3.10.12

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΙΟΥΛΙΟΥ: Η προπαγάνδα τα τελευταία χρόνια στο χώρο του πολιτισμού



Τα τελευταία χρόνια, εκτός από το οργανωμένο σχέδιο αλλοίωσης και καπήλευσης της Ιστορίας μας, έχει τεθεί σχέδιο αλλοίωσης και καπήλευσης και της Πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Τοπικές ορχήστρες έκαναν περιοδείες στην Αυστραλία, Καναδά και Η.Π.Α. χρηματοδοτούμενοι από τους οργανωμένους προπαγανδιστές. Σκοπός τους ήταν να τους πλασάρουν νέα τραγούδια στα ντόπια και μουσικές σλαβοποιημένες. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν πολλά, το δέλεαρ μεγάλο, με αποτέλεσμα τα τραγούδια με τον ανθελληνικό στίχο να περάσουν και στα χωριά μας, στους ανυποψίαστους κατοίκους της περιοχής. Επίσης σλαβοποίησαν και μουσικές συνθέσεις όπως είναι το τσιφτετέλι, ο καρσιλαμάς και απλές λαϊκές συνθέσεις της χώρας μας. Επίσης κατάφεραν να περάσουν το φολκλόρ στα χορευτικά μας. Διοχέτευσαν όλα αυτά τα τραγούδια ως αθώα στην νεολαία μας έχοντας σκοπό, αφού τύχουν αποδοχής να τα παρουσιάσουν ως παράδοση του τόπου μας η οποία κατά «σύμπτωση» ομοιάζει με την δική τους, άρα έχουμε κοινές ρίζες, άρα είμαστε Σλάβοι, άρα και η Ιστορία της Μακεδονίας και ο Μέγα Αλέξανδρος είναι Σλάβος.

Από την άλλη πλευρά η πολιτεία τι κάνει; δεν γνώριζε την δράση τους; ή μήπως, με το γελοίο καμιά φορά τρόπο που το αντιμετωπίζουν, εντείνουν το πρόβλημα, εκτελώντας κατά γράμμα το οργανωμένο σχέδιο των «Υπερδυνάμεων» για την διχοτόμηση των Βαλκανίων, τη δημιουργία του περιβόητου μουσουλμανικού τόξου στην Ευρώπη, αποσταθεροποιώντας τα Βαλκάνια, θέση τεράστιας στρατηγικής σημασίας γι’ αυτούς;

Σε ένα προηγούμενο άρθρο μου είχα αναφέρει αυτούσια τα λόγια συνέντευξης του πρώην Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Χένρι Άλφρεντ Κίσινγκερ, τα οποία σας θυμίζω παρακάτω:
"Ο λαός των Γραικών είναι αναρχικός και δύσκολο να τιθασευτεί. Γι΄ αυτό πρέπει να τον χτυπήσουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως αναγκαστεί να συμμορφωθεί. Εννοώ να πλήξουμε τη γλώσσα του, την θρησκεία του, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε τη δυνατότητά του ν΄ αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, ώστε να μην μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή στρατηγικής σημασίας για μας".

Αφού λοιπόν η πολιτεία δεν κάνει τίποτα είναι καιρός να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας. Καλώ όλους όσους ασχολούνται με τον Πολιτισμό, Συλλόγους και Φορείς να συστρατευτούμε σε ένα κοινό αγώνα για την διαφύλαξη της Πολιτισμικής μας κληρονομιάς έτσι όπως την παραδώσανε οι προηγούμενες γενιές και όχι έτσι όπως θέλουν να την διαμορφώσουν αυτοί, χωρίς όμως ακρότητες και από την άλλη πλευρά οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις σκόπιμα καλλιεργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των κατά τα άλλα φίλων και συμμάχων μας.
Προκειμένου όμως να λάβει σάρκα και οστά η συστράτευση αυτή και να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, καλώ όλους τους Συλλόγους που συμφωνούν με τα ανωτέρω σε συνάντηση για να δράσουμε από κοινού. Άλλωστε μεταξύ των σκοπών ίδρυσης των Πολιτιστικών, Μορφωτικών Συλλόγων κυριότερος είναι η διαφύλαξη και η διάδοση της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Πιο πάνω, μεταξύ άλλων αναφέρθηκα και σε τραγούδια με ανθελληνικό στίχο, τα οποία εισήχθησαν με τον τρόπο που περιέγραψα σε αυτό. Επειδή όμως δεν φτάνει μόνο η διαπίστωση, για να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι σας παραθέτω παρακάτω μεταφρασμένο, ένα από αυτά:

ΕΓΚΕΪΚΙ ΜΑΪΚΙ
ΑΙΓΑΙΑΤΙΣΣΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ

«Αιγαιάτισσες μητέρες μας γέννησαν,
αυτές με το έγκεϊ μας θήλαξαν.
Μητρική υποχρέωση μας άφησαν
υποχρέωση για την δική μας Μακεδονία.

Αυτές, από τα βαριά βάσανα που τράβηξαν

τη μοίρα τους καταράστηκαν.
Μόνο επειδή τραγουδούν τραγούδια δικά μας
μόνο επειδή σκέφτονται μακεδονικά

Αιγαιάτισσες μητέρες μας γέννησαν

αυτές με το έγκεϊ μας θήλαξαν.
Μητρική υποχρέωση μας άφησαν
υποχρέωση για την δική μας Μακεδονία.

Γιατί βρε Θεέ να μισούμαστε;

Την ίδια μας την πίστη να πατούμε;
Ενώπιον του, γιατί να είμαστε εχθροί;
Αναγνωρίστε μας πια! Δεν είμαστε Έλληνες!
Αναγνωρίστε μας πια! Είμαστε Μακεδόνες»


Δεν χρειάζεται να είσαι ιστορικός δεν χρειάζεται να διαβάσεις τίποτα. Απλά να βάλεις μπροστά σου τα ήθη και τα έθιμά μας και θα διαπιστώσεις μόνος σου ότι δεν είναι τυχαίο ότι ο συρτός και το χασάπικο είναι χοροί που χορεύονται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος. Ότι τα έθιμα του Μακεδονίτικου γάμου και όχι μόνο είναι τα ίδια σε όλη την Ελλάδα, τα οποία παραπέμπουν στην αρχαιότητα, στον αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό.
Με την παράδοση ως οδηγό, κανένας δεν μπορεί να οδηγηθεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα, εκτός από αυτούς που θέλουν να τα δημιουργήσουν.

Είμαι βέβαιος ότι οι ανυποψίαστοι κάτοικοι της περιοχής μας οι οποίοι χόρευαν αυτόν το χορό σε ρυθμούς «πουστσένο»(λεβέντικος) με χάρη και λεβεντιά, δεν γνώριζαν τον στίχο του συγκεκριμένου τραγουδιού, χόρευαν απλά τον πιο αντιπροσωπευτικό παραδοσιακό χορό της περιοχής μας. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε να το γνωρίζουν, αφού και οι γεροντότεροι δεν το ξέρουν, αφού δεν υπήρχε καν στα ακούσματά τους;
Πώς λοιπόν ένα τέτοιο τραγούδι είναι παράδοση;

Ας πάνε σε έναν παππού ή μία γιαγιά της περιοχής μας και να τους ρωτήσουν αν αυτό το τραγούδι είναι μέρος της παράδοσή τους. Δεν τολμούν όμως να το κάνουν γιατί ξέρουν ότι δεν μπορούν να τους ξεγελάσουν. Αυτοί απευθύνονται στην νεολαία μας, γιατί ξέρουν ότι είναι ο πιο εύκολος στόχος για να εμβολιάσουν τις λαθεμένες απόψεις τους μιας που ζούμε σε περίοδο δύσκολων ηθικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και οικονομικών συνθηκών. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον ενθουσιασμό των νέων μας αφού κάθε τι διαφορετικό γίνεται πιο εύκολα αποδεκτό και δεν αντιδρούν γιατί απλά δεν ξέρουν.

Γι’ αυτό λοιπόν ξανάλεω, ότι οι θεματοφύλακες της παράδοσής μας, που είναι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, έχουν ιερή υποχρέωση και καθήκον να ενημερώσουν τους νέους και τις νέες μας και να διαφυλάξουν την παράδοσή μας όπως κάνανε οι πρόγονοί μας, γιατί λαός που δεν τιμά τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του κινδυνεύει να αλλοτριωθεί.


Φωτό: Γιώργος Μπέτσης. Ιούλιος 2012, Σιταριά Φλώρινας.
 Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Ιουλίου 2012, αρ. φύλλου 651




Άλλα σχετικά κείμενα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ