15.1.12

Κάποτε στην Καστοριά

[στήλη]

Αυτοί που μας κάνουν υπερήφανους

Ήθελα από καιρό να γράψω για δύο νεαρά άτομα που μας κάνουν υπερήφανους και αισιόδοξους, μέσα στην κατάθλιψη την μιζέρια και ότι άλλο αρνητικό βιώνουμε εδώ και αρκετό καιρό. Η ταχύτητα όμως διάφορων γεγονότων δεν μας επέτρεψε να κάνουμε το αφιέρωμά μας στον κατάλληλο χρόνο, γι’ αυτό ζητούμαι συγνώμη από τους νεαρούς συμπατριώτες μας. Για να μην κρατώ λοιπόν τους αναγνώστες μας σε αγωνία το σημερινό αφιέρωμα γίνεται για να τιμήσουμε κάποιους συμπατριώτες μας, δύο νεαρά άτομα της προσφιλής οικογένειας της κωπηλασίας. Τον Γιάννη Χρήστου και την Χριστίνα Γιαζιτζίδου, οι οποίοι μας κάνανε επανειλημμένα να αισθανόμαστε υπερήφανοι για τις επιτυχίες τους. Τα παιδιά αυτά προσωπικά μπορεί καλά να μην τα γνωρίζω, αλλά τυχαίνει να γνωρίζω μέλη των οικογενειών τους.

Φαγοπότι μπροστά από το λεμβαρχείο του ΝΟΚ τις εποχές της ανιδιοτέλειας.

Ο κυρ-Νίκος αξιοπρεπής άνθρωπος νοικοκύρης, βιοπαλαιστής του γαστρονομικού επαγγέλματος, μας προσέφερε γευστικότατα ‘‘Διονυσιακά’’ γεύματα όταν λειτουργούσε το εξαιρετικό του εστιατόριο. Ο παππούς ο Κυριάκος, βιοπαλαιστής γουναράς της παραδοσιακής τέχνης των αποκομμάτων στην πλατεία Ντουλτσό, θα βλέπει με υπερηφάνεια και αγαλλίαση ψυχής από εκεί ψηλά που βρίσκεται, την εγγονή του Χριστίνα και θα καμαρώνει για τις επιτυχίες της.
Οι παλιοί κωπηλάτες θα πρέπει να αισθάνονται και αυτοί υπερήφανοι αφού υπάρχουν τόσο αξιόλογες επιτυχίες των συνεχιστών μαθητών τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι κόποι τους δεν πήγαν χαμένοι αφού οι επιτυχίες συνεχίζονται.
Έτσι όλες οι εφημερίδες έγραψαν: «Στο Μπλέντ της Σλοβενίας λοιπόν, όπου διεξήχθη το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας, οι Καστοριανοί Χ. Γιατζιτζίδου και Γ. Χρήστου εξασφάλισαν το εισιτήριο για την Ολυμπιάδα του Λονδίνου μετά τις πρωτιές τους στα προκριματικά. Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά και τις καλύτερες ευχές μας για την συνέχεια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Ελπίζουμε να γυρίσουν πίσω με κάποιο μετάλλιο».
 ( Οι ευχή έπιασε και γύρισαν νικητές )

«Η Αλεξάνδρα Τσιάβου και η Χριστίνα Γιαζιτζίδου στέφθηκαν παγκόσμιες πρωταθλήτριες στο διπλό σκίφ ελαφρών βαρών για δεύτερη φορά στην καριέρα τους. Ο Γιάννης Τσίλης, ο Γιώργος Τζιάλας ο Γιάννης Χρήστου και ο Στέφανος Παπαχρήστος πήραν το αργυρό στην τετράκωπο άνευ πηδαλιούχου επαναλαμβάνοντας την περσινή επιτυχία στη λίμνη Καραπίρο. Και τα δύο πληρώματα εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες όπως και οι Παναγιώτης Μαγδανής και ο Λευτέρης Κόνσολας που πήραν την 2η θέση στον ‘’μικρό’’ τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών».
Αυτά και πολλά άλλα έγραψαν οι εφημερίδες τότε και εμείς σήμερα βρήκαμε τον χρόνο και την ευκαιρία να κάνουμε έστω και αυτό το μικρό αφιέρωμα και να τους ευχαριστήσουμε για την προσφορά και συμβολή τους στα θετικά της πατρίδας μας. Μια μικρή θετική συμβολή, στο γκρίζο τοπίο της πολιτικής και κοινωνικής απαξίωσης που ζούμε αυτήν την εποχή.

Ο ‘‘Λώρης’’ σε ρόλο σκιέρ στις εποχές των παχιών αγελάδων

Η στήλη με την ευκαιρία αυτή θέλοντας να τιμήσει το άθλημα της κωπηλασίας καθώς και κάποιους από τους παλιούς κωπηλάτες, σε κάποιες άλλες εκτός κωπηλασίας δραστηριότητες, παραθέτει μερικές φωτογραφίες (ζώντων τε και τεθνεώτων) παλιών κωπηλατών χωρίς ιδιαίτερα σχόλια.
Οι στοχασμοί μας και οι ευχές μας θα συνοδεύουν όλους όσους αγωνίζονται και δραστηριοποιούνται στο ευγενές αυτό άθλημα, που έκανε με τις προσπάθειες των αθλητών και ευτυχώς κάποιων παραγόντων, την ιδιαιτέρα μας πατρίδα υπερήφανη, για τα παιδιά που ανέθρεψε στους κόλπους της.

Ο Στοχαστής

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Νοεμβρίου 2011, αρ. φύλλου 617

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ