28.3.12

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Περί κοιμητηρίου

Κύριε Διευθυντά,

Πριν από δεκάδες χρόνια άκουγα από όλους τους «άρχοντες» της πόλης μας, Βουλευτές, Νομάρχες, Δημάρχους, ότι η μεταφορά του νεκροταφείου της πόλης μας είναι θέμα ημερών, μηνών. Πέρασαν από τότε πολλά χρόνια και δυστυχώς το νεκροταφείο έμεινε στην ίδια θέση.

Στα τελευταία χρόνια στην πόλη μας έγινε επέκταση σχεδίου πόλεως και συμπεριλήφθηκαν οι συνοικισμοί «ΛΥΒ και Νταηλάκη» οι οποίοι βρίσκονταν εκτός σχεδίου. Με την επέκταση των συνοικισμών το νεκροταφείο σήμερα δεν είναι εκτός σχεδίου όπως συνηθίζεται να είναι σε όλες τις άλλες πόλεις της Ελλάδος, αλλά στο κέντρο των δύο μεγάλων συνοικισμών. Η επέκταση του σχεδίου πόλεως προς τη Χλόη πολλαπλασίασε και δημιούργησε ακόμα περισσότερα προβλήματα στενότητας και ακαταστασίας στο ήδη υπάρχον νεκροταφείο, το οποίο εξυπηρετούσε τους 5.000 μέχρι 10.000 κατοίκους της πόλης μας και σήμερα το ίδιο νεκροταφείο με την ίδια πάντα έκτασή του, καλείται να εξυπηρετήσει τους 20.000 και πλέον κατοίκους, αν είναι δυνατόν.

Τα τελευταία 50 χρόνια ξοδεύτηκαν στον τόπο μας δισεκατομμύρια δραχμές και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για διάφορα έργα στο νομό μας, όμως για το πιο ζωτικό, κοινωνικό και ανθρώπινο έργο κανείς μα κανείς δεν έβαλε στόχο να το υλοποιήσει (πιθανόν γιατί αυτό το έργο δεν είχε χειροκροτήματα, παρόλο που εκεί έχει πολλούς σταυρούς), και δυστυχώς το νεκροταφείο παραμένει στο κέντρο της πόλης και σε μια κατάσταση που δε θυμίζει τον απαιτούμενο σεβασμό σε αυτούς που φεύγουν. Είναι ντροπή σε όλους μας γιατί όλοι μας έχουμε και τις δικές μας ευθύνες. Η σημερινή κατάσταση στο νεκροταφείο είναι απαράδεκτη. Όλοι αυτοί που διοίκησαν την πόλη μας παραδέχονται την αποτυχία τους.

Εάν δεν κάνετε κι εσείς τη μεταφορά του νεκροταφείου και εσείς όταν θα φύγετε από τα διοικητικά θα παραδέχεστε την αποτυχία σας. Οι τοπικοί άρχοντες όταν τους δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουν για την πόλη παραδέχονται ότι η Καστοριά είναι η αρχόντισσα της Μακεδονίας γιατί η φύση της χάρισε πλούσιες ομορφιές, χωρίς να αναλογίζονται ότι οι ίδιοι την υποβαθμίζουν με την αδιαφορία τους με τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο νεκροταφείο.

Όλοι οι διατελέσαντες βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι ντρέπονται σήμερα για την κατάσταση του νεκροταφείου γιατί στα χρόνια της διοίκησής τους είχαν δώσει προεκλογικές υποσχέσεις ότι θα πραγματοποιούσαν τη μεταφορά του νεκροταφείου και σήμερα τα ίδιο το νεκροταφείο τους καταδικάζει, μπορεί να πραγματοποίησαν πολλά έργα, όμως το έργο της μεταφοράς του νεκροταφείου που είναι κοινωνικό και ανθρώπινο έργο κανείς μα κανείς δεν ασχολήθηκε αποφασιστικά και τελειωτικά και δυστυχώς παραμένει όπως ήταν πριν εκατοντάδες χρόνια και αποτελεί ντροπή για όλους μας.

Εάν κάνουμε ένα γκάλοπ και θέσουμε το ερώτημα στο λαό της πόλης μας πιο έργο θα προτιμούσαν σαν πρώτη προτεραιότητα στα επόμενα χρόνια είμαι βέβαιος ότι το 95% θα απαντήσει ότι θα ήταν η μεταφορά του νεκροταφείου. Όλοι οι τουρίστες και επισκέπτες της πόλης μας μεταφέρουν την απαράδεκτη εικόνα του νεκροταφείου που βρίσκεται στην είσοδο και στο κέντρο της πόλης χωρίς να μπορούμε να δικαιολογήσουμε ούτε και τον εαυτό μας. Το μόνο που μένει και τους λέμε είναι πως έχουν δίκιο. Ως πότε όμως θα ντρεπόμαστε γι’ αυτό; Η Καστοριά μπορεί να είναι η ομορφότερη πόλη από φυσική ομορφιά όμως είναι και η χειρότερη πόλη με το νεκροταφείο της.

Όλα αυτά τα τελευταία χρόνια όλοι ασχολήθηκαν με τη μεταφορά του νεκροταφείου και κυρίως ο τοπικός τύπος που πολλές φορές αναφέρθηκε ότι είναι άμεση ανάγκη η μεταφορά του νεκροταφείου αλλά δυστυχώς ούτε αυτοί μπόρεσαν να συγκινήσουν και να ενεργοποιήσουν τους άρχοντες της πόλης.

Επειδή το αίτημα και η αγανάκτηση των κατοίκων της πόλης μας έχει ωριμάσει και η αδιαφορία των προηγούμενων διοικήσεων δε γυρίζει πίσω, προτείνω τους σημερινούς διοικούντες της πόλης μας να πραγματοποιήσουν μια κοινή συνεδρίαση και να αποφασίσουν όλοι μαζί την άμεση μεταφορά του νεκροταφείου και να είναι βέβαιοι ότι θα προβούν σε ένα έργο που θα έχουν τη συγκατάθεση όλων των πολιτών. Άλλωστε ο δήμος μας έχει διευρυνθεί και σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για την καλύτερη επιλογή χώρου για την άμεση μεταφορά και για τη δημιουργία ενός ανθρώπινου σύγχρονου νεκροταφείου.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Γρηγόρης Τσάμης


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Ιανουαρίου 2012, αρ. φύλλου 626

Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ