16.7.19

ΟΔΟΣ: Κοιμητήριο


ΟΔΟΣ 4.4.2019 | 980

«Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για το νέο κοιμητήριο, 
και μέσα στο 2015 πρέπει να ολοκληρωθούν»
                                                    Ανέστης Αγγελής (2015)


Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ που επικρατεί στους χώρους του κοιμητηρίου της Καστοριάς είναι πια οριακή.

ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως οι διαδοχικές δημοτικές αρχές της πόλης τα τελευταία είκοσι χρόνια οπότε το πρόβλημα οξύνθηκε, δεν απέτυχαν απλά να το επιλύσουν, αλλά αυτοδιαψεύστηκαν καθώς ήταν οι ίδιες που προεκλογικά υποσχέθηκαν την... Ανάσταση.

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ όλες οι δημοτικές αρχές και όλοι οι δήμαρχοι Καστοριάς ανεξαιρέτως, είχαν και έχουν δεσμευθεί ότι ένα από τα πρώτα ζητήματα που κατά προτεραιότητα θα επέλυαν, στον πρώτο χρόνο κι όλας της θητείας τους, είναι η δημιουργία και λειτουργία δευτέρου δημοτικού κοιμητηρίου στην Καστοριά.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ είναι γνωστό: Και σε αυτό το ζήτημα δεν έγινε απολύτως τίποτε.

ΟΠΩΣ και στο θέμα του Πνευματικού Κέντρου.

ΜΙΑ που το επιτρέπει ο λόγος, εδώ που τα λέμε δηλαδή, εάν οι υπεύθυνοι δεν κάνουν κάτι πρακτικό για τους (επι)ζώντες δημότες -που ψηφίζουν κιόλας- και για την πνευματική ζωή, θα μπορούσαν άραγε να αποδειχθούν συνεπείς προς στους τεθνεώτες, -που δεν ψηφίζουν κιόλας;

ΒΕΒΑΙΑ δεν είναι ακριβές ότι δεν έγινε απολύτως τίποτε:

ΜΕΡΙΚΕΣ πρόχειρες και κάπως αντιαισθητικές προεκτάσεις του κοιμητηρίου, το οδήγησαν  στο επίπεδο του δρόμου.

ΕΝΑ πρωτοφανές θέαμα έτσι που τα ταφικά μνημεία ξεχειλίζουν ως τον δρόμο, -να μην υπάρχει τίποτε που να περιορίζει την ορατότητα.

Ο ΚΟΣΜΟΣ των νεκρών και των ζώντων σε άμεση αλληλεπίδραση.

Η ΘΕΣΠΙΣΗ και λειτουργία κανονισμού κοιμητηρίου, που πράγματι ολοκληρώθηκε, είναι ένα βήμα -το πιο εύκολο για κάθε Αρχή, αφού δημιουργεί οικονομικές υποχρεώσεις στους δημότες και οικονομικές επιβαρύνσεις.

ΣΕ ΚΑΤΙ τέτοια, πρώτοι και καλύτεροι.

Η ΕΠΙΒΟΛΗ υψηλών χρηματικών υποχρεώσεων στους δημότες για την ταφή των οικείων τους και την διατήρηση του ταφικού μνημείου, είναι ένα ακόμη μέτρο.

ΟΜΩΣ η διακριτική μεταχείριση ["εδώ"] των αποβιώσαντων πολιτικών -χωρίς ευθύνη των τελευταίων- με παραχώρηση στους συγγενείς πρώτων θέσεων στην πίστα, προφανώς δωρεάν και τιμής ένεκεν, σαν να είναι δημόσια μνημεία στα οποία προσέρχονται αθρόοι οι προσκυνητές, λογικά ΠΡΟΚΑΛΕΙ. Τσάμπα παντού.

Η ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ή κατά τύχη ή με το σύστημα της… κλήρωσης, τήρηση του κανονισμού σε μερικούς μόνο τάφους και οι οχλήσεις των συγγενών από τους οποίους ζητούνται χρήματα ή απειλούνται με εκταφή των οστών των οικείων τους, είναι και αυτό μια προκλητική κατάσταση.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ένα κοιμητήριο, όπου παρατηρείται ακόμη και κοπή (!) των λίγων κυπαρίσσων που υπάρχουν στον χώρο.

ΕΝΟΣ κοιμητηρίου με αναρχία και πλημμελή καθαριότητα του χώρου του, παρά τα πολλά χρήματα που πληρώνουν οι οικείοι και τα πολλαπλά δημοτικά τέλη.

ΣΕ ΟΛΑ αυτά προστίθεται η αιφνίδια (ή και όχι αιφνίδια) εκταφή «άσημων» νεκρών μετά από μερικά μόνο χρόνια.

ΚΑΙ ΕΝΩ οι οικείοι αδυνατούν είτε να ανταποκριθούν στο οικονομικό βάρος της ανάγκης που αντιμετωπίζουν, είτε δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει την συναισθηματική δοκιμασία της απώλειας των οικείων τους, καλούνται να παραλάβουν τα λείψανα των αγαπημένων τους προσώπων.


Φωτογραφία: Ρόχιερ φαν ντερ Βάιντεν (Rogier van der Weyden, 1399 –1464), λεπτομέρεια από την Αποκαθήλωση (1435), Μουσείο Πράδο, Μαδρίτη.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Απριλίου 2019, αρ. φύλλου 980


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ