ιδιαίτερη βραδιά. Λίγο πριν αρχίσει η παράσταση, ο δήμαρχος της Ρώμης, Τζιάνι Αλεμάνο, πήρε τον λόγο και, μολονότι είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην υπουργός του Μπερλουσκόνι, επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για δραματικές, όπως τις χαρακτήρισε, περικοπές κρατικών δαπανών για τον πολιτισμό κατά 30%. Από τα πρώτα «θύματα» αυτής της πολιτικής ήταν οι 14 λυρικές σκηνές της χώρας, ανάμεσά τους και η περίφημη Σκάλα του Μιλάνου.

Όταν τέλειωσε το περίφημο "Va Pensiero" από το Nabucco του Βέρντι, το κοινό φώναζε «bis, bis», «Viva Italia!» και «Viva Verdi!». Λίγο αργότερα, από τα θεωρεία άρχισε να πέφτουν μικρά χαρτάκια, επάνω στα οποία αναγράφονταν πατριωτικά συνθήματα….
Αφού οι εκκλήσεις του κοινού για ένα bis έχουν σταματήσει, ο διευθυντής της ορχήστρας Ricardo Muti γυρίζει στο κοινό και λέει:
«Ναι συμφωνώ με αυτό ''Ζήτω η Ιταλία'' [χειροκροτήματα] αλλά δεν είμαι πια 30 ετών και έχω ζήσει τη ζωή μου, όμως σαν ένας Ιταλός που έχει γυρίσει τον κόσμο, ντρέπομαι για όσα συμβαίνουν στη χώρα μου. Για αυτό συναινώ με το αίτημά σας για bis για το "Va, pensiero" («Πέτα σκέψη»). Δεν είναι μόνο για την πατριωτική χαρά που αισθάνομαι, αλλά γιατί απόψε, και ενώ διεύθυνα τη χορωδία που τραγουδούσε “Οh mia patria si bella e perduta” («Ω πατρίδα μου, τόσο όμορφη και χαμένη») σκέφτηκα ότι αν συνεχίσουμε έτσι, θα σκοτώσουμε τον πολιτισμό πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε η ιστορία της Ιταλίας. Και σε αυτή την περίπτωση, εμείς, η πατρίδα μας, θα είναι πραγματικά «όμορφη και χαμένη».
[χειροκροτήματα, και επανάληψη του "Va, pensiero" μαζί με το κοινό]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ