24.7.13

Κάποτε στην Καστοριά

[στήλη]

Ουδέν κακόν ραδίως απόλλυται

Πολλά και διάφορα γεγονότα συνέβησαν τον τελευταίο καιρό στην Καστοριά. Είχαμε ένα εντονότατο δημοτικό συμβούλιο με εντάσεις και φωνές.
Είχαμε την επιστολή της πλειοψηφίας των καθηγητών του ΤΕΙ Καστοριάς με την οποία αμφισβητούσαν τον διευθυντή του παραρτήματος για την στάση του στο σχέδιο “Αθηνά” και μετά την παραίτηση του.
Είχαμε την επιστολή του δημάρχου προς τον πρωθυπουργό για την κατάργηση της Αρχιτεκτονικής Σχολής και την ολοκλήρωση της 3ης έκθεσης γούνας στην Αθήνα με ανάμικτα συναισθήματα και διαφορετικές εκτιμήσεις.

Την απόφαση των υδροκέφαλων εξουσιών του κέντρου να γκρεμισθεί άλλο ένα ιστορικό κτήριο στο οποίο έγινε η παράδοση της Καστοριάς από τους Οθωμανούς μετά 500 και πλέον χρόνων σκλαβιάς. Τι βιαστήκατε βρε φωστήρες μας, ας περιμένατε ακόμη λίγο, όλο και κάποιο δημόσιο κτήριο θα μπορούσε να διατεθεί ή να απελευθερωθεί με την κρίση που συνεχίζεται, ώστε να στεγασθεί η αστυνομία μας.

Πληροφορηθήκαμε για την συνδιοργάνωση του 17ου διεθνούς συνεδρίου του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου ΤΕΙ ΔΜ με τίτλο “Clusters in the development of world and Ukrainian economy”, με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το συνέδριο θα γίνει στην Χαλκιδική, αφού η περιοχή συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου και πολλά άλλα γεγονότα μείζονος ή ελάσσονος σημασίας. Μία άλλη δραστηριότητα του υπό κατάργηση τμήματος Διεθνούς Εμπορίου, για την δραστηριότητα του οποίου στο μέλλον θα καυχάται η μονοεδρική πόλη των Γρεβενών.

Μήπως και εμείς θα έπρεπε να γίνουμε μονοεδρική για να πάρουμε πίσω το τμήμα του ΤΕΙ και την Αρχιτεκτονική; Διότι στο παρωχημένο κοινοβουλευτικό σύστημα που ζούμε οι διεκδικήσεις αξιολογούνται όχι με ορθολογικά αλλά με ψηφοθηρικά κριτήρια.
Ας τα πάρουμε λοιπόν ένα-ένα τα ολίγον καυτά αυτά θέματα.

Στο Δημοτικό συμβούλιο της 2ας Απριλίου, γίνεται σκληρή αντιπαράθεση του δημάρχου με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, όπου φαίνεται ότι και οι δύο ξεπερνούν τα εσκαμμένα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διατυπώσουμε την γνώμη μας ότι για να αγαπάει κανείς την Καστοριά δεν είναι απαραίτητο να είναι Καστοριανός όπως διατείνεται ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Διότι αν ήτανε έτσι δεν θα είχαμε τόσους ξένους φιλέλληνες και τόσους Έλληνες λαμόγια που ρήμαξαν τον τόπο και την πατρίδα που τους ανέθρεψε και ανέδειξε.

Όσο για τα έργα που κάνει ο κάθε δημοτική αρχή, κρίνεται όχι τόσο γι’ αυτά που έκανε αλλά γι’ αυτά που δεν έκανε ή γι’ αυτά που έκανε λάθος. Για το ανοιχτό κολυμβητήριο το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει περισσότερο από 3-4 μήνες, ας σκεφτούν οι αρμόδιοι να εκμεταλλευτούν τις ήδη υπάρχουσες ιδιωτικές κλειστές πισίνες και τα χρήματα αυτά να τα αξιοποιήσουν για την εξυγίανση της λίμνης η να ανακαινίσουν το ΔΗΝΑΚ κλπ. Διότι πρακτικές όπως η περίπτωση του χαλασμένου αντλιοστασίου στην Κορησό όπου τα λήμματα καταλήγουν στην λίμνη, δεν μας τιμούν ως σύγχρονη κοινωνία. Εξ’ άλλου κανείς δεν εγγυάται ότι το κολυμβητήριο θα είναι βιώσιμο και δεν θα πάνε χαμένα τα χρήματα.

Στο άλλο θέμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής ο Δήμαρχος πολύ σωστά αναφέρεται σε κάποια επιχειρήματα που είναι ορθολογικά. Με τα ίδια επιχειρήματα διεκδικήσαμε πριν 20 χρόνια περίπου και το μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα “Διεθνούς Εμπορίου” αλλά το χάσαμε μέσα από τα χέρια μας όπως ίσως χάσουμε και την Αρχιτεκτονική. Ένας καθηγητής του Διεθνούς Εμπορίου είχε κάνει τότε την πρόταση, το τμήμα της Αρχιτεκτονικής να στεγαζόταν στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ, αλλά ακούγονταν τότε ως εξωπραγματικό. Εκ των υστέρων όμως φαίνεται ότι ο συμπολίτης μας αυτός είχε δίκιο. Διότι το χρονικό διάστημα που χάσαμε για να μετατραπεί το γυμνάσιο σε πανεπιστήμιο το τμήμα θα είχε ιδρυθεί και τώρα μάλλον θα επιβίωνε. Όσο για την απώλεια του Διεθνούς Εμπορίου από την Καστοριά είναι στα αρνητικά των φορέων και κυρίως του κλάδου της γούνας.

Στο θέμα της αμφισβήτησης και παραίτησης του διευθυντή του παραρτήματος, αναφερόμαστε σε μερικά σημεία της επιστολής αμφισβήτησης των καθηγητών που έχουν ως εξής:
1. Λειτούργησε αποκλειστικά ως μέλος ΕΠ του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας και οι απόψεις του σε συναντήσεις με τοπικούς φορείς, μέσα μαζικής ενημέρωσης και Υπουργείο δεν αντιπροσώπευαν τα Τμήματα
2. Σε όλο αυτό το διάστημα δεν συγκάλεσε ούτε μια φορά Συμβούλιο Παραρτήματος (μια φορά που συγκάλεσε το ακύρωσε προκειμένου να είναι στην Αθήνα),
3. Δεν ζήτησε ποτέ τη γνώμη και τις απόψεις των συναδέλφων μέσω Γενικής Συνέλευσης μελών ΕΠ του Παραρτήματος,
4. Δεν έκανε καμία προσπάθεια για τον εντοπισμό κοινής λύσης, θέσης και στρατηγικής του Παραρτήματος, απεναντίας «δυναμίτιζε» με τη στάση του και τις πράξεις του ακόμη και τους φοιτητές και
5. Έχει τεράστιες ευθύνες για την κακή διαχείριση και λειτουργία των υπηρεσιών του Παραρτήματος κατά τη διάρκεια της κατάληψης από τους φοιτητές. Οι υπηρεσίες δεν λειτούργησαν στη διάρκεια των κινητοποιήσεων (διάστημα 1 μήνα και 20 μερών) μετά από εντολή του.

Φυσικά σε όλα αυτά ο διευθυντής του παραρτήματος είχε άλλη άποψη αλλά τα γεγονότα και το αποτέλεσμα τον διαψεύδουν.
Όσο για τα αποτελέσματα της έκθεσης γούνας στην Αθήνα οι απόψεις είναι αντικρουόμενες. Οι διοργανωτές μιλάν για αύξηση των αποτελεσμάτων τους κατά 10% από πέρυσι όταν το Χονγκ Κόνγκ είχε μείωση 30%. Πολλοί εκθέτες φυσικά έμειναν δυσαρεστημένοι από την προσέλευση και το κόστος συμμετοχής. Ένα γεγονός που συγκράτησε της πωλήσεις, κατά τη γνώμη των συμμετασχόντων ήταν ότι, οι αγοραστές περίμεναν και την έκθεση γούνας της Καστοριάς προκειμένου να πάρουν την τελική απόφαση.

Επειδή δε η κριτική είναι ωφελιμότερη από την κολακεία, εμείς προτιμάμε την πρώτη από την δεύτερη διότι το κακό δεν εξαλείφεται γρήγορα όπως αναφέρει ο τίτλος του άρθρου.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Απριλίου 2013, αρ. φύλλου 687

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ