28.3.12

Κάποτε στην Καστοριά [στήλη]

Επετειακός χρόνος 2012

Ευχόμαστε το επετειακό έτος 2012, 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Καστοριάς από τον οθωμανικό ζυγό, να είναι ο τελευταίος χρόνος ‘’απελευθέρωσης’’ από την κρίση και την απαλλαγή από ένα σαθρό, αναποτελεσματικό και καιροσκοπικό πολιτικό σύστημα, για το οποίο την κύρια ευθύνη έχουν κυρίως οι πολιτικοί, που κρατούσαν το πεπόνι και το μαχαίρι.

Διαβάζοντας με προσοχή κάποια άρθρα της εφημερίδας που μας φιλοξενεί, όπως του Βασίλη Χριστόπουλου ‘’Ο άγνωστος σύντροφος του Ρήγα Φεραίου’’, της Σόνιας Ευθυμιάδου-Παπασταύρου ‘’ Όταν η Τέχνη γίνεται πρωτοσέλιδο….’’ αλλά και μια επιστολή διαμαρτυρίας συμπολιτών μας στην στήλη ‘’Λόγος και Αντίλογος’’, που προσπαθούν να υπερασπισθούν τον τελευταίο αρχηγό του κόμματος που ανήκουν και υποστηρίζουν, θέλησα αναστοχαζόμενος να σχολιάσω ανόμοια θέματα ή γεγονότα τα οποία όμως κάπου και κάποτε μπορεί να συσχετιστούν.
Ο προαναφερθείς αρθρογράφος πολύ σωστά επισημάνει την προσφορά δύο νεαρών Καστοριανών, συνεργατών του Ρήγα Φεραίου.
Εις Αείδιον μνήμην των πρωτομαρτύρων της Ελληνικής Ελευθερίας, συνεργατών του Ρήγα Φεραίου, αδελφών Εμμανουήλ, Ιωάννου και Παναγιώτου’’
 Ο Δήμος Καστοριάς


Το παραπάνω κείμενο αναγράφεται στην μαρμάρινη στήλη που παλαιότερα βρισκόταν στην μέση της πλατείας ‘’Ντουλτσό’’ αλλά ίσως για να μην εμποδίζει στο άναμμα της ‘’μπουμπούνας’’ μεταφέρθηκε δυτικά της πλατείας. Φυσικά όπως γράφει και ο Βασίλης Χριστόπουλος κάποτε γινότανε κατάθεση στεφάνου, αλλά δυστυχώς πολύ νωρίς εγκαταλείφθηκε αφού ούτε καν οι ενήλικες γείτονες της πλατείες δεν το θυμούνται. Η προαναφερθείσα φυσικά χαραγμένη στο μάρμαρο επιγραφή, ούτε που καν φαίνεται, την ώρα που ο Δήμος ανεγείρει άγαλμα του Αρλεκίνου, που έγινε διάσημος πριν ακόμη έρθει στην Καστοριά, όπως αναφέρει η αγαπητή Σόνια. Άσχετα αν οι πρωτομάρτυρες ήταν η προϋπόθεση να γιορτάζομε ελεύθεροι τα καρναβάλια, έστω και με την παρουσία του Αρλεκίνου.

Τώρα θα μου πείτε καλά συνδέθηκαν τα δύο θέματα μαζί, το τρίτο θέμα της διαμαρτυρίας των συμπολιτών κατά της εφημερίδας και η υπεράσπιση του αρχηγού το κόμματος τους και του τοπικού βουλευτή που κολλάει; Εκ πρώτης όψης φαίνεται να μην κολλάει αλλά αν η διαμαρτυρία αυτή ήταν εξίσου τόσο σθεναρή και για άλλα θέματα ή προβλήματα που απασχολούν το τόπο μας θα ήταν πιο δικαιολογημένη. Διότι αν θελήσει κανείς να εξατομικεύσει το ενδιαφέρον υπεράσπισης των υπογραφόντων την διαμαρτυρία όλο και κάποια ιδιοτελή σχέση θα μπορούσε να εντοπίσει κανείς, για την υπεράσπιση συγκεκριμένων προσώπων. Εκτός φυσικά και αν τα ιδανικά ενός κόμματος είναι πιο ισχυρά από τα ιδανικά της ελευθερίας της Πατρίδας, τα οποία υπηρέτησαν οι συμπολίτες μας νεαροί φοιτητές αδελφοί Εμμανουήλ, τους οποίους όμως δεν είμαστε άξιοι ούτε με ένα στεφάνη να τους τιμήσουμε. Αντίθετα όμως μπαίνουμε στον κόπο να υπερασπιστούμε τα κόμματά λες και ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τι μπορεί να υποκρύπτεται πίσω από τέτοιου είδους ενέργειες.

Ας ελπίσουμε ότι τώρα με την δημιουργία του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα δίπλα στην πλατεία ‘’Ντουλτσό’’, όπου είναι η ‘’επιτύμβια’’ μαρμάρινη στήλη των πρωτομαρτύρων συνεργατών του Ρήγα Φεραίου, ο Σύλλογος των Φίλων Μ.Μ.Α., θα φροντίσει μαζί με τον Δήμο Καστοριάς να επαναλάβει την γιορτή μνήμης, που αναφέρει στο άρθρο του ο Βασίλης Χριστόπουλος. Καθότι ο Μακεδονικός Αγώνας δεν ξεκίνησε ούτε το 1904 με την θυσία του Παύλου Μελά ούτε το 1870 με τα Πηχιωνικά αλλά ακόμη νωρίτερα πριν το 1821 πριν τον Ρήγα Φεραίο ίσως ακόμη και πριν τον ευκατάστατο προύχοντα Νούλτσο που σουβλίστηκε στην πλατεία ΄΄Ντουλτσό ’’, από τους Τούρκους, όπως πολύ εύστοχα μας το υπενθύμισε η κυρία Ελένη Βαφειάδου Παπανικολάου σε δημοσίευμά της στην  ΟΔΟ στις 8-12-2011.

Η κριτική δεν βλάπτει και είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας χειραφετημένης χωρίς ταμπού και κόμπλεξ κοινωνίας, αλλά καλόν είναι επειδή έκαστος άνθρωπος δύο πείρας φέρει να κάνουμε και λίγο αυτοκριτική σε βάθος, με πλήρη αίσθηση της αυτογνωσίας. Αυτά για να μας πάει ο χρονιά καλά και να περάσουμε το λιγότερο ανώδυνα την κρίση που βιώνουμε. Με τις καλύτερες στοχαστικές ευχές για το 2012, ευχόμενοι συνάμα να μην επαληθευθεί η προφητεία των Μάγια.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Ιανουαρίου 2012, αρ. φύλλου 625

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ