16.11.23

ΟΔΟΣ: Λεύκη

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 22.6.2023 | 1180

Σε μια αποστροφή των απαντήσεών του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και έως πρόσφατα πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στην διάρκεια συνέντευξής του σε τηλεοπτικό σταθμό, τόνισε, ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) βρίσκεται στην Κομοτηνή. 

Αυτό βέβαια, εν όψει του θορύβου που εντάθηκε πρόσφατα με λάθος αφορμές και με λάθος τρόπο, από πολλές πλευρές, περιλαμβανόμενης και της Νέας Δημοκρατίας για το ευαίσθητο θέμα της μειονότητας στην Θράκης και της επιρροής που ασκεί η Τουρκία μέσω του προξενείου της, είναι κάτι που μπορεί να εξηγηθεί και να δικαιολογηθεί ως παρατήρηση. 

Ωστόσο, για την ώρα απαρατήρητο περνάει το γεγονός ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έως πρόσφατα πρωθυπουργός της χώρας και πιθανός στην συνέχεια για άλλα τέσσερα χρόνια, ανέφερε ότι δεν είναι τυχαίο, το γεγονός ότι εκτός από την Κομοτηνή, η ΕΥΠ λειτουργεί κλιμάκιο και στην Κοζάνη. 

Και το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι στην ίδια την Κοζάνη καθ’ εαυτή, που είναι και η έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που περιλαμβάνει εκτός από την Φλώρινα και την Καστοριά, δεν λειτουργεί, τύποις τουλάχιστον κανένα προξενείο ξένου κράτους. 

Δεδομένου μάλιστα, ότι δεν πιθανολογείται εθνικός κίνδυνος από την δράση των απανταχού Σαμαρινωτών ή των Σιατιστέων, Κοζανιτών κ.λπ., αναπόφευκτα μπορεί να εννοηθεί ότι η ΕΥΠ υπάρχει στην Κοζάνη για εθνικούς λόγους που αφορούν σε Φλώρινα και Καστοριά. 

Από την δράση άτυπων προξενείων, ξένων δυνάμεων, που ενδέχεται να επιβουλεύονται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας αλλά προπαντός το φρόνημα τοπικών πληθυσμών. 

Και τέτοιες δυνάμεις δεν θα μπορούσαν παρά να είναι χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία, αλλά και η ίδια η Τουρκία, χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Και πάντως όχι η Αλβανία, καθώς προφανώς θα έπρεπε να υπάρχει κλιμάκιο στα Ιωάννινα και όχι στην Κοζάνη.

Και οι αναφορές αυτές του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αναπόφευκτα επίσης συνδέονται, τουλάχιστον στους αμύητους, με τα διάφορα πανηγύρια και τους χορούς και τα ξεφαντώματα που διοργανώνονται στα χωριά της ευρύτερης περιοχής. 

Όπως πρόσφατα συνέβη στην Λεύκη, στην διάρκεια των οποίων οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να «απολαύσουν» αλυτρωτικά τραγούδια και σκοπούς, από την πλευρά των Σκοπίων, στην δική τους γλώσσα, με 1.500,00 ευρώ χρηματοδότηση του Δήμου Καστοριάς.

Μιας άγνωστης γλώσσας στην περιοχή, που ενώ αποτελούσε για ολόκληρες δεκαετίες την εξαίρεση μιας ισχνής μειοψηφίας, ως κατάλοιπο της συγκατοίκησης πληθυσμών στο πλαίσιο της διαμελισθείσας οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αίφνης άρχισε να παρουσιάζεται ως δήθεν χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής, διευρυμένα. Και να διαδίδεται ως δήθεν τοπικό ιδίωμα. 

Παρόμοια πανηγύρια και ξεφαντώματα, ετοιμάζονται και για την Μεσοποταμία, ενώ δε αποκλείεται σε όλο αυτό που συμβαίνει να έχει κάποια σχέση σε ένα βαθμό η προπαγάνδα της Τουρκίας μέσω της γλώσσας σε ορισμένα τμήματα του πληθυσμού. 

Έως πρόσφατα, μόνο ο ασταθής καιρός, με τις βροχές και τις καταιγίδες έσωζε κατά κάποιο τρόπο την κατάσταση από τις υπερβολές και τα… ξεφαντώματα. Τώρα που ο καιρός δείχνει να καλοκαιριάζει επιτέλους, θα ακούγονται να λένε νεράκι το πολύ μεράκι. Οι μερακλήδες.



Φωτογραφία: Sasha Zaitseva, μαντήλι με χρυσό στεφάνι με σλαβικά και ευρωπαϊκά νομίσματα, καρφίτσες με απεικονίσεις του Λένιν και σοβιετικών «πρωτοπόρων» της κομμουνιστικής νεολαίας, μαζί με ορθόδοξους σταυρούς.  


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Ιουνίου 2023, αρ. φύλλου 1180.


Σχετικά:

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος16/11/23

    Πίσω στην μυθική πλέον δεκαετία του ‘80 σε ένα πανηγύρι στην Μελίτη Φλωρίνης η οποία αποτελεί σκηκοφωλιά των γυφτοσκοπιανών και διαφόρων αποσχιστικών τάσεων έσερνε τον χορό ο ξάδελφος της λιάνη ο Γιώργος Λιάνης, ακολουθούσε ο Δήμτσης αστυνομικός και ο οποίος είχε τοποθετηθεί ως επιβράβευση για την δράση του ως υπασπιστής του διοικητού τροχαίας Θεσσαλονίκης κάποιοι δάσκαλοι από το τοπικό σχολείο τραγουδώντας στα σλάβικα το ‘ φύγετε έλληνες απ’την Μακεδονία’……
    Να γιατί η ΚΥΠ δραστηριοποιείται στην Βόρειο Ελλάδα και σιγά μην απολογηθεί η υπηρεσία γιατί…..

    Έρρωσθε

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος17/11/23

      Δεν χρειάζεται γραφείο στην Κοζάνη για να βρουν τους φιλοσλαβους της περιοχής στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αρκεί να ψάξουν στο Google το site Aegean part of Macedonia σε συνδυασμό με τις λεξεις- "Апоскеп", "Четирок", "Костурски" και θα βρουν αρκετό υλικό για να τους μπαγλαρωσουν.

      https://www.google.com/search?q=Aegean+part+of+Macedonia+-+%22%D0%90%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B5%D0%BF%22&client=firefox-b-m&sca_esv=583261567&channel=ts&biw=1333&bih=659&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwj4mtOLyMqCAxVJVqQEHQfoD24Q_AUIBigB&biw=1333&bih=659

      https://m.facebook.com/Egejska/photos/a.10151500024618670/10154942034013670/?type=3&wtsid=rdr_0Ba3x42JywTA6iK8n

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος17/11/23

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/11/23

    Φανταστείτε όταν μας επισκέπτονται οι Νοτιοελλαδίτες, και γενικά οι Έλληνες, πώς μας χαρακτηρίζουν, βλέποντας τα πανηγύρια μας, τους χορούς και τα τραγούδια μας!
    Γιαυτό και το "Βούλγαροι" στο λεξικό Μπαμπινιώτη.
    Έχουμε εντέλει, μειωμένη εθνική συνείδηση; Φαίνεται πως ναι, τουλάχιστον σε μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών: ο κόσμος τόχει βούκινο κι εμείς κρυφό καμάρι... Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ